29. září 2012

Uvidíme jednu z nejjasnějších komet všech dob?

V českých médiích se už o této kometě psalo, tak přidávám článeček z National Geographic.
http://news.nationalgeographic.com/news/2012/09/120927-new-comet-2012-s1-ison-science-space-moon/
Překlad: OrgoNet

Objevena nová kometa – mohla by být jednou z nejjasnějších v historii

Andrew Fazekas, National Geografic News, 27. 9. 2012

Pokud se potvrdí rané předpovědi astronomů, o příštích vánocích by mohli pozorovatelé oblohy dostat zářící dárek – superjasnou kometu, právě objevenou v blízkosti Saturnu.

Obrázek: Hale-Boppova kometa)

I v silných teleskopech se nyní kometa S1 2012 (ISON) nyní jeví jako bledá záře v souhvězdí Raka. Ale za pár měsíců, koncem roku 2013 a začátkem r. 2014 by mohla být vidět tato směs ledu a kamení pouhým okem. Mohla by zářit i jasněji než Měsíc, říkají astronomové.

Kometa je již teď pozoruhodně jasná, vzhledem k tomu, jak daleko je od Slunce, řekl astronom Raminder Singh Samra. A navíc, zdá se, že se pohybuje stejnou drahou jako Velká kometa z r. 1680, která je pokládána za nejefektnější kometu, jaká kdy byla vidět ze Země.

„Pokud bude žít podle našich předpokladů, mohla by být jednou z nejjasnějších v historii, řekl Samra z MacMillanova vesmírného centra ve Vancouveru, Kanada.

Co činí z komety tak působivou podívanou? Hodně záleží na tom, kolik plynu a prachu je vyvrhováno z centrálního jádra ledu a kamení Čím větší je výsledný oblak a ohon tím více je viditelné i těleso.

Protože kometa 2012 S1 je zřejmě hodně velká – její šíře by mohla být až dvě míle (tři kilometry) – astronomové vypočítali, že by mohla na večerní obloze zářit jasněji než Měsíc v úplňku, i když je menší.


Uprchlík z okraje Sluneční soustavy?

Poprvé ji spatřili koncem minulého týdne ruští astronomové Artjom Novičonok a Vitalij Něvskij z Mezinárodní vědecké optické sítě (ISON), a v pondělí byla kometa 2012 S1 potvrzena Mezinárodní astronomickou unií.

Ale i když víme, co kometa je, je stále nejasné, odkud přichází. Její dráha napovídá, že kometa může být únikem z Oortova oblaku, kde prolétají miliardy komet stokrát až tisíckrát dále od Slunce než je Země.

„Pro astronomy je tento vzdálený původ vzrušující,“ řekl Samra, „protože nám umožňuje studovat jeden z nejstarších objektů ve sluneční soustavě v jeho původním pradávném stavu.“


Nová kometa se stane slavnou?

Právě teď je kometa asi tak 615 miliónů mil (990 miliónů km) od Země, mezi oběžnými drahami Saturnu a Jupiteru, říkají astronomové.
Protože sluneční přitažlivost táhne kometu blíže, mohla by proletět ve vzdálenosti 10 miliónu km od Marsu – možná jedinečná příležitost pro unikátní fotografii NASA.
Současné předpovědi oběžné dráhy naznačují, že kometa bude pro nás vidět nejjasněji v týdnech, kdy se nejvíce přiblíží ke slunci, 28. listopadu 2013 – pokud se toho dožije.
Protože kometa poletí 2 milióny km od Slunce, intenzívní horko a přitažlivost by mohly způsobit, že se led a kamení rozbije, a zmaří naděje na podívanou. (Viz http://news.nationalgeographic.com/news/2012/01/120119-comet-sun-corona-breakup-nasa-solar-space-science/ )

„I když některé předpovědi naznačují, že by mohla být stejně jasná jako úplněk, a viditelná i ve dne, je třeba být opatrný v předpovědích, jak vzrušující podívaná může být,“ řekl Samra.
Už byly komety, kolem nichž se vytvořil rozruch, ale pak se žádná oslňující podívaná nekonala,“ řekl. „To ukáže jenom čas.“

Fotky: Kometa nemusí být klasická, tahle Hartleyova kometa vypadá jako arašíd (:-)))

P. S. Orgonet: 

Kometu si totiž přičarovala moje vnučka (:-))

Víte, proč sem tak najednou letí kometa? Protože si ji přitáhla moje pětiletá vnučka.

