26. února 2013

Prezident nás může zbavit této vlády


Díky čtenářce za přeposlání povzbudivého emailu kolujícího mezi lidem (:-))), původ je mi neznámý. (Ozdobné hvězdičky z mailu nemám sílu mazat (:-)))

Prezident a čl. 62 Ústavy, zejména písmeno d) nás může zbavit této vlády

Přeposílám k přečtení, co mi přišlo mailem od všech možných lidí.  Začíná být jasné, proč mají vládní krysy panickou hrůzu z Miloše Zemana.

*Nečas už stihl prohlásit, že kdyby nový prezident jeho vládu odvolal, považoval by to on za ústavní puč.*, tak může být ještě v Česku veselo. 

*Ústava České republiky článek 62* -  říká :
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""''''''''''''''''''''"


Prezident republiky

*a)* jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi,
*b)* svolává zasedání Poslanecké sněmovny,
*c)* rozpouští Poslaneckou sněmovnu,
*d)* pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády,
*e)* jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho předsedu a místopředsedy,
*f)* jmenuje ze soudců předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu,
*g)* odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem, nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, a zahlazuje odsouzení,
*h)* má právo vrátit Parlamentu přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního,
*i)* podepisuje zákony,
*j)* jmenuje prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu,
*k)* jmenuje členy Bankovní rady České národní banky,
*l)* vyhlašuje referendum o přistoupení České republiky k Evropské unii a jeho výsledek.

Ústava ČR Čl. 62: Prezident republiky 
a) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá  její demisi
d) pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády. 

*************************************************************************************
Vláda nechť se tetelí. Ústava (šitá na míru autokratu Havlovi) totiž říká nedvojsmyslně, že prezident má právo nejen přijmout demisi vlády, ale i vládu sám odvolat, dokonce bez udání důvodu. Z bodu d je obzvláště zřetelné, že přijetí demise a odvolání vlády jsou dvě různé věci. Jasné to není jenom
některým ústavním právníkům. Toto právo dosavadní prezidenti jen nevyužili. Neměli důvod, neměli snahu ani sílu.

Pan Zeman je první prezident, který je dostatečně silný v kramflecích (byl zvolen přímo občany, a to s výraznou převahou), a má silný důvod (nelegitimní strana LIDEM ve vládě) pro odvolání vlády, aby to veřejnost přijala velmi kladně. Připomeňme si například, že poslanci, tvořící dnes vládní stranu LIDEM, která schválila vlastizrádné církevní tzv."restituce" (takže prošly nejtěsnější většinou hlasů; proti názoru cca 80% občanů), byli do sněmovny zvoleni za stranu VV, která měla ve volebním programu výslovné NE předávání majetku církvím.

Ať dobře či špatně, ústava jakoby byla předpřipravena pro zavedení polopresidentského režimu (pikantní je článek 54.3: prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný), jen čekala na presidenta s mocným mandátem, a ten je tu.

Politici to tak chtěli, nebo nedomysleli?

54 komentářů:

  1. Samozřejmě by vládu odvolat měl, těch výkonů kdy připomínali pologramotné bylo dost a soukromé výlevy citů by si premiér s tím že by to byl puč měl nechat pro sebe, protože 92% občanů tuto vládu z mnoha dobrých důvodů a hlavně z ekonomického amatérismu prostě nechce.

    OdpovědětVymazat
  2. TAK MILOŠI KOUKEJ SE UKÁZAT A TU BANDU ZKORUMPOVANEJCH VLASTIZRÁDCŮ ROZPRÁŠIT A TAKY POPOHNAT VŠECHNY VLASTIZRÁDCE A TUNELÁŘE K ZODPOVĚDNOSTI!!!!!!nechtěj zklamat lidi kteří ti dali důvěru.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhnat je ze země bez nakradených majetků i s rodinami a s trvalým zákazem návštěv a pobytu na území ČR! Pokud by to přestoupili, vyjímečný trest a doživotí !

