3. ledna 2013

Chřipku dostanete, protože máte nedostatek vitamínu D!

Vzhledem ke komentářům k osvětovému článku o vitamínu D http://orgo-net.blogspot.cz/2013/01/kde-letos-kupujete-vitamin-d.html, kde se objevují názory méně zasvěcených, že stačí vitamín D přijímat přirozeně, raději znovuotiskuji další článek, kde je jasně vysvětleno, že tomu tak být může, ale nemusí, a pomoc je snadná ... 

http://orgo-net.blogspot.cz/2010/03/kolik-potrebujeme-vitaminu-d.html


Chřipku dostanete, protože máte nedostatek vitamínu D!

Dr. Mercola, 25. 3. 2010
Překlad: OrgoNet

Nová studie potvrdila, že vitamín D hraje důležitou roli v aktivaci imunitního systému proti infekčním nemocem jako např. chřipka.
Nedostatek vitamínu D již byl dán do souvislosti s širokým spektrem nemocí, které zahrnuje srdeční choroby, rakovinu, cukrovku, depresi, autoimunitní choroby a mnohé další.
Nová studie objevila, že aktivace T-buněk, aby bojovaly s infekcí, potřebuje jednoznačně pomoc vitamínu D. Když T-buňka rozpozná cizí vetřelce jako baktérie nebo viry, vyšle aktivační signály  genu - receptoru vitamínu D. Gen VDR (receptor vitamínu D) pak zahájí produkci proteinu DVR, který navazuje vitamín D na T-buňky. Pak DVR spojený s vitamínem D produkuje PLC-gamma1 protein, který umožní T-buňce zahájit boj proti infekci.
Dr. John Cannell také oznámil, že vitamín D pomáhá produkovat antibakteriální peptidy, která napomáhají chránit proti chřipce. Proto v zimě, kdy je málo slunečního svitu, mají lidé větší sklon k nedostatku vitamínu D a nakazí se snadněji chřipkovými viry.
Prameny:
  Food Consumer March 7, 2010
  Nature Immunology March 7, 2010
  Eurekalert March 3, 2010
  Reuters March 7, 2009
  American Journal of Clinical Nutrition March 10, 2010

 Komentář dr. Mercoly:

Tyto informace jsou vzrušující, i kdyby jen proto, že léčení nedostatku vitamínu D je nejen levné, ale v některých případech vás nestojí vůbec nic!
A optimalizace úrovně vitamínu D může mít významně pozitivní vliv na vaše celkové zdraví a pomůže vám chránit se před širokým množstvím nemocí, která jsou daleko závažnější než chřipka.
Vitamín D funguje vlastně tak, že zvyšuje tělesnou produkci 2 - 300 různých antimikrobiální peptidů, které jsou daleko efektivnější než jakákoli syntetická antibiotiky nebo antivirotika. A dělá to za zlomek ceny a naprosto bez toxicity.

Jak vás vitamín D chrání před chřipkou a dalšími infekcemi

Poslední studie, publikovaná tento měsíc v časopise Nature Imunology  , podporuje předchozí teorii dr. Cannella, že chřipka může být prostým symptomem nedostatku vitamínu D, a vysvětluje mechanismus ochranného působení vitamínu D.

"Když je T-buňka vystavena cizímu patogenu, prodlouží svůj signalizační nástroj či "anténu" známou jako receptor vitamínu D, s nímž vyhledává vitamín D.
To znamená, že T-buňka musí mít vitamín D, jinak se aktivace buňky zastaví. Pokud T-buňky nenajdou dostatek vitamínu D v krvi, ani se nezačnou mobilizovat."

