12. března 2013

Letí kometa PanSTARRS

Díky čtenáři za připomenutí, že v těchto dnech bude možno vidět kometu. Potřebujeme k tomu ale jasno, žádné chemomraky a co nejnižší obzor, neb bude značně nízko ...

Převzato:
http://technet.idnes.cz/kometa-panstarrs-0es-/tec_vesmir.aspx?c=A130311_105457_tec_vesmir_rja

Podívejte se na oblohu, 
poletí kometa PanSTARRS s jasným ohonem

12. března 2013

Zhruba týden budete moci nad západním obzorem pouhým okem pozorovat jasnou kometu PanSTARRS. Nejlepší pohled na její ohon nabídne malý dalekohled, například myslivecký triedr. Půjde i dobře vyfotografovat.

Kometa PanSTARRS byla objevena 6. června 2011 na havajském ostrově Maui v národním parku Haleakala dalekohledem Pan-STARRS 1. Kometa se zpočátku jevila jako velmi slabý objekt. Později se však ukázalo, že by letos mohla být opravdu jasná.



Z následujících pozorování astronomové spočetli, že kometa se ocitne nejblíže ke Slunci 10. března 2013 v našich ranních hodinách ve vzdálenosti asi 0,3 astronomické jednotky (přibližně vzdálenost Merkuru od Slunce).


Přibližně od 12. března se přesune na severní, zejména večerní oblohu a bude pozorovatelná další měsíce, dokud nezeslábne pod dosah dalekohledů. Až přibližně do počátku dubna bychom ji měli vidět za dobrých podmínek i pouhým okem.

Kometa získala jméno po teleskopu, který ji objevil
Tento teleskop o průměru 1,8 m je jedním ze čtyř stejných přístrojů, které jsou součástí rozestavěného automatizovaného systému pro vyhledávání různých objektů sluneční soustavy, zejména pak blízkozemních planetek.

Jak pozorovat a fotit kometu za soumraku

K pozorování komety si vyhledejte místo s velmi dobrým výhledem nad západní a severozápadní obzor. Shodou okolností je viditelnost komety situovaná do období jarní rovnodennosti, takže přesně na západě zapadá také Slunce. Rozhodně se však nedívejte do zapadajícího slunce ani pouhým zrakem, ani dalekohledem. Hrozí trvalé oslepnutí.

Na místo pozorování se přesuňte již v době západu Slunce a asi 20 minut po něm už můžete začít vyhlížet kometu nejlépe malým dalekohledem, například mysliveckým binokulárem. Asi půl hodiny po západu Slunce by se již měla dát najít bez větších problémů. V binokuláru se s přibývající tmou zvýrazní i její bělavý prachový ohon.

Kometu můžete zkusit i vyfotografovat. Stačí k tomu fotoaparát na stativu a delší expozice. Ideální je mít po ruce digitální zrcadlovku, na níž lze nastavit i citlivost (ISO) a délku expozice až 30 s. Pro snímání komety bez pointace, tedy bez poháněné montáže (zařízení, které udržuje sledovaný objekt stále ostrý a v zorném poli přístroje), doporučujeme volit kratší expozice (okolo 3-8 sekund v závislosti na objektivu) a mít nastavené vyšší ISO (800-1600).

Kometa bude za barev soumraku velmi fotogenická, zvláště pak za přítomnosti měsíčního srpku. Snímky komety můžete zaslat na server České astronomické společnosti přes tentoformulář nebo k nám do redakce na e-mailjan.kuznik@idnes.cz. Nejlepší snímky zveřejníme. 

Kdy můžete kometu pozorovat

Viditelnost komety na severní obloze začíná přibližně 12. března 2013 za soumraku a nejvýraznější bude přibližně do 20. března 2013. Vidět na obloze bude jen během několika málo desítek minut mezi 18:30 a 19:00, kdy bude západní obzor ještě světlý soumrakem.

V úterý 12. března bude kometa pozorovatelná půl hodiny po západu Slunce (tedy asi v 18:30) přibližně 7° nad západním obzorem. Napravo dole od komety pak za skutečně dobrých podmínek nalezneme i Měsíc ve fázi velmi úzkého srpku.

Ve středu se kometa ocitne ve stejný čas již 9° nad obzorem a Měsíc bude vysoko nad ní. Právě v tento den by mohla nastat mimořádně fotogenická situace pro fotografování ohonu komety, mířícího směrem k mladému Měsíci.

V dalších dnech se budou podmínky zlepšovat jen mírně. Kometa sice bude každým dnem výš nad západním a později severozápadním obzorem a bude pozorovatelná déle (20. března zapadá až po 20. hodině), bude však slábnout a zároveň svit Měsíce bude její pozorování rušit (úplněk nastane 27. března).

