23. ledna 2014

NASA: Záhadný pohybující se kámen na Marsu

Posláním NASA je nejen objevovat, ale zejména před lidmi tajit objevy objektů, které by mohly naznačovat existenci inteligentního života na jiných planetách. Takže je nanejvýš zajímavé, že NASA zveřejnila na webu své výzkumné laboratoře JPL  http://marsrover.nasa.gov/mission/status.html zprávu o záhadném kameni na Marsu. Viz článek z britského tisku.

Update Orgonet: V britském článku se nic neříká o velikosti objektu, takže původní můj překlad byl "skála". Ale na webu NASA je nový popis fotek, kde se říká, že objekt je velikosti koblihy, takže přepisuji na "kámen". Viz http://mars.jpl.nasa.gov/multimedia/images/?ImageID=5908 


NASA říká, že nic takového, jako je záhadný kámen na Marsu, nikdy neviděla
Zdroj:
http://www.independent.co.uk/news/science/nasa-says-mars-mystery-rock-that-appeared-from-nowhere-is-like-nothing-weve-ever-seen-before-9070323.html
19. ledna 2014
Překlad: OrgoNet


Vědci NASA, zkoumající Mars, řekli, že záhadný kámen, který se objevil před výzkumným vozidlem Opportunity Rover na Marsu, „se nepodobá ničemu, co kdy viděli“.

(Níže: Umělecká litografie k 10. výročí Opportunity na Marsu.)



Experti řekli, že byli „naprosto zmateni“ jak původem, tak vzhledem objektu, který je v současné době zkoumán různými měřícími přístroji Opportunity.

Astronomové si povšimli, že bez jakéhokoli vysvětlení se na jednom ze zabíraných míst, které bylo předtím prázdné, objevil kámen. Rover z důvodu špatného počasí stojí na stejném místě Marsu a fotografuje jeho krajinu již po více než měsíc, a vědci v laboratoři JPL (Jet Propulsion Laboratory) v Kalifornii monitorují snímky, které posílá.


NASA vydala prohlášení o situaci na Marsu s názvem „Setkání s překvapením“, a hlavní vědec týmu pro výzkum Marsu Steve Squyres řekl, že se zdá, že planeta doslova „stále hází před nás nové věci“.

Promluvil o tom na konferenci k 10. výročí příletu vozidel Opportunity a Spirit na povrch Marsu.

Komentoval snímky z doby před 12 marťanskými dny, které jsou u nás staré pár týdnů. „Viděli jsme, že ten kámen tam byl. Byl po okrajích bílý a ve středu měl tmavě červenou skvrnu – něco jako kobliha s marmeládou. Zdroj: http://mars.jpl.nasa.gov/multimedia/images/?ImageID=5908. 1. snímek z 26. 12. 2013, druhý z 8. 1. 2014



„Objevil se tam, prostě se zjevil na tom místě, odkud jsme se po celou dobu nehnuli“.

Squyres řekl, že jeho tým má dvě teorie o tom, jak se tam kámen dostal: že tam někde v půdě Marsu je kouřící díra, kterou způsobil meteor, anebo se to „nějak vynořilo z půdy po průjezdu kola Roveru.

„Jeli jsme asi metr či dva od toho místa, a myslím, že nejlepším vysvětlením je, že kolo vozidla nějakým způsobem vymáčklo z půdy něco neznámého.“

Ale při dalším zkoumání se příběh stal ještě záhadnějším. „Jak jsem řekl, Rover zůstává na tom místě a měří ten kámen různými přístroji. Vyfotografovali jsme jak koblihu, tak její marmeládu, a včera jsme získali první údaje o jejím složení,“ řekl Squyres.

„Nepodobá se to ničemu, co jsme kdy dříve viděli,“ řekl, „Je v tom velmi mnoho síry, velmi mnoho hořčíku, a dvakrát tolik manganu, než jsme kdy objevili v čemkoli na Marsu.

Nevíme, co to znamená. Jsme naprosto zmateni, a celý tým vědců se hádá a pere o to, co to může být.“

A to je to krásné na této misi … jak jsme si uvědomili, nikdy nebude konec objevům. Vždy tu bude něco, co nás bude trápit, něco úžasného mimo náš dosah, o čem budeme vědět, že to zatím nechápeme – takový už je výzkum“.

Geologický robot Spirit ztratil kontakt se Zemí a v roce 2010 byl prohlášen za „mrtvého“, kdežto Opportunity se pohybuje po planetě v daleko větším rozsahu, než původně plánovala tříměsíční mise. NASA řekla, že při maximální rychlosti 0,05 mil/hod k 15. lednu 2014 Opportunity urazila na Marsu více než 24 mil (38 km).

