27. října 2011

Ekozahrady Jaroslava Svobody - nádhera


Včera mi náhoda/tip čtenáře dal nakouknout na webové stránky Jaroslava Svobody ekozahrady.com, které mě naprosto okouzlily. To je přesně to, co si teď žádá má duše.

V dětství na vesnici jsme samozřejmě zahradu měli, tenkrát mě to ani moc nebavilo, prostě to patřilo k životu. V dospělosti se touha po zahrádce často hlásila, ale rozum říkal, ne, nemáš na to čas. A teď přišel čas a přišla i zahrada...

Je neuvěřitelné, a ani nebudu líčit, jakým způsobem se ke mně dostala a byla mi svěřena nádherná zahrádka. Prostě, tento svět je strom splněných přání.
Je to zahrada se vzrostlými stromy, dosti udržovaná na to, aby počáteční práce nebyla příliš těžká, a dosti zanedbaná na to, aby se na ní dalo tvořit! 

Samozřejmě moje znalosti o zahrádkaření jsou z doby před 40 lety, kdy se vše vlastně pěstovalo bio/ekologicky. Stačil hnůj, toho bylo všude dost, maximálně kompost, z toho se nedělala žádná věda. Po první procházce hobby zahradním centrem žasnu, co všechno je dnes lidé považují za nutné sypat na zahradu ... to se opravdu musí? Zdravý rozum se vzpírá ...


No a ekozahrady.com jsou pro mě nádhernou výzvou. Už se těším na jaro, jak budu získávat zkušenosti (i když si užívám už teď na podzim. Reju, sekám, mulčuju ... Věřte mi, v listopadu bude teplo, mám ještě zaseto zelené hnojení, vsadím se, že mi vzejde (:-))

Kousek z webu Jaroslava Svobody - je celý úžasný, i duchovně. Od čtení se nejde odtrhnout. Doporučuju.



Vítejte na stránkách www.ekozahrady.com

Cílem tohoto webu je představit hlavní myšlenky nově se rodícího přístupu k zahradničení, přírodě a planetě Zemi celkově. Opravdu nový je samozřejmě jen lidský přístup, neboť principy zde popsané jsou jen stručným shrnutím toho, jak příroda zahradničí od počátku světa. Poznáme-li její logiku a souvislosti, můžeme na svých pozemcích začít doslova tvořit nové světy, jaké v této době už nejsou téměř nikde k vidění.

Přírodní krajina 
    ... úžasně bují životem ve všech formách a druzích biotopů, všeho je hojnost pro všechny živočichy a rostliny, nic není přebytečné nebo nazmar, každý uschlý lístek se znovu zužitkuje. Příroda s naprostou lehkostí živí hmyz, ptáky, plazy a zvěř, sklízí, zásobuje, recykluje, zavlažuje, čistí vzduch, obohacuje půdu, poskytuje obydlí, je krásná a voní.

Lidské zahrádky
    ...zejí ve srovnání s tím vším prázdnotou a mnohdy životnímu prostředí dokonce škodí. Kdysi místo každé zahrady, domu, továrny, supermarketu, silnice či parkoviště byl kus divoké přírody, který živil nějaká zvířata, hostil rozmanité rostlinky a stromy, okysličoval vzduch a staral se o koloběh vody, tedy vykonával procesy, které my všichni k přežití potřebujeme. A zahrádky jsou to jediné místo z výše jmenovaných, které lze uvést zpět do života. Proč tedy nevrátit kus země přírodě, když z toho navíc můžeme mít maximální užitek?  Lidstvo jako živočišný druh nemůže přežít, pokud nezmění způsob získávání potravy a energie. Cožpak s naší inteligencí nemáme na víc, než v honbě za nějakou iluzí postupně zahubit všechno, co nám dává život? Ekozahrady a přírodní hospodaření jsou proto právem založené na určité změně myšlení. 
"Všechno souvisí se vším a nic není náhoda"
    Zahrada založená dle zákonů přírody je méně náročná na údržbu, stojí vás celoročně méně peněz nebo nic, je krásnější a plná energie jak to má příroda ve zvyku, neprodukuje žádný odpad. Příroda je váš přítel - ne protivník, časem odpadne potřeba boje s plevelem a škůdci, ušetříte sebe a své blízké před škodlivými chemikáliemi (které nás reklamy stále nabádají kupovat), pro děti vznikne nekonečný zdroj objevování a inspirace. Ekozahrada nabízí většinu roku pro celou rodinu zásobování zdravou potravou pro zpestření jídelníčku, nebo léčivými bylinkami do čajů ... V neposlední řadě z toho co děláme můžeme mít dobrý pocit. 