V průběhu března se bude kometa sunout ze souhvězdí Ryb do Pegase, na konci měsíce se přesune do souhvězdí Andromedy. Toto souhvězdí je už částečně cirkumpolární, takže kometu budeme moci od počátku dubna pozorovat celou noc. Tato situace potrvá až do září tohoto roku, ovšem to již bude kometa pozorovatelná jen většími dalekohledy.

V noci ze 4. na 5. dubna, kdy se kometa ještě bude pohybovat na hranici viditelnosti pouhýma očima, se nabídne zajímavé nebeské přiblížení komety ke galaxii M31 v Andromedě. Galaxie je známa tím, že je na obloze nejvzdálenějším objektem vesmíru, který lze ještě spatřit pouhýma očima (leží ve vzdálenosti asi dvou milionů světelných let od Země). Celá situace je o to zajímavější, že v ten den uplyne přesně 11 let od doby, kdy se jiná kometa, 153P Ikeya-Zhang, promítla u stejného objektu oblohy.

Kometu se rovněž můžete pokusit pozorovat odbornějším způsobem a zapojit se do celonárodní kampaně Czech Comet Watch. Tu pořádá Společnost pro MeziPlanetární Hmotu (SMPH), sekce České astronomické společnosti, ve spolupráci s několika hvězdárnami ČR. Cílem kampaně je pozorování vývoje jasu komety, jejího ohonu i fyzikálních procesů odhalitelných například ze správně komponovaných fotografií. Další informace naleznete na stránkách SMPH www.kommet.cz.

Zjasňování komety objevili Češi v argentinské pampě

Vývoj komety byl v posledních měsících poměrně dramatický. Kometa byla od svého objevu nejprve považována za potenciálně mimořádně jasnou vlasatici, jejíž jasnost by krátce měla přesáhnout zápornou magnitudu, a zařadit ji tak mezi historicky známé vlasatice jako například Hale-Bopp z roku 1997.

Ke konci roku 2012 ovšem její zjasňování zpomalilo, což astronomové částečně očekávali. Jádro komety je totiž u Slunce poprvé a produkce plynů na jeho povrchu je intenzivní už ve velké vzdálenosti od Slunce. Při vyčerpání tohoto materiálu se produkce dalších plynů značně pozastavila a předpovědi maximální jasnosti komety spadly ke 4. magnitudě. Za těchto předpokladů by kometa byla na naší březnové obloze očima takřka nepozorovatelná.

Na počátku února ovšem český tým astronomů ukázal ze svých pozorování robotickým dalekohledem FRAM v argentinské pampě, že kometa opět zjasňuje rychleji. Ze snímků bylo jasné, že jádro komety produkuje značně více prachových částic a ty tvoří krásný vějířový ohon, na němž se rozptyluje sluneční záření. V tuto chvíli je již jasné, že kometa bude zejména v malých dalekohledech oplývat výrazným ohonem.


Autoři: Rostislav Jančar , Petr Horálek, Hvězdárna v Úpici




10 komentářů:

  1. Ať se koukám, jak se koukám, na obloze vidím jen chemickou polévku.

    Mimochodem Český hydrometeorologický ústav chystá 23.3. den otevřených dveří spojený s otázkami. Nezajdeme se jich na něco (pro ně nepříjemného) zeptat? :o)

    http://www.chmi.cz/files/portal/docs/ruzne/Den_otevrenych_dveri/Den_otevrenych_dveri_2013.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtělo by to alespoň 100-200 lidí, a aby se každý ptal jen na chemtrails, haarpy, geoinženýring, klimaterorismus apod. A pokud by to neustáli, a začali by být arogantní, odmítaví, lhaví a drzí, hned bych je hojně zalil octem, ať si tu "konspiraci" taky užijou na vlastní kůži !

      Vymazat
  2. Když je furt zataženo, tak stejně vidět nebude.

    OdpovědětVymazat
  3. v takomto počasí ju neuvidím. :/

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím to žádná podívaná není, 11. března se podařilo kometu vyfotit na Slovensku, očima nebyla vidět. Kometa je nízko nad obzorem a v drtivé většině případů je u obzoru zákal, kde i jasná planeta Mars není vidět. Přdpokládám, že zatím to nebude žádná "vypalovačka" ani v mysliveckém triedru. Uvidíme až kometa trochu povyleze výš nad obzor, chtělo by to přechod studené fronty a za ní oblohu bez mraků.

    Lukáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš by to chtělo pojízdné baterie orgonometů, a "vyžďářit" jim do té chemodeky megadíry jak do ementálu !

      Vymazat
    2. nějací aktivisti, co jsou napojeni na "honiče tornád" v USA, už něco takového zkoušejí. mají něco jako radary na nákladních autech a nákladních dodávkách, a vždy ve skupinách z určitého místa ty chemodeky rozbíjejí a děraví. Federálové už prý na ně v tichosti před veřejností začali pořádat hony. Takže návod je tu zřejmě funkční a asi i dostupný pro mnohé Evropany !

      Vymazat
  5. Uvidíš na obrázku

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.