3. ledna 2012

Bouře přes polovinu planety - od Indie do USA

Už jsme se tu několikrát podivovali délce uměle vytvořených oblačných pásů. Na satelitních snímcích, které máme k dispozici, často vidíme, že pásy mají délku mnoha tisíc kilometrů. Je to normální?
Na ukázku: dnešní snímek Evropy (3. 1. 2011) ukazuje jeden docela solidní pěkných pár tisíc km dlouhý pás, zakončený pěknou hranatou bouřkovou spirálou nad Skandinávií, a další pás nad Ruskem. (Bývají vidět i delší.)

A koukám, že to zatočení spirály doprovázel řádný "žlutý třesk" o pár hodin dříve ...

A co badatelé v USA? Také zajímavé. Dutchsinse si povšiml, že 28. 12. 2011 se táhl přes polovinu planety jediný bouřkový systém - od Indie po USA. Jak praví, to ještě nikdy neviděl ...

Dutchsinse to natočil i na video (české titulky).


Pokud chcete sledovat tento systém nad severním pólem, otevřete si http://weather.cod.edu/satrad/index.php
(odtud hemispheric products - polar - atd.)

Třeba by Snowman měl tušení, jak a k čemu jsou tyhle gigantické bouřkové pásy vytvářeny? Taky se zdá, že na jednom konci mívají (hranatou) bouřkovou spirálu - cyklón - viz zde nad Indií a nad Skandinávií (:-))) - je to jejich účel?

3 komentáře:

  1. No, já si říkala, co zas provádí, když bylo dneska celkem dost jasno a lítali velmi minimálně... :(

    OdpovědětVymazat
  2. Že by globalisté začali s klimatickou válkou proti jejich největší hrozbě Asii a USA natvrdo ???!!! Jaký jiný účel než ničit a zabíjet by mělo smysl vytvářet tak gigantické umělé struktury, které zcela zjevně nemají žádný pozitivní účel pro lidstvo potažmo faunu a floru...

    OdpovědětVymazat
  3. No, musím říct, že ta "spirála nad Skandinávií" nám minimálně v Norsku přinesla dost silné bouře (které pojmenovávají jednu po druhé), které i působí dost velké škody (vichřice a bouře těsně po Vánocích) nebo alespoň nepříjemnosti. Např. včera v noci jsem měl v plánu jet autem do Osla (bydlím na západním pobřeží, takže je třeba přejet celé Norsko napříč, velká část přes hory), ale během pár hodin bouře uzavřela nebo zneschopnila všechny možné cesty, tak jsem musel plány změnit. A obecně teď v Norsku zažíváme dost podivné a pro tuhle oblast a část roku neobvyklé počasí. Ale to je víceméně stejné na celé planetě, jak tak sleduju. Kdo ví, co za tím je.

    Ale jinak přeji spoustu optimismu, radosti a dobré nálady do Nového roku, bude se nám hodit:)

    Přeji hezký den!

    Richard

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.