31. května 2012

NASA se bojí o odložené věci na Měsíci, může za to Google

Díky čtenáři za tip na zajímavý článek, který se zrovna hodí, když tu hovoříme o misích Apollo ..
Čtenář píše, že je jasné, co z toho plyne - obávám se, že mně to není tak úplně jasné, doufám, že mi to pomůže objasnit on i vy.

Převzato z http://technet.idnes.cz/nasa-se-boji-o-techniku-ktera-zustala-na-mesici-po-apollu-pkc-/veda.aspx?c=A120529_130527_veda_vse#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=technet&utm_content=main


NASA se bojí o odložené věci na Měsíci. Může za to Google

29. května 2012 14:05

Vyhlášení závodů o dobytí Měsíce společností Google dělá vrásky na čele NASA. Ta se bojí, aby nepřišly k úhoně pozůstatky po misích Apollo, až by na Měsíci přistávaly první soukromé automaty.


Google sponzoruje soutěž o dobytí Měsíce soukromníky. | foto: Google

Lidem z Googlu při vyhlašování štědře dotované soutěže o dobytí Měsíce asi nepřipadlo na mysl, jak tím zamotá hlavu NASA. V podmínkách je totiž vyhlášená speciální prémie za snímek lidské techniky na Měsíci. Ten si Google cení na 4 miliony USD (cca 82 mil. Kč).

Závod o Měsíc
Google Lunar X PRIZE
Google vyplatí 20 milionů USD (cca 410 mil. Kč) soukromé organizaci, která jako první dopraví na Měsíc automatické vozítko.
Aby to nebylo tak jednoduché, musí tento stroj urazit na Měsíci půl kilometru a odeslat na Zem snímek ve vysokém rozlišení. Zájemce o cenu by to měl stihnou do roku 2015.


NASA se však obává, že by měsíční prach zvířený přistáním mohl poškodit techniku zanechanou na Měsíci. Vyhlásila proto "karanténní zóny" o poloměru dvou kilometrů kolem míst, kde vesmírné lodi Apollo přistály.

NASA se nebrání cestám vozítek k místům přistání. Výjimkou jsou pouze oblasti, kde na Měsíc dosedly lodě Apollo 11 a Apollo 17 - první a zatím poslední plavidla s lidskou posádkou, která dosáhla oběžnice Země. Podle amerického úřadu jsou tato místa významná z historického hlediska a panuje riziko, že by vozítka mohla poničit například stopy astronautů v měsíčním prachu.

"Jediný chybný krok by mohl navždy poškodit tento poklad lidstva, jehož cena je nevyčíslitelná," uvedla NASA v prohlášení. Zároveň vyzvala účastníky závodu, aby se jejich vozítka nepřibližovala na méně než 75 metrů k místu přistání Apolla 11 a na méně než 225 metrů k místu přistání Apolla 17.

Na místech přistání ostatních lodí z programu Apollo však NASA vozítka uvítá. Úřad totiž má zájem na tom získat detailní snímky své techniky a zjistit, co s ní udělalo 40 let v extrémních podmínkách povrchu Měsíce, kde se střídají žár a mráz a kde jsou přístroje dlouhodobě vystaveny vesmírnému záření.

Informace o dopadu měsíčních podmínek na pozemskou techniku by totiž mohly ukázat cestu, jak stavět budovy na Měsíci pro případ, že by zde jednohodnevznikla obyvatelná základna.

Autoři:Roman Všetečka,ČTK

44 komentářů:

  1. Prepáčte, že odbočím od témy.. ale možno sa nájde niekto, kto mi pomôže pochopiť dnešnú udalosť..

    Dnes ráno, pár minút pred pól 5, som šla urobiť dcérke mliečko. Potom som si ľahla a počúvala hlasné spievanie vtákov. Spali sme pri otvorenom okne a dnes som si opať vravela ako strašne nahlas tie vtáky vystrájajú až som uvažovala či zavrem okno..