Takže se nemůžeme divit, že očkování proti chřipce nefunguje!
Očkování proti chřipce nezmůže naprosto nic, pokud je problémem v pozadí nedostatek vitamínu D, který brání vašemu imunitnímu systému, aby správně fungoval. Očkování v podstatě dále ničí váš imunitní systém, a jeho vedlejší účinky mohou být potenciálně smrtelné.
Často jsem zde psal o významu udržování silného imunitního systému, který chrání před malými i závažnými nemocemi, a pochopení role, kterou hraje vitamín D v tom, že umožňuje aktivaci vašeho imunitního systému, může radikálně změnit vaše zdraví.
Další studie publikovaná tento měsíc zjistila, že školní děti, které dostávaly doplněk vitamínu D, měly daleko méně případů chřipky i astmatu.
Studie byla provedena na náhodně vybrané skupině, s dvojím zaslepením (ani experimenátoři ani subjekty neznaly složení testu), s placebo-testem. Byly srovnány dvě skupiny dětí, od prosince 2008 do března 2009.¨
Jedna skupina 167 dětí dostávala denně 1 200 IU vitamínu D3. Druhá stejně početná skupina dostávala placebo. Pouze 18 dětí ze skupiny dostávající vitamín D dostalo chřipku, ve druhé kontrolní skupině to bylo 31 dětí.
Bylo rovněž zjištěno, že, u dětí s předchozí diagnózou astmatu dostaly astmatický záchvat 2 děti dostávající vitamín D3, a 12 dětí ve skupině dostávající placebo.
To jsou významné rozdíly. A nejlepší je, že je tak snadné optimalizovat přísun vitamínu D do své rodiny, abychom dosáhli podobných výsledků!

Zdroje vitamínu D

Ideální a nejlepší způsob, jak získat vitamín D, je vystavovat svou pokožku slunci. Vitamín D je ve vaší kůži generován po vystavení UV-B paprskům slunečního světla, funguje jako pro-hormon a je rychle konvertován na 25-hydroxyvitamin D, neboli vitamín D3.
Bohužel velká většina lidí v USA nemůže v období od září do poloviny dubna pravděpodobně získat dost UV-B záření ze slunce, aby si vyrobila optimální úroveň vitamínu D.
Pamatujme rovněž, že slunečné a horké počasí není nutně spolehlivým indikátorem množství UV-B záření. Pokud žijete v zeměpisné šířce nad 30° severně nebo pod 30° jižně, bude pro vás pravděpodobně prospěšné brát od září do dubna vitamínový doplněk s vitamínem D3.
V těchto případech můžete použít též bezpečné solárium, nebo orálně podávat vitamín D3 (cholecalciferol)  .

Co musíte vědět o dávkování

Je také důležité uvědomit si, že i když doporučované denní dávky (RDA) pro některé věkové skupiny byly nedávno zvýšeny, stále ještě jsou pro většinu žalostně neadekvátní.
Například koncem roku 2008 Americká pediatrická akademie zdvojnásobila doporučenou dávku vitamínu D pro malé i větší děti a adolescenty, ze 200 na 400 jednotek denně. Ale nedávný výzkum  ukázal, že děti potřebují desetkrát více než toto množství, aby se optimalizovaly prospěšné účinky, které může tento vitamín poskytnout.
Na základě nejnovějšího výzkumu se mnozí výzkumníci nyní shodují, že člověk potřebuje 35 mezinárodních jednotek (IU) vitamínu D na libru tělesné váhy (libra - asi půl kila). Toto doporučení platí i pro děti, starší osoby a těhotné ženy.
Avšak pamatujme, že potřeba vitamínu D je vysoce individuální, protože stav vitamínu D v těle závisí na mnoha faktorech, jako je barva vaší pleti, místo, kde žijete, a jak často se pravidelně vystavujete slunci.  Takže i když vám toto doporučení může dát trochu lepší odhad toho, co skutečně potřebujete, je opravdu nemožné dát plošné doporučení, které by pokrylo potřeby všech.
Jediným způsobem, jak určit svou optimální dávku, je nechat si udělat krevní test.  Ideálně byste si měli udržovat hladinu vitamínu D na 50-65 ng/ml po celý rok.
V USA doporučuji využít Lab Corp. Pokud si necháte udělat test od Questu, musíte výsledek dělit 1,3, abyste dostali přesný údaj. Podrobnější údaje o testování vitamínu D najdete v dřívějším článku. (Pozn. Org.: Pro Česko se podívejte třeba sem.)

Vitamín D jako schůdná léčba depresí, cukrovky a dalších nemocí?

Shledávám povzbudivým, že výzkumníci nyní začali hlouběji pátrat po vlivu vitamínu D na depresi, a rovněž na kontrolu krevního cukru.
Překvapujícím spojením mezi depresí a hladinou vitamínu D je spojení mezi depresí a zánětem.
Jak jste se právě výše dočetli, vitamín D je nezbytný pro správnou funkci vašeho imunitního systému, aby mohl bojovat se záněty, a jiný výzkum objevil, že lidé s depresí mají vyšší tendenci k zánětům mozku.  Totéž platí pro lidi s Alzheimerovou chorobou.
Další nemoci způsobené malými chronickými záněty jsou např. rakovina, arthritida a chronická únava, a mnoho dalších. A opět se zjistilo, že vitamín D hraje důležitou roli v těchto i dalších nemocech.

