24. září 2009

Tak nám zrušili žárovky

Hele, to je pro mě novinka: Penny Market upozorňuje, že EU od 1. 9. zrušila 100W žárovky. Abychom prý se zásobili... Jak šlechetné upozornění.
K tématu Úsporné zářivky v USA píšou právě minesotští občanští aktivisté tento docela zajímavý článek.

http://minnesotansforglobalwarming.com/m4gw/2009/09/your-green-is-killing-me.html#more


Ta vaše zelená mě zabije

Elmer, 21. 9. 2009

Když se rozproudila dryáčnická reklamní kampaň na fluorescenční žárovky (CFL), lidé byli nadšení, že se sníží produkce kysličníku uhličitého tím, že se sníží energetická náročnost. Ale je tu pár věcí, které vám odmítli říci.


Je to, jako kdyby vám řekli, že když si dáte domů hada, působí to zázračně na odehnání hlodavců. Ušetříte stovky dolarů, protože nebudete muset kupovat pasti na myši ani používat hnusné jedy kolem svého domu. Co vám neříkají, je to, že si kupujete a dáváte do svého domu nebezpečného a smrtelně jedovatého hada.


S těmi zářivkami je to totéž.


Už jsme si vědomi nebezpečí při rozbití žárovek plněných rtutí. Některá zařízení na likvidaci toxického odpadu uvádějí, že chtějí za odstranění rozbité žárovky 2 000 dolarů. Proč?? Protože je to RTUŤ!!!!


Rtuť je nebezpečný, smrtelně jedovatý těžký kov, a všechny vlády světa pracují na tom, aby ho odstranily z našeho prostředí.


A přesto tytéž vlády prosazují a zavádějí zákony, které nás nutí kupovat výrobky obsahující rtuť a dávat si je do svých domovů a do blízkosti svých dětí.


A tak jako ten had, kterého jste si koupili, abyste ušetřili peníze, má toto rozhodnutí své temné stránky. Zejména to, že všechny ty úsporné zářivky byly vyrobeny tak, že rtuť byla získána z rudy a zpracována pro výrobu těchto zářivek. Nemyslete si, že je to nevinný proces: energetická výkonnost pro země Prvního světa přijde dělníky v Číně velmi draho, protože se uvádí, že v továrnách vyrábějících tyto žárovky je mnoho otrav rtutí.


A ještě hůře. Had se rozzlobil. Podle nedávné studie čínského ministerstva zdravotnictví je mnoho dělníků při výrobě žárovek vystaveno působení rtuti. V jedné továrně v Jinzhou obsahují těla 121 dělníků ze 123 zaměstnanců nebezpečnou dávku rtuti, každý dělník má v sobě 150x více než je vládou schválené bezpečné množství. V jedné továrně v Anyangu bylo otráveno 35% dělníků a závod vypouštěl rtuť přímo do místní zásobárny vody.


Londýnské Times provedly mnohá interview, která ukázala stovky nebezpečných vystavení rtuti a hospitalizací, ale mnozí dělníci se bojí si stěžovat ze strachu před ztrátou zaměstnání.


Noviny také objevily případ, kdy 68 ze 72 dělníků jedné továrny muselo být hospitalizováno pro otravu rtutí.

Když bylo v jenom Kalifornii prodáno 9 miliónů zářivek, znamená to, že bylo z půdy odebráno 100 liber rtuti, přemístěno do životního prostředí a je připraveno způsobit nevídané toxické škody.


A to jenom v nejzelenějším státě Unie!!!


Pokud se jedna zářivka rozbije v přírodě, jako např. při zavážce, tato jediná zářivka může kontaminovat 6 000 galonů vody. A to nepočítáme půdu.


Ano, ale EPA (Environment Protection Agency - Agentura ochrany životního prostředí) má odpověď. Je to pouhých 19 kroků, jak bezpečně odstranit rtuť vylitou z rozbité zářivky. Takže zatímco budete od roku 2011 donuceni kupovat tyto rtuťové zářivky (pokud se tomuto národu nevrátí zdravý rozum), EPA má tyto instrukce, jak se chovat, kdybyste měli ve svém domě rtuť.


Ironie, že?


  • Každý výrobek obsahující rtuť nebo nádobky z rtutí mají být umístěny do větší nádoby s pevně těsnícím víkem.
  • Kolem výrobku má být umístěno kočičí stelivo nebo látka absorbující tuky, aby byl chráněn před rozbitím či náhlými nárazy.
  • Nádoba má být jasně označena „Rtuť – neotvírat!“
  • Musíte počkat na den svozu nebezpečného odpadu, uchovat výrobky bezpečně v původních nádobách s nálepkami nedotčené, a držet je z dosahu dětí a domácích zvířat.
  • Odvézt nádobu do střediska sběru nebezpečného domácího odpadu v kartonové krabici. Zajistit ji, aby se nepřevrátila. Minimalizovat nebezpečí posunu či klouzání při náhlém zastavení či zatáčce.
  • Převážet nádoby na zadní ploše pickupu nebo v kufru auta. Pokud ji musíte převážet v prostoru pro pasažéry, zajistěte odpovídající ventilaci.

Říkal někdo, že vláda nemá smysl pro humor?


Ale co když tu zářivku rozbijete? Koho zavoláte? EPA? Ne, nemají žádné jiné řešení než ony kroky, kterými se řídit. Podle těchto kroků musíte odvézt tyto zářivky do certifikovaného recyklačního centra. Mnohokrát, a přitom musíte platit dolary za to, že musíte odložit jedinou žárovku - zdraví nebezpečnou, obsahující toxický těžký kov, kterou jste navíc sami nezvolili. Mnohé státy mají jen jedno certifikované recyklační centrum na okres, nebo ještě hůře, na celý stát.


Naštěstí se rozvíjí malé podniky, které mají pomoci občanům recyklovat tyto nebezpečné neurotoxické zářivky zaměřené proti Třetímu světu.


Home Depot (obchodní řetězec) prohlásil, že můžete tyto zabijáky lidí recyklovat tím, že je předáte některému z jeho společníků. To ukazuje, jak se starají o své dělníky.


Něco k zamyšlení: Jestliže Home Depot a Walmart samy prodaly v r. 2007 téměř 300 miliónů zářivek (75 a 193), znamená to, že v amerických domácnostech bylo toho roku umístěno 1,5 tuny rtuti. Nepočítáme Evropu a další „osvícené“ země.


Každý rok přibývá 1,5 tuny. Stále více rtuti vstupuje do našich domovů a našeho životního prostředí.

Co vláda? Je zde, aby vás chránila.


Update: Zdá se, že General Electrics pracuje na nových zářivkách, které budou stejně účinné jako CFL. Bez rtuti. Uvidíme, jestli Kongres obrátí kurs a zakáže CFL s jejich rtutí a naopak přikáže zákonem používat nové zářivky General Electric.

Komentář amerického čtenáře: Tak užívejte LED. Spotřebují jen desetinu energie spotřebované CFL, vydrží 5x tak dlouho, není v nich rtuť a výroba je levnější....

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.