27. května 2013

Přes dva milióny protestujících proti Monsantu ve 436 městech 52 zemí světa

V sobotu 25. 5. 2013 se konal celosvětový protest proti Monsantu, kterého se zúčastnilo na celém světě přes dva milióny lidí. Viz např. http://rt.com/news/monsanto-gmo-protests-world-721/
Pochod se konal i v Praze a Bratislavě. 

RT přinesla rozhovor s významným geopolitickým analytikem , kde najdete stručnou a přehlednou odpověď, co je na tom Monsantu vlastně špatné ...

Monsanto je synonymem pro genetickou manipulaci a kontrolu potravního řetězce
http://rt.com/op-edge/monsato-manipulation-food-chain-799/
25. 5. 2013
Překlad: OrgoNet


Jak řekl zpravodajské službě RT významný geopolitický analytik William Engdahl, Monsanto, největší světový vlastník patentů na osiva, provádí lobbing, rozdává úplatky, podává žaloby na malé farmáře a falšuje vědecký výzkum, aby mohlo převzít úplnou kontrolu nad globálním potravinovým řetězcem.

V sobotu 25. 5. 2013 se shromáždily dva milióny lidí v 436 městech 52 zemí v globálním hnutí zvaném Pochod proti Monsantu.



Aktivisté vyzývají k označování potravin obsahujících GMO a k dalšímu vědeckému výzkumu účinků GMO plodin, které byly v několika zemích již zakázány z důvodů zdravotních rizik, ale v mnoha zemích jsou stále legální.


Protestující po celých USA vyzvali k bojkotů produktů Monsanto, v důsledku toho, že Senát nepřijal zákon požadující označování GM potravin.

RT: Co je špatného na GM potravinách?

William Engdahl: 
Základním problémem GM potravin je, že jsou geneticky a biologicky nestabilní. Neexistuje žádná vědě známá genetická modifikace – a to vím od nejlepších odborníků na světě – která by byla stabilní, nýbrž vždy mutuje.

A další věc: všechny GM produkty, které jsou v lidském a zvířecím potravním řetězci v posledních 20 letech, jsou modifikovány především k jedné věci: 80% všech GMO je modifikováno k tomu, aby přijímaly chemikálie – pesticidy. Z nich je nejvýznamnější Roundup od Monsanta, který je nesmírně toxický. Plodiny jsou modifikovány k tomu, aby byly odolné této smrtící chemikálii tak, aby zabíjela vše, kromě Monsanto kukuřice, či Monsanto sóji a dalších Monsanto plodin. Veškeré tyto chemikálie jsou v lidském potravním řetězci právě tak nebezpečné jako GMO osivo mezi rostlinami.

RT: Proč právě teď vyšlo do ulic tolik lidí v různých zemích demonstrovat proti této americké společnosti?

WE: 
Myslím, že z prostého důvodu: Monsanto je hlavní společnost. Je to největší světový vlastník osiva. Koupili si všechny ty malé osivové společnosti, aby měli pod kontrolou všechny osivové varianty obilí, rýže, kukuřice, sóji, atd.

Dále, Monsanto koupilo i společnost, která mu dává patent na to, čemu se říká osivo – terminátor, které se samo zničí. Semena po jedné sklizňové sezóně spáchají sebevraždu. Takže farmáři nemohou použít svá semena k nové setbě. To nikdy v historii nebylo možné, dokud Monsanto nevyvinulo svůj terminátor.

A Monsanto je také synonymum pro genetické manipulace potravního řetězce a je zdaleka největší. Existují samozřejmě i další společnosti jako Syngenta ve Švýcarsku, BASF – německý partner Monsanta, Dow a DuPont Chemical. Ale Monsanto je opravdovým gigantem mezi všemi jezdci GMO apokalypsy.

RT: Proč americká vláda tak úporně brání zájmy Monsanta?

WE: 
Myslím, že je to strategický zájem americké agroobchodní lobby, což je lobby prezidenta Bushe z r. 1992. Monsanto tehdy přišlo do Bílého domu a mělo rozhovor za zavřenými dveřmí s Bushem, a přimělo ho souhlasit, že nikdy nebudou provedeny žádné vládní testy na zdravotní účinky a bezpečnost GMO produktů předtím, než budou tyto produkty uvedeny do komerčního oběhu. Bylo to nazváno doktrína „substanciální ekvivalence“ - to je podvodná doktrína, už jen když vidíte její název. Vědecky není v žádném případě přesná.

Takže až do nedávné doby nebyly prováděny žádné testy, kromě krátkodobých 90denních studií, které Monsanto předkládalo vládě, aby jí řeklo, že „všechno je prima“. Vychází najevo důkazy od lidí zevnitř vlády, kteří říkají, že byli donuceni měnit vědecké údaje pro Monsanto, aby ukazovaly pozitivní výsledky. Monsanto je tady jako liška, která hlídá kurník, protože si samo ověřuje zdravotní účinky a bezpečnost svých vlastních produktů.

Ale v mnoha zemích je otázka Monsanta a Gmo extrémně důležitá proto, že Monsanto si hodlá přivlastnit monopol na osivo po celém světě. Snaží se o všemožné podplácení a ovlivňování Evropské komise v Bruselu.

Z Francie vyšla studie publikovaná v seriózním vědeckém časopise pro toxikologii PEW, jejímiž autory jsou dr. Seralini a jeho francouzští kolegové, která dokázala, že krysy krmené GMO rýží nebo kukuřicí Monsanto byly postiženy obrovskými rakovinnými nádory, měly obrovské poškození orgánů a pětkrát větší úmrtnost než krysy krmené normálními obilninami (viz česky http://orgo-net.blogspot.cz/2012/09/sokujici-studie-gmo-kukurice-roundup.html). Studie byla potlačena Evropskou správou potravin. Ukazuje se, že většina vědců v EK má svazky s Monsantem.

Takže, Monsanto se snaží infiltrovat pomocí korupce, a pokouší se zablokovat označování potravin v Kalifornii, protože to by poškodilo celou jejich výrobní situaci v Americe. Lidé se začínají probouzet. Myslím, že změna půjde nejen proti Monsantu, ale vůbec proti biologickému inženýrství našeho potravního řetězce.





5 komentářů:

  1. Je až s podivem jak lidi nenávidí své děti. Staří říkají my už to nějak překlepem a děti se bránit nemohou. Dle studií o vlivu plodnosti je prokázáno že nejpozději 3 generace hlodavců krmená GMO potravinami je sterilní!!! K tomu trocha čerstvého vzduchu obohaceného letadly NATO a výsledek je jasný. Jak to vidím já tak oproti vládám které toto schvalují pro pár špinavých zlaťáků byl Hitler naprostý břídil!!!
    Eddie

    OdpovědětVymazat
  2. http://www.greenpeace.org/czech/cz/kampane2/geneticke-modifikace/

    OdpovědětVymazat
  3. Na fotbalových stadionech, na Superstar se sejdou tisíce lidí. Na protestu proti jedovatému jídlo sotva Pár desítek. V Praze to tak vypadalo.L

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se časem změní, a oni to moc dobře vědí. A nemají teď tyhle povodně a přívalové deště napříč Evropou zabránit dalším demonstracím? Nemyslím konkrétně proti Monsantu, ale tak když už se lidi konečně k něčemu rozhoupali...

      Vymazat
  4. Dobrá zpráva: http://www.naturalnews.com/040608_Monsanto_grassroots_activism_tipping_point.html
    MK

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.