4. února 2013

Jóga v denním životě

V těchto dnech si velmi pochvaluji svůj nápad vrátit se ke cvičení základní jógy, jejíž účinky mám ve svém životě mnohokrát vyzkoušeny. Ale jak to bývá, člověk někdy zapomene na jednoduché a účinné praktiky, a když se k nim zase vrátí, nechápe, proč s tím někdy přestal (:-))))

Na naší Zemi už nějakou dobu proudí intenzívní vesmírné energie, aby pomohly lidstvu dostat se na vyšší úroveň vědomí. Oním propojovacím článkem, který v sobě soustřeďuje jak hmotu, tak vědomí, jsou právě lidé se svými těly. Základem je, aby lidská těla byla schopna zpracovávat nové vibrace a propojit je s vědomím. Pokud jsou těla fyzicky zablokována a znečištěna, tento proces je obtížný a bolestný. A k pročištění a odblokování nejlépe poslouží jóga. Jóga v překladu znamená "sjednocení" - sjednocení těla a vědomí - a to právě potřebujeme.

Za nejlepší existující jógové cvičení vůbec pokládám elementární sestavu z Jógy v denním životě, takzvané sarva-hita ásany - cviky vhodné pro všechny. Je to vlastně rehabilitační cvičení, které má úžasné výsledky, jak vím ze své cvičitelská praxe. Mnohým cvičencům tak vyhovuje, že ani nepotřebují pokračovat dál ke složitějším ásanám. Lze snadno cvičit bez cvičitelského vedení.

Sestava na pohled vypadá velmi jednoduše, ale budete překvapeni, jak tyto jednoduché cviky dají vašemu tělu "zabrat". Nejvíce při nich obvykle "trpí" muži, třeba sportovně aktivní a zdatní, protože zjistí, jak je jejich tělo ztuhlé. Zejména vůbec nedokážou sedět na zemi se zády rovně a s nataženýma nohama, což je základní pozice pro většinu cviků ... ale to se brzy spraví (:-)))

Obrázky jsou z knihy Mahéšvaránanda: Jóga v denním životě, 1990.  Tam najdete veškeré pokyny ke cvičení jógy. (Existuje i nová publikace, ale tam je jiná sestava, ne tak dobrá.)
Celá kniha ke stažení na uložto zde.
Obrázky kliknutím zvětšíte.















Cvičení sestavy zabere asi půl až tři čtvrtě hodiny. Je třeba cvičit jógově, to znamená pomalu a v přítomném okamžiku. Sledovat veškerý pohyb a reakce vašeho těla. Je to úžasně relaxační, protože po dobu cvičení dáte své mysli volno.  Půlhodina v přítomném okamžiku, úžasný dar pro své Já ...

Je třeba cvičit denně. Mně vyhovuje cvičit brzy ráno, než vstávám. Dobré je to i navečer, kolem 17. hodiny, kdy je vaše tělo "rozhýbané" (ráno máte větší pocit "ztuhlosti"). Někomu vyhovuje cvičit před spaním. Je jedno kdy, hlavně denně.

Tuto základní sestavu je doporučeno cvičit 3 měsíce, a pak je možno dále pokračovat podle knihy. Podle mých zkušeností je pro nejlepší výsledky dobře toto doporučení dodržet. Hlavně nikam nespěchat, nic se nedá urychlit (:-))).

Už po týdnu budete cítit výsledky (odblokování krku, šíje, mizení bolesti zad), za 14 dní již budete nadšeni účinkem na fyzické tělo i psychiku, a čím déle budete cvičit, tím větší bude účinek. Budete se cítit vyrovnaní, spokojení, plní energie. Bude vás to bavit. (Pozor, až se budete cítit opravdu dobře, budete mít tendenci zapomínat na cvičení ... )

Na fyzické cvičení můžete navázat dechovým cvičením - pranajámou, což je velmi příjemé, a na ni pak přirozeně naváže meditace, při níž budete mít díky předchozímu cvičení hlavu vyčištěnou od zbytečných myšlenek ...

Tak přeju hodně úspěchů. Já mám za sebou právě měsíc pravidelného cvičení sarva hita ásan, a bolesti zad i ztuhlá šíje z počítače jsou minulostí ...

Možná vás fyzické cvičení přivede i k jógové filozofii, což je OK. Ale neradím připoutávat se k exotickým mistrům a guruům, ani k Mahéšvaránandovi, neb obvykle nejsou to, zač se vydávají.



22 komentářů:

  1. Díky Orgo,
    dnes začnu ... :-)

    Honza
    Brno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tady mate uz v daleko lepsim kniznim vydani asany i dalsi veci http://www.yogaindailylife.org/esystem/yoga/cs/010000/system-joga-v-dennim-zivote/ zdenek

      Vymazat
    2. Nové knižní vydání sice vypadá atraktivněji, ale nové úvodní sestavy (1. díl) nemají tu účinnost jako sestava původní, což je konstatování mnoha cvičitelů.

