3. května 2012

Veganství - naše přirozenost

Dobrý den Orgonete, 


posílám Vám videopřednášku člověka jménem Gary Yourofsky. Přiznám se, že jsem o něm nikdy neslyšel, neboť jsem až donedávna byl zaneprázdněn projížděním venkovských řeznictví a nakupováním těch nejlepších škvarků a bůčkových rolád. Ale zhruba před čtrnácti dny se mi přihodila strašná věc, po padesáti letech těžkého" karnivorismu se mi zčistajasna začalo z jakéhokoliv masa a masných výrobků dělat zle. A taktéž z mléčných výrobků ! A já sýry a jogurty tak miloval !

Trochu nadsazuji, ale vážně, najednou mi přišlo úplně normální nejíst maso a ani po čtrnácti dnech nepociťuji žáden "absťák", dokonce jsem se byl otestovat i v řeznictví co to se mnou udělá a výsledkem bylo, že při pohledu na kusy rozkrájených a různě pomletých kusů zvířat se mi udělalo špatně. Tak teď baštím chleba s margarínem a k obědu klasicky čínské nudle a kafe. Cítím se fyzicky absolutně skvěle a nevzpomínám, kdy mi lépe než teď. Vím, že dva týdny jsou velice krátká doba, ale jsem přesvědčen, že se ke konzumaci masa, mléka a vajec již nevrátím.

Zpět tedy k videopřednášce, narazil jsem na ní asi před třemi dny a natolik mně zaujala, že bych se chtěl o ní podělit s maximálním počtem lidiček a taky bych rád slyšel názory.

S přáním příjemného bytí  Orwa/Pavel



P. S. Orgonet:
Na video se teprve podívám, a názor dám hned.
Mám zkušenost s vegetariánstvím více než desetiletou. Taky se mi dost dlouho zdálo, že se k masu ani mléku ani vejcím nikdy nevrátím. Bylo to z etických důvodu. Vegetariánské vaření ovládám hodně dobře. Bez vaření jenom o rohlíkách s máslem v Česku dlouho s etikou nevydržíte, není tu co koupit, na rozdíl třeba od Anglie, kde si můžete koupit vegetariánské úplně všechno, a v takové kvalitě, že tam vám maso nemusí chybět vůbec nikdy.

Asi 7 let to bylo skvělé, rodina si zvykla a oblíbila si moji vegekuchyni. Pak mé tělo jaksi začalo chřadnout, opustila mě energie, přišly nemoce. Léčitel řekl, že můj metabolismus maso prostě potřebuje, a pokud ho nezačnu jíst, neuzdravím se, pokud ano, do půl roku bud fit. Měl pravdu.

Po pravdě řečeno, opuštěním vegetariánství se mi hodně usnadnil život, protože v masožravé společnosti jste pořád středem pozornosti a pořád se musíte vysvětlovat a bránit útokům. Vegetariáni vědí, o čem mluvím. V Česku je proto obzvláště těžké být vegetariánem, skoro stejně těžké je to ve Francii. A naopak vegetariánský ráj je Anglie, slušné je to v USA.

Jistý impuls v mém životě mi také umožnil uvědomit si, že vegetariánství je pro mě ponejvíce posilováním ega, spíše než  prostředkem k duchovnosti. Vegetariáni se často cítí nadřazeni nad ostatními, duchovnější ... a proto asi mi bylo umožněno setkat se s nevegetariány, kteří byli na rozdíl ode mně skutečně duchovní, což mě přivedlo k přehodnocení svého postoje.

Takže, už pár let maso zase jím, a nedělám si výčitky. V poslední době asi kvůli transformaci se mi opět zdá, že ho nemusím mít, možná to zase zkusím. Závidím lidem, co mohou být zdraví i bez masa, ale co můžu dělat. Teď zrovna šlo někde video, že tělo některých lidí má poruchu DNA a neumí vyrábět karnitin, což způsobuje, že tito lidé bez masa mají zdravotní potíže. Takže to může být moje výmluva (:-)))

Snad toto video přispěje někomu k příjemnější transformaci, jak píše Orwa (:-)))

59 komentářů:

  1. S vegetariánstvím mám stejnou 20tiletou zkušenost. Jíst maso mi nevadí, mám krevní skupinu na to jak vyšitou. Ta mez "kolik" se ale jinak nedá získat než vlastním průzkumem. L

    OdpovědětVymazat
  2. Suprová přednáška!!! pomohla mi alespoň k vegetariánství

    OdpovědětVymazat
  3. Nejím maso asi druhý měsíc a jak píšeš taky mi nijak nechybí.. mléčný vyrobky a vejca zatím jím ale to přijde ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak, zrovna ten margarín je myslím pěkný sajrajt. Nacpou to chemií, aby se to neroztékalo, dalo se mazat, nekazilo se to, to máslo je fakt zdravější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. někde jsem četl, že když dáte margarín ven, tak se ho ani hmyz netkne a lidé si na něm pochutnávají :). Koupím jeden a testnu to.
      Ládis.

