12. prosince 2009

Toxická munice působí deformity a smrt novorozenců v Iráku

Tohle je nepěkné, ale natolik alarmující, že to sem musím dát. Zejména teď, když hlavní americký válečný zločinec (i když je to loutka tahaná na provázcích vojenskoprůmyslového komplexu) dostal Nobelovu cenu za mír.


http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=16442

Toxická munice způsobuje smrt a deformity novorozenců v Iráku



David Randall, Global Research 7. 12. 2009

V září tohoto roku, jak říkají účastníci protestní kampaně, se ve Všeobecné nemocnici ve Faludže narodilo 170 dětí. Z nich 24% do 7 dní zemřelo. Tři čtvrtiny z nich měly různé deformity, včetně „dětí se dvěma hlavami, bez hlavy, s jedním okem na čele či s chybějícími údy“. Srovnatelná data pocházející ze srpna 2005 – před invazí – zaznamenávají 530 narozených dětí, z toho pouze 6 zemřelo a z nich pouze jedno bylo deformované.

Údaje pocházejí z dopisu, který byl zaslán skupinou iráckých lékařů a účastníků protestní kampaně minulý měsíc Organizaci Spojených národů a ukazují, jak včera zveřejnil i Guardian, prudký nárůst defektů novorozenců ve městě. Noviny citují ředitele nemocnice a specialistu dr. Aymana Qaise: „Vidíme velmi významný nárůst anomálií centrálního nervového systému... Také je velice výrazný nárůst počtu mozkových nádorů.“ Dříve v tomto roce Sky News podaly zprávu o tom, že jeden hrobník z Falludže říká, že každý den pohřbívá 4-5  novorozených dětí, z nichž většina má deformity.

Dopis protestujících adresovaný OSN vyzývá k zahájení nezávislého vyšetřování ohledně „odstraňování toxických materiálů užívaných okupačními silami, včetně ochuzeného uranu a bílého fosforu“ a vyšetřování za účelem zjištění, zda byly spáchány válečné zločiny.

Účastníci protestu se domnívají, že buď bílý fosfor nebo ochuzený uran jsou hlavní, ne-li jedinou příčinou defektů u novorozenců. Bílý fosfor, který americká armáda nechala střílet na povstalce v hustě osídlené Falludže, má dlouhou historii vojenského použití, datující se od první světové války.

I když dosud žádná vědecká studie neprokázala příčinný vztah mezi ochuzeným uranem a závažnými zdravotními problémy – a dokonce některé studie se zdají dokazovat opak – v žádném případě věc není jasná. Od první války v zálivu je jeho použití spojováno s případy rakoviny u vojáků vracejících se z války.

(Toto je jen úvod článku, který dále uvádí údaje o ochuzeném uranu, jeho válečném užití, toxickém vlivu a o zamořených územích. Příležitostně snad někdy přeložím.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.