3. října 2013

Rozpočtová krize v USA, Obamova zdravotní péče a veteráni 2. světové války

aneb Nevěřte, že stát něco činí ve vašem zájmu

Současná rozpočtová krize v USA přináší zajímavé až zábavné průvodní jevy, a dost to hýbe Amerikou, takže přináším malé shrnutí, jak o tom píší alternativní média. 

Rozpočtová krize či nouze znamená, že se nevydávají peníze ze státního rozpočtu a tudíž jsou uzavřeny státní instituce, dokud se strany republikánů a demokratů na něm nedohodnou. Je to v vládní krize, dluhová krize. Státní zaměstnanci mají nucenou dovolenou (800 000!) nebo musejí pracovat zadarmo, armáda nemůže platit účty, čili má omezenu činnost, atd. Není to v USA nic výjimečného, myslím, že k tomu dochází nejméně jednou ročně. Příčinou současné krize je zejména zákon o povinném zdravotním pojištění, čili Obamova zdravotní péče, který má platit od r. 2014, a který si republikáni přejí změnit, proto ten rozpočtový nátlak. 

Obamacare

Američané, jak známo, žijí často zdravotně nepojištěni, protože je to velice drahé (prý asi 40 miliónů lidí). Pro zcela chudé je tam jakýsi systém péče zdarma, ale v zásadě zdravotní péče tak, jak ji známe u nás, neexistuje. Obama tedy při volební kampani slíbil všem bezplatnou zdravotní péči. Stručně řečeno, podle nového zákona by si všichni Američané měli povinně platit pojištění, podle výše svého příjmu, zdravotního stavu. atd., a mít tak nárok na bezplatnou a všem dostupnou zdravotní péči.



Avšak již nyní je zřejmé, že je to zákon vyhovující zejména soukromým pojišťovacím společnostem, kterým budou plynout od občanů ony sumy stanovené zákonem, čili mají zajištěnu bezpracnou prosperitu. Den před zahájením systému 1. října jejich akcie na burze zaznamenaly raketový vzestup.

Ukazuje se však, že pro mnoho obyčejných lidí je ten zákon likvidační, a rozhodně jim nepřinese bezplatnou zdravotní péči, nýbrž další dluhy a zhoršení finanční situace.

Jeden občan se středním příjmem právě zveřejnil na Twitteru svou zkušenost: přihlásil se online do systému Obamacare. (Přihlašování mělo být zahájeno 1. října, vzhledem k rozpočtové krizi však lidé narazili na to, že byly zavřeny i státní weby a servery. Pak to přece jen spustili.). Byla mu vypočtena měsíční částka pojištění 597 dolarů. Tu si nemůže dovolit platit, takže si zvolil alternativu – nepojištění a zaplacení roční pokuty. Druhý den mu přišel ze systému mail, že jeho pokuta činí přes 4 037 dolarů, a že dokud ji nezaplatí, bude mít neplatný řidičák, dále po 24 měsících neplacení mu může být obstaven dům, a že dlužnou částku si nakonec stát může stahovat po splátkách přímo z jeho bankovního účtu! Rozhodně tedy nejde o bezplatnou ani všem dostupnou péči!!! 



Jsou to sankce, o nichž lidé nebyli předem informováni, anebo možná jen systémem „drobného nečitelného písma v zápatí dokumentu“, jak to bývá … Podobná svědectví postupně pronikají do médií, lidé se probírají z iluzí. (Viz http://www.infowars.com/obamacare-fines-to-be-seized-from-bank-accounts/)

Veteráni

V rámci rozpočtové krize jsou zavřeny i státní přírodní parky a muzea. Tak vznikla celoamerická aféra, v níž hlavní roli hrají veteráni 2. světové války. 1. října se tradičně konají jejich setkání v místech památníků 2. světové války, nejznámější je ve Washingtonu. Když 1. října přiletěly skupiny veteránů na svá setkání (80-90letí, mnozí na vozíku), památníky byly zavřené, někde jen s informační cedulí o zavření z důvodu rozpočtové krize, někde dokonce s policejními zábranami. I rozhodli se rozhořčení veteráni někde tyto zábrany otevřít a nezákonně vstoupit do památníků, a bylo jim vyhrožováno zatčením. (http://www.prisonplanet.com/obama-administration-deliberately-blocked-access-to-veterans-memorials-in-order-to-make-shutdown-appear-worse.html)

Video: Jak frustrovaní veteráni nezákonně pronikli do Památníku 2. světové války 


P. S. Orgonet:
Jak nám to připomíná české zákonné prosazování "pilířů" sociálního pojištění ...
A jak se už i naše soukromé zdravotní pojišťovny napakovaly tím, že jsou výhradními příjemci sum plynoucích od lidí ... a jak teď ovládají náš systém péče ... je to všude stejné.
Za všemi těmito událostmi stojí samozřejmě lidský egoismus jedinců i skupin, a dokud se nevybije, nemůže dojít ke změnám k lepšímu. Buďme rádi, že se nám tak pěkně vybíjí (:-)))


11 komentářů:

  1. Mimochodem, že by jim došly peníze i na postřik oblohy? Alespoň u nás na Hradecku totální azuro ani čárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kdepak, dnes rano me malem klepla pepka, kdyz jsem se podivala z okna. A strikaj jak divoci do tedka. Jen uz jsem skoro nasrana na lidi, ze se opet niceho nevsimnou.

      Vymazat
    2. Stříkají a létají v noci !! ;)

      Vymazat
    3. a co si udělal jen tu plácáš nesmysly , neviděl sem tě nikde s transparentem !!

      Vymazat
    4. Transparenty už nejsou v módě, když už tak jedině billboardy :-)

      Vymazat
  2. a jak teď ovládají náš systém péče ... je to všude stejné

    Ne, neni to vsude stejne, myslim, ze to nebylo stejne v Libyi, neni to v Rusku, Cine a spol. Bombardovat treba, aby se to srovnalo.
    Jinak by nekomu treba i doslo, ze pred rokem 89 to slo i bez zdravotnich pojistoven a pokud potrebujem meziclanek, kde se trati penize, mozna by stacila jedna statni pojistovna.

    xoxo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pamatujte na globální plán : depopulace lidstva ! A ten nejenomže stále běží dál, ale je současně rozvíjen a rozšiřován o další genocidní praktiky a technologie !

      Vymazat
  3. není to tak jednoduché jak se tu píše, úmysl je dobrý, ale těžko se to v Usa prosazuje, hlavně že by republikáni schválili vyšší výdaje na zbrojení atd.

    OdpovědětVymazat
  4. Právě proto, že "JIM" to došlo, muselo se začít s pojišťovnama, legální zlodějna.

    OdpovědětVymazat
  5. Ale pořád si stěžují zmíněný poplatek je 597 usd. sle jaký že má příjem ? A to neplatí daň 1 usd. z každého litru benzínu či nafty. A určitě má dvě auta. Bohuš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě tryskáč v hangáru na zahradě :-)

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.