13. září 2009

Techologie NASA, která pomáhá v noci

Jak pomáhá? Jde o přikrývku. A jak zjišťuju, není to nedůležitá věc... Toto píšu jako příklad dokazující, že kdyby nám vojáci dali k dispozici aspoň některé své pokročilé technologie, (které jsou, jak říká Rauni Kilde, nejméně 50 let před civilním výzkumem), měli bychom tu ráj na zemi... (Název článku a obrázek mám z popisu výrobku.)

Takže: přišel čas na obměnu ložního vybavení. Mně bývá v noci spíš horko, takže se přikrývám asi takto: na začátku noci a v létě jenom povlakem, uprostřed noci přiberu larisu a když je fakt chladno, tak ještě jednu larisu. Není to ideální, často se během noci materiály jaksi promísí a vytvoří kouli, kterou se nepřikryjete, tak to musíte rozmotávat a tak... Takže si říkám dost, koupím si pořádnou deku, a nebudu šetřit. Mám i představu, co by to mělo být: deka na tři sezóny ze dvou částí - letní, podzimní, a když se sepnou patentkama, máte zimní. Nic se vám nepromíchává do skrumáže, ideální.

Tak se vydáme do jysku, kde mají zrovna poloviční slevy. A tam přijdu na deku Temprakon, která má na obalu kosmonauta na Měsíci a hlásá, že se jedná o unikátní luxusní nejkomfortnější supertermoregulační technologii vyvinutou NASA, používanou do skafandrů kosmonautů v raketoplánu a na Měsíci a tak. Vtip je v tom, že speciální materiál (něco s voskem) sbírá přebytečné teplo, které pak, když je chladno, zase uvolňuje. Takže si představuji, jak nemusím v noci vstávat a hledat/odhazovat druhou deku...To je přece geniální, a za druhé mám slabost pro zázračné technologie a potrpím si na všechny ty goratexy a tak. Takže volba je jasná. Cena je akční, poloviční, bratru za 1750. (Akce byla do 9.9., ale když koupíte dvě deky, máte taky velkou slevu.)

No a deka je opravdu super. Opravdu funguje tak, jak slibuje reklama. Kontroluje přehřátí a pocení. Večer se klidně přikreju, není mi vedro, v noci když se ochladí, mi není zima. Ušetří mi to každou noc 1 - 2 probuzení, a taky nastydnutí, které vzniká tím, že člověku je zima, ale je línej si dát deku...

A protože člověk nikdy nemá dost a pořád vymýšlí, co by ještě chtěl, tak mě napadá, že by bylo dobrý mit takový spacák. Protože sice mám super teplý, ale večer se v něm nemůžu zapnout, protože neusnu horkem, a za dvě hodiny mrznu a zrovna se zasek zip... Ale ten tolik nepotřebuju.

Jo a je k tomu taky polštář - ten zatím nemám, to mi už přišlo drahý - hlava se mi tolik v noci nepřehřívá.

Takže NASA = dobrodinec lidstva. Jen tak dál.

16 komentářů:

  1. Diky za tip na Temprakon, priteli! Zajimalo by me, jestli Tve nadseni po nejake te dobe porad jeste pretrvava, jinak receno, jestli bys to koupil znovu.
    A jeste neco: Jakou to ma regulacni ucinnost, lze s tim spat jak v zime, tak v lete?

    OdpovědětVymazat
  2. Jjj, nadšení přetrvává, pořád doporučuju. V létě, když je opravdu horko, nemůžu říct. To snesu maximálně tak tenké prostěradlo nebo nic. Při současné noční teplotě, když se ještě netopí a venku je v noci tak kolem 12°(pořád ještě docela teplo) je to i při pootevřeném okně ideální. V zimě by to mohlo být podobné - netopím, ale dům drží teplotu kolem 15°. Zatím fakt skvělá věc.

