21. května 2012

Úplné prstencové zatmění Slunce 20. 5. 2012

Jedno z mnoha videí na youtube, které zachycují včerejší jev prstencového zatmění Slunce, zvaný též "ohnivý kruh". Točeno v Japonsku. Tento úkaz byl postupně viditelný v úzkém pruhu od Asie do poloviny USA (viz mapka na druhém videu. U nás to vidět nebylo, škoda (:-(


A jedno názorné video o tomto zatmění (NASA).

18 komentářů:

  1. Off topic

    Veľká vďaka prevádzkovateľom tejto stránky za ich prácu, naozaj si to cením a vážim.
    A aj keď to už tu bolo preberané, myslím, že by bolo prehodnotiť spôsob fungovania tohoto fóra a umožniť diskutujúcim komunikovať v reálnom čase a bez obmedzení. Môj názor:-)

    SomTenKtorySom

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to jsme nedávno zkusili, bohužel toho využili lidé, kteří nalézají ve volné diskusi způsob, jak ventilovat své hulvátství, takže slušní lidé byli tak znechuceni, že jsme radši obnovili moderování ...

      Vymazat
    2. Ne ne, to není dobrý nápad !!! Jakmile se Orgonet otevře volně do cyberprostoru, okamžitě sem nalezou provokatéři a různí úchyláci, a diskuse je tatam. To už se tu zkoušelo, a bylo to nasprosté fiasko !!! Takhle ty kreatury, když vidí, že tu nemohou volně sejřit svá svinstva a bludy bez omezení, sem téměř nevpáchnou !!! Protože jsou lidi v mnoha případech od své podstaty nezodpovědný dobytek,je něco jako cenzura NUTNÁ, pokud si má Orgonet udržet jistou kulturu, která je mu vlastní. Pokud má někdo choutky zdejší blog rozvracet, ať si najde jiné místo. Příležitostí má k tomu kolem sebe víc než dost !

      Vymazat
  2. Něco je jinak, nebo tomu vůbec nerozumím.
    Definice: Prstencové zatmění je možné pozorovat, když Slunce a Měsíc jsou v jedné přímce, ale zdánlivá velikost Měsíce je "MENŠÍ" než velikost Slunce. Z tohoto důvodu je ze Slunce vidět velmi jasný prstenec.

    Dne 5.5.2012 byl spln Měsíce, událost byla zajímavá tím, že Měsíc se zdál pozorovateli o 20% "VĚTŠÍ" z důvodu eliptické dráhy, která v této době byla k zemi nejblíže.
    Je možné, že se nám v tak krátké době dráha Měsíce tak náhle a radikálně změnila ?
    Možná ale něco je ze Sluncem, které podstatně zvětšilo svůj objem nebo svoji vzdálenost blíž k zemi. (pardon, Země ke Slunci)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No žejo, já to zatmění sem vlastně dávám, protože se mi na něm též něco nezdálo, s tím, že mi to někdo potvrdí ... jistě se někdo ozve, kdo ví víc.

      Vymazat
    2. Přízemí (Měsíc je blíže k Zemi) a odzemí se střídají přibližně po 14 dnech. To znamená, že pokud 5.5.2012 byl Měsíc v přízemí, byl větší a tudíž by v tomto období nastalo úplné zatmění Slunce, tak 21.5.2012 - tedy cca 14 dní po přízemí nastává odzemí (Měsíc je dále od Země). Proto včera nastalo prstencové zatmění Slunce.

      Vymazat
    3. Naopak, všechno je v pořádku. Měsíc se pohybuje po eliptické dráze a celý oběh mu trvá přibližně 28 dní. Takže pokud byl v perigeu (nejblíže k Zemi, a tedy se jevil velký) 5.5., tak v apogeu (nejdále od Země, a tedy malý) musí být po přibližně 14 dnech - tedy kolem 19.5. A jestliže byl v úplňku 6.5., tak v novu, a tedy v příznivé pozici pro zatmění Slunce je 20.5. Jinak řečeno - pokud je Měsíc při zatmění Slunce blízko apogeu, tak nastává prstencové zatmění (protože je M. nejdále od Země, a jeho průměr se tedy jeví menší, než průměr slunečního kotouče).

      Vymazat
    4. B je správně:)
      http://www.lunarplanner.com/LunarPerigee/index.html
      O tejto "záhade" sa vedelo s dostatočným časovým predstihom. Takto to totiž u nás doma v slnečnej sústave funguje už storočia. Všetko je presne ako má byť. O tom zatmení sa predsa vedelo dávno a bolo presne vypočítané. Prečo sa "záhadológovia" neozvali skôr, že "niečo nebude v poriadku?":)

      Vymazat
    5. Přesně tohle mi odvčera vrtá hlavou... a zatim se jen díra v hlavě zvětšuje, nevím kde najít vysvětlení ! :-[

      Vymazat
    6. Prstencové zatmění Slunce v r. 2010 http://zpravy.idnes.cz/obrazem-podivejte-se-na-nejlepsi-snimky-prstencoveho-zatmeni-slunce-1js-/zahranicni.aspx?c=A100115_070401_vedatech_jw

      A v budoucnosti :http://astro.sci.muni.cz/zatmeni/slunce.php?web=slunce40

      Takže tento krásný úkaz se děl a bude dít. Žádná záhada v tom není.:-)

      N.B.