      Vymazat
  3. Omluvte, prosím a nepublikujte předešlý komentář, který jsem upravoval a nechtěně odeslal. Už nevím, co jsem konkrétně psal a nechce se mi to psát znovu. Vám, majiteli stránek Orgo-net, bych jen rád řekl to, co jsem načal v předešlém komentáři. Nedávejte sem, prosím, články o politice, toho je všude víc než dost a lidi to vrací do negativní nálady. Myslím, že bystě měl ponechat tato stránky ,,čísté" a směřovat dopředu a vzhůru, než se zabývat takovou špínou jako je politika, která je v této podobě, podle mého názoru, odsouzena k zániku. Děkuji a přeji hezký den. M.S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je výjimečný článek o politice, který ukazuje obyčejným lidem nějakou naději na zlepšení situace, a proto ho tu chci mít (:-)))

      Vymazat
    2. V původním, zřejmě ztraceném komentáři jsem psal to, že je v podstatě jedno, kdo je u vesla, je to banda lumpů a všem jde jen o jedno. A jestli populista Zeman udělá populární krok a odvolá vládu, jaké má řešení? Co dál? Tohle není výjimečný článek o politice a už vůbec ne o jakési naději na zlepšení. Naděje na zlepšení je v předložení zásadního řešení situace a ten neexistuje, systém je špatný. A jak jsem již dříve psal, Zeman je spoluzodpovědný za současný stav a jeho cíl je zřejmě užít si ještě pár let života na výsluní moci. A to vzhledem k jeho povaze i věku... Hezký den. M.S.

      Vymazat
    3. Nádej je pre ľudí veľmi prospešná a pozitívna vec ale v tomto prípade si myslím, že sa nič neudeje. Nie som odborníkom vo výklade legislatívnych zákonov, ale podľa môjho názoru, jednotlivé paragrafy na seba naväzujú a spolu súvisia tzn. že k čl. 62 určite budú doplňujúce paragrafy, ktoré ozrejmujú a doplňujú právomoci prezidenta ČR, takže s jednoznačným výkladom odstavca d) by som si nebol až taký istý. Možno by bolo dobré poznať názor nejakého právnika, ktorý robí v legislatívnej oblasti.
      Ešte k tej nádeji....Nádej dáva ľuďom aj petičné právo, ktoré bolo súčasnou "demokraciou" vymyslené (podľa môjho názoru)len na odvedenie pozornosti a vytvorenie ilúzie u občanov, že sa s tým-ktorým problémom dá pohnúť. V súčasnom type demokracie máme množstvo takých príkladov, ktoré sú v konečnom dôsledku len behom na dlhé trate. Ak len trocha poznáte ako funguje legislatívny proces, tak viete o čom hovorím.
      Prajem si, ako väčšina ľudí na tejto planéte, aby nastali zmeny k lepšiemu, len si nechcem v určitých prípadoch zamieňať predstavy so skutočnou realitou. Súhlasím s názorom pána Nováka, že článkom o politike by som sa na tejto stránke vyhýbal...ale je to len na Vás. Prajem všetkým pekný deň. Juraj

      Vymazat
    4. Orgonete je to tvoje stránka. Dávej si sem co chceš ty. Ať si každej udělá svůj blog když o tom chce rozhodovat. J

      Vymazat
    5. Taky si myslím,ze se nezmení vúbec nic.Chce to zmenu systému.Vymest ten chlív porádne a zacit v podstate od nuly.Celé volby povazuju jen za divadlo.Kdyby volby mohly neco zmenit,uz by je zakázali.

      Vymazat
    6. pane Nováku nenařizujte Orgonetovi, co má nebo nemá publikovat. Orgonet je již velmi pokročilý v těchto věcech, a nepotřebuje mít samozvané mentory vašeho střihu nad sebou !

      Vymazat
    7. Nemůžete chtít změny od loutek, když neznáte loutkáře !!!

      Vymazat
    8. Politika je běžnou součástí našich životů. To, že nás v naší zemi ovlivňuje negativně, není důvodem pro to, abychom o ní nemluvili a nepsali. Je důležité ale mít schopnost přemýšlet selským rozumem, t.j. být nad věcí a nenechávat se ovlivňovat kýmkoliv a to ani v případě postupů, které vymývají mozky na dálku. Proto souhlasím s tím, aby zde na tomto pozitivním webu politika nechyběla, zvláště pokud má co říci a v čem povzbudit. Mám v sobě dobrý pocit z Miloše Zemana, mám intuici, že změny budou k lepšímu. Sice se o něj trochu bojím, ale jelikož povědomí lidí se značně skokově zlepšilo a lidé již vědí, co nechtějí ve svých životech žít, věřím, že i naše myšlenky budou panu prezidentovi pomáhat v tom dobrém slova smyslu. Milena.

