5. října 2013

Bude ve Švýcarsku zaveden základní nepodmíněný příjem?

Děkuji čtenářům, kteří mi zaslali odkaz na článek v Lidovkách: Podívejte se, na náměstí se rozdávaly milióny pro každéhohttp://byznys.lidovky.cz/podivejte-se-na-namesti-se-rozdavaly-miliony-pro-kazdeho-pet-/firmy-trhy.aspx?c=A131004_161150_firmy-trhy_mev


Protože jsme zde nedávno upozornili na petici občanské iniciativy EU za zavedení základního nepodmíněného příjmu, viz http://orgo-net.blogspot.cz/2013/09/podpisova-akce-za-zakladni-nepodmineny.html ,mohl by u někoho vzniknout dojem, že už je něco vyhráno, ale není, ono to nesouvisí. Nezapomeňte, že Švýcarsko není v EU, toto je jeho samostatná aktivita ...

Mimoto, název i celý článek Lidovek podává značně zkreslený obraz toho, co se tam vůbec dělo. Viz původní článek německy viz http://www.news.ch/Volksinitiative+fuer+bedingungsloses+Grundeinkommen+eingereicht/601756/detail.htm

Šlo o to, že švýcarská Lidová iniciativa za základní nepodmíněný příjem už poněkolikáté (asi potřetí?) od r. 2011 měla začátkem října opět dostatek podpisů (126 000), aby mohla uvést do parlamentu jednání na toto téma. Takže se bude opět jednat. Aby Iniciativa upozornila na své aktivity, uspořádala nevídanou propagační akci: půjčila si od banky 8 miliónů švýcarských "pěťáků"  zlaté barvy (švýcarských centů, nikoliv eurocentů, v celkové hodnotě 400 000 švýcarských franků), symbolicky za každého z 8 miliónů švýcarských občanů jeden, a vysypala je na náměstí v Bernu. Tak vznikla "hora zlata" symbolizující hojnost.

Nebyly to tedy žádné "milióny pro každého", jak píšou Lidovky, nýbrž o symbol, že Švýcarsko má dostatek peněz pro každého svého obyvatele. Mince se na náměstí různě fotily a přehrabovaly, lidé, zejména turisté, si nějaké odnesli jako suvenýr, ale nikdo se určitě na pěťákách nenapakoval (:-)) (I kdyby to někoho napadlo, co s pytlem pěťáků (:-)

Zpráva je v každém případě potěšující a povzbuzující, protože aspoň víme, že na světě existuje místo, kde jednání na toto téma už probíhají.

Švýcaři by si přáli základní nepodmíněný příjem ve výši 2 500 švýcarských franků, pro děti 1/4. Aktivisté iniciativy mají spočítáno, že stát na to má. Zjednodušeně vyjádřeno, odpadly by složité sociální dávky, tím by se ušetřilo za státní úřady, které je spravují, a zbytek by se doladil v daních.

V parlamentu má ZNP své příznivce i odpůrce. Má to samozřejmě mnohé nevyjasněné háčky, a nejobávanější je asi ten, že by zřejmě došlo k velkému přistěhovalectví do Švýcarska, a neví se, jak by se to zvládlo. Naděje na skutečné zavedení není myslím v tento okamžik velká. Ale aspoň se o tom mluví.

Každopádně, švýcarská iniciativa je velmi nadějná, a dává naději i nám, kteří jsme v poutech evropské mašinérie. Jakmile by se základní nepodmíněný příjem prosadil v některé zemi, v dalších by to pak už šlo mnohem snadněji.

Peníze budou existovat na světě, dokud tu existuje lidské ego, takže s ubýváním ega by mělo ubývat i závislosti lidstva na penězích, a tohle je jeden z prvních náznaků. Lidé už vědí, že je to možné. (Možná už jste někdy pocítili, jak ty peníze jsou vlastně absurdní a nesmyslné. Jestli ne, zkuste se podívat na film Nádherná zelená.)

