19. prosince 2013

Octovací PF a Ami, chlapec z hvězd

Ahoj Orgo,posílám octovací pozdrav.
Děkuju za tvůj web.
Určitě si někdy říkáš,jestli má tvá snaha smysl. Má. Dočetla jsem se u tebe mimo jiné o orgonitech z cukru.Dají se vyrábět s dětmi ve škole na výtvarce... .Také byla asi u tebe zmínka o knize Ami,chlapec z hvězd.Je perfektní pro děti a asi ještě perfektnější pro dospělé.Jedna šikovná paní učitelka ji zadala jako doporučenou četbu a dětem se moc líbí.Můj jedenáctiletý syn měl z ní referát a poté se v knihkupectví strhla lavina,spousta dětí si tenhle duchovní klenot přeje k vánocům.Někdy stačí maličkost a strhne se lavina událostí,které pozitivně ovlivní ostatní.
Přeju Tobě a všem orgoneťákům ať se v novém roce 2014 stanou součástí tich  nejpozitivnějších a nejužitečnějších lavin.
Alena H.






Orgonet:
Děkuji za krásný octovací pozdrav a tip na krásný vánoční dárek.
Ami, chlapec z hvězd, u mě ješte nebyl (možná ho dal někdo do komentářů, nepamatuju si?), a toto je příležitost k jeho představení!


Anotace

„Není snadné napsat ve třinácti letech knihu. Ami mi však řekl, že jestli ho chci ještě vidět, měl bych napsat knihu o tom, co jsem s ním zažil. Varoval mě, že jen málo čtenářů mi bude rozumět. Řekl, že pro většinu lidí je snazší uvěřit spíše hrozným a smutným věcem než těm krásným a zázračným. Doporučil mi raději napsat, že tohle všechno je vymyšlené, abych se vyhnul problémům. Dám na něho: takže – tohle je můj příběh nebo pohádka, jak chcete...“ Tak začíná své neuvěřitelné vyprávění malý Jihoameričan Pedrito. V jeden letní podvečer sedí u moře na skále a vidí, jak nad mořem přistává UFO. Z lodi vystoupí bělovlasý kluk přibližně stejného věku. Mezi chlapci se rozvine neobvyklý rozhovor a mimozemšťan Ami pozve Pedrita na vesmírnou procházku ve své lodi. Pedro zažije nevídaná dobrodružství a zasvěcení do tajů vesmíru i Země - poznává vyvinuté bytosti a civilizace, které plně a radostně vnímají každý okamžik života a řídí se zákonem bezpodmínečné lásky. Hned po prvním vydání se stala knížka bestsellerem v celé Jižní Americe.

Ami, chlapec z hvězd odhaluje zákony vesmíru. Podobá se Malému princi od Exupéryho, Enrique Barrios: Ami, chlapec z hvězd


