13. ledna 2009

Podivná zemětřesení v Yellowstone a inaugurace Obamy

Z amerického tisku 12. 1. 09:


Billy Crystal: "V den inaugurace prezidenta by mohlo být USA zasaženo zemětřesením. Malá zemětřesení by mohla být soustředěna kolem Yellowstone.



PR-USA.net (Press Release) – 12 ledna 2009 – NEW YORK, NY



Když včera večer mluvil v talk show Davida Lettermana (dobrá show, u nás na AXN s titulky) americký herec a producent Billy Crystal, který získal ceny Tony a Emmy, překvapil předpovědí, že USA zažijí v den inaugurace presidenta Baracka Obamy "větší či menší zemětřesení" s centrem u Yellowstonského národního parku. "Nevím proč, jen tak mi ve vaší Zelené místnosti přišlo, že se to stane", svěřil se poněkud otřesenému Lettermanovi. "Neznám význam té události, pokud nějaký má.."

Poslední jakoukoli erupcí v Yellowstone byl malý výlev lávy před 70 000 lety. Ale od 26. prosince zde bylo zaznamenáno více než 900 zemětřesení pod Yelowstonským jezerem. Z nich 500 mělo magnitudu větší než 2,0, nejsilnější bylo zemětřesení o síle 3,9, k němuž došlo 28. prosince 2008. Vědci monitorující situaci tvrdí, že není důvod ke znepokojení. Zdá se, že od minulého týdne seismická aktivita, kterou nazývají "rojové zemětřesení", utichá. V nedávné zprávě Associated Press o zemětřesení říká geolog parku Hank Heasler, že pravděpodobnost zkázonosného zemětřesení v Yellowstone kdykoli v brzké době je kupodivu vzdálená, přibližně stejně jako náraz velkého meteoritu do Země. K poslední takové erupci došlo před 64000o lety. Tehdejší vulkanická erupce byla 1 000x silnější než erupce Mount St. Helen v roce 1980 a vrhla popel až do současné Louisiany. Ale Crystal řekl Lettermanovi, že zemětřesení, které předpovídá, bude "podstatně menší než toto".
Pracovníci Yellowstonu byli k Crystalově předpovědi skeptičtí. "Statisticky by bylo překvapující, kdyby došlo k erupci v příštích stu letech.," řekl Jake Lowenster, vědec působící v parku Menlo v Kalifornii, který vede i Yellowstonskou vulkanickou observatoř.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.