    Nechala som ho otvorené, dcérka nemala problém spať .. Krátko na to som začula zvuk. Krik... prichádzal akoby z vonku, ale odnikiaľ. Bol to divný krik, akoby ľudia kričali od strachu.. Potom ma napadlo, či to nebude nejaký zvierací krik, kvílenie, ale nikdy som nič podobné nepočula. Nevedela som zaradiť ten zvuk, krik... krik plný strachu, hrôzy, taký ľudsko-zvierací.. Ten zvuk bol tichší ako vtáci, bolo to ako taký podtón, ale s vtákmi to nemalo nič spoločné...
    Musela som sa uistiť že nespím, že som plne pri vedomí, lebo mi to nešlo do hlavy. Viem si predstaviť, že taký zvuk pustený nahlas, tak všetkých naokolo zachváti rovnaká panika a strach o život... Ten krik menil intenzitu hlasitosti, ale nie nad spev vtákov až postupne to prešlo do kvílenia, a pískanie, trochu podobného ako keď pískajú repráky... Vtedy nebolo počuť nič, ani vtákov, bolo to veľmi nepríjemné a trvalo to možno aj 20-30 sekúnd, to pískanie až "uši krútilo" a bála som sa že to neprestane.. To mi prišlo, že to hrozné kričanie bol asi nejaký umelý zvuk, ale nedávalo mi to celé zmysel..

    Všetko to trvalo necelých 10 minút a vôbec nerozumiem čo to bolo... Viem rozpoznať zvuky okolia, zvuky z iných domácnosti... Ale toto bolo úplne iné a asi sa nikdy nedozviem čo som počula...

    jediná "rozumná" vec čo ma napadla bola.. " že si asi skúšali repráky .. k nejakej blížiacej sa zvukovej, alebo zvukovo/vizuálnej udalosti...
    Aj keď u nás v končinách sa toho nikdy moc nedeje, tak som skeptická...

    Za prípadné vysvetlena ďakujem..

    Arden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zmysel to nedava, asi halucinacie

      Vymazat
    2. neznělo to náhodou nějak takto?: http://www.youtube.com/watch?v=6fxXiupc5HI
      na youtube se pod označením strange sounds dá nalézt mnoho obdobného.. akorát tyto zvuky jsou většinou poněkud hlasitější.. ale co jsi slyšel nevím, zkus to zkonzultovat s někým kdo mohl být z okolí taky vzhůru zda taky něco slyšel..

      Vymazat
    3. kolem roku 1963 na jednom trampském campu večer u ohně kluci zaslechli jakési volání o pomoc...byla tma,jako v ranci,rozeběhli se a nikoho nenašli.V roce 1965 jsem tam spal na vandru s tátou a ten mi řekl,že skoro nespal,nebot cítil,že se tu něco divného odehrálo...V roce 1982 jsem opět tam spal s jednou jasnovidkou a ta mi to definitivně vysvětlila...za války tam řádili Němci a nějakého partyzána tam nedaleko zastřelili a zahrabali...Jeho neklidný duch se tam občas projevuje,jako volání o pomoc....

      Vymazat
    4. Podobný zvuk, jako křik plný utrpení, který se sákl doslova z podlahy, stropu i stěn domu, jsem kdysi zažila v jednom starém domě na Slovensku, kde jsme s rodinou o dovolené nocovali. Asi dva dny před tím mi o tom zvuku říkala malá dcerka, no, kolem bylo několik statků, kuny a kočky dovedou taky vyrobit pořádný hluk, přikládala jsem to tomu, že slyšela právě to, dokud jsem to neslyšela na vlastní uši. Zdrhat nemělo smysl, nebylo kam, slyšet to bylo "odevšad", tak jakkoli nejsem věřící, v duchu jsem se pomodlila za ty, kdo v tom starém domě kdysi bydleli. A od té doby jsem to tam už nikdy neslyšela, přestože jsme tam o dovolených nocovali ještě několikrát. Možná to bylo něco na tenhle způsob, kdoví...

