2. října 2009

Už zase ty manipulace házejí na Čínu

Opět příklad, jak malý kousíček pravdy slouží k zakrytí velké lži. Připustí se, že se dá zařídit jasná obloha, ale prý to dělají jenom Číňani, co taky od nich čekat ... ale technologie jsou zatím nedokonalé, daří se jim to jen částečně.
To přesně odpovídá tomu, co říká Rauni Kilde: technologie, které jsou dnes přiznávány, fungovaly už tak před 50 lety. Ty dnešní, které jsou přísně tajné, nám zatím denně vytvářejí počasí na celé planetě.


Čína čaruje s počasím - modrá obloha při oslavách.
1. 10. 2009, Reuters

Peking (Reuters)
Podle čtvrtečních zpráv čínské letecké síly použily svou kouzelnou skříňku chemikálií a technologií, aby vyčistily pekingskou oblohu plnou smogu pro velké představení k 60. výročí komunistické Číny.

Chemici a státní zaměstnanci po týdny pracovali na nejambicióznějším pokusu o modifikaci počasí, jaký byl kdy proveden, a technici letectva pomáhali rozmístit a zprovoznit zemi komplexní zařízení, jak praví oficiální agentura Xinhua.

Večer před slavností byly do mlhavé oblohy nastříkány chemikálie a mírný déšť umyl město do čista.

Okolní provincie už měly v mracích nastříkán iodid stříbrný a suchý led, aby déšť byl přinucen spadnout dříve, než dorazí do Pekingu, dodává zpráva.

"Pouze hrstka zemí na světě by byla schopna zorganizovat tak širokou modifikaci počasí, která je téměř kouzlem," řekl Cui Lianquing, vedoucí meteorolog leteckých sil, který také řekl, že operace při slavnosti byla největší v čínské historii.

Přizpůsobivé plány umožnily týmům použít jeden druh chemikálií pro spuštění deště v místě slavnosti, a jiné pro zadržení deště, řekl.

Čína provádí výzkum zasévání mraků a dalších technik manipulací počasí od 50. let, ale v minulosti se setkávala se smíšenými úspěchy.

Zahájení olympijských her v minulém roce připadlo na den, kdy obloha byla mlhavá, navzdory mnoha opatřením proti znečištění a přes manipulace počasí.

A prudký déšť v roce 2005 přiměl k urychlené změně venku plánované ceremonie s vrcholnými politiky, i když organizátoři předtím slíbili, že Čína zaručí suché počasí.

Cui řekl, že letošní plány byly menší než plány pro olympiádu, ale přes jejich úspěch je stále prostor pro další vylepšení.

"Technologie, kterou zatím ovládáme, nám umožňuje modifikovat počasí v omezeném rozsahu.řekl Xinhua.

"Na obloze je dosud mnoho nejistot."

(Reporting by Emma Graham-Harrison; Editing by Jeremy Laurence)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.