18. prosince 2013

Odrazy v optice (nové dnešní příspěvky!)

Díky čtenáři za aktivní přístup k diskutovanému problému.. Konečně mě někdo vyslyšel a poslal fotku s odrazem v optice, co prý každý normální fotograf hned vyhazuje (:)))
Aspoň můžeme posoudit, jestli se tento odraz v něčem podobá onomu růžovému sloupu z Kanady. 

Mně to teda připadá jako záležitost nějaké jiné kvality ...

Orgo, jen hloupý by si ničil foták vědomě. Ale posílám ti z minulosti dvě fotky které jsem opatrně zkoušel pres větve stromů proti slunci požídit fotku tak aby nevznikaly oné odrazy v optice, a na druhé ano. A určitě máš foták také, tak si to vyzkoušej .
To že podobných fotek nejsou hafo tak jen proto že každý se snaží pořídit fotku co nejlepší.Podobných efektů či spíše vad se vyhýbá.





P. S. Orgonet: Pro srovnání onen diskutovaný růžový sloup:




Díky za další příspěvek od čtenářky, co nevyhodila "nepodařenou" fotku, naopak se jí líbí, a mně se taky líbí ... Tady to asi bude nějaký ten odraz v optice, ale barvy se fakt povedly ... Já nic takového nemám.

Ahoj, som pozerala tie farebne paprsky na videjku aj na foteckach... zaujmave! JA SOM tento rok tiez nahodne nafotila SLNKO a okolo KVET&DUHOVE PAPRSKY, nikde som nic podobne nevidela, tak mozno by to tiez stalo za vyvesenie na zdielanie pre vsetkych ;))) nafotene v Ziline na SLOVENSKU 2013... ak nieco podobne mas, alebo si videl, posli... vdaka Z.



Díky čtenáři za komentář z dalšími snímky odrazů, z nichž většina je podobných snímku prvního čtenáře, s barevnými "bublinami". Zajímavý je níže uvedený snímek, kde je kromě bublin rovněž něco jako fialový sloup, údajně vzniklý odrazem čočky. Takže je vidět, že to lze, ale pořád se to ještě nevyrovná kanadskému sloupu...





Ahoj Orgo,

nejdu tímto mailem nikomu vyvracet jeho názor, každého věc jak vnímá cokoliv a kdekoliv. Chci malinko reagovat na tvůj příspěvek na orgonetu – Světelný sloup v Kanadě.

To co tam paní prezentuje jako světelný sloup z nebes, se vyskytuje na hodně fotkách (já je tedy nemažu, protože mě se focení v protisvětle libí a proto fotím často v protisvětle) a jde v mnoha případech o odrazy objektivu na čip, bohužel je to tak. Fotografuji již dlouho a potkávám se s tím často. Tento tzv. lensflare vzniká v závislosti na různých aspektech, záleží na druhu objektivu, dokonce i na jeho čistotě, či prachu na čočce nebo uvnitř objektivu, čipu, uhlu protisvětla, v tomto případě slunce a také na ročním období. Nevím, které objektivy nebo čipy či jiné aspekty jsou zodpovědné za tyto světelné efekty, ale z velké pravděpodobnosti jsou opravdu lensflare, či už něco překrývaji, nebo nepřekrývají...atd. Lidská představivost a očekávání tomu často dávají vyšší stupeň významu. Tohle ale nelze nikomu vyčítat, protože většiny z nás je snem potkat tuto bytost, nebo ji jen vyfotografovat...to by byla skutečný zázrak, alespoň pro mne.

Každý ať si tedy věří čemu chce, ať v tom každý vidí co chce, je to úplně jedno...ždyť každý máme svůj svět, svou realitu, svou pravdu....

Hezký večer.

Míra


v příloze pár mích, jen námatkových, světelných „sloupů“








Pár dekorativních odrazů od Zuzany: Posielam Ti este nejake foto SLNKA, vsetko nafotene cez mobil SAMSUNG GALAXY SII, v roznych casovych usekoch 2013 a na roznych miestach na SLOVENSKU,nuz bez senzacii 
ci coho vyzeraju NADCASOVO ;)))





Následující vypadá zajímavě, ale tady ani já nepochybuju, že jde o odraz.

