4. ledna 2012

Interaktivní model sluneční soustavy

Ahoj OrgoNete, posílám Ti maličkou odměnu za Tvou práci, kterou pro nás čtenáře děláš. Vlevo dole je vidět přibývající a ubývající měsíc, takhle by snad i měl vypadat a ne naležato jak ho vidíme v poslední době.

Pěkný večer.

L O  E … Lída 

14 komentářů:

  1. hezkyyyyy :) tak jestli si to vyrobila sama, nasel jsem spriznenou dusi i v technologiich :DDD ...

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, takhle přibližně vypadají fáze Měsíce - ale v rovině jeho oběžné dráhy. A protože je ta rovina vůči horizontu v místě pozorovatele skloněná, tak i Měsíc se při východu/západu jakoby naklání.
    Viz zde: http://www.geoastro.de/moonlibration/index.htm (obrázek vpravo!)
    Zadejte si třeba 26. ledna 2012 těsně před západem 19:40 - To zase bude v tu dobu komentářů, že je ta "lodička" nenormální...

    OdpovědětVymazat
  3. 21.30: Super odkaz! Konečně se máme kam podívat, jak má Měsíc vypadat, díky! (:-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Evidentne ten naklon je normalny. Pomohlo by snad len porovnat foto mesiaca napriklad z Prahy z januara 2012 a foto mesiaca z Prahy z januara 20 a viac rokov dozadu. Skratka rozdiel v case. Mesto moze byt lubovolne.

    OdpovědětVymazat
  5. není tam zohledněn náklon zemské osy. BTW - určující je pohyb zemského stínu po povrchu měsíce. Dokud bude kopírovat měsíční poledníky, je všechno OK.

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem si s tím chvíli pohrál a točil Zemí trochu rychleji, tak v roce 2015 (rok je v pravém horním rohu) se Měsíc srazí s Marsem. Dělá vám to taky? Snad jde o chybu programu...

    OdpovědětVymazat
  7. I když, on se sráží i 2010 takže to bude asi nějaká chyba ne?

    OdpovědětVymazat
  8. jo a sorry, mám na mysli Merkur, ne Mars!

    OdpovědětVymazat
  9. 4. ledna 2012 21:30: Pěkné. Jen je třeba nastavit svoji pozici, aby to bylo opravdu přesné, protože implicitní je někde v Německu.

    Pak je samozřejmě možné použít univerzální astronomický software (třeba Stellarium) a podívat se nejen na to JAK má Měsíc vypadat, ale i PROČ. "Lodička" vzniká vždy, když měsíční kotouč přechází nad slunečním. Pokud přechází pod, tak to vidět není, protože Slunce ho přesvítí a pokud přímo přes, tak máme zatmění. Tohle věděli už staří šamani, když udivovali své ovečky předpověďmi nakousnutého slunce.

    OdpovědětVymazat
  10. Jenže já tady čtu pořád jen lodička, nebo ležatý měsíc , že je normální, před západem, nebo východem, ale mě jde třeba celou dobu o ležatý měsíc přibližně kolem půlnoci, asi 23,50 pozorováno oblast Ústí nad Orlicí, je i v tuto dobu ležatý měsíc normální? Prostě já jsem přesvědčená , že není. Nikdy v tu dobu jsem ho ležatý nepozorovala. R.

    OdpovědětVymazat
  11. 5. ledna 2012 2:30: Zemský stín na Měsíci? Ten se tam dostane jen při zatmění Měsíce a zrovna nenastává.

    5. ledna 2012 8:40: (doufám, že to byl jen pokus o vtip) To není chyba, jen ten model není v měřítku (to by toho moc vidět nebylo). Planety jsou zobrazeny mnohem větší a mnohem blíž u sebe než v reálu, proto se nevejdou a "srazí".

    OdpovědětVymazat
  12. ....nechci vypadat paranoidne, ale mě se ten měsíc taky zdá naležato...dříve mi přišel měsíc s trochou představivosti jako obličej...btw ... otázka pre fyziky... je možno nárazem sondy a raketového motoru pohnout osou měsíce a tím zpusobit jeho rotaci? LCROSS 2009 by pak byla katastrofa pro budoucí pokolení, made in USA..

    OdpovědětVymazat
  13. Na Měsíc už dopadlo tolik sond amerických i ruských, že jedna navíc to rozhodně neovlivní. Nepatřičnou rotaci Měsíce by odhalil každý pouhým okem - začala by být vidět odvrácená strana nebo by oběh trval jinak dlouho. Dům také nespadne, když odrolíte pár zrnek písku z omítky.

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem pozoroval na jihu Čech v prosinci 2011 Měsíc, když vycházel od JV nad obzor při zapadajícím Slunci. To měl ozářený srpek D (jako že dorůstá). Po asi dvou a půl hodinách, když byl Měsíc vysoko na obloze (Slunce již bylo zapadlé za obzorem a vůkol se začal šířit příkrov tmy), jsem uviděl onen srpek "posunutý" dolů téměř do "lodičky"!!! Jak je možné, že se toto stane ???!!! Nikdy jsem předtím nic podobného nepozoroval, a to Měsíc, když je ho vidět na obloze (i za dne), sleduji poměrně často !!! Co způsobuje to "houpání" světla ???!!!

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.