5. července 2013

Umělá bouře nad Kralickým Sněžníkem

Díky čtenáři za zdokumentování svého pozorování o umělé tvorbě bouře 4. 7. 2013. Unikát - málokdy máme možnost uvidět bouřkovou oblačnost, zaznamenanou radarem, i živě, s odstupem 50 km, kdy teprve vidíme její tvar! 

Dobrý den,

jsem Vaším pravidelným čtenářem a dlouhý čas i pozorovatelem počasí, kdy výsledky korespondují mnohokráte s Vašimi vysvětleními a tak Vám zasílám jako jeden z mnoha radarový snímek s aktuální situaci na východě republiky, kdy se nad oblastí Kralického Sněžníku vytvořila bouřková činnost a nechce se jí posunou ani o kilometr, 

Z dálky cca 50km jsem vyfotil tuto placku (viz foto) nad tím vším a rozhodně  nejde o oblačnost přírodně vytvořenou. Posuďte sám.

Na dalším snímku je vyfocena včerejší oblačnost nad Českou Třebovou, kdy se odpoledním sypáním nic nespustilo, i když nám nad hlavou létali jak diví, nejspíš lidé berou už nejen ze zvědavosti octování vážně. Obrázek je po rozpuštění odpolední oblačnosti, takovéto "beránky" jsem tu ještě neviděl.

S pozdravem čtenář z České Třebové, 4. 7. 2013






15 komentářů:

  1. Takovéto beránky vídávám a dokumentuji poměrně často v okolí Hradce Králové, ale už jsem je viděla i na Moravě a jiných místech. Jedná se prý o tzv. orografické vlnění, způsobují ho vrcholky či hřebeny hor, které oblačnost rozvrásní. Toto vysvětlení bych přijala a pochopila, kdyby Hradec Králové nebyl jedna obří placka a hory široko daleko žádné. Když tohle na obloze vidím, upozorním na to hned ostatní. Koukejte na ty mraky! A oni hmm a co jako? Mraky no...pak si připadám trošku bezmocná :) Onehdy mi maminka říkala že ty šílené výkyvy počasí atd má na svědomí globální oteplování, jak se mísí ty teplé proudy vzduchu se studenými, říkali to prý v televizi. Ani jsem se nepokusila o tom s ní debatovat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale velká chyba! Měla jsi s ní debatovat, aspoň by tě dala do pořádku!

      Vymazat
    2. Jojo, potvrzuju, v HK je tohle poměrně častý jev:(((

      Coccinelle

      Vymazat
  2. K octování mám jednu připomínku: V prostředí kyselých par vznikají sloučeniny barya rozpustné ve vodě a toxičtější.
    To může znamenat, že "octař" sám sebe rychleji otráví a klimateroristi od něj budou mít dřív pokoj.
    Jinak poslední obrázek je príma ukázka mraků nasycených el. vodivými částicemi při ozařování elektromagnetickým zářením. Vzdálenost mezi nimi odpovídá délce půlvlny toho záření. Hezká ukázka nízkofrekveční technologie. Pokud by se změřila vzdálenost mezi řadami, dá se po dosazení do vzorce spočítat frekvence záření. Vzorec je ve fyzikálně-chemických tabulkách pro střední školy.
    r.m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska jsem byla velmi překvapena. Jak už jsem psala dříve, používám ocet hlavně na ničení plevele na chodníku, neb je to ekologické. Polila jsem octem před dvěma dny chodník před domem a dneska jsem kontrolovala, zda plevel skutečně uschnul. A co nevidím? Mezi spárami dlaždiček byl nějaký vysublimovaný bílý prášek. Co to může být? Kdybych měla laboratorní sklíčka, tak bych ten prášek na ně nabrala a někam bych to na rozbor zaslala. Ale kam? Poradí mi někdo? A kde seženu ta laboratorní sklíčka?

      Vymazat
  3. Dobrý den je možné se s Váma nějak skontaktovat a domluvit se na spolupráci v octování? jsme z Litomyšle.Snad nevadí,že se tady takhle ptám.Děkuji za odpoveď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, urcite ano, kontaktujte prosim moderatora diskuze o poskytnuti moji emailovky. Diky za pochopeni.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď určitě jej budu kontaktovat.:-)

      Vymazat
    3. Dobrý den bohužel Orgo nemůže najít váš email a nechci ho tím zatěžovat tak tady píšu kont. email na sebe wareznnet@seznam.cz tam se mi můžete ozvat.Děkuji.

      Vymazat
  4. Moc hezké, jak z učebnice. U nás se jim to nepovedlo. Ocet tomu učinil přítrž. Když víte, kdy začít octovat. Je tu však nějaký další útok, protože když stromy po odkvětu nasadily plody a ty začly úspěšně růst, najednou jednu noc všechny tvrdě opadaly, jako by je někdo otrhal. Plody svěží, nezvadlé, neponičené, naráz na zemi. Cca. 50 ks. Vychází mi to na mikrovlný útok...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu potvrdit, plody na naší zahradě rovněž opadali ve velkém a nemám tušení, čím to je. Opadaly nám hlavně malé miniaturní hruštičky a broskvičky. Co je ale zajímavé, že naopak kiwi bude nadúroda.

      Vymazat
  5. jé , ten Stártrek, loď Interprajz byla i u nás ve Slezsku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hlavně že si malí hrajou aspoň nezlobí

      Vymazat
  6. Hm, keď pozerám tak búrková "huba" veľká visela i nad slovenskou lokalitou , Krtíš, ZVolen, ten deň som opisovala ako "sháňanie ovečiek".
    A ovečky, či skôr ovečka hutná sa spustila až deň na to, včera večer. Dva dni im trvalo kým nás skropila búrka.
    Vidím to pozitívne, ... až dva dni :-)) !!!
    B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to spíš připadá, že nás "někdo" zvyká na to, že se na obloze v oblačnosti obejvují něco jako "atomové hřiby", aby až přijodu ty skutečné, lidi nechytala z nich panika. Prostě si budou myslet, že vidí další klimahřib, jen jiného typu a tvaru !

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.