12. října 2011

Odborník k měření odpařování a záporným iontům


Ozval se čtenář V., který je zde znám jako zadavatel rozborů vody a ovzduší (viz téma Chemické testy), s cennými postřehy. Děkujeme!

K odpařování vody:
Indikace kmitočtů v těchto pásmech není nic jednoduchého. Vysvětlím.

Rezonančních kmitočtů vody je více, nejvýznamnější jsou 2,45GHz (na kterém pracují mikrovlnky-délka vlny 12,3 cm - proto je tam „to děrované zepředu“, kudy vlna neprojde).

Daleko významnější je frekvence 21 GHz, na které je několik setkrát! menší požadavek na energii pro vykonání „stejné práce“. Toto pásmo je podle Sb. Zák.z 19.4.2010 - národní kmitočtová tabulka - v rozsanu 20,2 - 21,2 GHz  přiděleno družicové službě kmitočtových normálů a časových signálů. 21,2-21,4GHz družicovému průzkumu Země (pasivní), pevné, pohyblivé, kosmický výzkum (pasivní). Tato pásma jsou určena pro provoz C (civilní) a NC (necivilní-MO a AČR).
Rezonanční kmitočty vodní páry jsou 190GHz - přiděleno družicovému průzkumu Země (pasivní), mezidružicovému 5.562 H, kosmickému výzkumu (pasivní)
310GHh - nepřiděleno, pásmo je „volné“ do 1000GHz.
Jedno z pásem pro GSM je 900-1800MHz. Toto pásmo vodu příliš do pohybu nedá.
Myslím si, že odpařování vody z půdy probíhá na kmitočtech mimo možnost měření. Pro mob. operátory totiž platí i omezení z hlediska vysílacich výkonů a s 50W na 2.45 GHz se toho moc nezmůže. Vynásobte tento výkon 600x na 21GHz………
Měřiče (i profi) elektrosmogu fungují od 5Hz do cca 6GHz. K těm „skutečným“ se dostane málokdo.
Berte vše jako úvahu a podnět k další diskusi.

Ještě malá poznámka.

Snowman vysvětloval fungování octa v jednom ze svých příspěvků jako uvolňování záporných iontů, což považuji za dobrý postřeh. V době zavádění televizí byla tato problematika velice diskutována , protože obrazovky obecně fungují jako zdroj kladných (a tudíž nežádoucích a škodlivých)iontů. V r 1979 vyšel v AR č 3 na str. 103 návod na „Cukřenku s dobrou náladou“. Od tohoto zveřejnění funguje u mne doma bez problémů (i když s mnoha přestávkami). Jedná se v podstatě o Delonův násobič napětí s volným záporným koncem. Produkuje značné množství záporných iontů, minimum ozónu (není vůbec cítit) a elektroměr o něm neví (nežere ni c). A výroba není vůbec složitá.
Zdraví Vás V.

20 komentářů:

  1. Díky za článek. Sice vůbec netuším co je to o Delonův násobič napětí s volným záporným koncem
    a co je AR (nějaký časopis ?), ale třeba to tu ještě někdo vysvětlí. Pokud vím k vytváření záporných iontů- aniontů stačí i oheň, svíčka a solná lampa, je nejen hezkým doplńkem, ale i zdraví prospěšná. Možná se mýlím......

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za tento příspěvek! :-)
    Díky němu jsem si konečně pořádně vyjasnil princip fungování vypařovacích systémů! To mi do teď nebylo úplně jasné, a v článku, kde jsem vyjádřil svůj souhlas s existencí umělého vypařování, jsem pro toto tvrzení měl mezery v argumentaci; a po té jsem se zamýšlel nad kritikou, která říkala, že na výpar vody by bylo potřeba příliš velké množství energie.

    Ale teď už je mi princip jasný...a protože myslím, že by to chtělo nějaké shrnutí i pro úplné laiky, tak ho od základů popíšu, tak jak ho já chápu:

    Každá látka má určité frekvence na kterých rezonuje = kmitá; resp. na kterých kmitají její molekuly (to jsou ty "rezonanční kmitočty"). A pokud tuto látku rozkmitávám impulzy, které mají stejnou frekvenci, jako je rezonanční kmitočet dané látky, tak se její vnitřní energie (= teplota = energie molekul) zvyšuje mnohonásobně rychleji, než kdybych ji rozkmitával impulzy s jinou frekvencí.
    Demonstruje se to obvykle na obyčejném kyvadle. Každé kyvadlo má jasně danou (i vypočítatelnou) frekvenci na které kmitá. Pokud budete do kyvadla pravidelně ťukat s jinou frekvencí (ikdyž stejný směrem), bude se rozkmitávat velmi neochotně a budete muset dá opravdu silné impulzy aby se rozkmitalo. Ale pokud do něj budete ťukat s frekvencí jeho kmitání, tak vám stačí jen velice slabá ťuknutí na rozkývání daného kyvadla!! To si můžete sami vyzkoušet. :-)
    A obecně s látkou to funguje naprosto stejně! Akorát to je složitější než u kyvadla, které má jen jednu frekvenci kmitání.

    Takže pokud vypařovací věže vysílají mikrovlnné záření o frekvenci stejné, jako je vhodný z rezonančních kmitočtů vody (jak píše V. tak zřejmě 21GHz), tak vodě v daném prostoru se bude mnohonásobně více zvyšovat vnitřní energie (teplota) než ostatním látkám - a tak je možné docílit toho, aby se ohřála a vypařila jen voda v dané oblasti a to za dodání přijatelného množství energie (řádově menšího než jaké vychází ve výpočtech tipu "kolik je třeba energie na vypaření x litrů vody")!


