17. prosince 2009

"Gorův efekt" - kde je Al Gore, tam sněží

Volně podle: 
http://www.examiner.com/x-25061-Climate-Change-Examiner~y2009m12d15-The-Gore-Effect-sets-in-on-Copenhagen-as-heavy-snow-is-forecast

15. 12. 2009

V Kodani se projevuje "Gorův efekt" - předpověď hlásí silné sněžení

Jako na objednávku při příjezdu bývalého vicepresidenta Al Gora do Kodaně, místa konání summitu OSN o

klimatu, se očekává silné sněžení a velmí nízké teploty. Na toto někteří s pobavením poukazují jako na "Gorův efekt". (Viz článek ze 7. 12. 09 http://www.examiner.com/x-25061-Climate-Change-Examiner~y2009m12d7-The-Gore-Effect-strikes-as-the-UN-climate-summit-begins)

V minulých letech pojem "Gorův efekt" znamenal počasí neobvyklé pro dané roční období, které, jak se zdá, provází tohoto laureáta Nobelovy ceny, anebo vždy, když se koná významné jednání o globálním oteplování. Od roku 2004 se tyto náhody opakují s nápadnou frekvencí. Gore přijel do Kodaně včera a způsobil rozruch svým prvním veřejným vystoupením, v němž prohlásil, že veškerý led v Severním ledovém moři do pěti let zmizí. (http://www.examiner.com/x-25061-Climate-Change-Examiner~y2009m12d14-Al-Gore-makes-embarrassing-mistake-by-severely-misstating-sea-ice-loss-prediction ze 14. 12. 09)

Holandský meteorologický institut hlásí pro Kodaň silné sněžení a teploty kolem -2°C. Vw čtvrtek bude silný vítr a teplota dále klesne až na mínus 10. Páteční teploty klesnou v noci pod -12°C. http://www.dmi.dk/eng/index/forecasts/forecast_for_copenhagen.htm

Když začal Gore s mediální kampaní spojenou s vydáním jeho nové knihy "Naše volba" a s kodaňským summitem, velká část Spojených států se ponořila do neobvykle chladného počasí. http://www.examiner.com/x-25061-Climate-Change-Examiner~y2009m11d20-Al-Gore-fuels-climate-change-skeptics-with-cover-of-new-book

Seznam projevů "Gorova efektu" z minulých let:

  • 15. 1. 2004: Setkání ke globálnímu oteplování proběhlo v jednom z nejchladnějších dnů v historii New Yorku. Gore řekl publiku, že to bylo způsobeno globálním oteplováním.
  • Listopad 2006: Al Gore navštívil Austrálii 3 týdny před začátkem léta. Operátoři lyžařských středisek byli zaskočeni padáním sněhu.
  • Únor 2007: Bylo zrušeno slyšení o globálním oteplování ve Sněmovně reprezentantů poté, co byl Washington postižen sněhovou a ledovou bouří.
  • Duben 2007: V Itace, NY, napadly dvě stopy sněhu při setkání na Den Země.
  • Duben 2007: Setkání v Reno, Nevada, konané Koalicí severní Nevady pro klimatické změny, bylo zrušeno pro silný déšť a déšť se sněhem.
  • Březen 2007: Pro sněhovou bouři byl zrušen mediální brífink ke klimatickému zákonu Senátu.
  • 5. prosince 2007: Ve Washingtonu, DC, napadl první sníh sezóny, právě když výbor Senátu pro životní prostření  projednával legislativu pro globální oteplování.
  • Leden 2008: Schůzka o globálním oteplování v Baltimoru, Maryland, se konala uprostřed padajícího sněhu.
  • 22. října 2008: Al Gore přednášel na Harvardu za teploty, která se blížila 125letému teplotnímu minimu.
  • 28. října 2008: Britská sněmovna projednávala zákon o změně klimatu tehdy, když se v Londýně objevil první říjnový sníh od roku 1922.
  • 20. října 2008: V Pensylvánii probíhala kampaň Johna McCaina a Baracka Obamy za větrného a deštivého počasí. McCain zrušil vystoupení, zatímco Obama pokračoval. Dráždil lidi řečmi jako "zastavíme globální oteplování", ale říkal že,"tohle počasí pravděpodobně nechce podporovat známky oteplování. Dnes je trošku chladno."
  • Prosinec 2008: V Newcastlu v Austrálii se koná protest lidí "Lidská síla pro klima". Je zrušen po prvním dnu pro déšť a chlad. Předtím řekli účastníkům, že si mají vzít něco proti slunci.
  • Prosinec 2008: Bývalý vicepresident Goremluví k veřejnosti v Miláně v Itálii o globálním oteplování. Venku sněží, což je zde vzácností. Řím, Neapol, Palermo a Sicilie jsou postiženy mrznoucím deštěm.
  • 17. ledna 2009: Zvolený president Obama na své cestě vlakem do hlavního města zastavil ve Filadelfii.Zde řekl shromážděným: "Planeta se ohřívá kvůli neudržitelné závislosti na ropě." Teplota venku byla 18°F, s větrem 10°F.
  • 28. ledna 2009: Al Gore je pozván do výboru pro zahraniční vztahy Senátu, aby referoval  o globálním oteplování. Nad hlavní město státu se snesla sněhová bouře.
  • 5. února 2009: Teploty nižší než -6°F zmrazily velkou konferenci o globálním oteplování v Buffalo.
  • 2. března 2009:Velké setkání ke globálnímu oteplování označované jako "největší národní akt občanské neposlušnosti" probíhá za nízké teploty, po sněhové bouři, která pokryla hlavní město státu bílou pokrývkou. Mluvčí Bílého domu Nancy Pelosi zrušila své vystoupení na této události, protože její let byl opožděn kvůli bouři.
  • Červenec 2009: Při návštěvě Al Gora v Melbourne v Austrálii na konferenci Bezpečné klima byly teploty kolem nuly.
  • 9. října 2009: Al Gore je v Madisonu ve Wisconsinu kvůli smlouvě se společností environmentálních novinářů. S ním přijely rekordně nízké teploty.
Komentář OrgoNet: To vypadá, že si z něho někdo dělá pěknou (_!_) - vědět tak, kdo!!!

2 komentáře:

  1. Ak dobre vieme pri oteplovani sa prejavuje extremne pocasie aj snezenie alebo prudke mrazy...
    Ista je aj ina vec a to ze stupaju teplotne rekordy plus postupne miznu prechodne obdobia ako jesen alebo jar...
    Globalne oteplovanie existuje a je az prilis realne...

    OdpovědětVymazat
  2. ten Gorův efekt je fakt psina, o tom jsem nevěděl :))
    O.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.