Ahoj, tohle se mi podařilo vyfotit v listopadu 2011.
Snad se budou hodit a v případě potřeby je můžeš použít.

Díky za tvojí práci.  D






Prozatímní závěr článku (pokud pošlete něco opravdu zajímavého, můžeme pokračovat, ale mám pocit, že už stačilo): 

Sešlo se nám pár ukázek fotek s jevy vytvořenými odrazem optiky, takže máme zhruba představu, co asi odraz dokáže. Barevné plošky všech možných tvarů, duhové "bubliny", kulaté tvary připomínající třeba i UFO, barevné paprsky, je tam i jeden docela slušný purpurový světelný sloupek, ale zatím nic ekvivalentního onomu sloupu v Kanadě, který je ZA mraky a ukončen hladinou vody ... Takže, co když je to přece jenom je to něco zvláštního??? 

Já osobně docela věřím, že je to tak, jak to vysvětluje ufolog na webu Marlene, která ten sloup vyfotila:
Jeden čtenář mě požádal o kopii obrázku, aby ji mohl důkladně prozkoumat. Věnuje se zkoumání a fotografování UFO, takže si myslím, že to probádal velmi pečlivě. Toto mi včera napsal:
„Díky. Není to určitě sluneční odraz ani odlesk vytvořený fotoaparátem, protože i při vysokém zvětšení jsou tam jasně vidět mraky zakrývající sloup světla. Sloup je nepochybně za mraky. Není příliš daleko od místa, odkud jste fotila, protože za sloupem světla je vidět hora. Základ hory je zřejmě asi míli od vašeho místa na břehu jezera. Sloup by mohl mít průměr 50-100 stop. Také má známky víru (ve spodní části je ztenčený a má tvar přesýpacích hodin). Podivuhodné je, že světlo se zastavuje na hladině vody (což je další znamení, že to není odraz slunce).
Je to nádherná fotka, a je to poprvé, co vidím podobný sloup světla. (Slyšel jsem o něm od mnohých, kteří viděli paprsek světla vysílaný UFO, ale sám jsem ho neviděl.) Nahoře je cosi, co by mohl být tvar létajícího talíře, ale možná je to jen takový tvar mraků. Nicméně cítím velmi silně přítomnost vesmírné lodi, která vydávala tento sloup světla právě ve chvíli, kdy jste zmáčkla spoušť, ale kterou jste neviděla. Mně už se stalo asi čyřikrát, že jsem nic neviděl, ale na fotkách se objevila loď. Díky za snímek.“


22 komentářů:

  1. Vzhledem k tomu, že jsou podobné odlesky vždycky vidět jen na fotkách, tak to znamená, že je to věc optiky daného foťáku, daného úhlu snímání a daného momentu... Ne zpět - je to transportní paprsek ... To chceš slyšet, ne? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. K tomuto je snad zásadní informace:
    - viděl jsem a vyfotil, co jsem viděl (pak se na fotce objevilo totok, co je vidět a odpovídá to realitě ...+- něco)
    - nebylo nic podobného vidět, ale vzniklo podezření na divné světelné podmínky ...ale na fotce se to objevilo (fotografie zaznamená více, než může oko postřehnout - pokud to někdo znalý věci posoudí, myslím, že je objasněo ....viz článek, kde je jasné, že to je reálný stav)
    - neviděl jsem nic, ale na fotce se objevilo totok (pak máme vysokou pravděpodobnost efektu v optice)
    - vidím foto, ale žádná informace k tomu (zkusím napodobit stejný efekt a porovnám + posoudí někdo znalý věci)

    Myslím, že pak máme věc vyřešenou a už netřeba řešit, jestli jde o podvod atd. U této fotky je z mého pohledu jasno ;-)
    Kdo má jiný názor, nechť podá svůj argument a podloží svým pokusem... prostoru k objasnění je dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň mi blbou otázku, ale co z toho si teda o tom myslíš?