      Vymazat
  2. Já tedy praktikuji cvičení 5 tibeťanů a taky velmi doporučuji - viz třeba http://zivotni-energie.cz/pet-tibetanu-zvyseni-fyzickych-i-dusevnich-schopnosti.html - 5 cviků jednou nebo 2x denně to si najde čas snad každý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne sa 2 krat denne nechxe.... To radsej si miesto druheho kratu denne 9 minut pomasirujem chodidla.... :-) Kedze nosime topanky, a chodidla postradaju masaz clenitych vystupkov zeme, po ktorej chodime...

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  3. Souhlasím, je to asi 5 týdnů co jsem začal cvičit podle té knížky a je to super, nejdůležitější je asi tohle: je jedno jaký díl/část děláš, nebo jaký ásany provádíš, důležitý je cvičit jógvým způsobem... a i tak žít :-)

    OdpovědětVymazat
  4. A celá knížka je na ulozto, nemusíte za to dávat žádný prachy

    OdpovědětVymazat
  5. Milý Orgonete, jednoduché a účinné praktiky rozhodně sdílím a schvaluji. Byl bych jen vděčný, kdybys stejně procítěně psal svoje články. Zde nabízím několik postřehů.

    "Na naší Zemi už nějakou dobu proudí intenzívní vesmírné energie" - Země je odjakživa částí vesmíru, kdy na ní kolem ní neproudí nějaká intenzivní energie?
    "vyšší úroveň vědomí" - kdyby vědomí mělo nějakou vyšší nebo nižší úroveň, tak by se vesmír rozpadl. Vědomí je neměnný princip vesmíru, nestoupá, ale uvědomuje si. Nelze dosáhnout nějaké úrovně vědomí, lze si ale uvědomovat. Proto je vědomí buď úplné nebo je ne-vědomím, či bez-vědomím a ani v jednom případě to nemění jeho principielní kvalitu, tedy že stále je, ale stoupající vědomí je opravdu drsné klišé.
    "lidská těla byla schopna zpracovávat nové vibrace" - mnoho lidí se cítí "blbě", ale nemyslím, že to je primárně způsobeno nějakými vibracemi. Vibrace jsou většinou výmluva, ostatně jako většina těch nových ezo termínů, na vlastní neochotu akceptovat realitu, která je jako již mnohokrát v lidských dějinách neutěšená. Tzv. duchovní lidé jsou ochotní dělat cokoliv, jen ne to co je skutečně třeba, totiž tréning. Tréning každodenní, osvědčený a věčný. Jóga nevznikla od stolu, ale uvědomili si ji lidé jako jsi ty, nebo já v situacích často mnohem horších než je ta naše. Není to objev nějakých "svatých mužů", typu automechanika Mahéšváranandy, ten jen drze prodává co mu nepatří, je to "nástroj" vytvořený mnoha generacemi lidí, ochotných pozorovat sebe ve svém světě.
    Přeji ti mnoho štěstí s jógou, opravdu zabírá a nejen ona, to jsem si ověřil v posledních několika letech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jóga funguje nebo fungovala, pokud nemyslíte jen hatha jogu, jenže většina energetických cviční dnes fungovat nemusí..nebo jsou ty vibrace:-)) jiné než bývaly , byl určeny do jiných podmínek pro jiná místa

      Vymazat
    2. 15.16: Orgonet s radostí přijme, pokud někdo lépe informovaný nebo lépe vnímající napíše "procítěný" článek sám a nebude jen kibicovat, co má dělat Orgonet (:-))))

      Vymazat
    3. Musím se zastat Orgoneta, jeho stylu sdělení, kterému jistě rozumí širší část čtenářů.;-)

      Ale pokud si chci pošimrat ego :-D (a Orgonet to dovolí) tak tedy, k tobě anonymní, k tvému sdělení zde:
      1.
      "vyšší úroveň vědomí" - kdyby vědomí mělo nějakou vyšší nebo nižší úroveň, tak by se vesmír rozpadl."-► tady je jistě myšleno tzv. "vědomí pole ducha",.které je ohraničeno námi samými, ne/schopnostmi dosáhnout dále,výše,hlouběji, jak chceš tj,umění scanováním duchem a tím dosáhnout na informace Universa a schopnost pochopit a přijmout je... U každého jedince je stav individuelní, ale možnosti jsou u všech neomezené. Takže mohu klidně říci i "vyšší úroveň vědomí" - tj, dosáhneme dále, na vyšší-jemnější, skryté informace..mikro i makrokosmu. Neprobuzené bytosti jsou povětšinou v Ne-vědomí, protože žijí jen v materii, jsou snáze ovlivnitelní a otevření různým strachům a tím si rochní i v nižších vibracích, samý bloček, bolí tělo i rozum přestože chodí do fitneska:-). a jsou dobrou potravou pro nízkovibrační bytosti a shluky energií. A pokud se bouchnu do hlavy, jsem v Bez-vědomí. Na chvíli odpojím matrice.:-)))
      2.
      " - mnoho lidí se cítí "blbě", ale nemyslím, že to je primárně způsobeno nějakými vibracemi. Vibrace jsou většinou výmluva"
      ►No není. Protože jsme neustále a to všichni, atakovány různými vibracemi - celý Vesmír vibruje :-))))) A pokud je fyzické tělo poblokováno energeticky...což se po delší době působení projevuje ztuhlostí a bolestmi v místě, nebo až nemocí, není schopno přijímat "vibrace" harmonizující, tj, energii ki, cchi,vesmírnou, bo jak jí nazýváme. Prostě energii Života. A s tím souvisí i základní pole ducha se nerozvíjet, neprohlubovat, nezvyšovat jeho úroveň a schopnosti.
      Proto máme pracovat na sobě oběma způsoby, jak říkáš, makat denně a to nejen pro fyzickou část bytosti, ale i její duchovní část.
      3.
      "Tzv. duchovní lidé jsou ochotní dělat cokoliv, jen ne to co je skutečně třeba, totiž tréning. Tréning každodenní, osvědčený a věčný. " ► a poslední úsměvné:-)....mnozí i tzv. duchovní lidé makají, denně, to ano, ale mnohdy cvičí tzv. prázdnou sílu. A o tom to je. :-))))))