      Vymazat
  5. Před pár lety jsem sehnal knihu, kterou napsal vojenský kékař dietolog Jan Kwaśniewski. A nelituju jediné koruny z peněz které jsem za ni dal. Jmenuje se Optimální dieta, ale spíš by se měla jmenovat Optimální výživa. A vegani? Ti ať si to užijí.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj OrgoNete,
    podívej se na CHMI (3.5.2012,15:00h) a dej si dohromady radarová data, družici MSG a detekci blesků. Takto to běží už 3. den za sebou. A z ničeho nic se tvoří "vybuchující" oblačnost - zřejmě přehřátím pomocí nějaké frekvence. Místně potom vzniká bouřka nebo slejvák. Zajímalo by mě, jestli to pouštějí ze satelitu nebo z pozemních radarů. Zdarex Honza

    OdpovědětVymazat
  7. Jim maximálně jen lososa a kuřecí toť vše. Takhle dlabu už 14 let a cítim se úplně v pohodě, jim jen zeleninu, snažim se ji udělat spíš častěji nad párou, než vařenou a nějaký ten džem na chleba a je mi opravdu hej. Colu nepiju tak půl roku a stav se ještě víc zlepšil, není mi tak těžko a zuby tak netrpí díky té kyselině ;)Mléko jsem taky vyřadil z jídelníčku a jogurty tak 4 měsíce zpět.. Chce si to jen uvědomit, že mé tělo to nepotřebuje a jde to samo. Já bych maso nejedl už od útlého věku dětství, ale v této zemi je člověk nucen jíst maso, protože je z hlediska okolí jiný a divný. "Maso se zkrátka musí jíst, potřebuješ ho, vždyť i v pravěku lovili mamuty a jedli maso:D" slýchávám dodnes.. No ale co Vám zbývá, když jste malý a musíte poslouchat rodiče, že.. Hlavně se mi už od malička hnusilo, že je to ze zvířete.. přišlo mi to odporné jíst nějakou mrtvolu. Pak přišla malá puberta, člověk si už nenechal nic masírovat od druhých a chtěl mít svůj život a zkrátka jsem to přestal jíst i když jsem byl za vybíravého(protože jsem nechtěl maso, ale jen zeleninu) Lidi, nenechte se prosím zlákat okolím a to i za cenu, že budete opovrženi okolím a divní. Vegetariání, či vegani budou vžycky jiní s tím jsem se už smířil.(tím myslím i lidé, kteří jsou probuzení a dělají na duchovní stránce, ne finanční) A jsem za to rád..ano cítím se něco víc, když nejim maso oproti lidem co ho jedí. Protože jsem dokázal, že mam na víc, než jíst jen mrtvoly, které trpí díky lidem, když si můžem pěstovat něco, co nezabíjí nic živého. Už jste viděli někdy tlustého vegetariána, který má nadváhu a problémy s dechem? Já tedy ne...spousta lidí se jen přejídá nejen masem, ale i sladkostmi a hranolkami. Myslíte, že takové lidi jsou v nějakém duchovním vývoji? Tím, že zabíjí své tělo a je to to samé, jakoby kouřili? Musel jsem to sem napsat, protože už se nemůžu dál koukat, jak nám národ tloustne a ještě jsou na to hrdí. Jen se koukněte, kolik holek nosí krátká trička, kde jim teče sádlo a oni se s tim vychloubají. Nedávno jsem potkal ve městě 2 holky, které mohly mít tak 120Kg,"kozy" jim skoro celé koukaly a dělaly si z toho něco? Nic...trochu mě to nakoplo, až jsem se málem pozvracel. Myslíte, že taková doba je normální? Tím chci říct, že spousta lidí si může za svou obezitu svou nenažraností. Mluvil jsem o lidech, co si za to můžou sami, ne o lidech, kteří mají zdravotní problémy a nemůžou zkrátka shodit kila dolů. Vyhýbám se i kuřákům a alkoholikům, jelikož si nevaží života, který jim byl dán. Ale dneska je IN kouřit a kalit každý týden do němoty..kde to jsme..Mějte se príma, Tauri.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No konečně jsi Tauri promluvil jako orgonetový komentátor. Tak v tom pokračuj !

      Vymazat
    2. Souhlas, až na to, že rostliny jsou také živé. To samozřejmě neznamená, že budeme živi pouze ze vzduchu, avšak i to je možné ;), či čekat, až jablko spadne ze stromu. Obilí, luštěniny a jiné suché plody, to také není ideálni bez dostatku ovoce a zeleniny. Zdar a sílů!

      Vymazat
  8. Na toto téma jsem prostudovala hory materiálů a jako nejschůdnější a také nejetičtější se mi zdá syrová strava. Mnoho užitečných materiálů najdete pod heslem raw food. Jediným úskalím je nedostatek vitamínu B12 - no a ten se dá v poho koupit v lékárně. Lehkým nástřelem budiž toto video http://suprememastertv.cz/raw1.php?anim1=Markus_Rothkranz_sila_syrove_stravy_CZ.flv

    Také jsem zahlédla dokument, kdy pomocí této syrové stravy vyléčili do 21 dnů velmi vysokou cukrovku (tam ale asi vynechávali to nejsladší ovoce) - bohužel to bylo anglicky s polskými titulky.

    Ještě je na ulož to ke stažení kniha Syrová strava, kde je jednoznačně doporučeno, aby podíl syrové stravy byl alespoň 75%. Takže na návštěvách ...... v klidu.

    Přeji vše dobré

    Beata

    PS: mizí mi letitá křečová žíla (asi po 2 měsících této syrové stravy 75%) - takže super

    OdpovědětVymazat
  9. Nojo, posílala jsem na Orgonet asi před měsícem, ale asi se na to zapomnělo...
    Úplně tě chápu, dělo se mi to samé...sice jsem již byla vegetariánkou, ale po shlédnutí jsem se lehce stala vegankou....:)
    Souhlas s tím, jak se cítíš- já výborně!!!! Držím palce, protože chutě na vejce a sýr pořád jsou:)...ale jak říká Gary, vše je o zvyku a o chutích....
    Jinak doporučuji, kdyby měl někdo nějaké otázky, Garymu napište, mně ochotně odpovídá na vše a výborně spolu diskutujeme...

