3. října 2013

Tipněte si, kolik látek obsahuje obyčejný rohlík?

Můj tip byl tak 7. Dříve se dávala jen mouka, voda, sůl, droždí, do "tukových" i tuk, to je 5. Dnes tam určitě je ještě něco na chemické vylepšení - tak 2 věci? No dobrý, dejme tomu celkem 10 - i když pomyšlení, že mám sníst v rohlíku 5 látek normálních a 5 chemických už mi připadá jako značná nechutnost ...

Až se dočtete, kolik tam těch látek je a jaké, přestanete se divit, že to kupované pečivo už vůbec nemůžete jíst. Já ho nedokážu jíst už hodně let, a to ani chleba, organismus se tomu vzpouzí, a teď vidím proč. Díky Idnes za info (:-)))

Mouka, voda, sůl a droždí nestačí 
Zdroj: IDnes
30. září 2013 

Pokud jste si mysleli, že obyčejný rohlík, který kupujete v obchodě, obsahuje vodu, sůl, mouku, droždí, popřípadě olej, tak jste se velmi mýlili. 


Dnešní rohlík je téměř kompletní chemická laboratoř, obsahuje totiž navíc regulátory kyselosti, kypřicí látky, emulgátory, enzymy... celkem více než třicet látek.

Do rohlíků se tyto látky přidávají proto, aby přizpůsobily chuť i vzhled rohlíku co nejvíce aktuálním přáním zákazníků a dobře se prodávaly. Pomáhají navíc pekařům, aby se jim těsto dobře zpracovávalo. Tak velký počet "zlepšovacích" přípravků v jednom rohlíku však překvapil i experty na potravinářské technologie.



"Zlepšovací látky přidávají do těsta všichni pekaři, aby splnili dva základní požadavky prodejců - že má být pečivo co nejvíc trvanlivé a co nejlevnější. Toto je však extrém, tolik látek v rohlíku jsem snad ještě neviděl," říká s úsměvem Josef Příhoda, docent v oboru cereální chemie a technologie na VŠCHT. Všechny látky jsou však podle něj zdravotně nezávadné a člověk se nemusí bát, že by mu jakkoliv uškodily.

Naše babičky si podle něj vystačily s olejem, solí, moukou a vodou. Pokud chtěly, aby jim pečivo zůstalo déle čerstvé, přidaly trochu oleje. Dnešní doba si však žádá inovace, a tak je i pečení "velká věda".

Jaké přídavné látky se do těsta přidají, však nevymýšlejí pekaři, ale samostatné firmy, které je mění několikrát v roce podle složení základních surovin a tak, aby mělo pečivo co nejlepší chuť. "Ty nejpoctivější firmy jezdí na pole ještě před sklizní a zkoumají chemické složení zrn, aby na základě jeho analýzy vymyslely tu nejlepší přídavnou směs," popisuje Příhoda s tím, že co konkrétně se do směsi přidá, záleží hlavně na zkušenostech odborníků, kteří chuť i vlastnosti těsta neustále zkoumají a snaží se ho vylepšit.

Podle Marcely Slukové, odborné asistentky VŠCHT, se pak někdy může stát, že zlepšující složky obsahují látky, jejichž vlastnosti se navzájem vyrušují. Na etiketě z balených rohlíků nakoupených v Makru byla například kyselina askorbová, která má zlepšovat vlastnosti těsta, tedy přinést kýžený objem a dobré kynutí. Zároveň však v něm byl cystein, která působí opačně a strukturu těsta naopak oslabuje.

Podle ní se stalo patrně to, že výrobci smíchali dvě směsi přídavných látek, jednu základní, která obsahuje ozkoušené přípravky, a druhou doplňkovou, která měla těsto dále vylepšit a neuvědomili si, že tím zároveň vyrušili účinek první látky v základní směsi.

Podle mluvčího pekáren United Bakeries, které rohlíky s velkým obsahem přídavných látek vyrobily, pomáhají tyto látky vyrovnávat kolísající kvalitu a zpracovatelnost mouk.