      Bez souzení a s láskou,Slunce v duši všem ☼

      Vymazat
    4. Anonym 1:24 .... Pises rozumne. Len tie pozdravy na konci.....su podla mna prilis ezotericke.... Hlavne, ked si lasku este nedosiahla/nedosiahol, rovnako ako my vsetci co toto citame (tuto stranku).

      To, ci dokazes milovat, sa nemeria tym, ze ti zalezi na ludoch od Ciech, po Australiu.... Mozno si jeden zo 100, jeden z 1000.... Ale nie jeden zo 100 000 ci z miliona, aby si skutocne dokazal/a milovat. ALE, drzim ti prsty, do smrti mas este urcite dost casu - aby si to stihla/stihol. :-)

      Marek & Marek G.

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  6. Orognet

    Mohol by si napisat aj nieco o cviceni 5 tibeatnov?

    Dakujem

    clovek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemohol, 5 Tibeťanů necvičím ani moc neznám, ale prý je to dobré.

      Vymazat
    2. Zdravím Tě Orgo,
      mluvil jsem s kamoškou co provozuje jógu. Prý jóga není dobrá pro kuřáky.
      Já jsem silný kuřák, co si o tom myslíš nebo víš ty?

      Díky za odpověď
      Honza
      Brno

      Vymazat
    3. Určitě není dobrá pro kuřáky, protože by se jim mohlo za nějakou dobu stát, že přestanou kouřit, protože se pročistí a už kouření nepotřebují, čímž mohou "ztratit tvář" (:-)))

      Kdyby to teda vzali vážně a intenzívně cvičili, což je celkem málo pravděpodobné. Ze zkušenosti vím, že kuřáci moc k józe netíhnou, a když to zkusí, tak dlouho cvičit nevydrží, pár týdnů a dost ... Vlastně žádného jogína, co kouří, neznám. Třeba budeš výjimkou (:-)))

      Jóga se musí začít pěkně pomaloučku od začátku. Kdo rovnou chce začít nějakou módní power jógou nebo bikram jógou nebo podobnými "výkonnostními jógami", tak si samozřejmě může poškodit zdraví.

      Vymazat
  7. Vypadají jednoduše :-)) dokonce spontálně některé z nich cvičím,koukám :-))
    Orgo, díky za sestavu, taky zkusím,pro svoji lenost :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Orgonete,

    děkuji obzvlášť za poslední odstavec, ale vážím si vůbec celého článku! Jen jedna praktická: jak řešit u pránajámy to, že nikdy nebudou obě nosní dírky úplně průchozí? Podle mě to znemožňuje celé tohle cvičení.

    Patrik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nosna sprcha NÉTI...

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  9. cvicil som cca3roky podla tejto knížky...je to fakt velmi dobré,funguje to,len treba byť trpezlivy.Potom som presel na "5 tibetanov",u ktorých som dodnes,akurát si k nim občas niečo pridam."Tibetania"sú velmi účinne jogové cviky,ktoré prečistia,rozprudia a dodajú energiu a precvičia telo.Majú sa cvičiť pomaly,v súlade z dychom,1-21opakovaní.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem dnes vyzkoušela a musím říct, že jsem zaznamenala hmatatelný rozdíl už po první půlhodině. Od toho co jsem začala nosit notebook jsem si svoje a musím říct opravdu výstavně rovná záda, systematicky devastovala poslední 2-3 roky až jsem si vybočila jeden obratel, zablokovala bedérku a přivodila permanentní bolest v rameni. (chvála bohu je moje mamka masérka, takže se mě systematicky snaží dát zase do kupy pomocí sloupkovky a dalším podobným technikám). Ale po dnešním ránu jsem si po dlouhé době mohla říct, že se mi vrací schopnost sedět a stát rovně. Děkuji, děkuji a ještě jednou děkuji, budu aplikovat každé ráno :)
    Danča

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.