    Lásku všem, Coccinelle

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím všechny a děkuju za zajímavý blog! Veganství a jeho vliv na zdraví myslím úspěšně řeší makrobiotika. Sice doporučuje rybu, ale já jsem i tu po čase vyřadila. Dá se pohlídat všechno podstatné, co tělo potřebuje a není to nic těžkého. Můj 3,5letý syn je od narození vegan a byl nemocný asi jen 2krát v jeho dosavadním životě. Jinak hýří zdravím. je to ozdravná strava, očistí tělo, dodá energii a nastaví "duchovní anténu". Zároveň při probíhající transformaci a dostupných informacích o brethariánství, sungazingu apod. je zcela nasnadě uvědomění si, že záleží velmi na otevření se možnostem, jak vyživovat svá těla, jak vlastně lidské tělo funguje a zda je nutné udržovat staré nastavení toho co "potřebuju" a limitovat tím sebe i přirozený vývoj na Zemi. Zároveň ale chápu a respektuju individuální nastavení každého z nás a jiné "načasování" podobných životních změn. Ve všem je dokonalost.
    Doporučuju shlédnutí filmu
    "Na počátku bylo světlo". http://www.youtube.com/watch?v=dfx_4FGzlRU

    Gary Yourofsky je myslím jasný aktivista - bojovník a proto je z něj cítit i trochu toho veganského ega.. ale vpodstatě podává pravdivé informace, za což si jeho práce cením.
    Díky a hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  11. Hentaké veci si môžete vyprávať akurát dokiaľ ste zdraví a nič vám nie je...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor na to !!! Lidi jsou všežravci stejně jako prasata !!! Díky tomu, že člověk jí téměř všechno, má velkou výhodu před ostatními druhy, kteří jsou často orientováni co se týče stravy jednostranně. A když je jejich potravinová základna zničena, hynou a vymírají !!! To se člověku nestane, protože k jídlu si umí připravit, upravit cokoli !!! "A vo vo votom to je" !!!

      Vymazat
    2. To 16:13 To je ale blbost.

      Vymazat
  12. dlouhodoby zivot bez masa vede k nemocem. mam zkusenost u sebe asvem okoli... okey... rok, dva nebo 5 to davate v poradku, pak telo prestane fungovat spravne, protoze nemate potrebne bilkoviny ani jine vitaminy, mineraly a prave i karnitin... po tisice let jsme uzpusobeni jist maso a ovoce a zaleninu k tomu.

    Jde proste o to necpat se furt nekvalitnimi mastnymy vyrobky, ale kupovat drazsi kvalitnejsi suroviny a k masu vzdy delat salat a i v prubehu celeho zivota jist dostatek zeleniny a ovoce, pokud clovek zanedbava prijem zeleniny a ovoce, tloustne a je taky nemocny a to tez plati o masu - jist s rozumem v rozumnych porcich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť stovky let platilo známé pořekadlo : jez do polosyta, pij do polopita,pak nebude tvé tělo a duše bita...

      Vymazat
  13. Po shlédnutí tohoto videa jsem o své stravě začal shánět informace neovlivněné reklamou a penězi a dnec cca 4 měsíce jsem vegan. A změny? Lepší psychika, zásadité prostředí v těle a jídlo které mne nezatěžuje. Lidi co jedí maso jsem zjistil, že jsou až agresivní ve svém přesvědčování o pravdě o které jsou přesvědčení a nechtějí ani slyšet jiný náhled na věc. Holt klapky na očích sedí pevně. Doporučuji dokumenty NA JÍDLE ZÁLEŽÍ a RADĚJI VIDLIČKY NEŽ NOŽE.PO shlédnutí této přednášky a těch dvou dokumentů se zamyslí i hlupák.
    Ahoj

    OdpovědětVymazat
  14. Maso nejím už patnáct let,dokonce i během těhotenství(což bylo tajemství,jinak by mě to dítě snad vzali,kdyby to věděli).Dětátko v pohodě,maso v životě nemělo v puse a samo odmítá.Já ho nejím kvůli zvířatům a když ho někdo jí,tak to neřeším a neodsuzuju(ani skrytě),nepohrdám a ani si nepřipadám lepší.Spíš je to opravdu tak,že útočí masoranti(tak to pojmenovalo naše dítě).Stejně si myslím,že se na to vyprdnou nakonec všichni a bude klid.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec si nepřipadáš lepší? Nejsi si na sebe hrdá, že nejíš maso? Jak jsem napsal, jsem lepší. Nehoním tím své ego, to vůbec ne, ale jde o to že ti co jedí maso a jíst nepřestanou mají tu svojí pravdu. Neuznají názor druhého, že jíst se dá i bez masa. Ano, pokud takhle myslí tak je jasné že zelenina jim nic nedá a bez masa umřou...ale jsem hrdý na to, že kvůli mě nezemře zbytečně zvíře..