      Vymazat
    5. Ďakujem za Vaše skúsenosti a názory.. Celkom ste pomohli :)

      Arden

      Vymazat
    6. Říká se tomu "paměť zdí" ! Domy dokáží do sebe zaznamenávat události jak ty pozitivní tak i ty negativní (těch je bohužel vždy více), které v domě proběhly, jako když se pořizuje magnetofonový nebo video záznam. A za příznivých podmínek se pak mohou invokovat vizuálně nebo zvukově případně obojí dohromady. Některé domy jsou i tzv.prokleté. Tam nikomu nedoporučuji nocovat, natož takový dům koupit a bydlet v něm. Jsou řady případů, kdy majitel či rodina takového objektu začali náhle bez příčiny jeden po druhém umírat, stávaly se jim těžké nebo smrtelné nehody, nemoci, stávaly se tam rozvody,vraždy apod. Proto, než koupíte starý neznámý dům, důkladně si napřed prověřte jeho historii !!! Abyste se pak nedivili !!!

      Vymazat
  2. Nepripisoval by som tomu veľký význam. Tie vzdialenosti od miest pristátia sú také malé, že na túto vzdialenosť nie je možné nič utajiť. Hlavne s kamerami s vysokým rozlíšením. Takže žiadne konšpirácie by som za tým nehľadal. Okrem toho na ostatné miesta pristátia tento "zákaz" nie je, čo len podporuje ich vysvetlenie.

    OdpovědětVymazat
  3. Proč by se NASA měla bát, jen chrání historicky cenné území a nechce aby tam přistávaly moduly. Ochranné pásmo je jen pro přistání a ne pro zkoumání. Soukromý modulek se k věcem NASA může dokodrcat sám po "svých" ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. oni se tam nesmějí přiblížit. přečti si článek znova

      Vymazat
  4. To je od nich velmi chytré. Až se tam nic nenajde, tak vyrukují s tvrzením, že to šlohli cigáni kteří zneužili sociální dávky a místo banánů pro cigáňata si koupili výlet na měsíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nebylo slusne od Vas,napriklad ja sem rom,ale nikdy sem nikomu nic neukradl a na uradu prace sem nikdy nebyl ani nevim kudy se tam leze,zivim se poctive svyma rukama,uz sem si zacinal myslet ze na teto internetove strance se neresi nenavist k cikanum.
      Ne vsichni cikani sou hloupy a zaostaly,ostatne vas nazor bych zaradil k velmi nizkemu IQ,nikdo Vam zato tady nenadava,tak priste se bavte k veci ,romove kradou halire zato vsak vasi politici verejne berou vase dane utokem,to by melo byt predmetem vaseho badani.Ludva

      Vymazat
    2. Děkuji, Ludvo, za Vaši skvělou reakci! Výše uvedený příspěvek mne zde opravdu ohromil a v nejmenším bych ho nečekala. Ale jak vidíme - vše je možné ;))) A možná jen další probouzející se hledá světlo.. Kéž všechny bytosti žijí v Míru <3

      Vymazat
  5. Mno podle mě se NASA bojí, že se proflákne něco co nemá, jako že tam třeba vůbec nebyli a celý to nafingovali. Mno uvidíme, doufám že to někdo v budoucnu poruší a ukáže jak to je doopravdy. Podle mě si NASA nemá co nárokovat, měsíc je všech a zároveň nikoho. Toť můj názor. Kenny

    OdpovědětVymazat
  6. Keď už je reč o NASA, aktuálna ma zaujali dva články v médiách :
    http://magazin.atlas.sk/ulety/saturn-nie-je-planeta-ale-ufo/795206.html

    a príprava verejnosti na čipovanie, samozrejme v jej najlepšom záujme :
    http://magazin.atlas.sk/techmag/implantat-z-nasa-zachrani-miliony-zivotov-/794824.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk, který psal o tom, že Saturn není planeta, by asi neměl pít alkohol... :-))) Planeta tvořená jen plynem, by asi zrovna vhodným místem pro pobyt mimozemšťanů nebyla. Složení Saturnu totiž nijak utajováno není - stačí se podívat např. na Wikipedii nebo jinam na netu a informací člověk najde dost.

      Vymazat
    2. Tady je zase někdo chytrý jak rádio,že ?! NIKDO zatím pořádně neví, co je uvnitř Saturna, Jupitera, Neptuna nebo Urana !!! Takže tu nementorujte jisto jistě věci, o nichž víte zhola prd !!! Raději se podívejte na přednášku Normana Bergruna, co o Saturnu zjistil svým dlouholetým výzkumem !!! Viz zde starší rozsáhlé články o tomto zde na Orgonetu !!!