      Vymazat
  4. Nechci Vam brát iluze,ale Zeman a Klaus uzavřeli korupční smlovu, a dosadili na důležité pozice svoje lidi, a tím upevnili moc mafie ve státní správě. Jedinou šancí je přímá demokracie s odvolatelností politiků, závazná referenda o důležitých otázkách, zpětná danová přiznání u lidi s majetkem nad určitou výši majetku a mnoho dalších opatření s důslednou kontrolou ze spodu, aby tato mafie nemohla dál fungovat. Mafie funguje napříč politickými stranami (bez ohledu na to, že se mezi sebou hádají o lup), bez změny systému si mohou politici po volbách celé volební období dělat co chtějí, a nikdo jim v tom nemůže zabránit.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, díky za vysvětlení a ujasnění pravomocí prezidenta. Takže je naprosto jasné, že Zeman má legitimní právo odvolat vládu. Nečas svými výroky, že by to znamenalo puč, jen dělá bububu a oblbuje tím veřejnost. A jak bylo v článku zmíněno, Zeman by k odvolání vlády měl opravdový důvod. Vláda není legitimní, protože nevzešla z parlamentních voleb - to je příklad subjektu LIDEM. Rozštěpení Věcí Veřejných bylo záměrem především kvůli církevním restitucím - vědělo se, že VV ruku pro restituce nezvednou, proto celá ta komedie, kterou způsobily ODS a TOP 09. Potřebovali většinu, kterou neměli a tak ji museli nějak získat. Pak už šlo jen o to vybrat ty správně falešné lidi a vytvořit za podpory ODS a TOP 09 nový subjekt.
    Pro VV je plus, že se nezaprodaly.
    Už nějakou dobu sleduji Víta Bártu na kterého jsem měl původně nechvalný názor, k tomu ale přispěly média, které v této věci odvedly také kus špinavé a negativní práce. Názor jsem však postupně změnil, protože jsou to právě VV, kteří jako jediní z parlamentních stran chtějí prosazovat zcela jiné koncepty, jako je třeba přímá demokracie, nebo změna systému.
    Právě Bárta spolupracuje s Okamurou a celkem se dobře doplňují, což považuji za dvě první vlaštovky v české politice.
    Hezký den všem. Honza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proto se tolik pospíchalo s podepsáním smlouvy o restitucích, aniž by počkali na vyjádření ústavního soudu. Měli čas do září. Ví moc dobře, že by mohli být odvoláni.
      Alenka

      Vymazat
    2. To znamená, že už mají od Vatikánu korupčníci nečasovci zaplaceno, a tak museli podpisy zakistit,ikdyby čert na koze rajtoval !

      Vymazat
  6. Zajímavé, že dorazilo několik úpěnlivých anonymních komentářů ve smyslu "prosím jen ne politiku, takovou špínu" (:-))). Zřejmě od jedné osoby? Anonyme, vzdej to. Chápu tě, že pro politiky není žádoucí, aby si lidé všimli, jak vlastně zní ústava a jaké pravomoci má prezident, a proto tuhle politiku vyvěšuju (:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je správné, že Orgo tuto informaci vyvěsil. Když je to aktuální, tak proč ne. Média totiž vůbec neinformují, ale dezinformují. Takže je vhodné informace předložit.
      Honza.

      Vymazat
    2. Politika patří do života, bohužel. Podle různých informací, pozorování, nám přesně mapuje vývoj civilizace, kam se ubírá. I když vypadá politika triskně a beznadějně pro občany, taky to může být informační portál, jak z toho ven. Bez nich :-)

      Vymazat
  7. Jen ať to spadne, šup šup..... Díky Orgo - naděje je důležitá... Já osobně nejsem pro destrukci, ale transformaci a evoluci, není přece na místě dělat, že politika (ač je nepříjemné se zpříma podívat na to, jaká lumpárna se za ní skrývá) neexistuje.... duchovní růst je otevřenost očí do všech směrů, nejen do "nebeského"... Zu.

    OdpovědětVymazat
  8. Cesta ke spolupráci a budování zcela nové kvality mezilidských vztahů.
    http://www.obcanskysnem.cz/fotky24348/Pilire_OS-CMS.pdf
    Dekret kutnohorský 2012 - http://www.obcanskysnem.cz/fotky24348/DK2012-20120307-2048.pdf

    OdpovědětVymazat
  9. proto intelektuální a umělecká národní fronta chemapolsky-vendoidně zatroubí jménem barevných i jiných lidsky tísnících revolucí na zteč k uchvácených drobku z definitivně rozkradeného státu....

    OdpovědětVymazat
  10. Tedy jestli čekáme záchranu od Zemana to jsme fakt ztratili soudnost ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A od Schwarzenberka by snad byla záchrana lepší, jistější, účinnější ?! Vždyť nám bylo jasně řečeno, že ve volbě Zemana nebo Schw. volíme mezi dvěma menšími zly. A O TO TU BĚŽÍ !