"Množství tohoto přípravku, jehož hlavní složkou je mouka, je ve výrobku velmi malé, nedosahuje ani jednoho procenta obsahu výrobku, nicméně z legislativních důvodů jsou výrobci povinni všechny přídatné látky uvádět, i když jsou v přípravku jen ve stopovém množství," vysvětluje Jaroslav Pomp.

Podle něj mají balené i nebalené rohlíky stejné složení i základní recepturu a mění se jen zlepšovací přípravek v souvislosti s kvalitou mouky, která se liší s každou sklizní či dodávkou obilí.

Podle Příhody záleží především na kvalitě mouky. S americkou kvalitní moukou by si podle něj například evropští pekaři neporadili. Aby z ní něco upekli, museli by ji hníst i nechat kynout mnohem delší dobu, než jsou zvyklí
.

42 komentářů:

  1. Ja rohlíky kupujem výnimočne, radšej "francúzsku" bagetu. Ale pretože mám teraz háklivé zažívanie ládovala som sa detskými piškótami. A po nich mi bolo horšie ako po rohlíku !
    Pozor na to, dávate ich deťom ? - Asi začiatkom roka som videla kalendár jednej pekárne, kde boli aj opisy čo sa - aké zmesi - pridávajú. Bola som zhrozená. Nedávno som našla v chlebe čosi žlté až zelené, zrazené, tak som krajec poslala riaditeľovi tej pekárne aby ochtnal na desiatu.
    Cítim chemické zloženie niekedy v ústach , tak to vypľujem.
    Myslím človeku sa cibria senzory, je to vývoj, zjemňujeme sa. Máte niekto problém, že chudnete,
    pričom fyzicky ste celkom v pohode ? Ja ano. Myslíte si, že to má pôvod v premene uhlíka v našom tele ?
    B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja keď vidím, ako mamičky pchajú do detí v kočiaroch rohlíky a piškóty................je mi do plaču...........

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. Je vubec spravne privadet dalsi "otroky" na tento svet? Jestli opravdu muzeme pred narozenim vybrat, tak mne zrejme zadna jina moznost nez tahle "modra" planeta navyber dana nebyla.Necitim se zde vubec dobre.///ANONSUIT

      Vymazat
    3. Je vtipné že jsi sem šel dobrovolně a bral si se o to tady vykonat svojí zkušenost. Ale rozumím tomu, taky se mi stýská po domově a štve mě to tu. Zkus se nad to povznést, koukej na svět ze širší perspektivy, jakoby z vesmíru. Alespon mě to dost pomáhá si vzpomenout co jsem chtěl. Bůh s tebou. Jakub P.S. Máme doma 2 týdenní miminko a otrok to nebude! :-)

      Vymazat
    4. Děje se to zcela jinak ! Prožít život je lidské duši Bohem přiděleno stejně, jako to, jaké zkušenosti má ve svém životě prožít, a vyhodnotit pro svého Stvořitele svoje prožitky a nabyté zkušenosti. My lidé máme oproti ostatnímu stvoření tu výhodu, že jsme dostali od Boha darem svobodnou vůli. Takže se můžeme rozhodnout o tom, zda budeme Bohu sloužit jako jeho věrní služebníci a Boží děti, nebo zda se proti tomuto poslání, úkolům "postavíme na zadní" a budeme tomu vzdorovat, nebo dokonce ničit a mařit Jeho Dílo ! I Bůh má s námi trpělivost do času, a až skončí, "bude tu divoký tanec", jaký jste ještě neviděli a nezažili !