      Vymazat
  7. je zajímavé že se Nasa bojí o místa přistání zrovna těch dvou misí o kterých kolují mnohé konspirace. možná z toho vyplývá, že na místo údajného přistání apolla 11 ony důkazy o přistání, naaranžovali až pozdější apolla která opravdu přistála. nechtějí aby se v budoucnu zjistilo že byly důkazy jako je technika, vlajka a šlápoty nafingovány až později. proto těch 75 metrů. tedy podívat, nezkoumat, nesahat a neměřit. 225 metrů je o to zajímavějších, čtvrt kilometru, tam nejspíš z dálky neuvidíte vůbec nic, kvůli dálce i terénu. tím znovu otvírá otázky, proč byla mise apollo 17 poslední výpravou, co tam našli, a co nechtějí abychom viděli. říká se, že našli nějaké tělo. informace o této misi se v googlu kupodivu velmi špatně hledají.
    ať už to je jakkoli, pohádce, že se NASA bojí o techniku a o rozvíření stop astronautů nevěří ani můj kocour.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nevytvarejte zbytecne konspirace, kdyby byl kazdy chytry uz by kazdy sam sobe postavil mini vesmirnou lod a sam se dozvedel co tam je a co neni. toto jsou vsechno jen blaboly.

      Vymazat
    2. četl jsem Váš komentář pozorně a nedalo mi to si nevšimnout, že máte velice pozorného kocoura :)
      L.

      Vymazat
    3. možná není od věci položit si otázku, zda NASA nefabuluje. Tedy jestli počítá vážně s tím, že je v komerčních možnostech vyslat sondu na měsíc a případně jestli ano, tak pokud k tomu dojde do inkriminovaného data v roce 2012. Tedy jestli si jen tato agentura nechce přidat na důvěryhodnosti. Tím také nechci říci, že se něco ke konci roku 2012 musí něco zásadního stát, ale kdo by to mohl vědět lépe než samotná NASA.
      Ládis.

      Vymazat
    4. Buď tam tají nějaký mimozemský nález, nebo stopy po boji s mimozemskými stroji, a ten náš pozemský je možná dramaticky zničen, a může tam ležet v troskách.Rozhodně je podivné, že NASA zakazuje určitá pásma, a na jiných účast soukromníků vítá. Opět nečistě sprostá manipulace veřejností !!!

      Vymazat
    5. kazdy chytry uz by kazdy sam sobe postavil mini vesmirnou lod a sam se dozvedel co tam je a co neni
      ------

      matroš na kterém jedete bych chtěl také vyzkoušet.

      Vymazat
    6. Nájsť sa to na Gúgli dá rýchlo, ale bolo to Apollo 18 ;-)
      www.youtube.com/watch?v=J2Cvgw2rc60#t=0h26m45s

      Vymazat
  8. Neverím, že na mesiaci niekto bol.Dnes nevedia prekonať radioaktivne oblasti okolo zeme a vtedy asi mohli.Určite mali kabíny z hrubého olova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://technet.idnes.cz/podvod-americane-na-mesici-vubec-nepristali-nebo-snad-ano-pe7-/tec_vesmir.aspx?c=A090717_192454_tec_vesmir_kuz

      5. Tvrzení: Kosmonauti museli zemřít následkem ozáření způsobeného při průletu radiačními Van Allenovými pásy, které jsou okolo Země, anebo následkem rentgenových paprsků ze slunečních erupcí. K přežití by potřebovali loď se stěnami o síle dvou metrů z olova – ale pak by byla velmi těžká.

      Protiargument: Není pravda, že by průlet Van Allenovými pásy byl smrtelný. Tvoří je lehké částice protonů a elektronů ze slunečního větru, na jejich odstínění stačí lehčí materiál, jako je hliník anebo vysokohustotní polymer. Navíc tyto pásy obklopují Zemi jenom částečně. A pokud se týká slunečních erupcí, expedice Apollo létaly v době nízké sluneční aktivity, erupce už umí astronomové předpovědět a v době těchto letů se žádné velké nevyskytly.

