12. května 2013

3D tisk - revoluční technologie: tiskněte si vlastní předměty!

http://www.prisonplanet.com/fabrication-power-to-the-people-why-no-government-can-stop-the-3d-printing-revolution.html


Výrobní síla patří lidem: Proč žádná vláda nemůže zastavit revoluci 3D tisku

Mike Adams
Natural News
May 11, 2013
Překlad: OrgoNet

Je tu revoluce 3D tisku, a to děsí vlády na celém světě, protože necentralizovaná technologie výroby ohrožuje jejich monopolní kontrolu nad fyzickými objekty. Za pár tisíc dolarů si každý může koupit 3D tiskárnu (a „dodatečné“ zařízení k výrobě) a vytisknout si fyzické objekty s použitím ABS plastu. (Níže seznam výrobců.) 3D plány jsou volně dostupné ke stažení online, a tiskárny začínají zaplavovat trh, s celou řadou dostupných modelů ke snadnému použití od celé řady výrobců.

Možnost tisknout si vlastní předměty zní průměrnému občanu úžasně. Potřebujete spojku k zahradní hadici? Nemusíte jezdit do Baumaxu, prostě si ji vytisknet! Potřebujete náhradní součástku k hračce vašeho dítěte? Tak si ji sestrojte pomocí softwaru a vytiskněte! Z ABS plastu se dá vytisknout jakýkoliv objekt, včetně kompletních vybavení a složitých detailů. Mnohé tiskárny také umějí tisknout v mnoha barvách.

Cody Wilson, 25letý student z Texasu, (web Defense Distributed http://www.defdist.org/) se nedávno proslavil tím, že zkonstruoval a otestoval tisknutelnou zbraň, která střílí municí 0,38. Zdá se, že pistole nejsou tak složité, stačí několik celkem jednoduchých součástek, což dokazuje Wilsonova plastová inovace. (O Cody Wilsonovi a jeho vynálezu více viz např. http://poorrichardsnews.com/post/49826146307/meet-the-liberator-the-brand-new-printable-firearm)


Jakmile to provedl, ameická vláda se vyděsila a poslala mu výhružný dopis, kterým ho přinutila stáhnout všechny 3D nákresy ze svého webu. Podrobil se tomu, ale předtím už byla zbraň stažena více než 100 000x, a statisíce narůstají ... Nyní ji najdete na The Pirate Bay – stačí hledat DefDist Defcad Liberator a snadno ji najdete ke stažení cestou bitorrentu.

Je vlastně směšné, jak se americká vláda snaží omezit „export“ informace. Informace cestují rychlostí světla, a jakmile byly plány vystaveny na webu Defcad, během sekund se začaly šířit po celém světě.

A o to mi jde. Vlády nemohou zastavit příliv informací, a protože informacemi jsou nyní i předměty (díky 3D tisku), vláda nemůže zastavit sdílení fyzických objektů.

Defcad mimochodem by mohl být zpět online a plně kompatibilní s ITAR (International Traffic of Arms Regulation) tím, že prostě omezí stahování na americké IP adresy a stahující potvrdí, že nebudou exportovat dokument. Tím by se zbavili ITAR, ale bylo by pravděpodobně jen otázkou času, než by si jiné ministerstvo na ně došláplo z jiného důvodu.

Vlády se vždy snažily zabránit občanům v přístupu k jistým předmětům

Před tisíci let, občané mnoha států nesměli vlastnit meče. To byly útočné zbraně té doby, a vlády je neústupně držely v nedostupnosti od lidí, které nemohli ovládat. Je to opravdový otevřený zdroj. To děsí všechny kontrolory ve vládě, kteří nemohou snést pomyšlení, že nemají železný monopol nad vším, co je v dohledu. Dokonce to děsí i některé lidi, kteří žádali o „volný zdroj“, a teď jsou proti němu, když zjistili, že to znamená sdílet plány na 3D předměty, mezi nimi i pistole.

Ve staré Číně občané nesměli vlastnit nože. Tak vznikly jídelní hůlky – císař řekl: žádné nože, jezte hůlkami! (To není legenda, ale skutečná pravda.)

Dnes se vláda USA snaží držet monopol na vlastnictví střelných zbraní ze stejného důvodu: soustřeďuje kontrolu v rukou vládnoucí třídy, aby občané byli bezbranní a snadno ovladatelní. 3D tisk toto vše mění. Je to antimonopolní technologie, Je antipatentní.