      Vymazat
  11. Je dobré nazývat věci pravými jmény, je dobré vidět dění okolo nás jako celek...jen tak můžeme dávat vše do souvislostí a umět číst mezi řádky...o toto se Orgonet snaží a daří se mu to...díky. Pavka

    OdpovědětVymazat
  12. od fanatického sionisty Zemana se ještě dočkáme překvapení:
    http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/stavi-se-jak-o-zavod--pro-uprchliky-z-izraele/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NEČAS PŘECE SLÍBIL IZRAELSKÉMU PREMIEROVI, ŽE DO ČR UKLIDÍ NA 1.000.000 VYVOLENÝCH IZRAELCŮ PŘED DOPADY VÁLKY S ÍRÁNEM ! POKUD SE TAK ÚPORNĚ FINIŠUJE NA PŘIJETÍ HEBREJSKÝCH AZYLANTŮ, TAK SE ASI NĚCO PŘECI JENOM NA SINAJI BRZY SEMELE !

      Vymazat
  13. ano, tuhle politiku sem dávejte!
    jde o to aby lidé znali své pravomoce, pravomoce zákonodárců i hlavy státu. aby věděli kde jsou zvláštní kličky, kde hrozby a příležitosti. např. video agenda21. Kolik z nás má o těchto věcech potuchy? opravdu si někteří myslíte, že nevědomost nám prospívá????Já jsem rozhodně PRO více takových článků.

    OdpovědětVymazat
  14. Dále mě překvapují anonymní prosby o : žádnou politiku ne. Co to je za nesmysl??? Fnukáte tady jak si s vámi dělá elita co se jí zlíbí a potom nechcete vědět ani základní znění zákonů a různých ustanovení?? Já za sebe prosím o více těchto článků, aby člověk nebyl za úplnýho zaslepence

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozčilujte se nad retardovanými provokatéry ! Orgo sem jejich některé komentáře vkládá, abyste věděli, že na Orgonet chodí i různí provokatéři a záškodníci, a díky moderování diskuze, jim dělá Orgo hustou přítrž. Měli byste si přečíst komentáře z loňského léta, kdy Orgo diskusi odblokoval pokusně tak, že každý, kdo chtěl, mohl libovolně vkládat co chtěl, a to on-line. Během krátké doby z toho vznikla nechutná anarchie, plná hrubých nadávek, urážek, napadání, vzájemného štvaní, no prostě humus. Mnoho lidí tehdy přestalo na Orgo chodit. Až když zjistili, že Orgo zaase modruje, tak se vrátili. Tím chci říci, že bez moderování NENÍ MOŽNÉ UDRŽET ORGONET V POJETÍ A DUCHU, KTERÝM SE OD ZAČÁTKU UBÍRÁ ! Proto Orgo nepolevuj, a nikomu se nepodřizuj !

      Vymazat
  15. No jo, slona porazí bakterie rychleji, než lovec :-) Lovec volby nevyhrál ( asi si to češi dobře přeložili jako ČERNEJ-berg :-) ) a bakterii (zemanský stav je dostačující) držím pěsti, aby využila Santova odkazu z amnestie. Jestli to správně všechno vidím, tak dávám Zemanovi rok maximálně dva :-) ale zato výživnejch a zajímavejch. A počítám, že se dozvíme mnoho zajímavostí ze zákulisí "vodiče našich loutek". Bůh s nám a zlej pryč. Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zeman rád o těchto věcech vede rozhovory, a říká věci, které by si Nečas nedovolil ani pomyslet !

      Vymazat
  16. To, co říká Honza zní velmi rozumně a logicky, už tehdy mi to všechno přišlo nějaké divné, a taky mi přijde, že si všichni hrají na chudáky, jak je ty VV zlobí. připadá mi, že ústava byla psána pro jiného prezidenta, takže chápu, že zbytek Evropy naštvalo, že tam není Schwarzenberg, s takovými pravomocmi, že? Jinak si myslím, že i politika patři do oblasti našeho tvoření a měli bychom ji pročistit (mám na myslí světlo). M

    OdpovědětVymazat
  17. No nevím proč neustále čekáme zázraky od jiných. Od Zemanova ega bych nic pěkného nečekal. A je to jedno, zákon duality nelze obejít. :) Kuba

    OdpovědětVymazat
  18. Duchovně vyspělý člověk se nebojí dát jasně najevo,na které straně stojí a nestrká hlavu do písku v tak důležitých časech !

    OdpovědětVymazat
  19. Není odvolání vlády ideální cesta k nastolení nového světového řádu, který snad nechceme? Nebo kdo bude vládnout místo vlády? Lid prostřednictvím referend?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se zopakuje 68´, přijdou bratrské armády tentokrát ze Západu !