      Vymazat
  2. nejaky znalec mletí mouky: přírodní mouka obsahuje tuk a jine živiny ktere se kazí a surova mouka by nevydržela dlouho balena v obchodech.Takže toto je upravena mouka,jen odborník at vysvetlí co je na tom pravdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babička mívala velkou dřevěnou truhlu, a v ní vymlácené zrno z pole. Když chtěla péct chleba nebo koláče, musela napřed zrno semlít na ručním kamenném mlýnku, a až pak mohla připravit těsto. Proto jí mouka nikdy nemohla zpouchnout(jak sama říkala), zplesnivět apod. To se dnes už nemůže stát. Kdo si mele sám svou mouku ? To zrno jí vydrželo až do další žně následujícího roku.

      Vymazat
  3. Stále více lidí dnes trpí celiakií, čili nesnášenlivostí lepku. Mnozí ji mají v mírnější formě, takže ani netuší, že jejich nejrůznější zdravotní problémy pocházejí z toho, že jim nemohou správně pracovat lepkem zalepená, tudíž zanícená střeva.
    Všem lidem bez výjimky v současné době prospěje, pokud se budou stravovat bezlepkově. Nic těžkého to není, a člověku se nesmírně uleví. Když víte, co vám do toho pečiva dávají, stejně ztratíte chuť ho požívat ..
    Dnešní pšenice už není žádná přirozená potravina, jak tvrdí obecně oblíbený omyl, a nebude vám chybět. Je tak vyšlechtěna na výkon, že už se vůbec nepodobá původní obilnině, kterou jedli naši předkové, a obsahuje minimum živin. Zkuste vynechat aspoň ty rohlíky a bílé pečivo, uvidíte, jak se vám udělá krásně a lehko (:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja sa tak stravujem.... nejem žiadne obilniny (ani "pseudoobilniny"), žiadne strukoviny, a ani výrobky z týchto v surovom stave NESTRÁVITEĽNÝCH, fytátmi presiaknutých potravín, ktoré NIE SÚ VHODNÉ PRE ČLOVEKA.

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. Ahoj Marek a Marek G, napíš prosím ťa čo vlastne ješ, lebo mi to neberie hlava a v ostatnom čase sa búri aj žalúdok. :-) Dík. B

      Vymazat
    3. Ja se tak stravuji taky.
      Zlepsil se mi vysoky tlak i rychly tep.
      Zkus se podivat na zasady, ktere nabizi Kwasniewskeho dieta.
      Je to moje osobni zkusenost, citim se skvele a mam spoustu energie.
      Zmensuji se porce jidel.
      V Americe s tim prisel jeden lekar, rika tomu psenicne bricho, ale tyka se to vsech obilovin.
      V podstate i ovesnych vlocek. Ty maji zase vysoky glykemicky index.
      Pak jsem nasla Kwasnievskeho a mohu potvrdit.
      Neni to celiakie spis vidim, ze to souvisi s temi novymi energiemi co jsou na planete.
      Seleste

      Vymazat
    4. http://www.wheatbellyblog.com/
      to je ten prvni kontakt co jsem mela s tim psenicnym brichem
      Seleste Tara
      Ta Kwasniewskeho dieta se jmenuje Optimalni dieta a da se najit na internetu i kniha.

      Vymazat
    5. V Čechách se zpívá taková písnička, kde se praví, že "nic nejedla, ani nepila jen očima takhle koulela..." Tak mi připadá stravování tuplovaného Marka.

      Vymazat
  4. Ja som si zvykol niekedy kupovať pikantný šalát od firmy Ryba Košice a keď som si náhodou prečítal zloženie tak som ostal zhrozený, lebo som tam napočítal E-čiek... Takže dobrú chuť... Jeden môj známy má známu na hygiene a tá mu rozprávala, že pred tým, ako sme Slovensko vstúpilo do únie, že sme mali kvalitné potraviny a veľmi prísne hygien. normy čo sa týkalo potravín, ale ako sme vstúpili do únie, tak všetko zlikvidovali tí buzeranti v Bruseli aby tu mohli predávať tie svoje sračky... yoshi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chcel som napísať 13 E-čiek.:) yoshi

      Vymazat
    2. Tak pikantní saláty jdou u nás rovnou "do plenky" ! Posledně,co mi málem ztrhaly střeva, se jich rád vzdávám, ať si také jiní užijou.