Defcad v tomto všem vede. Brzy znovu zahájí činnost jako vyhledávač 3D plánů. Skrze Defcad budete moci najít stažitelné 3D plány všeho, co si umíte představit. Od dětské lopatičky přes vánoční dekoraci po dětskou hračku. Budete si moci stáhnout součástky pro všechny možné předměty, včetně střelných zbraní a jejich doplňků. Můžete se již teď zaregistrovat na www.Defcad.com

Video Defcad (anglicky):
http://youtu.be/rO54gzfite4

Na trh vstupuje záplava 3D tiskáren

Mimochodem, společnost 3D tisku „Makerbot“ je známa mezi komunitou jako „Monsanto“, čisté zlo. Chtějí omezit, které předměty si smíte tisknout, a spolupracují s opresívními silami, aby si zajistilil, že nikdo nepoužívá jejich produkt (Makerbot) k tištění 3D předmětů, které společnost nemá ráda (nebo nechce, abyste je měli). Takže Makerbot nebrat. Je to orwellovská verze 3D tiskáren. Makerbot = orwellovská cenzura.

Jsou daleko lepší tiskárny, volné zdroje, které neomezují to, co můžete tisknout. Podívejte se na tiskárny RepRap http://reprap.org/wiki/Main_Page , Tantillus http://www.tantillus.org/Home.html , Leapfrog http://www.lpfrg.com/ , 3DTouch http://www.bitsfrombytes.com/content/3dtouch-3d-printer , nebo vysoce ceněný Ultimaker http://www.ultimaker.com/ . Nejnovější v této kategorii je tiskárna FormLabs http://formlabs.com/ , která má nejvyšší rozlišení poskytované za zákaznickou cenu.

Pro komerční použití a vyšší projekty jsou tiskárny dostupné od společností jako Cubify,Stratasys, EnvisionTec, Solido, Asiga,

Arcam tiskne předměty nejen z plastu ABS, ale i z kovu, Exone rovněž tiskne předměty z kovu.

Vývoj se stále urychluje a materiály se stále zlepšují. Inovace probíhají rychlostí exploze, a do deseti let budeme pravděpodobně všichni vlastnit 3D tiskárny, tak jako dnes vlastníme PC.

Obrovské ekonomické implikace

Ekonomické implikace jsou absolutně obrovské – zdaleka ne jen o tisk zbraně.

Například role velkých obchodních řetězců jako Home-Depot a Wall-Mart. Tyto obchody většinou prodávají malé předměty, které lze snadno vytisknout doma, zejména jakmile se stanou dostupnými kovové tiskárny. Kolikrát jste museli jet do takového obchodu pro nějaké těsnění, fitinky, šroubek, nástroj? V budoucnosti si je vytisknete doma.

Čína se specializuje na výrobu věcí, které si také budete schopni tisknout sami. Samozřejmě nebudete moci tisknout elektronické přístroje a televizní obrazovky, ale budete si moci vytisknout širokou škálu předmětů, které se nemusejí složitě skládat. Například nože, rybářské háčky, jehly, součástky k autu.

Proč vlády nenávidí 3D tisk?

Vlády to nenávidí. Pouhá myšlenka, že občané si vytvářejí svoje předměty, může zasáhnout jádro vládní filosofie, kterým je potlačování, kontrola, monopolizace a ničení svobody. Právě nyní jsou fyzické předměty kontrolovány vládou, protože je to relativně snadné. Ale kontrola nad informacemi je daleko složitější, a informace se s rozvojem technologie budou moci přeměňovat ve fyzické předměty.

Takže vlády nebudou moci kontrolovat fyzické předměty ani informace. Proto je 3D tisk revoluční.

Cody Wilson to pochopil. Ví, že na celém světě jsou lidé, kteří trpí útlakem vládních režimů, které by mohly být snadno svrženy miliónem občanů ozbrojených 3D tištěnými zbraněmi. Decentralizovaná technologie je osvobozující, a proto Wilson nazval svou první tisknutelnou pistoli „Liberator“ (Osvoboditel). Znamená to dát moc 99procentům a odebrat monopol zlu, zkaženým vládám, které vládnou silou a udržují své občany v otroctví.

3D risk je technologií svobody, a její rozvoj je nyní nezastavitelný. Kontroloři ve Washingtonu se budou samozřejmě pokoušet zakázat jisté typy dat a kriminalizovat jisté typy CAD plánů (kriminalizovat data), ale jejich snahy budou marné. Jsou zastaralé, 3D tisk převede informace na fyzickou realitu, a informaci je směšně snadné propašovat kamkoli rychlostí světla.

Proto je 3D tisk technologií svobody, a každý, kdo chce, aby se lidé osvobodili od útlaku korporací a vlády, by měl podporovat tento rostoucí průmysl.