Tuhle večer za tmy mě pozvala, že půjdeme (v pyžamu, bez vědomí rodičů) spolu ven svítit baterkou a pozorovat pavouky (je nadšená přírodovědkyně). I objevili jsme všechno možné: pořádné kusy křižáků, johany s dlouhýma nohama, a taky malé pavoučky pro štěstí.

"Na ty velký nesahám, ale malý pavoučky pro štěstí beru do ruky. Jé, on mi upad, to je škoda, chtěla jsem si něco přát." komentuje holčička.

"A co by sis přála?" 

Očekávám s jistotou, že kočičku, o ničem jiném se v poslední době nemluví. 

Okamžitá odpověď mi vyrazila dech:"Vidět kometu a mít křídla." 

Tak si trochu povídáme, že s tou kometou nevím nevím, málo lidí má to štěstí, že ji za svého života uvidí. 
Ale trvala na svém: "Já ji strašně chci vidět. Já ji uvidím." 

A ani ne za dva týdny přišly zprávy o nové kometě ...

Takže holčička má šanci ji vidět, a věřím, že kometu nenechá rozpadnout někde na cestě, když už si ji přitáhla.

(Čarovat určitě dovede, například v prázdném lese najde hřiby ... Kdoví jak si to zařídí s těmi křídly..)



20 komentářů:

  1. A no to je moc krásné,já vždy říkám,že malé děti jsou naši učitelé.Taky máme doma jednu objednávku na křídla(dcera-osm let).T.

    OdpovědětVymazat
  2. Detiská majú krídla už teraz,
    keď nimi zamávajú, pozdravy rozdávajú
    a SNY sa stávajú skutočnosťou.
    Skúsme byť ako ony... :-)
    BED


    OdpovědětVymazat
  3. To tu bude příští rok "překometováno" :-)) http://udalosti.astronomy.cz/?p=711

    OdpovědětVymazat
  4. Malé děti jsou skutečně kouzelné a souhlasím, že jsou našimi učiteli. Přeji jim nádherný /do budoucna/
    svět plný míru, štěstí a lásky. Na co pomyslí, to se jim splní, protože to "chtějí od srdce". My jen
    hrajeme /nemyslím tím všechny/............... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. A nový mesiáš poslušně přikluše za ní. Ať žije!

    OdpovědětVymazat
  6. toto nevypadá na VRTĚTI Antarktidou..http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Vadj0Nkby58

    OdpovědětVymazat
  7. Komety jsou od pradávna posly špatných zpráv.Nejsem si tedy jistá s tím "špatných", ale už Mayové ,Nostradamus, ale i Bible staví úkazy na obloze na první místo:"..budou znamení na nebi.." Předpovělo se tak údajně i narození mesiáše.
    A tak bych chtěla vědět, jaké "poselství" nám má tato superkrásná kometa přinést? Pád mocností? Návrat spasitele? Nebo další trápení pro národy? Rozhodně nejde z pohledu astrologie jen o krásný úkaz.Takto Boží trůn- Nebe(vesmírné zákony)nepracují.
    V roce 1997 jsme měli možnost vidět asi týden na obloze Mars-symbol ohně, zániku, revolty.Další léta, jak jsme viděli a vidíme,nám mnoho dobrého, coby národu nepřineslo.
    Letošní léto putovala přímo před tváří Slunce(z pohledu pozemšťana)Venuše-symbol lásky, nadřazenost ducha nad hmotou, moudrost..Česká to Jitřenka.Úsvit!!Neboť po noci(tmě)přichází vždy úsvit, konec temnoty! A pokud její pouť doprovází kometa,tedy fešák ve fraku s veškerou noblesou, myslím,věřím, že to bude stát za to.