      Vymazat
  9. Nasa sa bojí o techniku. Ale nie o tú našu pozemskú, ale mimozemskú.
    Ale aj tak podľa mňa je to zas veľká bublina, ktorá čoskoro praskne.
    Tak ako Nasa, aj Google predsa patrí tým, ktorí nás po celý čas vodia za nos.

    OdpovědětVymazat
  10. 27.9.1977 došlo k tajné krvavé bitvě o Měsíc která skončila dobitím a obsazením deseti amerických základen vybavených laserovými zbranění,zaměřenými na SSSR. 21. ledna 1980 provedli američtí Ilumináti protiuder nuklearními zbraněmi,letouny SUBCRAFT,byly překvapivě napadeni mohutnými ruskými Kosmosférami a Cosmos Interceptor 929 a rozdrceni....zdroj..Gambit mahátmu str.16...proto OSOBNĚ iluminátským pohádkám nevěřím...

    OdpovědětVymazat
  11. Arden aj ja som si musel dnes okolo 4:10 rano zavriet okno, vtaky sa mi zdali hlucnejsie ako obvykle. Odkial si? Ine zvuky okrem klasickeho tinnitu som nezaznamenal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až skoro pri ukrajinskej hranici.. :)

      Vymazat
    2. Zdravím na východ SK! Runina a cely NP Poloniny je naša obľubená dovolenková destinácia ;)

      Vymazat
  12. Je jiste, že Amíci přistali v Hollywoodu :-)
    Pstatni teorie nejsou podložene. Jak by asi mohli prekonat na tehdejsi dobu Van Allenovy pásy???
    Sama sranda :-)

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Van_Allenovy_p%C3%A1sy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsou různé teorie o tom, zda američané na měsíci byli. Pokud ano, nemuselo to být nutně tak neprakticky jako je let vesmírnou raketou. Jsou články o jakoby výtazích do nebe případně o cestování na způsob hvězdné brány. Ono když se nad tím člověk zamyslí, tak ani ty seriály s dobrým scifi nápadem nemusí být vymyšlené. Spielberg taky zřejmě ví více, viz. jeho úchvatné Hvězdné války :)
      L.

      Vymazat
  13. Pokud by tam něco soukromého letělo (za ty prachy bych nic většího ani nečekala), tak to nemůže poškodit vůbec nic. Nechápu, proč by si NASA měla cokoli nárokovat, Měsíc nejspíš nebude jejich majetkem, aby se to dalo brát "po americku" - tedy: vlezeš-li na můj pozemek, můžu tě klidně i zastřelit. :-))

    OdpovědětVymazat
  14. Ja mam skor inu teoriu ked si vezmete tak kazda misia ktora obasahovala ludsku posadku bola na nizkej orbite to su iss, skylab, hubblov teleskop a vsetky misie mercury to znamena do 300KM nad Zemou. Navyssie nad Zemskym povrchom bol raketoplan Discovery bolo to 540KM a zaujimave je to ze astronauti videli biele poletujuce svetielka pred ocami aj ked ich mali zavrate. Mnoho ludi vsak nevie ze okolo Zeme sa nachadzaju Van Allenove radiačné pásy. Precitajte si tento kratky clanok na wikipedii http://sk.wikipedia.org/wiki/Van_Allenove_radiačné_pásy Podla mna nemohlo apollo preletiet tou radiaciou pretoze lode apollo nemali ziadu ochranu takze sa usa nemohli dostat na mesiac a neverim ze tam boli. Je vela dokazov o tom ze to bolo tocene v studiach. Ano roboticke misie ano ale clovek nie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stále stejné nesmysly omílané dokolečka :))). Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Jste astrofyzik, který se vyzná nebo jen tupě přebíráte bludy převzané z internetu? Je čas začít si ověřovat věci z více pramenů. Kdyby jste tak učinil, zjistíte, že VARP nejsou ve všech svých částech stejně tlusté a radiace v nich není tak intenzivní, aby mohla poškodit lidský organismus. Myslíte si, že by NASA pustila astronauty jen tak bez důkladného průzkumu astronauty na jistou smrt? Víte kolik lidí se na misi podílelo? Kolik měření, pozorování, studií, sondování povrchu Měsíce se provedlo? Konspirační teorie o přistání na Měsíci jsou jen bláboly a bludy, vymyšlené chorými lidmi, které pak slepě bez ověření přebírají lidé jako vy a uznávají za jedinou a pravou pravdu. Bože můj, kam až jsme to klesli ... :/