      Vymazat
    2. To víš,že jsem ráda,že si v sobě netáhnu tu tíhu těch umučených zvířat.Připadám si spíš lehčí než lepší,jasnější myšlení.Lidi, co jí maso, neřeším,taky na to přijdou...Ted se musím usmívat,jak plno lidí ani maso už jíst nemůže,protože je jim z toho zle.My,co už nejíme, jsme jim živým důkazem a příkladem a to si mýslím je naše poslání,ukázat,že to jde i jinak.Ale jak vidím,že někde týrají,tak začnu bojovat a taky vím,že proto nejsem populární.A ty řeči "masorantů" beru jako když fouká vítr...My už neříkáme hovězí,vepřové,je to pro nás živá bytost.Ale můžu být na sebe hrdá,jen proto,že jsem pochopila,že nejíst mrtvá zvířata je normální,jsem spíš ráda,že mi to vůbec došlo.ALE JSEM ŠTASTNÁ,ŽE JE NÁS VÍC A VÍC A JEŠTĚ BUDE.T.

      Vymazat
    3. Prosím tě, můžeš sem dát recept co tedy vlastně jíst a 15 let si v pohodě žít, aby to nebylo ani maso a nic živočišného? Nebo si vypustila pouze maso? Děkuji a jen tak dál lidi. Spousta problémů se tím vyřeší. Krom toho, že posílíme na duchu i těle, bude po prolému, který prales vykátit, aby bylo dostatek půdy na pěstování soji pro prasata a tím dostatek potravy pro nás, nebude třeba tolik energie na "výrobu" masa, méně methanu, více lokálních potravin atd. Jen asi budem stále více závislí na geneticky upravených plodínách v důsledku chemtrails a tím zamoření půdy hliníkem. My se ale nevzdáme.

      Vymazat
    4. Prosím tě můžeš sem dát recept, co přesně jíst a být v pohodě, zdravý a fit? Nebo jíš mléčné výrobky a vejce? Protože přestat jíst maso a být na chlebu, margarínu a nudlích není ideální, ale spíše zdraví nebezpečné. Proto Pavle, taky se nad tím zamýšlej, jaký vyvážený jídelníček by byl nejvhodnější.

      Vymazat
  15. Pro většinu krutá realita, že lidstvo propadlo globální lži jen kvůli penězům.
    Pro menšinu obrovská úleva, že se najde alespoň někdo, kdo to těm nevědomým dokáže vysvětlit.
    A lékaři to opravdu nebudou, neřeknou vám, co zabíjí lidské tělo, protože oni z toho žijí. Žijí díky válkám všeho druhu, protože teprve pak můžou těla dávat zase dohromady, ale už za těžké peníze.
    Žijí díky tomu, že člověk onemocní, protože jen tehdy mu můžou prodat drahé léky.
    Žijí jen proto, protože člověk udělá téměř vše, aby se zase uzdravil.
    Jediné, kdy je člověk opravdu schopen se vzdát všech peněz a mejetku je, když mu přestane tělo fungovat.
    Majka

    OdpovědětVymazat
  16. Toto video už jsem viděla na přátelé-nebe a myslím si,že to hodně souvisí se současným děním,našim DNA a transvormací našeho těla.Já jsem byla ještě donedávna masožravec a taky jsem si příležitostně zapálila cigaretku.Maso mi nepřestalo chutnat,ale nějak ho odmítám jíst a když jsem si nedávno od někoho potáhla cigaretu(byla to slimka a nejlehčí),tak mi vůbec nechutnala.Jako kdyby jsme se zjemňovali a vše co patří do hrubohmotna naše tělo intuitivně odmítá.
    S láskou Jarmila

    OdpovědětVymazat
  17. http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/535

    OdpovědětVymazat
  18. Taky jsem vegetarianka 6 let a kvuli dceri jsem se snazila jist aspon kureci maso, ale nejde to,proste nam to smrdi anebo se nam zda bez chuti, jako by jsme hryzali piliny. Vegetarianstvi ma ale jednu vyhodu, lide VONI v autobuse, a masozrouti pachnou.Nez jsem otehotnela s dcerou byla jsem 3 roky bez prijmu masa, nesolila a nekorenila jsem delala jsem urinoterapii a nikdy jsem nebyla zdravejsi. Dceru mam na 43 let.Mezi druhym synem a ni je 16 let.Problemy s vymezenim stravy u dcery jsem resila zeleninovymi salaty,jedla ve skol.jidelne s ostatnima salaty na studeno a nikdo nam do toho nepinkal. Ziji na Slovensku.Take jsme shledli tento film a jsme stastne,ze jsme eticke.

    OdpovědětVymazat
  19. hm fajn pokus ,na potvrdenie svojej verziii ale skoda ze nie objektivny,bo dať dietatu zajaca a jabko ,a tvrdiť len preto.že nezabije zajaca a nezožerie ale do jabka zahryzne je dôkaz veganstva,je troska farizejstvo nemyslite?skuste dať dietatu mäsovú gulku a jabko,a potom tvrdte ,niečo o potvrdeni veganstva,ked dam malu mačku a psa maleho budu sa hrať ,to iste aj macka s myšu živou pokial je mala,a je to tež potvrdenie že mačka neni na myši abo že sa znesie so psom?

    fakt nemám rád ľudí aj keď možno bojujú za správnu vec,ked delaj taketo levarny,ako dať dietatu zive zviera a jabko.ake´d nezabije zajaca a nezožere,je to potvrdenie jeho hypotézy,je to len alen farizejstvo

    OdpovědětVymazat
  20. Video už poletuje po webu nějaký čas. Jinak jediné, co jej dělá vyjímečnějším, je dobrý rétor, nikoliv obsah. Už jsem viděl i přirovnání k filmům točeným nacisty, po kterých získávali davově nové přívržence.Tudíž tvrdit, že jsem se stal veganem ( popřípadě nacistou : )) po shlédnutí nějakého videa se dá považovat za lidskou hloupost.

