2. dubna 2012

Statické pravidelné brázdy oblačnosti

Guess zaslal animaci ke včerejšímu článku o klimateroristických různostech. Díky!
Vidíte na ní, že pravidelné brázdy oblačnosti stojí na místě, a přes ně se žene proudění, někde i druhá vrstva oblačnosti. Při tomto počasí foukal silný vítr, místy přeháňky.
Dalo se to sledovat i odzdola. Naše babička, jak tak sedí u okna, o víkendu postřehla: "To je divný, takovej vítr, stromy se ohybají, a mraky nahoře se skoro vůbec nehejbou ..."
Měla pravdu. Chvílemi se mraky přes silný vítr ani nehnuly, chvilemi popošly ...

P. S. 
Myslím, že uvolněná diskuse na tomto blogu se osvědčuje. Ani to nestačím po týdnu všechno přečíst, ale pod Virem nad Českem je to fakt síla, a v zásadě se mi to líbí. Nemusím mazat provokatéry, vy je sami utlučete argumenty! Verthandi nám zde činí dobré služby, mnohé z vás inspiruje k výborným komentářům. A píše sem mnohem víc vidoucích lidí, a víc lidí víc ví...
Akorát prosím co nejslušněji. (:-))), aby nebylo třeba mazat, jakmile by to náhodou někde příliš ujelo.

7 komentářů:

  1. aj u nas na slovensku to tak bolo ze hore mraky isli lenivo a dolu nas islo odviat

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravim,

    bohužel se mi nepovedlo poslat komentář předtím, tak to zkouším znova:

    dne 29.3. mezi 6 - 12 hodinou ranní ve vojenském prostoru brdy se objevovaly v oblačnosti hodně zajímavé soustředěné kruhy...možná to s tím má něco společného, mám však pouze screen, na meteoradaru už to myslim není

    http://www.2i.cz/41cdf2d80b

    kubow

    OdpovědětVymazat
  3. Všimla jsem si a také nafotila, že vrchní vrstva mraků byla převážně proužková skládačka a pod nimi vesele proplouvaly beránci - takže ta teorie, že proužky se tvoří při přechodu oblačnosti přes pásmo hor - ta pro mne padá. Jak by totiž mohly být proužky výše než nižší oblaka. Jinak Vás všechny moc zdravím. Beata

    OdpovědětVymazat
  4. To tedy znamená, že Doppler radary na monitorování počasí nejsou jen meteorologické radary, ale mají tedy zabudovanou (nepřiznanou) také technologii na ovlivňování počasí ? Viz činnost( "radarový"kruhočtverec) Dopplerova radaru Eisberg na hoře Ameisenberg v Bavorsku, náležející do DWD meteorologické v Německu. Je to snad zařízení podobné EISCATu ("sestra" Haarpu)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...mimochodem jsem si vzpomněl, že už před lety byly ve hře Command & Conquer (myslím, že to byl Red Alert) klimatické zbraně a vypadaly úplně přesně, jako meteoradary. Fungovaly tak, že v určitém okruhu nasály vlhkost a způsobily mocnou bouři, která zničila nepřátelské jednotky. Podobnost čistě náhodná....?

      Guess

      Vymazat
  5. Pokud se jim protrhne oblačnost při vytváření, většinou to sleduju v práci, mám tam pěkný přehled :), tak se protrhne ve tvaru kruhu a ejhle nad kruhem jsem jednoho dne napočítala během jedný hodiny 16 letadel a to byl obvod kruhu jen cca 1 km!!! Nepracuju u žádnýho letiště! Pokud tohle vyvedou, tak se začne kruh během pár hodin zas zatahovat, nejdříve se začnou tvořit behybný vlnky a v dalších hodinách dokud se to nezacelý už lítaj jen kolem a nad otvorem, dokud se to nezatahne úplně. Ano, vychr o plující oblaka v nižší poloze a výše nechybné vlnky, taky zajímavej efekt. Nechápu, jak si toho lidi nemůžou všimnout, osvětlujte všem tyhle skutečnosti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Látají díry jak ševci nebo švadleny, pekelníci !

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.