9. února 2012

Nebojte se mrazů

S těmi současnými mrazivými rekordy se mi to nezdá. Není to spíše propaganda? Jako pamětník se domnívám, že možná to nebudou nejsilnější mrazy za posledních 25 let, možná je to jen propaganda ke strašení lidí ... Záznamy se dají upravit ... Já už jsem hodně let na světě, a takováto období mrazů pamatuju mockrát, jen se to nerozmazávalo v médiích jako něco zvláštního. Taky to lidi tolik nepostihlo proto, že nemuseli všichni masově někam dojíždět autem ... a taky nebyli u nás bezdomovci.

Holomrazy moc nepamatuju, ale taky bývaly, viz třeba Zahradníkův rok od Čapka, moje oblíbené čtení (Začal to psát od r. 1927). Viz třeba  Zahradníkův leden: V lednu zahradník hlavně pěstuje počasí - nikdy to s ním není v pořádku. Teplota se nikdy nestrefí se stoletým normálem .... Nejhůře je mu, když přijdou holomrazy ... Krásné čtení.

Pamatuji, že jeden rok (mohlo to být tak před 25 lety, takže vlastně máš asi pravdu, Snowmane), to byl ještě socialismus, (pokusím se vzpomenout přesněji, ale nevím), bylo zde v ČB více než týden po ránu na teploměru -20 - -30°C, a na horách ještě více. Pamatuju si na chůzi asi 500 m od autobusu do práce v mrazu -27°C - vlastně se to dalo vydržet. (Tradovalo se, že v Rusku za takového mrazu teprve dětem zapínají kabátky, někde tu ten srandadokument o mrazech taky máme). V mnoha budovách prasklo topení, na našem pracovišti jsme měli 8°C, pracovat se nedalo, dostali jsme volno, školy měly prázdno ... Ale tenkrát ještě média neuměla tolik dělat paniku, a taky nesměla ... a přežili jsme v pohodě.

Z dětství pamatuju běžně - určitě každý rok aspoň jednou - mrazivá období, kdy byly mrazy ráno přes -20°C, přes den trochu méně, na železnici ve vagónech zamrzalo uhlí dovážené zw Sovětského svazu, a když to trvalo tak 2 týdny, došlo teplárnám a bývaly uhelné prázdniny. To jsme milovali, bavilo nás, že je mráz ...

Když jsme měli malé děti, radilo se tenkrát, že kojenci se nemají brát do mrazů nad 12°C. Ale když starší dítě chtělo na klouzačku a samo jít nemohlo a bylo -16°C, tak musel ven i kojenec, a v pohodě spinkal ...

Takže vy mladí, co už jste zažili jen nanicovaté zimy posledních 20 let (přibližně), nebojte se, takovéhle mrazy jako teď tu vždycky byly, a ještě větší. A klimateroristé už nejsou schopni své aktivity dále stupňovat, myslím, že dosáhli hranic svých možností, a jsou tu síly, které jim kazí jejich destruktivní aktivity (mezi nimi nezapomínejte na orgonit - jakmile klimouši vypnou své mašiny, orgonit vše rychle harmonizuje...)

Orgonet

Následující je starý fór, ale potěší .... (možná znáte i jiný verze).


Vliv mrazu na světovou populaci


+18°C - Obyvatelé Havaje si berou na noc dvě přikrývky.

+10°C - Obyvatelé helsinských činžáků vypínají topení. Rusové pěstují kytičky.

+2°C - Italská auta nejdou nastartovat.

0°C - Destilovaná voda zamrzá.

-1°C - Dech se stává viditelným. Rusové jedí zmrzlinu a popíjejí studené > pivo.

-4°C - Pes se ti snaží nacpat do postele.

-10°C - Francouzská auta přestávají startovat.

-12°C - Politikové začínají mluvit o bezdomovcích.

-15°C - Americká auta nejdou nastartovat.

-18°C - Helsinští nájemníci zapínají topení. Obyvatelé Havaje jsou už zmrzlí.

-20°C - Dech se stává slyšitelným.

-24°C - Německá auta nejdou nastartovat.

-29°C - Pes ti zkouší vlézt pod pyžamo. Japonské automobily přestávají startovat.

-30°C - Žádné normální, dokonce už ani ruské auto už nejde nastartovat.

-39°C - Vroucí atmosféra v Kongresu zamrzne. Rusové si zapínají vrchní knoflíky u košile.

-50°C - Auto se ti snaží nacpat do postele.

-60°C - Obyvatelé Helsinek zmrzli. Tuleni opouštějí Grónsko a stěhují se na jih.

-70°C - Zamrzlo peklo. Univerzita v Kuzněcku organizuje přespolní orientační závod na zahřátí.

-75°C - Santa Klaus opouští polární kruh.

-120°C - Alkohol zmrzl. Rus je proto nasranej.