    Smyslem těchto stránek je poskytnout nezbytné znalosti každému, kdo cítí, že přišel čas dělat něco jinak. Při studiu jsem čerpal informace především od přírody, ze zahraniční literatury a od lidí z různých zemí, zabývajících se přírodním hospodařením, permakulturou, zemskými ekosystémy a ekologickými souvislostmi.
    Stránky jsou neustále obsahově vylepšovány, nové informace přidávány a ukončení tohoto procesu se nepředpokládá, dokud celá Zem nebude jako rozkvetlá rajská zahrada :-). Děkuji zároveň vám všem, kteří mi s tím svým kladným ohlasem a připomínkami pomáháte. Máte-li zájem více se zapojit do dění kolem ekozahrad nebo rodových statků a jít si životem svou vlastní cestou, pak jsou zde všechny tyto informace psány právě pro Vás.
.

 Jaroslav Svoboda

8 komentářů:

  1. bezvadný, díky. Je to pohlazení. taky letos zakládám a seju. A že listopad bude příhodný - o tom nepochybuji. Díky za parádní inspiraci a odkaz.
    mdnamur

    OdpovědětVymazat
  2. Každá pohádka se pěkně poslouchá, ale realita bývá jiná ... na to přijde každý sám až si to zkusí. Je pár škůdců a chorob, kteří vám pěkně vaše snažení znepříjemní a vy máte dvě možnosti, buď začnete používat opět chemii jako okolí a budete v pohodě, a nebo budete supr-eko a strávíte na zahradě násobky času, který jste v původním nadšení měli v plánu tomuto věnovat. Rozum třeba napoví, proč tomu tak je.... Takže s tím počítejte dopředu.
    V každém případě to zkuste, protože nikde jinde se nenaučíte tolik věcí, které mají skutečně smysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Pohádka", která funguje. Je třeba permakulturu nastudovat - vyšlo spousta knížek v češtině a nespočet v angličtině - pěkná videa jsou také na uvedených www.ekozahrady.com a potom pochopíte, proč to funguje!!!!!!!!!!!Z jedné krátké ukázky ale ne. Potom je samozřejmě třeba ověřit v praxi.......Za sebe mohu říci, že permakultura funguje např. v 600m nadmořské výšky na vysočině, kde nic neroste - a pomocí vyvýšených záhonů, kde díky tlení vzniká teplo a v půdě je o 10 st. tepleji se mi dařilo pěstovat třeba rajčata, cukety......A třeba Sepp Holzer ve své knize Zahrada k nakousnutí popisuje jak pěstuje v Alpách 1400m vysoko např. citrusy. A to není pohádka, je možné k němu přijet na exkurzi.....

      Vymazat
  3. zdravím , z těchto stránek jsem taky čerpal co tyto plodiny mají dobrého a ještě z webu prirodnizahrada.cz/jedla.html
    pak jsou i ruzny fora kde si lidi vymenujou semena a rostliny, keriky.
    manželka má zahradu po svý matce, teď doděláváme náš nový barák a taky hodlám shánět rostliny na příští rok. dřív mě to vůbec na zahradě nebavilo, maximálně vykopávat česnek, nebo sbírat maliny, jahody už taky není ono co bývavalo. okurky už nikoho nebaví sbírat a ani to kam není dávat, když jsou plný sklepy eště 3 roky starejch okurek.
    ono tendle systém permakultury je něco jinýho než naše tradiční záhonky s řádkama. tady se hnojej rostliny sami navzájem a rostou u sebe.
    zjistil jsem že děda pěstuje třeba ačokču - paprikookurku, doma na to všichni koukali jak na zjevení.
    nejvíc mě překvapilo ze známých druhů divoké rajče.
    Jirka

    OdpovědětVymazat
  4. Doporučuji k přečtení a uvedení do praxe.Kniha kooperace s přírodou a cokoliv od Seppa Holzera.Na youtube jsou videa.Výměnu názorů podobně smýšlejících podporuje český permaweb,kosíme snadno apod.Principy permakultury se úspěšně aplikují ve vztazích a ekonomice.Přeji otevřenou mysl,pohádky se zakládají na pravdě.

    OdpovědětVymazat
  5. http://www.youtube.com/watch?v=8_Kz0QppkL0

    OdpovědětVymazat
  6. Jardu Svobodu znám osobně z jeho seminářů. Je to neuvěřitelně čistá bytost. Čas strávený v jeho společnosti ve vás nastartuje změny v pohledu na svět, ve kterém jste dosud žili zcela slepí. K založení ekozahrady a jejímu úspěšnému " provozování" je bezpodmínečně nutná vaše osobní proměna. Zahrada tu není proto, abychom jí dojili a závodili s ostatními ve výši produkce. Příroda je naše živitelka a my se musíme sklonit před jejími schopnostmi. Můžeme být nanejvýš pozorovateli a snažit se napodobovat ve svých zahrádkách přirozené přírodní procesy. Pak nepotřebujeme žádné chemikálie. Jde tu o víc než o pouhé znalosti v pěstování rostlin, je to návrat k porozumění toho, že vše souvisí se vším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně napsáno, cítím to stejně i Jaroslava Svobody mám stejný pocit, přečtení jeho knihy mne naprosto obrátilo v pohledu nejen na pěstování.....

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.