      Vymazat
    2. je zvláštní jak každý obhajuje svojí pravdu a přitom většina z nás má informace z knížek, internetu, novin, časopisů nebo z vyprávění a přitom nikdo pořádně neví, co na tomto světě je pravdivá informace a co naopak není. Tvrdit s jistotou to co tvrdíte Vy může s jistou důvěryhodností jen člověk, co byl do takových operací jako je cesta na měsíc zapojený a i u něj jsou pochybnosti vzhledem k tomu, jaký stupeň informovanosti tento člověk má a zda i on sám chce sdělit to jak se věci skutečně mají, pokud mu někdo něco taky nenabulíkoval. Ono zastávám názor, že se lidem na Zemi neskutečně lže a pravda leží daleko jinde, než se oficiálně dovídáme. Neboli že se oficiálně z médií dozvídáme jen to, co vědět můžeme.
      L.

      Vymazat
    3. Je mi tě líto.

      Vymazat
    4. Je to přesně tak ! Mise Apolla na Měsíc ražírovasl a točil pro NASA známý americký režisér Stanley Cubrick ! Když po letech chtěl o tomto megapodvodu v lidských dějinách promluvit svým veledílem filmem 2001: Vesmírná odysea k veřejnosti, byl varován Illumináty, aby již nic podobného nezkoušel.Když chtěl Kubrick o misích na Měsíc promluvit dokonce na veřejných přednáškách, byl včas odstraněn nafingovanou nehodou infarktu ve spánku! Byl odstraněn stejně, jako byl z podobných důvodů odstraněn i J.F.K. a další odvážlivci, kteří se chtěli postavit proti SVĚTOVÉ SIONOSTICKÉ KABBALE, ujsilující dodnes o NWO (Nový světový řád), a odhalit její lži, kterými nás vodí za nos, a kterými nás dodnes krmí jak špinavá stádní prasata. To samé platí o 9/11, 1. světové i 2.světové válce !!! Všechno to byly promyšlené megarituály a megaoběťi satanským temným silám, které tak dál mohou ovládat tento svět, a vést jej do úplné zkázy a zmaru !!!

      Vymazat
    5. Podle sionistického hesla JE VŠECHNO JINAK !!!
      Ano, na Měsíci byly jak automatické sondy, tak i lidské posádky. Paralelně k tomu však Stanley Kubrick vyrobil několik dokumentů falešného úspěšného přistání tady na Zemi pro případ, že by lidská mise na Měsíc ztroskotala, skončila neúspěchem. Neúspěch si USA prostě nechtěla připustit, a jak USA už dobře známe, co nedokáže naostro, skutečně, tak nafinguje, nalže, nebulíkuje světové veřejnosti k věření jako skutečná fakta. Ve lhaní je totiž USA světový velmistr !!! Takže, jako vždy američané míchají koktejly pravdy a lží, hledejme racio tedy někde uprostřed !!!
      Jenže amíky ani ve snu nenapadlo, co je na Měsíci čeká všechno za překvapení. Proto "drží hubu", vše tají a cenzurují jak diví !!!

      Vymazat
  15. Možná také není žádoucí aby někdo zjišťoval, co je na druhé straně Měsíce, kterou nevidíme.............
    AM

    OdpovědětVymazat
  16. A kto zato moze? Predsa nasa ktora vsetko zameta pod koberec. Preco nasa falsovala videa tocene na "mesiaci"? Je dokazane ze astronaut mal tien pod inym uhlom ako pristavaci modul. Zakony fyziky su proste ak, je iba jeden zdroj svetla kaze teleso osvetlene tymto zdrojom musi vytvarat vzdy tien pod rovnakym uhlom. Ako mi vysvetlite toto? Preco robia zo vsetkeho tajnosti? Retusovane fotografie, prerusovane live vysielanie ak teda live vobec bolo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jednoduché ba až jasné, konárik stromu sa dotýkal skla okenice

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.