      Vymazat
  5. Když se podíváte na složení rohlíků a chleba, objevíte zcela nepochopitelnou látku, která se nachází jak v chlebě tak v rohlících. Jsou to lidské vlasy. Moc se raději o téhle chuťovce nepíše. V současné době se dovážejí lidské vlasy z Číny a ty nám přidávají do jídla. Dříve to byly vlasy z Evropy. Přeji všem dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ty blaho, to svinstvo uz nikdy nekoupim. S mamou se vzdy pohadam, kdyz detem vzdy priveze ,,bile rohlicky``. Nepomuze ani vysvetlovani, neda si rict. Po odjezdu leti vse do kose napr. mlecne rezi a vse od KINDER a MILKY, NESTLE, ZOTT a jine humusarny. S rohliky krmime kachny u reky. Chudaci kachny o nicem ani nevi;-(

      Vymazat
    2. .... a sú ti e vlasy z živých tvorov . Hm, asi nie , že ?
      B

      Vymazat
    3. Je tu nějaký skrytý zájem znečistit prostřednictvím takto kontaminovaného jídla nejenom naše těla, ale i náš energetický a duchovní potenciál ! Někdo se takto snaží brzdit nebo dokonce i znemožnit náš probíhající vzestup. Znečištěni nemůžete nikam transformovat. Toto by mělo vědět co nejvíce lidí, aby mohli těmto fópáčkům čelit, a svou duši zachránit !

      Vymazat
  6. Rád bych ještě dodal, že je to E920. Kdo by nevěřil, má možnost prozkoumat zde:
    http://www.vitalia.cz/clanky/ecko-do-peciva-se-vyrabi-z-lidskych-vlasu-nebo-stetin-prasat/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když uvážíte, že na pole se vozí hnůj a vznikají z toho zdravé potraviny, tak se mi tato věc nezdá tak hrozná.

      Vymazat
    2. A co je na hnojení hnojem nenormálního ? Je snad špatně, že chodíte na WC vypouštět jen dvěma otvory ?

      Vymazat
  7. U nás se rohlíky konzumují vyjímečně, jsme chleboví, často si peču i chleba doma sama (i rohlíky jsem pekla), takže tohle je to poslední, co by mě nějak vzrušovalo. Alergii na lepek nemáme nikdo a do samotné mouky toho snad zase tolik cizorodých látek nepřidávají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To slůvko "snad" vám nepřidává ke cti.Buď víte nebo nevíte. Všechno ostatní padne na vaši hlavu !

      Vymazat
  8. Mozem potvrdit, na bezlepkove stravovanie prechadza stále viac ľudí a mnohým to velmi pomôžeod dlhodobých zdravotných problemov

    OdpovědětVymazat
  9. K piškotům. Protože mám alé dítě, tak je taky kupujeme a už jsem si vyčetla hrozně velký rozdíl ve složení od různých výrobců. Někde to je opravdu jen o chemii, jedny jsou jen o mouce, vejcích acukru což. v rámci možností jde.A dřív jsem dělala v potravinářství a nevím , že by se do mouky přidávalo něco na konzervaci, max se ji zvyšovala vlhkost. Ale měla záruku 4 měsíce a nepředpokládalo se, že se z ní bude tvořit pečivo co má vydržet se zárukou třeba půl roku nebo déle. Ono vůbec dřív byly potravinářské normy na složení a výrobu potravin podstatně jinde, o dost přísnější, bohužel to tak je, většina chemických přísad co tam rvou teď tam nebyla a taky podíl hlavních přísad ve výrobcích se lišil. V uzeninách bylo maso, v pečivu složky z kterých se peklo vždy, strouhanka z rohlíků, ne nějaká směs náhražka. Prostě ať to bylo dřív jak bylo, potraviny byly zdravější a s normálním složením, ne chemie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to můžete tvrdit ? Vždyť těch pytlíků nebo pytlů "různých prášků" se do těsta dává víc, než co by k běžné výrobě mělo statčit. To způsobuje nenažranost a hamižnost firem, které se honí za vidinou trvale rostoucího zisku. Vždyť si zjistěte, kolik jídla supermarkety vyhazují denně na směťák ! Proto je jídlo v konečném důsledku tak drahé (a ještě dražší bude) včetně nesmyslných daní !