10 komentářů:

  1. Počkáme, jak ten vzor ve skutečnosti dopadne.
    Nepodmíněny příjem u nás mají některé privilegované skupiny už celá desetiletí automaticky a jak to vypadá?
    Bohatnou herny a vzdělání a na další základní životní potřeby jim stejně nezbývá a stejně kradou.
    Místo tvoření produkují jen zmar a vlastní sádlo.
    Pokud základní příjem bude fungovat ve smyslu selekce (žádná další podpora + tvrdé tresty za kriminální činnost), lze ho jednoznačně přivítat.

    OdpovědětVymazat
  2. Najväcsim omylom cloveka je mysliet si ze peniaze existujú, ako sa na to poukazuje aj v tomto clánku: "Peníze budou existovat na světě, dokud tu existuje lidské ego" To je OMYL! Ziadne peniaze neexistujú!!! A to preto ze vsetky peniaze sú vytvorené ako DLH!!! Keby sa vsetky dlhy splatili, tak by neexistoval ani jeden halier na svete. A na úroky nie sú vytvorené ziadne peniaze. Takze stále je vsade na svete málo penazí a kazdý clovek a kazdá spolocnost bojuje o to aby mala viac penazí, aby mohli platit aj úroky, ale kedze to matematicky nie je zlúcitelné, tak sa staré úroky platia novými pozickami a celý systém akceleruje k väcsej nezamestnanosti a zobráctvu. Je to pyramída a len tí na vrchu pyramídy zarábajú na systéme, lebo za peniaze vytvorené z nicoho sa im dostanú do rúk reálne hodnoty. PRETO SA TESIT, AKO MALÉ DETI, ZE TAM , ALEBO TAM DOSTANÚ NEPODMIENECNÝ ZÁKLADNÝ PRÍJEM, je dalsou pascou a koniec koncov to vedie do nesmierneho otroctva a zotrocenia cloveka a národov!!! A tu odkaz na zamyslenie: http://theeconomiccollapseblog.com/archives/world-bank-whistleblower-karen-hudes-reveals-how-the-global-elite-rule-the-world
    A tu video: http://www.youtube.com/watch?v=gHVgRgYdCsQ

    A ak má Svajciarsko dost penazí, ta ke to na úkor iných krajín na svete pretoze ziadne peniaze neexistujú!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Citim tak isto, ze "zakladny nepodmieneny prijem" je vlastne pascou..... Mozno si tym illuminati planuju "kupit" cloveka urcitym sposobom a pre urcity zmysel.... Povedia : "Chces ho aj nadalej dostavat, a nemusiet chodit do prace ? Tak potom rob toto, toto a toto.....".... A mozno sa stale budu sprisnovat kriteria na zakladny nepodmieneny prijem..... A PRIDU ROBOTI !!!!! IM IDE O TO !!!!(teraz mi to prave napadlo...).... ZAKLADNY PRIJEM = vacsina ludi nechodi do prace (alebo aspon polovica) = PRIESTOR PRE ROBOTOV..... Ale nie hocijakych....!!!...... JA NEPODPISEM ZIADNU PETICIU/NAVRH ZA NEPODMIENENY ZAKLADNY PRIJEM.... Snad nemusim vysvetlovat preco....
      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. Presne :) a tu treba dodat ze príjem znamenajú nákupy a nákupy znamenajú výrobu niekde vo svete za otrocké platy. Peniaze by v spolocnosti mali vznikat nie na základe konzumovania matérii a pôziciek, ale na základe odvedenej práce. Spolocnost rozhodne co chce financovat a to financovanie financuje iba odrobené hodiny. Cize také auto, alebo iná matéria by mala cenu odrobených hodín a nie cenu ktorá je tam pridaná len na základe toho co je trh schopný platit. Opotrebované veci by nemali ziadnu trhovú hodnotu, lebo nie je do nich vlozená práca. Cize ludia by dávali iným ludom to co nepåotrebujú. Aby sa zem nenicila, tak by boli veci robené tak aby mali temer väcný zivot a aby sa nekazili. Ziadne pozicky by neexistovali a ludia by tým prácom nemuseli tolko pracovat. práca pre spolocnost 4 hodiny denne by stacila úplne. Väcsinu práce by vykonávali roboti. Nás ekonomický advokát Henning Witte propaguje velmi za tento model a tvrdí ze na taký dom by clovek zarobil behom troch rokov. Ceny sú dnes nadhodené aj tým ze vsetci majú pôzicky, cize aj fabriky majú pozicané peniaze a len na základe úrokov je vsetko predrazené o najmenej 40% k tomu treba dodat státne pôzicky, peniaze nikdy státu nestacia na nic ani vo Svédsku! Vzdy chýbajú peniaze! Vzdy! V Cechách vyberáte drahé poplatky za dovoz na cestách a máte lepsie cesty? Dialnica medzi Prahou a Brnom v lete som tam bol. Co dodat? Áno teraz ju vraj opravujú, ale urcite nemajú peniaze na iné opravy ciest. Stále tu je nedostatok penazí a to preto, lebo celá ekonomika vo svete je jedna pyramídna hra! Tí na vrchu zarábakú a ostatní sú zotrocení, ale to nevidia, lebo sysstém dovoluje, ze jeden má viac a druhý menej. Preto to ludia nevidia a odsudzujú sa navzájom, najmä tých co majú menej. A preto skutocná zmena nastane ked clovek zacne od seba. http://www.whitetv.se/sv/