-268°C - Hélium zkapalnělo.

-273,15 °C - Absolutní nula. Ustává pohyb elementárních částic. Rus, žužlaje zmrzlou vodku, připouští, že je pořádná kosa.

25 komentářů:

  1. Mohu také potvrdit, že je to součást cílené propagandy !

    Pamatuji někdy v letech 1978-1982, že jsme měli 2 měsíce (leden,únor) uhelné prázdniny, protože zamrzalo uhlí na vagonech, a bylo nutné jej z těch vagonů "znovu dolovat". Tehdy byly teploty mezi mínus 25 - 27 stupňů. Pak byla podobná kalamita v lednu a únoru roku 1985. Tehdy jsem byl ve strážní službě na vojenské hlásce PVO (monitoring prolétajícíh letadel)na střeše kasáren. Kdo to nezažil, neumí si představit chodit po ochozu věže v poryvech větru za teploty - 28°C plné dvě holdiny !!! Pak jsem ještě v lednu roku 1987 nebo 1988 zažil -32°C v Lenoře, když jsme tam od Povodí Vltavy káceli stromy kolem vodotečí. Byl to takový mráz, že se nepodařilo ani 2ma traktorům za sebou "roztáhnout" nákladní automobil. Tomu zamrzly nápravy, takže kola "jela" pouze smykem. V hospodě lesáci nasávali "zelenou" přičemž nadávali, že se jim nedařilo nastartovat lesní traktory(tzv.Lakatoš). Jejich hlavní diesel motor roztáčí menší benzínový motor, a ten menší motor s tím velkým ani nehnul.
    Je pravda, že poměrně dlouhou řadu let nazpět byly zimy tak mírné, že bylo možno i v lednu a únoru stavět obvodové zdivo bez rizika jeho zmrznutí nebo promrznutí. To se nyní opět obratem situace změnilo.

    Lidé totiž nevědí, zapomínají nebo prostě ignorují, že 3D realita na Zemi se neodehrává v lineárním čase, ale V CYKLECH, které se opakují a současně podléhají synergii v různých formách a stupních !!! Kdo toto ví, nemá důvod se čemu divit. Kdo to neví, má oči a pusu vyvalené dokořán !!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tie uholne prazdniny boli 2 tyzdne az taketo mrazy neboli ale bolo vela snehu vagony s uhlim pozamrzali to si tiez pametam

      Vymazat
  2. Je třeba lidem denně povídat o tom, jaké jsou to ukrutné mrazy...ukazovat denně ve zprávách kolik se na kluzkých vozovkách stalo dopravních nehod(konec konců ... je snad zima,ne?)...Ale vidím to tak, že je hlavně třeba odvádět pozornost od důležitějších věcí, aby se národ zabýval jen těmi mrazy ... a více méně nepodstatnými problémy.

    OdpovědětVymazat
  3. Milý Orgonete, líbí se mi, že na nepříjemných (nebo zdánlivě nepříjemných) věcech najdeš i to pozitivní. Proto se tady tak dobře cítíme.:-)
    Také si pamatuji uhelné prázdniny a bruslení na zamrzlých rybnících. Také na přimrzlý jazyk ke klice.:-)))
    Díky.
    N.B.

    OdpovědětVymazat
  4. no jasně...to bylo začátkem ledna 1985,zamrzla Vltava po letech i v Praze a lidé se špacírovali po ní,,,,

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tenhle, neznám. Ten je mooooc dobrý a moc mě rozesmál. Informace o předpovídaných mrazech mi přijdou jako cílená strach nahánějící propaganda. Je důležité nepodléhat strachu a zůstat v rovnováze!

    OdpovědětVymazat
  6. Vtip je nádherný :-), pamatuju uhelné prázdniny, kdy nám vyhrožovali, že pokud budou delší jak týden, budeme mít o to hlavní prázdniny kratší. Ale nikdo z toho jinak nedělal moc vědu.

    OdpovědětVymazat
  7. Já už jsem taky nemladý ročník a ty velký mrazy pamatuju. Chodili jsme se psama na cvičák, psům se to líbilo a nám taky. Nohy nám mrzly, rukavice promáčený, krémama jsme se nemazali, přilby na kolo jsme taky nenosili... Někdy si říkám, jak my jsme to dětství vůbec mohli přežít?
    P.S. máme 2 italský auta a obě startují i v těch mrazech..., je fakt, že už holky taky něco maj za sebou.

    OdpovědětVymazat
  8. Honsová je zemědělská ing. http://www.lidovky.cz/honsove-predpovedi-pocasi-nevychazeji-rika-zarybnicka-pgw-/ln_domov.asp?c=A120208_121537_ln_domov_mev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta carevna Zárybnická má co osočovat ! Sama plká jak jí na monitor napíšou !