enrique-barrios-ami-chlapec-z-hvezd
Pedrovi je jen třináct let a už napsal svou první knihu. Je to příběh o něm a malém blonďatém chlapci, který přiletěl v kosmické lodi a tvrdí o sobě, že je mimozemšťan. Zní to jako klasický výmysl dětské fantazie, ale tento příběh v sobě skrývá něco víc.
Mimozemšťan Ami pochází z planety, kde vládne mír a kde jsou civilizace, jako je naše, považovány za barbarské. Vesmíru vládne láska a porozumění, nikdo neválčí a ani nechce převzít kontrolu. Představa, že v kosmu patří mezi nejvyspělejší civilizace právě ta na Zemi, je špatná. Ostatní planety nás zatím nekontaktovaly a ani na nás nezaútočily, ale to neznamená, že neexistují. Pozorují, zkoumají a občas se nám ukážou a popostrčí správným směrem. Právě Ami má za úkol pomoci lidstvu dosáhnout vyšší úrovně. A v tomto plánu hraje důležitou roli Pedro a jeho kniha.
Ami, chlapec z hvězd je nesmírně pozitivní a optimistická kniha, která se sice tváří jako lehké čtení pro děti, ale obsahuje pár zajímavých myšlenek, které by mohly pomoci komukoli stát se lepším člověkem. Autor lásku považuje za hlavní zákon vesmíru, ale v některých částech svou víru v tento cit až přehání. Láska stojí za vším a vše ovládá. Nelze říci, že by to nebyla pravda, ale jistou zásluhu na fungování světa mají i jiné hodnoty. V tomhle ohledu působí autor Enrique Barrios naivně, ale příběhu to neuškodí.
Enrique Barrios v pěti bodech
  • Považuje se za cestovatele a hledače, který objel téměř celý svět.
  • Má chilsko-venezuelský původ.
  • Žije v Brazílii, kde řídí virtuální, vzdělávací a nenáboženskou organizaci.
  • Myšlenky použité v jeho knihách objevil ve stavu rozšířeného vědomí.
  • Celý svůj život zaměřil na pozvednutí vědomí a lásky jednotlivců i skupin.
Ze začátku může čtenářům připadat, že má kniha náboženský ráz, ale autor se snažil o opak. Podle jeho slov je sice právě láska prapůvodní idea všech náboženství, ale přímo nesouvisí s vírou ani ateismem. Láska pouze zosobňuje realitu, kterou může prožívat kdokoli z nás. Díky sci-fi prvkům, které Barrios použil ve své knize, přiblížil tuto realitu také malým čtenářům, kteří sice budou knihu na počátku vnímat pouze jako pohádku, ale časem si uvědomí, že Ami, chlapec z hvězd není tak nevinná, jak se na první pohled zdá.
V Jižní Americe se román stal téměř okamžitě bestsellerem. U nás pravděpodobně nebude slavit podobný úspěch, ale i tak se jistě dostane do rukou několika stovek lidí, kteří budou moci díky tomuhle dílu změnit svůj život. Ami je kniha plná optimismu a světla, která svojí atmosférou připomíná Malého prince. V podstatě se tyto dvě knihy nápadně podobají, v obou knihách je malý chlapec z dalekého vesmíru, který doprovází pozemšťana a pomáhá mu objevit záhady světa. Přesto ale Ami působí složitějším dojmem i když hlavní myšlenky jsou napsané rovnou na papíře, takže nenutí čtenáře přemýšlet. Tahle skutečnost ubírá body k dobru, protože autor téměř vůbec nepracuje s metaforami a naservíruje čtenáři všechny své ideje přímo pod nos.
,,Nikdo nic nesrovnává. Ukazují si vzájemně, co umějí, učí se od ostatních a baví se.“
,,Na Zemi jsou ti nejlepší odměněni…“
,,A také jsou ti poslední ponižování a výhercům rostou ega,“ řekl Ami s úsměvem. (str. 156)
Kniha je primárně určená pro děti, proto by nebylo od věci číst jim Amiho před spaním, aby se některé ze zajímavých myšlenek dostaly do jejich podvědomí. Nelze říci, jestli příběh o chlapci z hvězd změní někomu život nebo ho aspoň postrčí správným směrem, přesto by neměl chybět v knihovně nikomu, kdo by rád uvítal světlo do svého života a obměnil svůj pohled na svět.
  • Enrique Barrios: Ami, chlapec z hvězd
  • ANCH BOOKS, 2012
  • překlad: Monika Winklerová
  • obálka: Eliana Judith Temperini
  • 213 stran
23. května, Eva Matrasová


5 komentářů:

  1. knížka má i druhý díl, obě jsou úžasné !

    OdpovědětVymazat
  2. Doplním, že vyšla další kniha, Ami se vrací a ještě výživnější.

    OdpovědětVymazat
  3. Knižku som práve dočítala,je jednoduchšia ale zaujala, asi si zoženiem aj druhý diel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je jednodušší,protože je určena dětem. Kouzlo je právě v tom,s jakou jednoduchostí popisuje naše chyby a směr,kterým je dobré se ubírat.Oba díly jsou výborné.

      Vymazat
  4. Amiho každy den doporučujem ludom, už som kúpil asi 17 kusov a už ju na moje odporučanie čitalo cca 45 ludi a všetci sú nadšený, lepšiu knihu som nečital, Inač AMI je aj 3ka no este neni preložená :-)

    Chcem však odporučit dalšie perfektné knihy z užastným poznaním ako AMI :

    1 Jan van Helsing - Ruce pryc od této knihy
    2. -- // -- - // - - Bojíte se smrti ?

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.