    OdpovědětVymazat
  3. No a nepracuješ ty nebo někdo z tvých příbuzných náhodou v tom Jysku? :))

    OdpovědětVymazat
  4. Potštář-několik let spím na polštáři z pohankových slupek: 10 sáčků z obchodu se udravou výživou zašít do povlaku ze sypkoviny 40 x60 cm-pevná podpora hlavy -nebolí za krkem, odvádí teplo.Perfektní

    OdpovědětVymazat
  5. Akce v JYSKu je do 4.11.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak přidám pár dotazů-to rozpětí teploty by bylo zajímavé vědět, kdy je ještě použitelná (max -léto, min.-v zimě).
    Přikrývka nevypadá nijak tlustě, tak težko říci jak moc by uměla v chladnu zahřát. Jestli možná nezvolit alternativně dvojitou -odepínací -přikrývku- v létě jedna, na zimu dvě vrstvy.
    A jak je to u této co popisuješ s odváděním vlhkosti-pocení? Kromě toho na pohmat není přikrývka úplně nejjemnější, ne úplně příjemná... Zkušenosti uživatele? dik

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavé, co taková deka vzbudí dotazů... Jak je komu příjemná, to je samozřejmě individuální. Mně se taky na ní zprvu nezdálo, že má takovou tu tužší vrstvičku, ale v praxi se ukazuje, že je velmi poddajná, krásně obklopí tělo, takže nikudy netáhne, vycpávací vrstva velmi lehká a teplá. Odvod tepla lze poznat třeba tím, že když se v noci dotkneš studenou nohou té voskové odváděcí vrstvy - je zřetelně dost teplá. Od kolika do kolika stupňů, to fakt nevím, nehodlám ji používat v extrémních podmínkách. Je to inidividuální, asi jako se liší spacáky, někdo vydrží spát pod nulou se spacákem do nuly, a někdo nevydrží ani se spacákem do -17.

    OdpovědětVymazat
  8. No to je jasne. Taky jsme hravi kluci, taky nas bavi ruzne vychytavky...

    Poridil jsem, spal jsem pod ni jiz 2 noci, prozatim muzu vse, co bylo receno potvrdit. Velice prijemne spani, zda se, ze to funguje.

    1. noc jsem si zvykal, pac je nezvykle lehka. Mam v loznici fakt kosu, takze jsem si nedovedl predstavit, ze tohle tenke neco udrzi teplo. Pratele, udrzi, Orgonet nekecal, za mne doporucuji, jeste jednou diky za tip.

    OdpovědětVymazat
  9. Potvrzuji, deka je výborná, asi dokoupím polštář, potí se mi v noci hlava. Ovi

    OdpovědětVymazat
  10. dobrý den, mám dotaz, používá se tato deka jen tak,jak se zakoupí nebo se musí oblékat ještě do ložního prádla? Jak je to s praním deky?

    OdpovědětVymazat
  11. Deka se normálně povleče a krásně se pere při 60°. Moje nadšení přetrvává, doporučuju.

    OdpovědětVymazat
  12. Prosím Vás kterou stranou se přikrýváte ? Tou s modrým olemováním na sebe,nebo opačně. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,můžu jen potvrdit,deka je výborná. V noci jse se často potila, ženské problémy v přechodu,ale tohle je něco...spím jak miminko bez odkopávání a prochladnutí.Něco lepšího si neumím představit. Přemýšlím i o polštáři.

    OdpovědětVymazat
  14. NASA je korporace lhářů a ignorantů. A nějaké dečky si mohou strčit do zadečku. Chceme slyšet pravdu o vesmíru a mimozemských civilizací.

    OdpovědětVymazat
  15. Koupila sem v Jisku v Havířově před 4.lety za 3000 kč deku a polštář za 1500 kč.Tak že 9000 za dvoje.Deka je fajn ale polštář je o ničem,málo naplněný a po vyprání se my zdál že se kvalita zhoršila.Jaké bylo překvapení,když jsem kousek rozpárala a zjistila,že to sou takové chuchvalečky nějakého snad odpadu.Vytáhla sem staré deky a ty předražené leží.Vím,že se musí sušit v sušičce,kterou nemám ale prala sem to v létě a možná sem to přeždímala jinak nevím.Eva

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.