10. srpna 2012

Haboob - prachová bouře v Arizoně

Činnost klimateroristů je tak pestrá, že si to ani neumíme představit, jak poznamenal správně jeden čtenář v  komentáři. U nás bouřky a hodně vody, a na 2/3 území USA právě udržují jejich klimatické zbraně období silného až extrémního sucha. Sucho a mrtvá úroda se v USA stávají novým normálem. Nikoho tam ani nenapadne, že to sucho je umělé. Důsledky sucha mohou být dalekosáhlé, ale o tom zkusíme napsat jindy.

Novým normálem se stávají na jihozápadě i prachové bouře zvané haboob (arabsky "silný vítr"), dříve vzácné, nyní stále častější. Poslední dvě postihly město Phoenix v Arizoně během jednoho týdne. Prachový oblak valící se na město připomíná "den zkázy" a je známý i z katastrofických filmů (třeba Mumie). Tyto bouře jsou typické pro pouštní oblasti - Afriku, střední Východ a Austrálii, v USA se vyskytují pouze ve Phoenixu.

Nejenže jsou tyto bouře monzunového období (červen - září), při nichž silný vítr zvedá písek a prach z pouště do značné výšky, v Phoenixu častější, ale jsou i mnohem silnější, až pamětníci nestačí žasnout. Třeba to, co se tam přivalilo 30. července 2012: oblak prachu vysoký 6 km, široký 100 km, vítr 50 mil/hod.
Podrobně o tom anglicky: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2180909/Phoenix-covered-blanket-dust-second-time-week-massive-cloud-rolls-desert.html.

Prachový oblak způsobí tmu, ochromí pozemní i leteckou dobravu, vítr způsobí výpadek elektrického proudu, přívalové deště dokončí zkázu. Bouřkový prach obsahuje zdraví škodlivou směs: plísně, těžké kovy ze znečištění, chemikálie a bakterie, které mohou způsobovat různé nemoci od očních po kardiovaskulární. Takže, co více si klimateroristé mohu přát?


Video: Haboob se valí přes město - časová smyčka (je to z loňska, ale pěkně natočené):




2 komentáře:

  1. příspěvek mimo téma Přikládám videa ze satelitních snmímků ze sat24.com http://www.stream.cz/?m=video&a=user_video_list&usr_id=567291

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá oblačnost z 11.10.2012:

    http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/imagery/subsets/?subset=Europe_2_02.2012224.terra.500m

    Guess

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.