27. dubna 2012

E-CAT: Energie za 5% dnešní ceny

Převzato z wmmagazínu:

E-CAT: energie za 5 % dnešní ceny

Sterling Allan  |  05. 03. 2012  |  Vynálezy a vynálezci
Začneme s produkci na podzim 2012. To už budeme mít všechno připravené. A s prodejem začneme v zimě. Ročně vyrobíme milion kusů.
 
E–CAT
V dosud nejotevřenějším rozhovoru oznámil Andrea Rossi, vynálezce E-Cat (katalyzátoru umožňujícího chladnou fúzi), mnoho významných pokroků ve vývoji své průlomové technologie. V odpovědích na široký okruh otázek poodhalil především četné detaily ohledně nového desetikilowattového zařízení pro domácí použití.
Následující text je redakcí WM mírně krácený přepis rozhovoru.
(S: Sterling, A: Andrea Rossi)
S: U mikrofonu na druhé straně světa je Andrea Rossi a dnes máme vzácnou příležitost klást otázky vynálezci E–CAT čili katalyzátoru energie, tepelného generátoru využívajícího technologii studené fúze, známé jako LENR – nízkoenergetická nukleární reakce. Dnes je navíc pamětihodný den, protože od tiskové konference, na níž Rossi 14. ledna 2011 v Boloni ohlásil a předvedl desetikilowattový modul na bázi chladné fúze uplynul právě rok. Podíváme se, jaký byl, a jak se věci mezitím vyvinuly.
E–Cat je zařízení využívající malé množství niklového prášku, vodík a patentovaný katalyzátor. Společně, za nízkého tlaku a nevelké teploty, produkují bezpečnou a čistou formu jaderné fúze. Tato forma jaderné fúze nevyžaduje radioaktivní materiály, neprodukuje žádný radioaktivní odpad a nevypouští do životního prostředí žádné znečištění. Nízká cena a další výhody by mohly znamenat dlouho velmi hledané řešení energetické krize. S komerčním využitím E–Cat se začalo v říjnu minulého roku, kdy jsem byl poctěn možností účastnit se spuštění megawattového pokusného zařízení. Dnes Andrea Rossi plánuje spuštění výroby milionu kusů zařízení s tepelným výkonem deset až dvacet kilowattů, a to už na podzim letošního roku (2012). Na konstrukcí řídící jednotky pro tato zařízení spolupracuje proslulá firma National Instruments.
Andrea Rossi je inženýr, podnikatel a vynálezce. Před několika lety přišel s technologií generátorů na biopaliva. Posléze svou firmu prodal, aby mohl financovat výzkum a vývoj úplně odlišné technologie. Původem Ital nyní žije ve Spojených státech, ačkoli právě dnes je v Římě.
Andreo Rossi, vítáme vás v tomto programu. Jsme rádi, že vás tu máme.
A: Děkuji. Je mi ctí, že tady dnes večer mohu být s vámi.
S: My děkujeme vám. Pokrýváme široký rozsah časových pásem, od rána na Havaji po téměř půlnoc vašeho času v Římě. Naslouchají lidé z celé planety...
A vidím, že tu mám několik posluchačů z Nového Zélandu a Austrálie. Takže budete mluvit s celým světem.
A: Děkuji. Děkuji mnohokrát.


Celý článek zde:
http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2012030001

5 komentářů:

  1. Ja len tokko k tomu, ze som sa stal prvym distributorm E-CAT do Ceska a Slovenska, Viac info ked to bude naozaj aktualne..

    Laska s Vami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja som sa zaregistrovala k odberu medzi prvými, tak dúfam, že to bude už čoskoro..

      Vymazat
  2. Do konce roku už to nějak vydržíme ne? Tohle by nemělo být potřeba, žekl bych, že je na to už pozdě.

    OdpovědětVymazat
  3. Yuryko a ja uz jsem druhy pro Celou vychodni Evropu, vcetne ceska, slovenska, madarska, poska +)

    OdpovědětVymazat
  4. Pánové a dámy, myslím, že se to nebude jíst takové horké, jak se to uvařilo. Kdo se už nějakou dobu o tyto technologie zajímáte víte, že teď přijdou výmluvy typu, zdržuje nás patentový úřad, objevili jsme nové principy, které výrazně zvyšují účinnost zařízení a tudíž staré naplánované zařízení do výroby nepůjde a musíme přizpůsobit výrobu a zdokonalit objevené procesy, dostali jsme děsivé výhrůžky od "men in black" a musíme zabezpečit bezpečnost továrny a lidí, což distribuci oddálí na někdy a pod. Do konce roku není tak daleko a počkám si, ale ze starých zkušeností tomu moc nevěřím, i když bych se strašně rád mýlil.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.