9. června 2013

Červenorůžová záře při západu Slunce

Dnes při cestě ze zahrádky kolem 21.00 mě překvapila růžová a postupně rudá záře, kterou vytvořilo zapadající Slunce (západ dnes v 21.09). Bylo to tím více překvapující, že předtím již asi hodinu bylo zataženo a stahovaly se různé vrstvy mraků k bouřce. (No, moc jim to stahování nešlo, na zahrádce byl totiž v akci butaňák s kastrůlkem octa. Snažili se vyhnat hrady do výšky a stáhnout kroupy, ale trochu je ten ocet zdržoval...)

Záře byla krásná, surrealistická, ani se mi nezdála zlověstná, trvala tak 10 minut, z toho jen chvíli v plné intenzitě. Cesta vede lesem, a ta barva byla všude kolem, prosvítala mezi stromy, bylo to jako růžová nebeská koupel ... Zacinkala mi i SMSka od kamarádky, jestli taky vidím tu červenou záři (:-))))

Škoda jen, že to vzniklo zřejmě průsvitem slunce přes jakousi chemickou či kovovou oponu, a škoda, že to znamenalo nějakou neblahou povětrnostní událost (možná ty bouřky, co "explodovaly" nad Rakouskem a blížily se na jih Čech?).

Foťák mi zrovna nefuguje, ale nějaké fotky se našly na webkameře. Ve skutečnosti mi to připadalo červenější ...

Animace: http://youtu.be/-G1S1dQ2u3o

Stejný jev viz též http://orgo-net.blogspot.cz/2013/06/zvlastni-bourka-na-rakovnicku.html

10 komentářů:

  1. Ano, v posledních letech i mě ty červánky, kdy je celá obloha do ruda spíše děsí, než fascinují. A to nemám v oblibě vidět ve všem čerta !
    Každopádně, dle červánků bychom měli očekávat, že ráno bude pořádná kosa .

    dan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávno som to tu tiež písala, večer červánky, ja v župánku na priedomí, a ráno zzzzzima..., už ma serú..

      Vymazat
  2. Octuju, co se dá. Už mě nebavěj.
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. octovali octovali a jestli nezemřeli...octují do dnes :-)))))))))))))))))))))))))))

      Vymazat
  3. Též pozorováno 10km jižně od Budějc. Jen podotýkám, že v pravém dolním rohu, kde záběr končí celá ta včerejší"krása" začínala. Též jsem svolával celou rodinu, aby se na to šla podívat :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi je to po celej evrope. neco pred devatou vecer primo pred ocima. z osklive sede najednou ruzovo. a to mam okna jen na vychod.kdyz jsme byli mali, tak jsme videli cervanky vzdy pri zapadu slunicka.
      Amberg-nemecko

      Vymazat
    2. To byla určitě ta TTA záře z toho kosočtverce uprostřed Pacifiku. Klimouši odsud ogrilovali celou Střední Evropu !

      Vymazat
  4. tak to asiže nebyly červánky, ráno bylo teplo a v 7:15 pěkně dusno a špatně se dýchalo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě dnes dopoledne fascinovaly takové divné přízemní mrako-mlhy nad rozsáhlými lesními oblastmi v okolí Č.Krumlova. Mohutně se z těch lesů vypařovalo až tak, že celé kusy cárů té mlhy (páry?)vlásečnicovitě vzlétaly nahorů k obloze, ale v určité výšce (odhadoval jsem to tak na 150-200 m) se to zastavilo, a vytvořilo takovou mrako-mlžnou clonu, která jen houstla a rozšiřovala se po stranách. Ale nahoru to již nestoupalo. Nad tím bylo asi tak ny výšku do 3 km čisto, jasno, a až pak následovala umělá oblačnost prolnutá chemodekou. Viděl jste někdo přes víkend nebo dnes něco podobného ? Prostě, co spadlo na zem, a neodteklo do povodní, oni usilovně grilujou a vypařujou to zpět na oblohu ! Ničí zem a úrodu povodní, a nato ji ihned vysouší. Bodejť by rostlinstvo z toho nedostávalo megašoky, a kvůli tomu bude úroda mizivá, možná že dokonce žádná. Já jsem vám už tady několikrát psal, že zednáři jsou dohodnuti s Babišem, a dalšími potravinářskými lídry, že během léta nebo na konci neúspěšných žní provedou zdražování tak, žě chleba co stojí dnes 30 Kč, bude skokově stát 100 Kč. A ostatní potraviny také vyskočí 2 až 3 x výš !!! Kdo se nebude zábovovat potravinami včas, bude o hladu !!! Příděly to nevyřeší, bude s nimi obrovská korupce a překupnictví !!!

      Vymazat
    2. http://inner-light.ning.com/profiles/blogs/gaiaportal-10-6-nelad-c-energie

      http://inner-light.ning.com/profiles/blogs/poselstv-od-mistra-serapise-beye

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.