15. května 2012

Oceány plastů

Opět něco z kanálu z kanálu GosschaTV ...
Děkuji čtenáři za odkaz na alarmující francouzský dokument Oceány plastů.

http://youtu.be/7aYhJWya-fk


Oceány se stávají světovou skládkou odpadů. Každý kilometr moře a oceánu obsahuje asi 74 tis. kusů plastů. Polévka z plastových odpadů zabíjí tisíce zvířat každý rok. Chemikálie potom z ní pomalu uvolňují do potravního řetězce nežádoucí látky. V Nizozemí vědci zkoumající pokles počtu buřňáků nalezli plasty v žaludcích 95 % z nich; v Německu chemikálie z plastů ovlivňují reprodukční systémy zvířat, zatímco v Kalifornii záchranáři sledují zvýšený počet velryb a delfínů umírajících bolestivou smrtí, kdy jsou jejich střeva zacpána odpadem. Jaký bude dlouhodobý dopad tohoto "plastového znečištění"? Můžeme něco udělat pro naše oceány?
Francouzský dokument režisérky Sandrine Feydelové.

1 komentář:

  1. Tak to je pecka do duše toto video, veľká vďaka za upozornenie. Síce nejaké opatrenia v osobnom odpadovom hospodárstve už roky robím ale ani vo sne mi nenapadlo, že situácia je až taká vážna. Musím opätovne prehodnotiť všetky moje "príspevky", ktorými napomáham Temným beštiám ničiť túto planétu.

    Zarážajúci je aj fakt, ako málo priestoru tejto téme mainstream venuje v porovnaní s brakom a píčovinami, ktoré vysielajú.

    Naše heslo: "Najkratšou cestou do pekla?" Som zhnusený...

    SomTenKtorySom

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.