    OdpovědětVymazat
  21. Díky za poučný dokument. Pokud hledáte svůj stravovací směr, doporučuji vitariánství, což je vše syrové.
    Vařením se ničí některé tělu důležité látky, proto se nemoci nevyhýbají ani vegetariánům a podobným stravovacím směrům, kdy se jídlo znehodnocuje vařením.
    Dokonce někde v bibli je zmínka (neumím to teď rychle najít) něco ve smyslu : "Nezabíjej své jídlo ohněm"

    Pozor musí se začít opatrně, tělo se začne silně detoxikovat a může vám být špatně. Velmi důležitý je i pitný režim - denně minimálně 0,035 x vaše kg kvalitní vody.

    OdpovědětVymazat
  22. mám dotaz k veganům, vegetariánům. Měli jste před přechodem na zeleninu zdravotní potíže nebo alergii, která po syrové stravě zmizela? Jsem alergik na srst zvířat, pyly a prach a zajímalo by mě, jestli má na to strava vliv.

    Děkuji za odpovědi,
    Ládis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro Ladise
      Můj kolega, se sice nevzdal masa, ale vynechal tzv. 5 bílých jedů a dodržuje dělenou stravu.
      Maso jí pouze se zeleninou - minimálně 50% zeleniny k množství masa.
      Kromě toho, že shodil 40 KG/1 rok (vážil cca 130) se zbavil alergie na konzumaci jablek, třešní... lískové ořechy mu zatím dělají stále problémy. Začali mu ale jiné problémy, povislá kůže, bolesti v zádech.

      5 bílých jedů: mléko a mléčné výrobky (kromě domácího kefíru), cukr, kuchyňská sůl, mouka a výrobky z mouky, živočišné tuky. Více zde http://www.zdravi-az.cz/Potraviny_jako_jedy_i_leky_05.php

      Mě se po vita-stravě po 3 měsících alergie hodně zmírnily. Měl jsem alergii na různé pyly a podobné věci.
      Minulý rok mi ještě trochu otekly oči při jízdě na kole kolem kvetoucích černých bezů. Obilí a traviny byli OK.
      Letos uvidíme, ale od vánoc jsem hodně polevil, doufám že mě tenhle dokument opět nastartuje :-)

      Vymazat
    2. Zeptejte se vegetariánů, co jim to jde přes 10 let, mají stejnou krevní skupinu a jsou v pohodě!! Bacha na sektáře a náboženské spolky, kterým jde o ovečky. Mi se nejlépe osvědčila makrobiotika, od vegetariánství a veganství přes... jsem se vrátil k občasnému masožroutství. Kvalita a menší porce. Strava má na alergie vliv samozřejmě. Podívejte se na Joalis, uzdravení se dá urychlit. Moji přátelé i moje maličkost to mají ověřeno. L

      Vymazat
    3. sul pro organizmus je velmi dulezita - bez soli se objevi rada nemoci, soli se leci rada nemoci, sul je velmi dulezita v rozumnem mnozstvi. bez soli proste clovek nemuze dlouhodobe existovat. prectete si neco o soli.

      cukr se da nahradit medem, mleko pasterovane - mlekem domacim.
      mouka a vyrobky z mouky jsou nepostradatelnym zdrojem vitaminu a miniralu chlebem se nikdy neprejite, po cely zivot ho muzete normalne konzumovat. Kupovany chleba se da vymenit za domaci hleda, uplacany z mouky, vajec, soli, masla apod.

      bez tuku tez nelze existovat, tuk je pro telo dulezity - je ale treba ho hlidat a jist spravne tuky.

      Jak rika anonym nademnou - bacha na sektare a mejte hlavu, racionalni mysleni.

      Je zde hodne lidi v diskusich, kteri jsou sektare.

      Vymazat
    4. Jak bacha na sektáře??? Aby bylo jasno: parlament je sekta, katolická církev je sekta, fotbaloví fanoušci jsou sektáři...

      V Česku je zvyk, že kdo je jiný je sektář... aby ti bylo jasno, jsi taky sektář, protože chodíš na orgonet, sekta jak vyšitá :-)))

      Řekni někomu, že jedeš s někým meditovat... to je podezřelé, asi budeš příslušník nějaké sekty :-(

      Vymazat
    5. Není sůl jako sůl.
      Běžná kuchyňská - obsahuje pouze chlorid sodný a je kyselinotvorná.
      Himalajská - obsahuje cca 100 různých prvků a je zásadotvorná. http://www.biodistributors.com.au/ProdInfFiles/hcs.php

      Můj názor je, že to co nám dá příroda, to je pro nás nejlepší a nejpřírozenější. Člověk si připadá jako pán tvorstva, ale měl by spíš sklonit hlavu před moudrostí matky přírody a učit se od ní.
      Divoká zvířata netrpí civilizačními chorobami, netrpí nadváhou, proč asi?

      Vymazat
  23. suhlasim az na ten MED..Zatial som sa nestretol so ziadnou vedeckou publikaciou, ktora by povazovala MED za zdraviu skodlivu potravinu.
    V priatelkynej rodine sa vcelarstvo traduje z generacie na generaciu a pokial viem, tyto jej bribuzni su najzdravsimi v celom sirokom okoli...

