16. září 2009

NASA chce vyrábět noční svítící mraky - k čemu?

NASA vyrukovala s nepatrným kousíčkem pravdy o své činnosti, který má zastírat obrovské lži. Chce prý pomoci vědcům vyrobit výškové noční svítící mraky. Otázkou je, za jakým účelem. O tom se níže uvedený článek jaksi nezmiňuje. Že by jen pro radost vědcům? Nebo aby měli lidé v noci na co koukat?

Nepochybně se tedy jedná o čistě armádní podnik. A pokud NASA přiznává, že hodlá něco provádět s mraky, tak zřejmě jen proto, že ty mraky mohou být příliš viditelné. Aby nebyl nějaký poprask, svedou to předem na vědce ve Virginii.

Mimo jiné tato zpráva evokuje, že když přiznávají některé své nynější hrátky s vytvářením mraků, tak přiznávají pouze to, co už uměli možná tak před 50 lety. A proto tak zdůrazňují (ústy "vědce"), že je to poprvé, co .... :)))) Bohužel ona každodenní a nepřetržitá výroba mraků je méně viditelná a lidem jaksi stále uniká, takže není problémem ji zapřít.


Přiložená fotka je údajně z roku 2007 z Maďarska. To mají být ty přirozené svítící mraky. Ha ha, to mi připadá hodně známé, to vidím přece každou chvíli. A ten cikcakový vzor - no ta příroda ale umí věci...

http://www.livescience.com/space/090914-mm-noctilucent-clouds.html

Raketa NASA má vytvářet v úterý (15. 9.) mraky
Clara Moskowitz, 14. 9. 2009-09-16

Experiment s raketou, který má být proveden v úterý, má za cíl vytvořit umělé mraky na vnějších vrstvách zemské atmosféry.

Projekt nazvaný CARE(Charged Aerosol Release Experiment - Pokus s uvolňováním nabitého aerosolu) má v plánu vyvolat vytváření mraků kolem částic z výfukových plynů rakety. Mraky mají simulovat přirozené děje nazvané noční svítící mraky, což jsou nejvyšší mraky v atmosféře.

„Toto je na hranicích vesmiru skutečně důležité,“ řekl Wayne Scales, vědec z virginské techniky, který bude používat počítačové modely, aby studoval fyziku mraků z umělého prachu v době jeho vypouštění. „Nic takového předtím nebylo provedeno a proto jsme z toho všichni nadšení.“

Je to první pokus o vytvoření umělých nočních svítících mraků. V roce 2007 byla vyslána předcházející raketa, zvaná Aeronomie ledu v mezosféře (AIM), aby pozorovala z vesmíru přirozené mraky.

CARE má být vypuštěna v úterý mezi 7.30 a 7.57 EDT (23.30 GMT) ze základny NASA ve Wallops ve Virginii.

Latinský výraz pro noční svítící mraky je „noktilucentní“. I když je těžké spatřit je pouhým okem, mraky lze nejlépe vidět, když je zemský povrch ve tmě a sluneční světlo za obzorem osvětluje výškové mraky odspoda.

Tyto mraky, rovněž známé jako polární mezosférické mraky, jsou tvořeny z ledových krystalků. Přirozeně se tvoří asi 30 – 55 mil (80 – 90 km) nad Zemí. CARE vypustí své prachové částice o něco výše a pak je nechá klesnou do nižších výšek.

„Experiment CARE doufá, že vytvoří umělou vrstvu prachu,“ řekl Scales webu SPACE.com. „Doufáme rovněž, že tato tvorba proběhne kontrolovaně, což umožní vědcům studovat různé aspekty, jako uvnitř vznikající turbulence, rozptyl prachových částic apod.

CARE je projektem Laboratoře pro námořní výzkum a Testovacího vesmírného programu ministerstva obrany. Raketoplán vypustí z paluby suborbitální 4stupňovou raketu NASA Black Brent XII.

Vědci budou studovat její postup z pozemských základen a rovněž z vesmírné lodi STP/NRL STPSat-1 na oběžné dráze. Výzkumníci budou sledovat oblačnost CARE vytvořenou z prachu po dny až měsíce, a to její chování i vývoj během času.

Optické pozorování je základní, takže k vypuštění může dojít pouze pokud počasí bude jasné i v místě vypuštění i v místě mnoha pozorovacích stanic podél Atlantického pobřeží a na Bermudách.

Pokud nebude možno vypustit CARE v úterý, tým se pokusí znovu mezi 16. a 20. zářím.
(Obrázek: V r. 2001 prý tomuto novému jevu začali říkat noční svítící mraky. A teď už je máme nad hlavou skoro denně.)

Příloha, co k tomu ještě našel Orgonet: Autor projektu prof. Scales sám připravil prezentaci projektu manipulací na hranici atmosféry a vesmíru. Nemusíte ani umět anglicky, aby vám byly jasné hlavní body: barium, aluminium, aerosol, ionizace, radiové vlny, HAARP, vojenské využití. Zadejte adresu: www.space.vt.edu/pdf/Scales.pdf a otevřete AdobeReaderem.


Související odkazy v angličtině (všimněte si komentářů - lidi jim ty nezištné vědecké účely nějak nevěří):
http://www.space.com/scienceastronomy/080901-mm-night-shining.html
http://www.livescience.com/environment/071211-noctilucent-clouds.html
http://www.space.com/scienceastronomy/strange_clouds_030219.html
http://www.space.com/businesstechnology/070425_techwed_aim.html

5 komentářů:

  1. Co tak vyrobit CBčko s dosahem do stratosféry a trochu je potrápit?

    OdpovědětVymazat
  2. V září u nás padá v noci žlutý "pyl" se zrníčky velikosti až 1,5 mm. Ty sračky jsou potom ráno všude.

    Jak je to u tebe?

    KFM

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, tady taky něco padá, víří to brzy ráno v záři reflektoru od auta. Je to větší než mlhové kapky, ale asi menší než 1,5mm, nevím, jestli žluté. Blíž to zatím nezkoumám.

    OdpovědětVymazat
  4. CBčko by tam i normálně mělo dosáhnout, ale musíš ho asi umístit pod místem, kde hodlají vypustit ten aerosol :)))

    OdpovědětVymazat
  5. no ale to že je máme nad hlavou každý den pravda fakt není ...kéžby...

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.