      Vymazat
  9. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2UH2H2qMhI0

    OdpovědětVymazat
  10. tohle si pověste na wc a když budete denně vyvalovat oči...at máte na co http://www.zeny.cz/denicky/zapisek/denicek-1103/kdyz-jsem-zacal-7033

    OdpovědětVymazat
  11. Přesně tak v roce 1983 jsem se na vojně na Doupově jako zobák v nějakých -28 na noc vyzul, abych si nezašpinil spacák a ráno 3 hodiny lezl do bufů. Od té doby vám, že v takových mrazech se musí venku do spacáku i v botech!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na vojenském cvičení (po vojně) byl na Doupově v lednu 1981, v noci bylo asi -30 st. C, stále jsme ve stanu jen topili nařezaným dřevem, nedalo se v té zimě spát, byli jsme tam asi 14 dnů, od té doby mám problémy s ledvinami. U nás na Vysočině jsou mrazy více než 20 st. běžné, takže letos nic nového.

      Vymazat
    2. Jo, taky v roce 1983 někdy v lednu nebo únoru byla taková kosa přes 20 st.pod nulou. Pamatuju si to proto,že tehdy v celém Československu probíhala cvičná mobilizace. A v těch největších mrazech generalita vyhnala záložáky na cvičení. Byli tam asi 3 týdny. A pamatuji se, že když přišel strýc jako tehdejší řidič tanku, byl celý špinavý, promrzlý a smrděl jak hnůj. Prostě se nebylo kde umýt. Vytrpěli si hlad, protože provianťáci se někam záhadně ztratili, a vojsko trpělo na pozicích hladem.

      Vymazat
  12. Bylo to v roce1985.Cestou do práce v Hrubé Vodě mi orzly ruce,nohy i obličej.Místní říkali,že na teploměru měli -35oC.Dodnes mám následky.Proto říkám,že kdo nezažil takovou teplotu a přední vítr,neví,co je zima.

    OdpovědětVymazat
  13. Rosnicka Alena Zarybnicka z Ceske televize obvinuje D. Honsovou.... bez komentare: http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/43481-valka-rosnicek-zarybnicka-svou-kolegyni-obvinuje-ze-pocasi-nerozumi/

    OdpovědětVymazat
  14. no ale vtedy tie mrazy trvali 4-5 dni teraz uz 3 tyzdne a stale neprestavaju mam 43r ale toto teda nepametam

    OdpovědětVymazat
  15. Jo, v zimě r. 1985 jsme měli nad ránem v práci na teploměru za oknem -33°C, ten dům stál na dlouhé rovince podél řeky, kde ukrutně táhlo, i když třeba vítr skoro ani nebyl, a když jsem šla tím mrazem do práce, šálu jsem měla namotanou až k očím a čepici shora až přes obočí, protože právě v obličeji člověk do hloubky promrzá strašně rychle. (Nemluvím o tom, že jako mladá a blbá jsem frajeřinu neopustila ani tehdy, a kolena v silonkách i pod teplejší a dlouhou sukní jsem měla po takové ranní procházce doslova fialová - ale omrzliny jsem si neuhnala, což dodnes nechápu.) A dnes? Když je mráz nad -10°C, tak když nemusím, z domu paty nevytáhnu...

    OdpovědětVymazat
  16. Nezdá sa mi, žeby kedykoľvek predtým vydržali mínusové teploty vkuse deň, noc dva týždne. Toto tu veru ešte nebolo. Nehádam sa o väčších mrazoch, tie hádam boli, ale takto nie.

    OdpovědětVymazat
  17. vyborne Pane,mate uplne pravdu,je to normalni zima nic vic a dokonce bych rekl ze me ta zima nejakym zpusobem vyhovuje,jsem cilejsi a mene unaveny nez normalne a dokonce se my vyborne spi.LUDVA

    OdpovědětVymazat
  18. No pravda je, že ty 20tky až 30tky pod nulou v těch 60tých, 70tých i 80letech 20.stol.trvaly v řádech dnů max.týdnu. Ale toto, co je tu zde nyní, je asi z jiného "mlýnku".Však klimouši budou dobře vědět, proč se to děje, a zrovna nad střední Evropou !

    OdpovědětVymazat
  19. !983 jsem byl na Boleticich,-30 stupnú,v tanku uz se nedalo vydrzet,nasel jsem starý dúm (po nemcích?),teda jenom zdi,a na to jsme natáhli plachtu,a rozdelali ohen,ale jinak jsme "fungovali".asi v r.1985 si pamatuju,bylo v Osrave -29stupnu,a sli jsme do práce,jako by se nic nedelo.
    G.J.

    OdpovědětVymazat
  20. V Rusku sa deti radujú, keď je -36°C
    http://rt.com/news/ukraine-children-freezing-bathing-891/

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.