      Vymazat
    2. Už v minulosti i v tomto případě jsem se snažil napsat něco podobného, leč to, co píšeš, je přesně to, co jsem si myslel i já ;) bravo
      Pro Anonymní19. prosince 2013 9:31 : Podle toho, co psala ta paní Marlene (...Bylo velmi zvláštní, jak se mraky zvedaly od vody, a tak jsem udělala pár fotek. Doma jsem je přenesla na počítač, a žasla jsem, když se na jedné fotce se objevil sloup světla fuchsiové barvy....), je to asi jasné ;)

      Všem příjemný a klidný den. Honza J.

      Vymazat
  3. Jistě by bylo lepší, aby případní autoři fotografií připisovali větu typu: Viděl jsem to tak a tak a pokusil jse se to vyfotit. Protože je nesmysl hledat "zázrak" až na hotovém formátu. Myslím si, že potřebujeme zachytiti skutečné jevy, které naše oči viděly a ne, co neviděly. Díky

    dan.

    OdpovědětVymazat
  4. ...ODRAZ, NEODRAZ ?¿ tu fotecku SLNKA som nafotila cez mobil SAMSUNG GALAXY SII a nie cez nejaky super fotak ;))) mam takych zaberov viacej v roznych casovych usekoch, kamoska s tou istou znackou mobilu vedla mna fotila to iste a nic, klasicke slnko ako gula... zaujmave pre mna bolo, ze to slnko bolo za stromami a na tom fote opticky je pred stromami, mozno UHOL POHLADU ;))) no pre potesenie su skvele... VSETKYM KRASNE VIANOCNE PLYNUTIE ;)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SNAD ESTE TOLLE: NEVIDIME SVET, AKY JE V SKUTOCNOSTI, ALE TAKY AKY SME MY <3 ALEBO EXUPERY MALY PRINC: SKUTOCNE VIDIME IBA SRDCOM <3 FOTO BEZ SENZACII CI COHO PRE RADOST... JE TO HRA ;)))

      Vymazat
  5. Ako poslať obrázok na tvoj blog?

    OdpovědětVymazat
  6. Paní asi fotila Ipadem, který má celých 0.7 Megapixelu. viz http://thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=padhole

    Pár obrázků pro Vás, i když bude pro mne velké překvapení, zda je zveřejníte:
    http://cdn.imore.com/sites/imore.com/files/field/image/2012/10/purple_flare_alien_invasion.jpg
    http://cdn.cultofmac.com/wp-content/uploads/2012/09/purplehalo.jpg
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Lens_Flare.JPG/1280px-Lens_Flare.JPG - zde je "udajný paprsek" od paní, je méně výrazný, díky pozadí.
    http://www.hardwarelook.com/images/uploads/NEWS/iPhone_5_lens_flare_solution.JPG
    Sám rád sleduji zajímavé věcí, dění kolem sebe, ale nezapomínejte na zdravý úsudek.
    Jsem s pozdravem

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem trochu na rozpacích. Je pravda, že ty světelné "duchy" měly stejnou barvu, jako ten sloup, ale taky je pravda, že na tom obrázku jsou ty světelné efekty PŘED OBJEKTEM, který je focený. Ovšem v případě toho sloupu tam přes něj jde mrak, který překrývá ten sloup světla. Tudíž to nemůže být ten samý efekt. Ale taky je pravda, že jak u videa, tak u toho "sloupu" se tento jev objevil přímo v ose se sluncem na obloze. U toho sloupu je to vidět na hladině jezera, kde je odraz slunce v ose se "sloupem". Tak fakt nevím ..... CZK

    OdpovědětVymazat
  8. Pokud veris ze je to neco co ti dava nadeji pak je to ok...

    OdpovědětVymazat
  9. akorát, že na fotce s oblaky je růžový sloup tak nějak ZA mraky. Ale možná je i to klam...

