12. května 2011

Adam Bartoš: Předpověď počasí na ČT: Čárám na nebi se nedivte


Předpověď počasí na ČT: Čárám na nebi se nedivte
<< EXKLUZIVNĚ >> To, že stopy za letadly nemizí rychle, není způsobeno ničím mimořádným, ubezpečuje Česká televize v předpovědích počasí.  
12.květen 2011 - 11:42
Překvapení mohl zažít ten, kdo v úterý ráno sledoval předpověď počasí. Stopy za letadly budou dnes na obloze dlouho zůstávat, oznamoval hlasatel.

Je běžné, aby se moderátor kromě běžných informací o teplotě, povětrnostních podmínkách a srážkách či sluníčku zmiňoval i o tom, že dnes budou kondenzační stopy za letadly dlouho viditelné?

Běžné to nebývá, v úterý ve zpravodajské relaci po 9. hodině ráno se ale na ČT24 mohl divák podobnou zprávu dozvědět. Stopy za letadly budou prý kvůli specifickým podmínkám na obloze zůstávat delší dobu.

Hlasatel měl bezesporu pravdu. Kdo se totiž v úterý přes den podíval na oblohu, nemohl si neuvěřitelného ruchu na obloze nevšimnout - desítky překrývajících se čar pokrývaly nebe nad Prahou, jak se redaktor sám několikrát přesvědčil, ale i nad ostatními regiony Česka (viz ilustrační fotografie u článku, která pochází z 10. května kolem 13. hodiny).

Dotaz, který redakce zaslala mluvčímu České televize Ladislava Štichu překvapil.

"To je zajímavý dotaz. Pokud jde o informaci, že za současných povětrnostních podmínek se budou déle udržovat na obloze kondenzační pruhy, je to v relaci čistě doplňující zpráva. Nevím o tom, že by se objevovala častěji - snad jen, když je několik dní slunečné počasí a v relaci tak zbývá dost času," řekl mluvčí ČT na otázku serveru Prvnizpravy.cz, zda jde o nějakou "novinku" ve vysílání předpovědi počasí.

"Moderátor chtěl diváky zřejmě ujistit, že fakt, že stopy za letadly nemizí rychle, nejsou způsobeny ničím mimořádným, ale jen blížící se zvlněnou studenou frontou," píše dále Šticha.



foto Petr Škrabálek
Česká televize tedy ujišťuje občany, že křížem krážem prošpikované nebe je úplně normální. Že to není způsobeno ničím mimořádným. Proč to ČT dělá? A na co naráží? Má snad potřebu polemizovat se zastánci jevu zvaného "chemtrails", o kterém jsme tu už několikrát psali?

Nevysvětluje ale jen moderátor, do vysvětlování se pustil i sám Šticha, aniž bychom se vůbec na problematiku samotného jevu kondenzačních stop ptali.

"Kondenzační pruhy se v takových případech obvykle s časem dále rozšiřují a vytvářejí rozsáhlé vláknité oblaky podobné oblakům druhu Cirrus nebo i dalším druhům vysoké oblačnosti. Někdy je po čase obtížné rozlišit starší oblaky vytvořené z kondenzačních pruhů od přirozených oblaků. Je třeba si uvědomit, že vznik oblaku způsobený průletem letadla má stejnou příčinu jako každý přirozený vývin oblačnosti. Fakt, že vodní pára kondenzuje nebo sublimuje na spalinách leteckých motorů, je naprosto shodný s tvorbou oblaků na prachových částicích v atmosféře. Bez kondenzačních jader, by oblaky nad našimi hlavami těžko vznikly," napsal dále v odpovědi Šticha. Redakce přitom chtěla pouze vědět, proč taková informace v ČT zazněla.

Šticha také dodal, že jev ještě více "vysvětlí" i doc. Daniela Řezáčová z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR v nedělním pořadu Turbulence v 17.30 na ČT24.

Naopak amatérský meteorolog Jaroslav Krejčí tvrdí, že běžné kondenzační stopy za letadly rozsáhlou vláknitou oblačnost, jak Šticha vysvětluje, nikdy nevytváří.

"Jen někdy se může stát (při vyšší vlhkosti), že na obloze tyto stopy zůstanou déle a později z ní po určitou dobu zůstane cár, který bude připomínat oblačnost typu Cirrus. Ale je to skutečně záležitost jednoho cáru oblačnosti a ne rozsáhlých vláknitých mraků roztažených po celé obloze," tvrdí Krejčí.

Dodává, že i ten jeden "cár" oblačnosti se po čase rozpustí. "Podstatné tedy je, že běžná stopa složená z vody se vždycky rozpouští. Jen to někdy bývá rychleji a někdy pomaleji, v závislosti na vlhkosti vzduchu. Nikdy se viditelně neroztahují po celé obloze a rozhodně nevytváří ´rozsáhlou vláknitou oblačnost´," odpověděl Krejčí, který se sledováním oblohy zabývá už řadu let, na dotaz redakce Prvnizpravy.cz.

Skutečnost, že ČT má potřebu vysvětlovat divákům stopy za letadly, je nicméně sama o sobě zajímavá. Zastánce jevu chemtrails možná spíše naopak  utvrdí v jejich přesvědčení, že se na nebi děje něco podivného, o čem nám vláda zapomněla říci.

(Adam B. Bartoš; foto: arch.)

6 komentářů:

  1. Dneska bylo zemětřesení ve Španělsku.

    OdpovědětVymazat
  2. http://www.ct24.cz/vysilani/2011/05/10/211411009000510-09:00-dopoledni-udalosti/
    přetočte na minutu 14:40 .... tady je to ke shlédnutí v archivu

    OdpovědětVymazat
  3. Chce to reakci a pořádnou, není nás málo. Všechny prostředky selhávají na ignoranci a posměchu. Myslím, že je čas zvolit jiné varianty odboje, pokud nás nebudou brát vážně.

    OdpovědětVymazat
  4. ... štve ich že sa máme radi !!!

    OdpovědětVymazat
  5. nejspíš to mají na svědomí těžké kovy,které takto vypouští,aby posílili ozonovou vrstvu

    OdpovědětVymazat
  6. nedávno proběhnula zpráva, že Topolánek "vyhrál" zakázku a bude stavět spec. letadlo za mnoho milionů. Jestlipak to bude rozprašovací letadlo??? hahhaa.. Každopádně je hliník sanační materiál, takže po atomové válce bude recyklace půdy o 1000 let rychlejší.. A Topolánek smí s rodinou do Ameriky do krytu.... Chi chi

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.