      Vymazat
  3. Na Staroměstskén nám.bylo tisíce fandu hokeje...vzpomněl jsem si na repliku z filmu Cesta do hlubin studákovi duše...Již staří Římáné holdovali vášnivě vozatajským hrám v cirku.Byly čtyři kluby.Bílí,zelení,červení a modří.Najímali si PLACENÉ SPORTOVNÍ NÁDENÍKY.A sportovní nadšenci si rozbíjeli hlavy,hádajíce se,která z barev bude první.Čemuž se říkalo a říká SPORTOVNÍ ZÁPOLENÍ.A zušlechtuje to prý tělo a ducha. A proto.milí rodáci,namalujme si na ksicht českou ZÁSTAVU a jedme do LONDÝNA..http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/1804-konspirace-londyn-2012-zprava-rockefellerovy-nadace-prorokuje-bombovy-utok-pri-olympiade-v-londyne-a-13-tisic-mrtvych.aspx

    OdpovědětVymazat
  4. Príchod KRISTA http://oponickblog.blogspot.com/ Google- Baba -Janga Pochopil si???

    OdpovědětVymazat
  5. Čekala bych, že když se někdo rozhodne natáčet tak unikátní jev, jako je prstencové zatmění, vezme si na to stativ, aby se vyhnul roztřesenému obrazu... Jinak škoda, že byla taková oblačnost, při jasné obloze by to muselo být mnohem krásnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten človek zväčša točí pejsky. To zatmenie sa asi "len tak vyskytlo":) A či už prstencové, alebo úplné (alebo, aj len čiastočné) zatmenie Slnka zas tak ojedinelý jav nieje. Len bez presunu na často opačnú časť Zeme ho možno vidieť "jednou-možná dvakrát" za život:) Chystajme preto statívy (a kýble s octom ...samozrejme tiež! nedopusťme aby nám to zapráškovali) na oveľa unikátnejší jav. Prechod Venuše popred slnečný disk 6. června 2012. Nie, to nebude Nibiru:)

      Vymazat
  6. Sem uplny laik v tomto smeru ,ale neco se my na tom nelibi!
    Nemelo nahodou dojit k uplnemu zatmeni slunce?Kdysi sem nekde cetl ,ze k uplnemu zatmeni slunce dochazi jen na nasi planete protoze mame k tomu tu spravnou vzdalenost od slunce plus spravnou velikost naseho mesice.Slunce je staticke,coz jen dokazuje ze bud se slunce zvetsilo a to o dost,anebo nase planeta se priblizila blize ke slunci tim vzniklo pouze prstencove zatmeni,kazdopadne se nase poloha vuci slunci zmenila.Dalsi moznost je ta ze se nas mesic vzdalil od nasi planety tim by vysvetlovalo to zatmeni,cim by byl blize ke slunci,tim by se jeho velikost jevila mensi,nevim jen tak logicky premyslim,mozna se pletu.Ludva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áno, teraz je ten správny čas zakúpiť si posledné "jízdenky". Aštarova i Ptaahova Flotila sa totiž celkom výnimočne objavila v našej blízkosti spolu:
      http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/LATEST/current_c3.gif

      Vymazat
    2. Zkuste si koupit jizdenku a kdyz tak dejte nam vedet,jak ste dopadl.
      Koukam ze Vy jste asi pojedl veskere rozumy a vsichni jsou proti Vam blbci ze ano?
      Ja ne vasem miste uz bych davno frcel s Astarem po galaxiich,se vam divim ze ste tu s namy.//D

      Vymazat
    3. Zatmění Slunce nastává i na Jupiteru a to dokonce téměř denně (myšleno pozemský den). Stejně jako tady na Zemi je totalita záležitostí lokální. Na Jupiteru způsobují úplná zatmění 4 jeho největší měsíce (poměr zdánlivých velikostí je tady ale jednoznačně na straně měsíců, kromě toho nejvzdálenějšího, ten je zdánlivě jen o málo větší než Slunce). Na Zemi máme vzácnou náhodu, že Měsíc a Slunce se nám jeví téměř stejně velcí. Ale ani jedno z těch těles nemá konstantní úhlovou velikost (zdánlivý průměr na obloze). Země obíhá okolo Slunce po mírné elipse, v jejímž jednom ohnisku je Slunce. Tak se stává, že jednou do roka (v lednu) je Země Slunci o něco blíž než střední vzdálenost a půl roku na to je zase nejdál od Slunce - tím pádem se mírně mění zdánlivý průměr Slunce na obloze. Co má ale zásadní vliv na to, jaké bude zatmění Slunce, je zdánlivý průměr Měsíce. Měsíc obíhá Zemi také po elipse a tudíž je jednou během svého oběhu v přízemí a jednou v odzemí. Oběh trvá 27,5 dní, takže zhruba jednou za 14 dní je v jednom z těchto bodů své dráhy. Teď se stalo to, že v době přízemí byl úplněk - takže nastal tzv. superúplněk, no a logicky pokud za 14 dní přišel nov tak muselo být i odzemí. A v odzemí se Měsíc jeví menší než Slunce, proto bylo zatmění prstencové. Může nastat ještě velmi vzácné zatmění hybridní, kdy je Měsíc v takové vzdálenosti, že se jeví stejně velký jako Slunce a pak záleží na tom, jak blízko Měsíci jste. Tam kde mají Měsíc před Sluncem v poledne a poblíž nadhlavníku mají zatmění úplné, tam kde je to samé zatmění ve své maximální fázi ráno nebo večer je prstencové (protože jsou od Měsíce dál).

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.