      Vymazat
    3. ale to není pravda protože oni si lidi koupili už dávno
      důkazem je to že všichni používají jimi emitované peníze
      peníze jsou totiž v určitém smyslu i mocenský prostředek nadvlády
      ZP znamená možnost neprodávat svou práci na trhu práce za peníze ale mít možnost ji alokovat jinak což je dle mého názoru krok k postupnému rozkladu tohoto systému samozřejmě kdyby lidi přestali používat jejich peníze tak se to zhroutí hned ale to je utopie takto mi to přijde schůdnější

      Vymazat
  3. Existují, respektive kryté peníze mají reálnou hodnotu. Tento systém však prakticky po pádu východního bloku zanikl. Je potřeba se vrátit zpět k tomuto systému, tj. nežít na dluh, ale spořit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. toto je kartalistický blábol kryté peníze jsou samozřejmě taky dluhem a taky mají pouze odvozenou hodnotu ve skutečnosti není rozdíl mezi zlatým standardem a současnými penězi kromě větší jistoty potenciálních rentiérů
      hodnota peněz je dána tím co je možné za ně koupit a ne nějakým krytím

      Vymazat
    2. Hlavně že přímo na Orgonetu je video s Davidem Ickem, kde o penězích hovoří, viz i předchozí komentáře. Peníze jsou iluminátský nástroj, kterým účelně manipulují masy a dělají z lidí žebráky a otroky. Radovat se, že za nás budou dělat roboti, to může napsat jenom snílek. Přitom to úzce souvisí s čipy, implantáty a manipulací mysli všeho druhu, ti roboti co na nás budou dělat budeme totiž my sami Human-androidi. K tomu naštěstí nedojde, vzpomene si někdo čím končila čtyřdílna série videí s D. Ickem? Nemyslím že by povzbuzovat někoho aby seděl doma a bral za nic neexistující peníze. Ta série končí tím, že se máme obrátít k lásce, ale jak je vidět, je to k nepochopení, už kolik, dva tisíce let?

      Vymazat
    3. No, nevím, nevím, p.D.Icke má už také "máslo na hlavě" ! Na jednom videu se ho reportérka ptá, proč používá na některých svých plakátech v rámci svých přednáškových turné okultní a kabbalistickou symboliku. Pan Icke nebyl schopen na tuto otázku uspokojivě odpovědět, a stále cosi brblal a odcházel od tématu !

      Vymazat
  4. Když tu čtu některé názory, ztrácím naději, že se něco změní, dřív než to celé zkrachuje. Prostě si lidi nedokážou představit, že práce nebude. (Nedávno jsem četl, že nějaký ústav v USA vyvinul 3D tiskárnu, která "vytiskla" budovu. Co bude za 20.-50. let?)

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.