2. května 2011

Jak jsme slavili čarodějnice a plašili bouřku

Oslavy svátku čarodějnic jsou rok od roku v čím dál větší oblibě, a to i v naší vesnici na Vysočině. Bohužel se letos tak úplně nevyvedlo počasí - odpoledne, kdy probíhaly dětské atrakce, přišel slušný umělý liják s pár kroupami (nechci říci bouřka, protože se zablesklo asi jen dvakrát). Nicméně, děti byly zklamané, že leje a že nemůžou blbnout kolem ohně a tak.

Tak jsme zkusili "naprogramovat" malý powerwand, asi tak, že sice to není důležité, ale kdyby náhodou nám chtěly přírodní bytosti udělat radost a zařídit, aby déšť přestal a udělalo se nám tu sluníčko, aby děti si děti mohly hrát, tak to že bychom taky měli radost. Že jim k tomu posíláme trochu orgonu z powerwandu, kdyby jim to mohlo pomoci. A do půl hodiny přestalo pršet a začalo vykukovat sluníčko. Ovšem dokola se pořád strměly převysoké oblačné "hrady", nevěstící právě dlouhodobé sucho ...

Jeden kamarád, co řídil oslavy, měl nápad, že zavolá na Český hydrometeorologický ústav, aby mu řekli, zda přijde další bouřka. A řekli mu to dokonce i s přesným časem: V 18.15 je u vás další bouřka. Takže vida, jak je ČHMÚstav přesně informován o plánech výrobců počasí.

To znamenalo, že jsme měli dobré dvě hoďky sluníčka na dětské hry, a ten čas byl patřičně využit. Měli jsme ovšem dojem, že ta ohlášená bouřka k nám vůbec nedojde, protože nad námi se ty hrady jaksi rozplynuly, i když v dohledu byly.

Ta plánovaná bouřka opravdu nepřišla, takže si na své přišli i dospělí při večerní zábavě (večer po 8.00 už trochu zapršelo, ale žádná průtrž...)

Takhle to vypadalo odshora na satelitních fotkách (kliknutím zvětšíte): v 17.00 UTC stiskli výrobci počasí knoflík a založili na mnoha místech Evropy současně "bouřkové koláče", neboli "hrnečku vař". Jsou na nich patrné šlehací "komíny", které svědčí o zásahu nějakým vlněním/radiací, jejímž úkolem je vyšlehat oblačnost co nejvýše, aby dosáhla nejlépe až do výše tvoření ledových krup. My jsme na Vysočině tam, kam ukazuje ten roh - další typický rys uměle řízeného počasé. To, co k nám mělo dojít, nedošlo ...
Ještě jeden pohled na stejnou situaci:




Na radaru ukazujícím srážky jsme na Vysočině tam, kde je onen "zářez" do souvislé oblačnosti.
Díky, přírodní bytosti! :-))))

1 komentář:

  1. ono ale už bylo nebo je potřeba, aby konečně zapršelo... nejlépe trošku více...

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.