    OdpovědětVymazat
  8. Objeví se od severu
    nedaleko souhvězdí Raka
    vlasatá hvězda
    Susa, Siena, Boetia, Eretria
    Veliký z Říma zemře na sklonku noci

    Nostradamus Centurie VI

    OdpovědětVymazat
  9. 615 miliónů mil (99 miliónů km)??? Jestliže je to tak, že 1 míle = 1,609344 km, pak to je hodně podivný přepočet. Podle mého by to mělo být 990 milionů km - po zaokrouhlení.
    Jinak na kometu se moc těším, vždycky jsem si přála opravdu velkou kometu vidět - a podle toho, co jsem o ní už četla, pozorovatelná bude právě na severní polokouli, takže to divadlo budeme mít z první ruky. Pověrčiví lidé v tom zase uvidí nejmíň konec světa, ale já z toho strach nemám, takže si tu podívanou pořádně užiju.

    OdpovědětVymazat
  10. 25 
    Budou také znamení na slunci a měsíci a hvězdách a na zemi mučivá úzkost národů, které nebudou vědět kudy kam, pro řev moře a [jeho] rozbouření, 26 zatímco lidé budou omdlévat strachem a očekáváním věcí přicházejících na obydlenou zemi; nebeské moci totiž budou otřeseny. 27 A potom uvidí Syna člověka, jak přichází v oblaku s mocí a velkou slávou. 28 Až se to však začne dít, napřimte se a pozvedněte hlavu, protože se přibližuje vaše osvobození.

    Lukáš 21:25-27

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem docela zvědavá, jaká pasáž z Bible se použije, až kometa (komety) přeletí, 21. prosinec 2012 v pohodě proběhne - a nestane se zhola nic :-)))

      Vymazat
    2. ... aká pasáž ? ta istá.

      Vymazat
    3. preleti kometa a ano nestanese nic nenarazi do nas zadny asteroid, katastrofa se ten den nestane ale je to znameni ze ten den kdy se opradu ma neco stat se blizi ,nikdo nezna dne ani hodiny ale z tech znameni co sou popsana treba ve zjeveni muzem poznat ze se blizi konec,.,.

      http://www.jw.org/cs/publikace/casopisy/g201209/nebyvaly-zajem-o-konec-sveta/

      Vymazat
    4. Nezlobte se, ale tady se nepíše, že kometa má přinést zkázu. Pouze že je jakýmsi poslem věcí v dalších letech. Ani Bible neoznamuje zkázu, pouze události, které může člověk dle nebeských znamení očekávat

      Vymazat
    5. Já se prostě odmítám bát jen proto, že si někdo vymyslel nějakou hypotézu. Strach není řešením ničeho. Když si člověk představí, kolik toho už bylo o konci roku 2012 napsáno - co s tím, až se nic z toho nenaplní? Já prostě budu 21.12.2012 konat poslední přípravy na Vánoce a budu stejně v klidu, jako jiné roky. Pokud se něco stát má, stejně na to mám minimální vliv...

      Vymazat
  11. Veľmi pekne napísané, chválim a tiež mám sny ako Vaša vnučka. Moje osobné presvedčenie je, že predmetom nášho očakávania je Kirschnerova "Veľká kométa" z r. 1680, čo by len potvrdilo úvahy o dobe obehu na 333 rokov. Správy z 11. storočia v Číne kométu potvrdzujú, v r. 1347/48 je to už horšie - v Číne Mongolská okupácia v Európe čierna smrť tak neviem...ale rok 1680 sedí jej pozorovanie znamenite a r. 2013/14 opäť spĺňa interval 333 rokov. Tak uvidíme, ak je to ona, tak pomenovanie S1 2012 (ISON) je bezpredmetné a pri prelete naším bezprostredným okolím nebude problém overiť výpočtami a pozorovaniami jej obežnú dráhu. S pozdravom Prasiatko.

    OdpovědětVymazat
  12. Kometa je přece něco tak nádherného a jedinečného. Neviděla bych v tom nic zkázonosného. Děti jsou pravdě blíž než my dospělí,chtějí vidět tu krásu na vlastní oči.A zákon tvořivosti je nadmíru jasný. My jsme tvůrci svého světa. A když si dítě usmyslí,že uvidí kometu tak uvidí :-)).Taky máme tu moc. I my dospělí......

    OdpovědětVymazat
  13. Pre malú vnúčičku posielam pesničku :-)

    http://www.youtube.com/watch?v=dQrC0mSRNUk

    OdpovědětVymazat
  14. Již jednou tady byla. Před 2000 lety. Tehdy přinesla Lásku, nyní přináší vyrovnání a Spravedlnost.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.