    Pěkný den,
    Snowman

    OdpovědětVymazat
  3. Hledal jsem někoho technicky zdatného, kdo by mi konečně potvrdil, že pro výrobu záp. iontů lze použít i plazmovou lampu (kouli). Že bych našel? A ten Delonův násobič napětí... hmmm. To asi v mladém technikovi nekoupím že? :)
    PG

    OdpovědětVymazat
  4. AR = Amatérské rádio
    Naprosto nepostradatelný pro "nadšence a kutily" v tehdejší době, protože byl jediný, který se věnoval svému tématu praktické elektroniky.
    Člověče, to pamatuju i já a to se považuju za mladého, komunismem až tak netknutého...
    http://www.aradio.cz/ - časopis s tradicí od roku 1952

    OdpovědětVymazat
  5. Také díky za článek,zrovna před chvíli jsem si rozsvítila vedle PC solnou lampu a čtu zde o vytváření záporných iontů.Nejsem technicky zdatná, ale určitě bych přivítala zde návod na výrobu „Cukřenky s dobrou náladou“

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za nadšence, kutily, odborníky, přemýšlivé, chytré lidi. Díky za pana V., Snowmana, alternativní lékaře apod. Díky za Orgo-Net. N.B.

    OdpovědětVymazat
  7. AR je časopis, presný názov Amatérske rádio. Neviem či ešte stále vychádza, ale kedysi som si ho pravidelne kupoval.

    OdpovědětVymazat
  8. Ten ionizátor s Delonovým se vyráběl ještě v dřevních dobách elektroniky. Dnes ho koupíte za pár korun.S tím měřením na těchto vysokých kmitočtech je to skutečně problem. Jde o speciální součástky drahé a nedostupné. Těžko by to někdo doma na koleně vyráběl.

    OdpovědětVymazat
  9. AR = Amatérské rádio, časopis pro elektroniky s mnoha a mnoha (udělej si sám)obvody a návody na různá elektronická zařízení... ;)
    Nigog aka Schejbitch

    OdpovědětVymazat
  10. AR by mohol byť časopis "Amatérske radio"

    OdpovědětVymazat
  11. AR je zkratka časopisu Amatérské radio,jistého času vcelku kvalitního,co se týče obsahu.

    OdpovědětVymazat
  12. zeby ten delonov nasobic napetia bol len kondenzatorovy elektrolyt? kazdopadne super vec...tie veze jednoducho ked pride cas tak vsetky zburame...

    najlepsia je taka jedna napravo od cesty zo senca do bratislavy ktora je televizny vysielac - naco je pri bratislave vysielac ked je tam 20metrovy kamzik hned za rohom? :D a este aj na mieste kde nikto nebyva.... chcelo by ho ogiftovat

    OdpovědětVymazat
  13. AR = Amatérské Rádio, což je/byl radioamatérský časopis. Delonův násobič je zapojení, složené z diod a kondenzátorů pro vytváření vysokého napětí. Napájí se zřejmě přímo ze sítě. Schéma si vygooglujte, nemám čas to hledat. LK

    OdpovědětVymazat
  14. Delonův násobič je el zapojení, které dovede vyrobit z nízkého napětí (např. 220V) vysoké napětí.
    AR je Amatérské radio, za komunismu nejznámější časopis pro elektroniky a provozovatele radioamatérského vysílání.
    Ta "cukřenka s dobrou náladou" byl v podstatě obyčejný ionizer, který lze dnes koupit běžně i hotový. Cukřenka proto, že to bylo vestavěné do krabičky udělané z plastové cukřenky. S dobrou náladou proto, že záporné ionty jsou prospěšné zdraví a pohodě.

    OdpovědětVymazat
  15. Delonův násobič napětí ↓

    http://www.spsei.cz/elr/soubory/nasobice.pdf

    OdpovědětVymazat
  16. ..."oheň, svíčka a solná lampa, je nejen hezkým doplńkem, ale i zdraví prospěšná"...

    - možno hasiči a záchranári by vedeli o tom viac povedať....

    OdpovědětVymazat
  17. Snad pomůže odkaz na návod pro kutily
    http://gmelectronic.eu/kte/0297.pdf str.34.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak mne dneska napadlo, co použít ionizér jako neutralizér zásaditých iontů z chemtraills. Podle rady od Iv by šlo použít ve spojení s ventiátorem směřovaným do trubky směrem nahoru. Nevím jaký bude rozdíl v kvantitě záporných iontů oproti odpařování octu, ale za pokus to stojí. Stejně hodlám udělat si jich do RD vícero kusů, tak ten ventilátor a kus trubky už bude sranda.
    Michal

    OdpovědětVymazat
  19. Soudruzi,
    frekvence o kterych tu mluvite, tj >> 21GHz ze nikdy, ale nikdy nemeri primo, nybrz za pomoci smesovacu a meri se pak vysledky smesovani, nikdy ne primo, jako treba u nf signalu. Starsi spektralni analyzer se da koupit v usa za 100.000,-kc, takze zase tak neskutecne to neni.

    OdpovědětVymazat
  20. Je to vpodstaně stejné jako ta elektrická mucholapka tam je také násobič na vysoké napětí

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.