    OdpovědětVymazat
  10. Prosím Vás, už s tím přestaňte, je to trapné, když nechápete, že tyto zařízení nejsou z hlediska technologie dokonalé a spousta optických vad se potlačuje, přes to nelze potlsčit vše a udělat opticky dokonalý aparát, vyskytuje se tedy lens flare, aberace, flaška, vinětače atd a čím obyčejný, tím víc vad, až velmi drahé objektivy a drahé přístroje jsou na takové úrovni, že míra těchto vad je na minimu a nelze se s tím bšžně setkat... když nevíte jak to funguje, tak zbytečně nevytvářejde doměnky, to je dohoda č. 3...raději se zeptejte na vysvětlení toho, kdo tomu rozumí, pak budete chytřejší a nebudete si vytvářet zbytečné doměnky...
    PS: příkladem třeba aparát Sigma DP1, v první verzi v protisvětlu vytvářel opravdu nepříjemné odrazy, barevné šílenosti, na to odpověděl výrobce vylepšením v dalším modelu DP1s i přes to, že se to nepodařilo úplně vymítit... opravdu se jedná o optické vady, žádný takový přístroj zatím nezachytil nic nadpozemského, nic duchovního ani nic abnormálního, vše je pouze nějaká vada...

    OdpovědětVymazat
  11. Proč hledat jednoduché řešení, když to jde dělat i krásně košatě a náramně složitě, že?

    OdpovědětVymazat
  12. Samozrejme, ze je to klam. Sloupec neni pres bilou videt, protoze je automaticke vyvazovani bile barvy, proto je tam ten ruzovy sloup jen ve tmavych mistech.

    Hledate neco co tam neni.

    S pozdravem Optik

    OdpovědětVymazat
  13. http://i.imgur.com/iy0QenH.jpg tohle je z mého foťáku, jako odlesk rozhodně nevypadá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezká fotka, ale bohužel, ten "efekt" je přesně v ose se sluncem. Jedna jeho část je na hladině a druhá ve vzduchu nad sluncem. Proto se přímo vnucuje odpověď, že je to nežádoucí efekt během focení. CZK

      Vymazat
    2. Nevím, zda to přímo koresponduje s uvedeným tématem, ale letos vlétě jsem si jednoho jasného odpoledne všiml "letadla", které se nějak moc nepohybovalo po obloze. Chvílemi jsem měl i pocit, že "couvá". A když již asi po 3 minutách bylo to "letadlo" stále na stejném místě, tak jsem se rozhodl, že si ho vyfotím. A aby byla tak trochu představa o jeho velikosti, postavil jsem se během focení tak, abych měl v záběru i strom, který byl asi 10 m ode mě. Ovšem jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že to "letadlo" na fotce není viddět. Vše ostatní se nafotilo tak, jak jsem to viděl. Jenom to "letadlo" tam chybělo.

      Mám i jiné fotky z toho samého foťáku, kdy oko nevidělo nic, ale na zvětšenině fotky jsou zajímavé věci, ale to není zas až takk velká "atrakce". Ale aby foťák nezaznamenal to, co oko vidí, to je mi záhadou :-) CZK

      Vymazat
    3. Nic jiného to ale není. Ale moc hezká fotka.

      Guess

      Vymazat
  14. Raz, po daždi, sme boli na prechádzke pri potoku. Otočila som hlavu ku Tatrám a videla zväzok lúčov nad nimi. Kedysi takému výjavu hovorila mama, že slnko ťahá vodu.
    Bolo to ohromujúce. - Ohromujúce bolo aj zistenie, že so mnou čosi je , až doma v obývačke som si uvedomila, že vidím inak, že cítim inak, že všade je rozliata akási božská blaženosť. Bol to môj prvý neriadený zážitok s Božou všeobsažnosťou. Sranda je, že čo aj foťák cíti, človek popiera. :-DD B

    OdpovědětVymazat
  15. kupte si zváračské sklo a až náhodou bude jasno pozerajte na slnko, vedľa slnka je tam niekedy druhá žltá guľa, videl som to na jednom videu no neviem, to nájsť, tak sme to spravili a boli tam dve gule.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.