19. listopadu 2010

Co to bylo za letadlo, z něhož spadl balvan ledu?

Meteorologové jsou opět v koncích. Z normálního letadla to prý spadnout nemohlo. Nebyly prý podmínky. Leda z nějakého vysoko letícícho?  A co tam takové letadlo dělá? Že by stříkalo výškové chemtrails? :-)))))
A proč to svádějí na Polsko?

Originál: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/led-spadly-z-nebe-prorazil-strechu-a-spadl-vedle-detske-postylky/558689

Led spadlý z nebe prorazil střechu a spadl vedle dětské postýlky

Ilustrační foto - Letadlo prolétá duhou - ilustrační foto
vydáno: 19.11.2010, 14:18 | aktualizace: 19.11.2010 16:05
Jaroměřice nad Rokytnou (Třebíčsko)/Praha - V obci Jaroměřice nad Rokytnou spadl ve čtvrtek večer z nebe kus ledu na obytný dům a prorazil jeho střechu. Nikomu se nic nestalo. Podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pochází ledový balvan zřejmě z námrazy na letadle, které nad obcí prolétalo. Experti nicméně označili událost za "značně neobvyklou" a nyní si jedou spadlý led prohlédnout. Majitelka domu si jej uchovala v lednici.
"Led prorazil střechu a dopadl do podkroví, asi dva metry od dětské postýlky. Z meteorologického hlediska se nemohlo jednat o projev bouřky nebo přirozený pád ledových částic z oblaků, protože v té době se nad naším územím nevyskytovala oblačnost s tvorbou námrazy a velké kusy ledu by se samovolně v atmosféře neudržely," uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.
Led podle odborníků nemohl pocházet ani z vesmíru, je tak prý téměř jisté, že ledový balvan musel spadnout z nějakého vysoko letícího letadla. Protože však ve čtvrtek nepanovaly v Česku podmínky, aby se na letadlech vytvářela námraza, je prý možné, že šlo o letadlo z Polska. Váha ledové kroupy se ale podle mluvčího musela pohybovat v řádu kilogramů, když byla schopná rozbít střechu. Při dopadu se pak prý ledový kus roztříštil a to, co si majitelka domu uchovala v lednici, je prý jen zbytek.
"Posádka letadla však nemůže o odlomení ledu například z náběžných hran křídel nic vědět a za událost rozhodně nenese vinu," upozornil Dvořák. Na místo se jel podívat brněnský meteorolog, i pro odborníky je totiž podobný úkaz vzácný. Letos se stal podobný případ na předměstí Las Vegas v americké Nevadě, kde do střechy domu také prorazil díru kus ledu vypadlý zřejmě z letadla.
Zcela výjimečné nejsou ani případy, kdy byli lidé zasaženi zmrzlými exkrementy, které byly vypuštěny nebo se při poruše uvolnily z palubních záchodů. V žargonu pilotů se této směsi zmražených výkalů promíšených s chemikáliemi říká "modrý led". V USA bylo mezi lety 1979 a 2003 údajně dokumentováno nejméně 27 takových incidentů.
"Je také možné, že nyní nastanou problémy při jednání s pojišťovnou, protože se jedná o nestandardní záležitost, a je otázkou, jak je to ošetřeno ve smlouvě," dodal mluvčí ČHMÚ.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.