Hledáme nápady, k čemu se nejlépe hodí 3D tisk

Já osobně teď zakládám experimentální laboratoř, kde si budu hrát s 3D tiskem, ale ještě jsem se nerozhodl pro tiskárnu. Plánuji, že o tom budu psát a dělat videa, a doufám, že budu moci tisknout součásti, které se používají v mém akvaponickém systému (pěstování rostlin a ryb v uzavřeném systému).

Pokud máte zkušenosti, můžete je sdílet se mnou a ostatními čtenáři na http://www.naturalnews.com/newstips/NewsTips.asp

P. S. Orgonet: 
Díky čtenáři za odkaz na české stránky 3D tiskhttp://www.3dtiskpro.com/index.php, kde najdete vynikající informace o této technologii, srozumitelně podané i pro ty, co o tom celkem nic nevědí (jako já).

P. S. 1. z dnešní pošty. Díky, oceňuji nabídku, já to asi nedokážu využít, ale  některé čtenáře to jistě zaujme (:-)))

Ahoj,
mám možnost se v Praze dostat k 3D tiskárně, a i něco vytisknout. Můžu ti tam zařídit prohlídku, možná bych i někoho ukecal na výklad co a jak to postavit.

Tiskárna to je RepRap, většina dílů dělaná na koleně.
http://3dtiskarna.sh.cvut.cz/

Mikelangelo.

10 komentářů:

  1. http://www.3dtiskpro.com/

    OdpovědětVymazat
  2. pořád mě to vyjde levněji v tom baumaxu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá záležitost! Tak trochu mi to připomíná dnes už "reálně zapomenutý" vynález - galvanoplastiku, českého vědce Antonína Šmída.... http://vimeo.com/26961457

    OdpovědětVymazat
  4. No hlavně, že si všichni militantní ovčané mohou "vytisknout" zbraně. Předpokládám, že právě takových CAD aplikací bude na netu k dispozici přehršel. Je mi jasné, že tato technologie je zatím v "plenkách", ale i tak by mně zajímala přesnostní tolerance +/- mm a pevnost, hlavně u kovových dílů. Po vyšperkování to jistě bude dobrá technologie a současně i dobrý byznys pro výrobce softwaru. V e-shopu si objednáte požadovaný výrobek, zaplatíte a dostanete kód, který vám umožní stažení konkretního softwaru pro vybraný výrobek a ten vám doma vyleze z 3D tiskárny. Za pár let se tímto způsobem budou prodávat i potraviny a oblečení. A kouknem ještě dál, po zdokonalení a stabilizaci biohmoty si klidně můžete "vytisknout" manželku či manžela, přesně dle svých představ, anebo dle katalogu. No, uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Holandsku se chystají takto vytisknout celý 3-podlažní dům i se střechou a komínem !!!

      Vymazat
  5. Technologie skvělá, určitě to ušetří strašně moc peněz všem a je to krok k lepšímu.Lidi se stanou více samostatnější a to je to důležitý. Ale ty zbraně se mi tam moc nelíbí. Pak by si mohlo každý dítě vytisknout kvéra.

    OdpovědětVymazat
  6. No ale to není v zájmu států združených v OSN. Ty mají jiné plány co s náma)))
    Cituji: Vážky vařené v kokosovém mléce se zázvorem jsou indonéskou delikatesou. Dosud bylo identifikováno 1900 druhů hmyzu jako lidská potrava. Hmyz pravidelně pojídají až dvě miliardy lidí.

    Pro vlády a výrobce potravin bude důležité, že dobytek a kuřata špatně konvertují potravu ve své maso, ale cvrčci, uvádí se ve zprávě OSN, vyžadují pouze dva kilogramy potravy na každý kilogram získané váhy. Kromě toho lze chovat hmyz krmením lidským a zvířecím odpadem a snižuje se při tom kontaminace. Hmyz vypouští do ovzduší méně skleníkových plynů a méně čpavku než dobytek nebo prasata a vyžaduje o hodně méně pozemků a vody než pěstování dobytka," uvádí se ve zprávě.
    Za kilo much půl kila kuřete ve Vodňanech. To se vyplatí.
    Časem to načálníci otočí a budem tak nosit povinně nazpátek kilo kuřete za půl kila much.
    r.m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V USA už vyrábí kolik let syntetické maso z uhlí !

      Vymazat
  7. 3D tlačiareň máme v práci. Celkom príjemná mašinka.

    T

    OdpovědětVymazat
  8. Let’s hope that 3D printing will not be used for manufacturing firearms. We should see it as a helpful tool for better living. Actually, I 3D-printed useful household stuff like chopping boards, flip flops, water sprinklers, and plates & cups in PLA filament

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.