      Vymazat
    2. Já nechápu otázku? Co můžu tvrdit. Piškoty? Ty si přečtu složení v obchodě a vidím složení . Jeden druh je prostě s jen základníma přísadama, zbytek co tam byl bylo šíleně moc látek , třeba až 10 v těch dalo by se říct stejných piškotách. Prostě to ani nebyly piškoty ,ale chemické bochánky. A za totáče opravdu nevím, že by se do mouky přidávalo něco víc, do těch balíčků co kupujeme v obchodě. Jen voda a ta je tam teď taky. Ale různé už hotové výrobky. Třeba polotovar salát. Dřív byl z běžných základních surovin, teď když to čtu tak , třeba rybí salát děs většinu tvoří nějaké chemické hnusy, rybu aby pohledal. To stejné uzeniny, dřív v tom bylo opravdu maso, dost velký podíl, teď jsou to separáty. Při pečení pečiva se taky nedávalo takových šílených chemických přísad. Mléko bylo mléko , ne obarvená voda, šlehačka, kefír, jogurty to všechno mělo základ mléko. Teď většina mléko ani neviděla. Do teď mám potravinářské normy doma co a jak v jakém poměru musí být a proti tomu co je teď to byly nádherně zdravé potraviny. Co na tom mám tvrdit? Nechápu? To je fakt, že dříve prostě byly potraviny kvalitnější, zatímco teď jsou to náhražky, sem dovážené jak pro národ z odpuštěním prasat. A zajímavý je rozdíl třeba co se složení týká a měla jsem možnost porovnat Itálie. I ty cukrovinky mají bez nějakých náhražek, salámy s velkým podílem masa, jogurty neporovnatelné a mléko je mlékem. A když to shrnu v supermarketech není jídlo,ale něco, nějaká obarvená, chemicky ochucená hmota, hodně poslední dobou čtu složení a děsím se dost teda. A možná nebylo pochopeno , že to dřív jak jsem dělala v potravinářství, bylo opravdu před 89, ne teď. teď to musí být děs běs.

      Vymazat
  10. Když vidím, jak ti chemici na polích nes "hospodaří" a co potom sklízí, jezdím radši kupovat mouku do Německa. Srovnávat kvality jejich polí a obilí s naším se vůbec nedá. Naše pole už neznají hnůj, jen se na nich výborně daří všem možným plevelům. Pak přijede kombajn, všechno to vymlátí a chemici to odvezou do mlýna, kde to vše semelou na to, čemu hrdě říkají mouka. A potom přijdou další chemici, aby z toho vytvořili to, o čem se tu bavíme. Vašek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako to musím troch oponovat. Jsem v prostředí, kde se obchoduje s komoditama a Němci jezdí nakupovat dost velké množství obilí, řepky sem k nám do Čech.A všude okolo stále háží hnůj na pole. Jen pak už je to horší právě s plevelem, samozřejmě postřik chemií a mimo jiné Roundapem a i dohnojení klasicým hnojem samozřejmě chemií.Takže to pole bude postupně tímto zaneseno.A třeba obilí pro potravinářské účely musí splňovat dost přísné podmínky, v minulých letech to díky počasí dost velké množství sklizeného obilí nesplňovalo a bylo krmné.