    OdpovědětVymazat
  24. Člověk je založením všežravec, jinak bychom vyhynuli už v pravěku. Prostě je to tak, že člověk co potkal a sníst se to dalo, to taky snědl, jinak by nepřežil. Snažit se tohle za každou cenu vyvrátit, je neochota podívat se na fakta taková, jaká jsou. Jasně, že nic se nemá přehánět, takže maso jíst jen občas, nicméně pouze veganská strava není až tak nejšťastnější nápad. Kdysi jsem se na tohle téma bavila se zdravotní sestřičkou, která pracuje léta na chirurgii. A ta mi řekla, že akutní operace (např. apendixu) u vegetariána nebo nedejbože rovnou vegana, je postrach všech chirurgů. Protože operace (jakákoli) je sama o sobě pro organismus obrovská zátěž, natož u lidí, kteří dodržují nějaký stravovací extrém. Prostě je to tak, že vegetariány a tím spíš vegany si na plánované operace objednávají na chirurgii o den dva dřív, udělají jim rozbor krve, aby zjistili, které minerály jim schází, a to jim pak ještě před operací dolejou infuzí. Právě u lidí, kteří vůbec nekonzumují živočišné bílkoviny, je ten nedostatek různých minerálů (především železa) v krvi naprosto markantní. Takže - jak praví staré české příslovi: "Všeho s mírou!" Naši předkové možná byli zdravější, protože opravdu nejedli maso každý den, ale minimálně v neděli k obědu ho měli. Dnes to je spíš tak, že se maso jí denně a zelenina málo nebo vůbec (stálo by za to udělat takový malý průzkum ve školkách, kolik dětí je zvykých z domu zeleninu jíst a kolik ji naprosto odmítá). S ovocem je to možná trošku lepší. Nicméně všechno by se mělo brát s rozumem, protože každý extrém je na škodu.

    OdpovědětVymazat
  25. Jako dítě jsem odmítala jíst maso, zvracela jsem z toho. Pořád mě někdo nutil jíst maso, byl to můj základní problém, jak se tomu vyhnout. Ve školní jídelně mě nechávali sedět i do zavření jídelny do 14:30 , než se nějaká kuchařka smilovala a odnesla to. Nebo jsem si maso nacpala do pusy a vyplivla na záchodě. Dítě nemá na výběr, prostě musí. Prostě bych nyní přirozeným vývojem byla veganka nebo brehaviránka. Maso jím omezeně, tak 50-100g týdně, když vařím pro rodinu a nemohu se tomu vyhnout. Syn jako dítě vůbec maso nechtěl a nyní když roste a dospívá, sám ho chce. Ideální situace je , když můžete, ale nemusíte.

    OdpovědětVymazat
  26. Zdravím a jsem velmi vděčen, za všechny komentáře k tomuto tématu. Souhlasím s tím, že tato přednáška je velice manipulativní, ale co dnes manipulativní není? Včetně tohoto blogu a dalších tisíců článků a videi.Každý se snaží vytáhnout ty nejlepší argumenty a spousty důkazů, aby v maximální možné míře ovlivnil vaší svobodnou volbu a přesvědčil vás o té správné a jediné pravdě. Je na každém z nás co si zvolíme volbou svého srdce, či pokud chcete, tak svou intuici.Mně mé "já" řeklo, že konkrétně pro mne není nutné pojídat své vnímající spoluobyvatele této planety, abych zde mohl existovat. Tak jako není nutné měnit směr své chůze, pokud se chcete vyhnout mravenci, jen uděláte lehký krok stranou. A proč to neudělat, když můžete !
    S přáním světla v srdci Orwa/Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesuď, abys nebyl souzen !!! Drzý člověče !!! Napřed ukaž, cos dokázal sám za sebe, jakými výsledky své práce se můžeš pochlubit, a až pak si dovoluj tvrdit, že OrgoNet je manipulativní !!! Takhle lacino a moc mluví jenom nafoukaní mluvkové !!!

      Vymazat
    2. Pro mě ta přednáška byla inspirativní....:)

      Coccinelle

      Vymazat
  27. zdar vem k nekonen diskuzi. Jsem vegan pes 13let. po tu dobu jsem nebyl skoro vbec nemocn, vylil jsem si vechny problmy (exm atd) a ctm se naprosto super. znm ve svm okol spoustu vegan, kte jsou na tom zdravotn naprosto super a pokud vs to zajm, tak mrknte na http://vegan-fighter.com/ .. pokud ml nkdo po pr letech "problmy" rozhodn to nebylo tm, e by byl na rostlinn strav a nekonzumoval maso. sp to bylo v psychice a vyvenosti stravy. pokud chybly blkoviny tak se lovk mohl ctit slab. stejn tak pokud ml mlo syrovch vc, tak se ctil unaven. zbytek mohli bt detoxifikan projevy, nicmn i veganstv se d dlat patn (stejn tak vegetarianstvi) nejhor je asi socialni tlak okoli a vymvrna - propaganda a manipulace kt. ns provzi od narozen a vnucuje nm hluboko nzory, kt. se pozdji tko zbavuje. nikdy se nenechte odradit. neexistuje duchovni vzestup pokud zabjte iv tvory. je to pouze urit nzk stupe, pes kt. se na konzumaci masa nikdy nepesunete..