Podívejte se na seznam běžných chronických onemocnění, které vědci spojují s nedostatkem vitamínu D:

Rakovina, hypertenze, srdeční onemocnění, autismus, obezita, revmatoidní arthritida, diabetes 1 a 2, roztroušená skleróza, Crohnova nemoc, nachlazení a chřipka, zánět močového měchýře, tuberkulóza, otrava krve, příznaky stárnutí, demence, ekzém, psoriáza, nespavost, ztráta sluchu, svalové bolesti, zubní kaz, paradentóza, osteoporéza, makulární degenerace, pre-eklampsie, riziko císařského řezu, záchvaty, neplodnost, asthma, cystická fibróza, migrény, deprese, Alzheimerova nemoc, schizofrenie.  

(Pozn. Orgonet: Odkazy na studie o jednotlivých chorobách můžete najít z původního anglického zdroje).
A to není ještě vše. 18 kontrolních testů z roku 2008 ukazuje, že dostatek vitamínu D významně redukuje úmrtnost ze všech příčin!
Je jasné, že široká škála zdravotních problémů a potenciálně smrtelných nemocí je přímo či nepřímo způsobena chronickými záněty ve vašem těle, což  znamená, že s optimalizací přísunu vitamínu D byste neměli příliš váhat.

Důležité osobní zkušenosti

V minulých letech jsem udělal takový osobní pokus. Nebral jsem žádný orální vitamín D, když jsem odjížděl z tmavých a chladných chicagských zim do slunečného a teplého počasí. Vždy před odjezdem měl jsem hladiny vitamínu D kolem 60 - 65 ng/ml.
Když jsem se po tři měsíce dostatečně a bezpečně vystavoval denně slunci, každý rok, když jsem se vrátil domů, měl jsem hladinu vitamínu D vždy kolem 75 ng/ml. Když se to stalo poprvé, zarazilo mě to a myslel jsem, že je to příliš mnoho. Ale po čtyřech letech za sebou, když jsem měl tyto úrovně, začínám se domnívat, že je to možná zdravější normál.
Podle své osobní zkušenosti se domnívám, že je pravděpodobné, že optimální úroveň by měla být kolem 75 ng/ml. Částečně je to založeno na studiích záchranářů, která jsou v létě většinu dne na slunci a jejich úroveň stoupá až na 100 ng/ml.
Většinou se vystavuji slunci bez košile, v šortkách. Je důležité pochopit, že těchto vysokých úrovní nedosáhnete, pokud nevystavíte slunci značnou část těla.
Vystavením pouhého obličeje a předloktí slunci těchto úrovní nedosáhnete. Není to dostatečně velká plocha, aby sebrala dostatek UVB.
Ale buďte opatrní a chraňte si obličej. Neměli byste ho používat jako sběrač UVB, protože je tam pokožka příliš tenká a křehká, a náchylná k stárnutí následkem světla.
Já osobně nosím kšiltovku, abych měl tvář ve stínu, ale můžete také použít bezpečný ochranný krém, zejména kolem očí.

Zlepšete svoje zdraví a staňte se součástí celosvětové kampaně za veřejné zdraví

Zde se můžete zúčastnit výzkumného projektu D-action na zlepšení zdraví, který pořádá veřejná organizace vědců z University Caslifornia, zvaná GrassrootsHealth.
Organizace má zájem zejména o získání údajů od těhotných a kojících žen a malých dětí.

Další články na toto téma:

Testování na nedostatek vitamínu D:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/02/23/vitamin-d-deficiency-part-one.aspx

11 komentářů:

  1. Netreba zas verit vsetkemu.... Moja mamka nemala chripku asi 4 roky, a jej strava je takmer bez zivin, a neberie ziadne D-cko..... Naopak ja sa stravujem ovela zdravsie, mam za sebou X ocist pecene, XY ocist hrubeho creva a zaludku, atd.... Beriem denne 2g vitaminu C, bekomplex forte, beriem ryby olej, a.... Posledny mesiac a po som tri krat ochorel na hrdlo (spolu asi 22 dni choroby, teploty ale len 3 dni....dva roky predtym som nebol chory vobec)... Sami nemame casto ani sajnu, co vsetko moze vyvolat chorobu., hoci sa tym zaoberame...