      Vymazat
  11. Slozeni peciva z pekarny ENPEKA ve Zdare na Sazavou http://www.enpeka.cz/dokumenty/slozeni.zip

    OdpovědětVymazat
  12. Zvláštní je, že někteří lidé striktně odmítají jíst potraviny, které obsahují byť jen stopové množství určitých přídatných látek (u kterých není prokázáno, že by měly na zdraví negativní vliv), ale zárověň do sebe cpou např. MMS - tedy toxický a rakovinotvorný oxid chloričitý (mimochoden zakázené E926), a ještě si myslí, že jim to prospívá. Jsou to docela paradoxy :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to si ako prišiel, že mms je toxický a rakovinotvorný?

      Vymazat
    2. Pane chytrý, kde ses dozvěděl, že je MMS rakovinotvorné, když s MMSkem jiní rakovinu léčí? Najdi kus soudnosti a nastuduj a pak velký kus ODVAHY a vyzkoušej a pak mudruj
      Vašek

      Vymazat
    3. Zrovna neškodný éčko to asi nebude
      http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E926

      Vymazat
    4. Bozemuj, ani nemohu verit, ze i lide neverici MMS mohou vubec cist tyhle stranky a jeste si dat tu praci a napsat komentar.Pane Anonyme, stravujte se a berte pouze povolene veci a hlavne zhluboka dychejte!!! Ten vzduch ma totiz dokonce Patent. a zdaleka se vyhnete zakazanemu E962, aby jste se nahodou z neceho nevylecil. Preji Vam krasny zivot

      Vymazat
    5. K tomu musím napsat, že třeba já chodím na tyhle stránky dá se říct od začátku. Od dob kdy to bylo hodně ještě o orgonetech a tak. Ale třeba to MMS já nevím prostě v sobě mám nějaký blok. Pořád si říkám, že je to vlastně savo co bych dávala do těla, že to musí být prostě toxické a tělu to moc sedět nebude.A že prostě to může nějakou dobu dělat službu, že to pomáhá,ale po nějaké době to to tělo zanese a bude to toxické.Je fakt, že jsem díky tomu pocitu co z MMS mám , ani nijak víc nezkoumala jeho složení, podrobnosti o něm a jeho účincích, jen jsem zběžně přeběhla co se tu o něm píše. Asi k tomu budu muset nějak dojít a nebo k tomu nedojdu vůbec a bud využívat jiné látky, třeba koloidní stříbro. I když tam mě zase nahlodal nedávno článek o tom, jak škodí tělu nanočástice a že koloidní stříbro je vlastně nanočástice stříbra, takže taky nějak pořád se to ve mě pere.A když budu mít dáno uvěřit tak si k tomu prostě dojdu, že to tak nějak v sobě přijmu. Je fakt, že neznám zatím taky nikoho osobně kdo to bere, takže asi kdybych se setkala z někým kdo ho v mém okolí užívá, možná bych taky změnila svůj pocit. To jsem prostě musela napsat k tomu, že jak je možné , že chodí někdo na orgo a je nevěřící tomáš k MMS.

      Vymazat
  13. a proto krmna kukuřice zdrava a dobra na podzim vždy baštím jenom nevedět genetické změny a hnojiva

    OdpovědětVymazat
  14. Mars Interacts with ISON!! Oct. 3, 2013
    https://www.youtube.com/watch?v=B_on3eDmFRY

    4MIN News October 4, 2013: Monsanto, ISON Possible Bad News, Electric Sky
    http://www.youtube.com/watch?v=kbvMKAGz4Ig&sns=fb

    OdpovědětVymazat
  15. 13000 YEAR OLD SATELLITE, THE FULL STORY OF THE BLACK KNIGHT UFO 2013 HD

    http://www.youtube.com/watch?v=lT4Vq32zlDs

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě na tom celém fascinuje jedna jediná věc: máme jako lidstvo techniku, která je schopná vyfotit naprosto ostře mlhoviny vzdálené spoustu světelných let, ale nejsme schopní vyfotit pořádně a hlavně ostře jeden objekt, který se nám motá na oběžné dráze??? Je to skoro k smíchu...

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.