    OdpovědětVymazat
  28. Ano, pro člověka je přirozené nebýt mrchožroutem. Základem budiž utajená pravda 1.M 1:29: A Bůh přikročil k tomu, aby řekl: „Hle, dal jsem vám všechno rostlinstvo nesoucí semeno, které je na povrchu celé země, a každý strom, na němž je ovoce stromu nesoucí semeno. Ať vám to slouží k jídlu."
    Koho je dnes možné považovat za nositele utajených pravd v oblasti komplexní medicíny? Kromě dalších podobně sdílných zřejmě Normana Walkera nebo Harvey Diamonda. Diamond v knize Fit for Life působivě leptá názory oficiálních odborníků.

    OdpovědětVymazat
  29. Ja som sa po dlhodobom skumani a hladani toho co mozno najzdravsieho a najprirodzenejsieho stravovanie dostal k vitarianstvu, cize iba surove nevarene veci, hlavne teda ovocie a zelenina, clovek je jediny tvor ktory upravuje jedlo teplom kde znici vsetky enzymi ktore telo nutne potrebuje na travenie potravy a tak isto to znici vacsinu vitaminov, tak isto doporucujem si pozriet Lecba rakoviny zevnitr, NA JÍDLE ZÁLEŽÍ a RADĚJI VIDLIČKY NEŽ NOŽE, vsetko sa to da najst na uloz to. Pretoze "problem" vegetarianstva a veganstva je aj v tom ze sa nezbavia tych jahrorsich jedov pre ludske telo a to je cukor, akykolvek cukor, jediny vhodny a zdravy je z ovocia laebo prirodnych sladiv, stevia atd a dalej biela muka, resp vsetko pecivo, ci je tmave alebo akekolvek, toto vysadit a zacat prijimat co mozno najviac ovocia a zeleniny plus semena a clovek to zacne citit okamzite, okrem toho si s tym vylieci vsetky srdcovo cievne choroby, rakovinu, alergie, cukrovku atd atd, zoznam je nekonecny

    Tu je to vsetko velmi dobre vysvetlene http://vitarian.cz/search.php?rsvelikost=uvod&rstext=all-phpRS-all&rstema=31&stromhlmenu=31

    Juro

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj, myslím, že je to především o rozhodnutí chtít jíst či nejíst maso, ať už jsou důvody jakékoli (zdravotní, etické). Faktem zůstává, že pokud lidé nejí maso, jsou méně agresivní a duchovně naladěnější (viz např. praktikující jogíni). Je třeba si uvědomit, že při zabíjení zvířat se jim uvolňují do těla látky strachu a bolesti. To pak my lidé jíme, což ovlivňuje naši psychiku. A v neposlední řadě vnímám i hledisko ekologické a s tím související empatii s lidmi žijícími v oblastech hladomoru. Jejich úrodnou půdu spásá dobytek, kterým se poté "přežírají" lidé západní "civilizace".
    Ale samozřejmě i mezi vegetariány a vegany jsou zlí lidé, jakož i mezi špičkami veškerých církví.
    Na druhou stranu vůbec neodsuzuji lidi konvenčně se stravující. I mne trvalo nějakou dobu, než to ke mně přišlo.
    A jestli jsem na sebe hrdá? Hrdá jsem na to, že už se nepotřebuji nikomu ospravedlňovat, že jsem vegetariánkou. Že už o tom nemám potřebu někoho přesvědčovat, stejně tak o dalších věcech, které se dozvídám nejen na tomhle blogu.
    Přeju hezký den
    A.

    OdpovědětVymazat
  31. video mi prijde jako propaganda, ale videt by ho mel kazdy, at se muze zamyslet. Clovek je vsezravec a jestli nekdo maso jist nechce a nepotrebuje, at ho klidne neji. Jen ti co basti o 106 vajce, mleko a mlecne vyrobky a neji maso jen kvuli zviratkum jsou totalni pokrytci a egoisti. Aby bylo mleko, tak se musi krava otelit a nemuzete kazdeho narozeneho bycka nechat zit, bo byste je neuzivili. Slepice zije klidne 10-15 roku, ale snasi vajca maximalne 5 let atd....

    Maso je dobra vec, ktera da cloveku silu a ziviny na dlouhou dobu, ale musi mit to svoje. Zviratka musi zit co nejvice ve svem prirozenem prostredi a zabita musi byt nejlepe bez zadneho stresu. Byste neverili jaky je rozdil mezi ciste, bez stresu zabitou slepici a slepici ulovenou a zabitou treba jestrabem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mason není dobrá věc a nikdy to nebyla dobrá věc. Zvíře nejde zabít bez stresu. Nikdy nám nepatřila, nikdy jsme je nevlastnili, nikdy jsme neměli právo na to je zabíjet. to že to můžeme dělat, protože jsme silnější, to nás neospravedlňuje. Člověk není a nikdy nebyl všežravec a podle srovnání jsme daleko blíže plodožravcům. Živočišné bílkoviny překyselují krev a celý organismus a jsou příčinou většiny civilizačních chronických chorob (když odmyslíme vakcíny + chemtrails apod)

      Vymazat
    2. No já nejím maso,slepice mám a vejce jím.A když slepka přestane snášet,tak si chodí po zahradě dokud neumře.Ona mě dávala vajíčka a já jí za to dávám zrní,ikdyž už nesnáší a je to.T.

