Podle autorů výzvy, kterou zveřejnili na internetu a šíří ji prostřednictvím sociálních sítí, se má akce nazvaná „Occupy Main Square“ (Okupuj hlavní náměstí) konat celý víkend. „Bude se konat o víkendu v sobotu i v neděli vždy na nejznámějším a největším náměstí toho daného města,“ uvedli autoři výzvy.
„Ukažme vládě, že nestrpíme, aby za našimi zády o nás takto rozhodovala! Musíme protestovat! Okupace začíná v 9:00 a končí v 16:00,“ avizovali.
Protesty jsou aktuálně naplánovány pro 25 měst, jako je například Praha, Ústí nad Labem, Olomouc, Mladá Boleslav, Brno či Zlín. Autoři výzvy ale sami vyzývají, aby protesty v dalších městech lidé iniciativně plánovali sami. Kompletní seznam naplánovaných protestních míst naleznete v následující tabulce:
Akce Occupy Main Square proběhne ve 25 městech
1.PrahaVáclavské náměstí
2.Brnonáměstí Svobody
3.OstravaMasarykovo náměstí
4.Plzeňnáměstí Republiky
5.Liberecnáměstí Dr. Edvarda Beneše
6.OlomoucHorní náměstí
7.Ústí nad LabemMírové náměstí
8.Hradec KrálovéVelké náměstí
9.České Budějovicenáměstí Přemysla Otakara II.
10.PardubicePernštýnské náměstí
11.Havířovnáměstí Republiky
12.Zlínnáměstí Míru
13.Kladnonáměstí Starosty Pavla
14.Mostnáměstí Velké Mostecké Stávky
15.KarvináMasarykovo náměstí
16.OpavaHorní náměstí
17.Frýdek-MístekZámecké náměstí
18.Karlovy Varynáměstí Republiky
19.JihlavaMasarykovo náměstí
20.Teplicenáměstí Svobody
21.DěčínMasarykovo náměstí
22.Chomutovnáměstí 1. máje
23.Přerovnáměstí T. G. Masaryka
24.Jablonec nad NisouMírové náměstí
25.Mladá BoleslavStaroměstské náměstí
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti kopiím, ať už jde o falšované léky nebo napodobeniny kabelek. Jako první mezinárodní smlouva stanovuje pravidla pro ochranu duševního vlastnictví v prostředí, kterému dominuje elektronická komunikace.
Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Doposud se k dohodě připojily například Spojené státy,JaponskoAustrálie nebo třeba Jižní Korea, nyní se čeká na podpis Evropské unie, Mexika a Švýcarska.
Odpůrci dohody se ale obávají cenzury internetu. „ACTA symbolizuje vše, proti čemu Pirátské strany celosvětově bojují. Politiku prováděnou v zákulisí, upřednostňování korporátních zájmů před lidskými právy, politiku, která se neopírá o fakta, nýbrž o tlak vlivné lobby. Výzvy typu udržení síťové neutrality, která je klíčová pro rozvoj internetu do budoucna, současní mocní neřeší. Místo toho dělají z kopírování jedniček a nul problém globálního rozsahu,“ uvedl Mikuláš Ferjenčík z České pirátské strany.