      Vymazat
  20. Čl.62 je ovšem dále doplněn.
    Ústava,čl.75.
    Prezident odvolává vládu,která nepodala demisi,ačkoliv ji byla povinna podat.
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano. Jestliže se vládní koalice během svého funkčního období rozpadla, teď mám na mysli bývalou koalici ODS, TOP 09 a VV, tak mělo dojít k tomu, že se spojí s jinou parlamentní stranou - a to nevím s kým, nebo k vypsání nových parlamentních voleb. Jenže tady došlo k něčemu úplně jinému. Vytvoření zcela jiného subjektu, který nebyl na základě voleb do parlamentu zvolen. Tento subjekt - LIDEM se také podílel na následném hlasování o důvěře vládě a díky tomuto subjektu dostala vláda podporu, jinak by ji nedostala. Takže tady se nejedná jen o nelegitimitu vlády, ale i poslanecké sněmovny - za současného stavu. Takže ať je to s těmi paragrafy o pravomoci prezidenta jakkoliv, je možné, že tato nelegitimita by mohla být nějakým způsobem napadnutelná. A kdo ví, možná i zákony, které vykonstruovala tato nelegitimní vláda ODS, TOP 09 a LIDEM.
      Honza.

      Vymazat
    2. jak se říká, kdo jinému jámu kope, sám do ní nakonec spadne !

      Vymazat
  21. Pane Novák jděte k šípku ! Někde se začít musí ! A začít od prezidenta je ideální krok.Zřejmě patříte k těm co všechno vědí,ale sami nic neudělají.Ale kritizují a kritizují...

    OdpovědětVymazat
  22. Tak jednoduché to zase není : )) Vláda je odpovědná pouze poslanecké sněmovně, ta jí může vyslovit nedůvěru a pokud vláda neodstoupí, má prezident právo ji odvolat. Jinak nikoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle konstrukce v paragrafovém znění zmiňované pravomoci, skutečně ale skutečně NENÍ MILÝLOJZO, VEMSIBROUSEKMILÝLOJZO.

      Vymazat
    2. A to je konstrukce jak od mlsny, že premiér musel podepsat amnestii.

      Vymazat
  23. Debatní klub - Ilona Švihlíková - Jiří Svoboda
    Ilona Švihlíková a Jiří Svoboda ve své debatě vycházeli z textu "Proč je ČR kolonie?" autorky Švihlíkové. Kořeny problémů účastníci debaty spatřují hlavně v ekonomické rovině, ve vytvořených nadnárodních institucích majících za jediný cíl maximalizovat zisk v zemích, jako je ČR, bez ohledu na následky a v neschopnosti národních elit této skutečnosti vzdorovat.
    Oba účastníci ve své debatě vycházeli z textu Proč je ČR kolonie?, který vyšel v Britských listech.
    http://www.youtube.com/watch?v=YSRAKkDVGx0&feature=player_embedded
    http://ulozto.cz/xPLfH7z/debatni-klub-ilona-svihlikova-jiri-svoboda-wma

    OdpovědětVymazat
  24. Jean M. Jedině lidé v ulicích a revoluce může změnit tento zlořád. Lidé musí jasně dát najevo, že nesouhlasí se současnou zkorumpovanou, hloupou a línou smetánkou, která nemyslí na blaho veřejnosti, ale jen na svůj vlastní prospěch. Lidé přestaňte se bát, přestaňte se užírat vztekem a projevte svoji vůli. Nesobecká a šťastná budoucnost všech není možná bez očišťující revoluce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by se musela na stranu lidu napřed přidat armáda a policie, jako se to nedávno stalo v Egyptě, když mělo dojít ke svržení vlády lidem. A pod dozorem armády a policie by byla vyhlášena referenda a nové volby. Pak by to mohlo mít smysl !

      Vymazat
  25. Jupíí, a hurá do Ruska za báťuškou Putinem!!!

    OdpovědětVymazat
  26. Tak to bohužel dopadá, když právní normy interpretuje někdo kdo tomu nerozumí, právo nevystudoval a neví tedy ani nic o právní teorii a ústavním právu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je reakce na diskutující nebo na vládu a parlament?
      Vašek

      Vymazat
    2. To byla ale hloupá otázka !

      Vymazat
  27. Kdo chce vidět světlo na konci tunelu, tak nechť přečte vyjímečnou knížku Láska nevládne, láska tvoří. Autoři jsou Táňa Fišerová a Radomil Hradil.

    OdpovědětVymazat
  28. Nejjednodušší řešení je odvolat Sobotku. Ten je motorem všech problémů. Doufejme, že to Zeman udělá. Bude po problémech.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.