      Vymazat
    3. A co masozrava zvirata, ty taky nikoho nevlastni a zabijeji nejen kvuli sve obzive, ale kolikrat to vypada ze vrazdi vylozene ze zabavy, ty na to pravo maji? A narozdil od cloveka opravdu neumi zabit bez stresovani obeti, teda pokud neberete jako stres, ze se napriklad prasatko volne klidne pase a najednou dostane smrtici kulku do hlavy. Myslim, ze to je lepsi nez byt uhnan a zaziva roztrhan nejakym dravcem a mnohem lepsi nez byt zabit na jatkach. Cokoliv v reznictvi neni pro me maso, ikdyz jsou vyjimky. Jinak opravdove maso je moc dobra vec, doporucuju zkusit, ikdyz ho asi nesezenete.
      Clovek je vsezravec, ale vseho s mirou. Poradneho masa staci kousek jednou za par dnu a mate sil na rozdavani. Kdyz nemate velke energeticke vydaje, tak verim ze staci byt na ovoci a zelenine, ale jak makate od rana do vecera, no nevim nevim. Navic kazdy to ma individulani. Znam spousty vegetarianu (polovina mych pratel) na kterych se to jejich vegetarinastvi uz zacina podepisovat, jiste jsou na tom lepe nez kazdodenni zrouti "masa" z hypersupermarketu, ale hure nez lidi co zijou zdrave, pestre a ji i OPRAVDOVE maso. Znam treba osly co milujou ohlodavani kosti nebo kazda slepice jde za masem jak silena.
      A co mleko, to pijete?
      Tsignotschka

      Vymazat
  32. Doporučuji zkouknout tento odkaz http://karolinaloskotova.blog.cz/1203/fotospecial-pet-obrazku-ktere-sokuji
    :-).
    Ale teď jinak. Možná by se všichni přispěvatelé v této diskusi měli trochu zamyslet a použít někdy obyčejný selský rozum! Eskymáci baští samé ryby a tučné tuleně, italové těstoviny a pizzu, číňani vše co se hýbe a přesto všichni mají zdravé i nemocné. Nemohlo by to být třeba tím, že každý člověk má jiný organismus, který se s různými poživatinami vypořádává různě, každý organismus zatěžuje něco jiného a proto někomu vegetariánství sedí, někdo potřebuje naopak maso, jinak má problémy?
    A možná je to ještě jinak. Havajský doktor Hew Len (metoda Ho´oponopono) tvrdí: "Není důležité co jíme, ale co si o jídle myslíme". A každé jídlo si před požitím duchovně očistí. Bohužel je to spíše o tom, co jsme si zapsali do svého podvědomí a to my moc pročišťovat ještě neumíme a proto musíme používat náhradní péči. O fungování těla toho skutečně hodně ví Jarda Zajíček viz již zde zmiňované stránky zdravi-az.cz.
    Ale nejdůležitější je: každý jsme jiný!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eskymáci umírají do 30let. Číňani na tom nejsou o moc líp z těch nudlí a glutamátu, jenom jsou tomu po ty generace trochu imunnější. Jejich největší výhoda je, že nepoužívali mléko až do poslední doby, takže to zdraví tam bude na trochu lepším stupni. Také jejich východní bylinková tradiční medicína je hodně posunuje v léčbe chronických nemocí, ale jinak žádná sláva.

      Samozřejmě že je to tak, že každý sme jiný, ale všichni máme stejná těla podléhající stejným bio fyzickým zákonům. Maso nás zabíjí a dělá nás agresivními a hloupými

      Vymazat
    2. Tak kdyz eskymaci ziji v podminkach ktere si neumime ani predstavit. Jejich nizky vek bych nepripisoval jen tomu masu, ale take podminkam ve kterych ziji. Klidne si udelejte dozivotni zasoby vseho mozneho vegetarianskeho a jdete zit k nim a zalozte rodinu a uvidime jak se vase vegetarianske deti dozijou pozehnaneho veku. V takove zime jako je tam myslim, ze zadne deti bez masa ani zplodit nestihnete.
      Nechcu prudit, ale bud byt vegan/vitarian/breatharian.. nebo vsezravec. Vegetarianstvi z jineho duvodu nez ze maso nechutna nebo nedela dobre mi prijde ujete.
      Tsignotscha

      Vymazat
  33. Clovek nieje vsezravec, na mase prezije to ale neznamena ze je pre neho urcene, nase telo je totizto velmi prisposobive ale maso, vsetky mliecny vyrobky, kuchynska sol, biela muka atd je pre telo to najhorsie co si moze do seba dat

    porovnanie masozravcov vs bylozravcov vs clovek
    http://vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004012501

    OdpovědětVymazat
  34. Jsem vegetarian asi od 15 let, je mi 50, citim se dobre. Vlastne jsem vegan, ziji pouze na cerstvem nezpracovanem ovoci, zelenine, olivovem oleji (extra virgin), oresich a domacim medu. Vrele doporucuji !!!

    OdpovědětVymazat
  35. Výborný dokument. Jsem vegan. Nikdy jsem maso nechtěla jíst, již od dětství. Vůbec mi nechybí. Vegankou jsem se stala po přečtení knihy Hubená Mrcha -doporučuji všem, ženám i mužům!!! Napslala Rory freedmanová-Kim Barnouinová. Je tam všechno co potřebuje člověk vědět. Pokud by chtěl někdo poradit s čímkoliv-jsem tu pro Vás. Pet73

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, můžu se na něco zeptat, i když Váš příspěvek už je pár let starý?
      Marta

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.