    Marek & Marek G.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marek: je tak očividné, že ešte len tápeš v tme a nevieš sám kto a čo si... Nechci všetko hneď. Je v tebe veľa negativizmu a čiernej energie (pravdepodobne nejaký zlý zážitok). Ale už len to že navštevuješ tento web znamená že niečo ťa sem nasmerovalo, a si tu správne. Vydrž, nájdeš svoju rovnováhu a potom sa budeš rozvíjať ďalej, dopredu. Skús občas zájsť len tak sám do prírody, vypnúť, na nič nemyslieť, len vnímať.. dostaneš veľa odpovedí. Tak všetko dobré a neboj, všetko bude OK.:)_MMM

      Vymazat
    2. A ty si uz akoze osvietena (myslim, ze si zena) ? ;-)... Ale viem, myslela si to v dobrom. To iste co prajes ty mne, prajem ja tebe. Ahoj.

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    3. většina z vás je tu pořád proti něčemu. až splynete s proudem , pochopíte že už nemusíte usilovat. že stačí pozorovat

      boj se nedá vyhrát bojem , negativita se nedá porazit negativitou , temné neporazíte temnotou, tedy jejich zbraněmi !!

      Vymazat
  2. Ani se nedivím, že jsi nemocný, pokud tvá mysl obsahuje to, co nám zde píšeš do komentářů - odpor, nesouhlas, nepřijetí, zablokovanost, omezenost ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehmmm, Anonym 16:28... opak odporu (k niečomu), opak nesúhlasu (s niečim), opak neprijatia (niečoho)... je podľa teba niečim zlým ? To potom by ICKE bol už 25 rokov mrtvy..... Alebo by sme všetci boli už očipovaní. Chlape (som si istý, že si muž, lebo nevidíš súvislosti), odpor, nesúhlas, neprijatie - to sú neutrálne "vlastnosti". Zablokovanosť a obmedzenosť, to sú "nešťastia" človeka. Ale ver mi, aj ty si zablokovaný a obmedzený (ako 99,99 percent ľudí, len každý inak a v inej intenzite) - akurát ty to (asi) nevnímaš. Ale to je už tvoja starosť, ahoj.

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. Oprava : .... je podla teba niecim nevyhnutne dobrym ? To potom (pokracovanie textu).....

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    3. Súhlasím s Marekom.
      Vy čo tu hovoríte o jeho zablokovaní nerozumiete o čom on hovorí. Chcete vidieť bloky tak ich vidíte.
      Pridám vetu : "Nie sú učitelia a nie sú žiaci". BED

      Vymazat
  3. Ano, je pravda, že nás rodiče honili ven na vzduch a sluníčko. Kam nechodí slunce, chodí lékař.Tak mi to říkali. Byla bych zdravá jako řípa, pokud bych si nepřála být nemocná. A nemocná jsem byla, jak často jsem si přála. Ve škole jsem zažívala šikanu. Nemoc byla vysvobozením.A lhát se nemá. Tak jsem prostě onemocněla.Tohle je moje zkušenost s tím ,jakou moc mají naše myšlenky i podvědomí.Jako můžeme vytvořit nemoc ,můžeme i pravý opak.Když jsem se vdávala, řekli mi ,že nebudu mít děti.A já jsem řekla, že chci hodně dětí a budu je mít! Mám čtyři.Nikdo tomu nevěřil. Já ano.A ještě jeden příklad. Moje dcera se v bazénu nakazila bradavicemi. PO vypalování dostala infekci a rány na chodidlech ji museli rozříznout a čistit.Bylo jí tehdy 12 let.Po dalším plaveckém kurzu bradavice znovu objevily.Bylo mi jasné, že tohle už podruhé ne. A tak jsem sestavila takovou větu,ve které bylo vyjádřeno přesvědčení o zdravých chodidlech. A potom jsem dceři řekla, že na nic jiného nebude myslet, nic jiného si opakovat a ničemu jinému věřit. A když to zvládne, už nikdy nebude mít bradavice.Za tři dny zmizely.Nevím, zda víc věřila té větě, nebo mně. Na tom nezáleží.Tak proč ne vitamin D.Jedna z mnoha možností.Pokojný večer. Vladimíra

    OdpovědětVymazat
  4. Nojo, Marek je mi sympatický, jaksi mu rozumím a vždycky se při jeho komentářích usmívám :)
    Alfa

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.