Pozn. Orgonet: Původní zpráva JPL z 15. 1. 2014:  
„Opportunity se setkala s malým překvapením – na obrázcích se objevil kámen, který tam předtím nebyl. Objekt bylo pojmenován „Pinnacle Island“ a jeho původ je předmětem mnohých spekulací. V příštích dnech bude předmětem intenzívního zkoumání.")

P.S. Video NASA: Nález bývalého jezera na Marsu - důkaz možnosti, že tam dříve byl život.
http://bcove.me/gypmvorc 

26 komentářů:

  1. Na Marsu jsou větrné víry, takže bych se nedivil, kdyby přemísťovali i kamínky. Ale může to být i něco, co odpadlo z Opportunity nebo kus nějakého malého meteoru, který dopadl poblíž nebo co já vím...

    OdpovědětVymazat
  2. NASA se sice snaží celou situaci nějak vysvětlit, jenže její teorie o tom, že se tento kus skály, navíc s velmi zajímavým složením, mohl vynořit z terénu po průjezdu Roveru je na základě faktů zcela mimo. Navíc se divím jak taková NASA může takovou primitivní teorii vůbec předložit. Pokud by se totiž skutečně tento kus skály nějakou prapodivnou sílou vynořil z terénu, pak by kolem tohoto kusu skály - po jeho okrajích musely být zjevné stopy navršeného terénu. A pravděpodobně i na samotném kusu skály. V prohlubni této skály naprosto určitě. Což tak ale není. To znamená, že se tento kus skály nenacházel pod terénem.
    Tak jak se tam vzal ? Spadnout z Vesmíru také nemohl. To by okolí vypadalo úplně jinak, navíc v takovém případě by Rover už neexistoval.
    Potom, že by tam někdo tento kus skály schválně položil ? Když jsme tak tupý, tak přímo před kameru ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týká velikosti tohoto kamene, tak Orgo vzápětí upřesnil. Velikost koblih se pohybuje v průměru kolem osmi centimetrů. A to není zrovna malý kamínek.
      Svou roli zde také hraje složení kamene, jak uvádí NASA. Pro Mars toto složení není typické.
      To znamená, že se jedná o dvě otázky. Jak se tam objevil a co to je vůbec za kámen.

      Vymazat
    2. ano přesně tak , stejně jako někdo oprašuje jedno vozítko na Marsu

      Vymazat
    3. Proč si vy lidé stále myslíte,že hecknout něco můžete jen vy? Vždy kontrolujeme vše,co odvysíláte odkudkoliv. 4_

      Vymazat
  3. Ten kámen tam omylem zapoměl zaměstnanec film. ateliéru ve kterém se natáčí "záběry z povrchu Marsu" To snad víte, že NASA žádné sondy na Marsu nemá, je to jen velký tunel na peníze..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo? Tak to je hůůůstý. Tomu bych už po všem, co se děje i věřil. Hezký den všem, přátelé!!!

      Vymazat
    2. Jsem tehoz nazoru. Podle mne Amici uz dlouho vedi co je a neni na Marsu a kdekoli jinde. Pripada mi to jako hra na sipkovacku, s tim, ze oni vysli peknych par desitek let pred nami. A my sbirame roztrhane papirky v ukrytech asnazime se je dat dohromady.. Budte v klidu, lidi. Zmenilo by to neco ve vasem zivote i kdyby treba objevili na Saturnu loutkove divadlo??? Zivot pujde krasne dal, budem se dal ucit, starat se o deti a stare rodice, chodit na prochazky atd..

      Krasny vecer a zamerme se na to, co je pro nas dopravdi dulezite

      Vymazat
    3. My jsme pro vás lidi nanejvýše důležití. Doba naší tolerance vás lidí už skončila. Pronikáte totiž na naše planety. 4_

      Vymazat
  4. Tu koblihu s cukrovou polevou a marmeládou tam zapomněl zaměstanec filmu :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a vědci, co ty filmy zkoumají, je zkoumají doopravdy :DDDD
      Tak jako meteorologové zkoumají doopravdy uměle vyrobené počasí :DDDD

      Vymazat
    2. Síra, hořčík, mangan ... přesně tohle bych čekal v průmyslově vyráběné koblize :-D

      Vymazat
    3. Špatně si vykládáte "Kozoroh1". Ta loď přece na Marsu byla,ale bez posádky.Nepřítomnost sond na Marsu se nedá před ostatními velmocemi utajit.

      Vymazat
    4. Pokud nespolupracují. 4_

      Vymazat
  5. ty vady taky můžu s gopro kamerou vrtat čenichěm do suchý země ..proč nefotěj něco zajímavějšího ??? třeba oblohu, vesmír nebo mimozemšťany ....koho to ještě baví se nechat tahat za nos ....ať navalí ty miliardy a neserou mi !! ...už toho mam plný zuby...vole 20 let budem čumět na uplný sra*ky nebo co ???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Asi o to nemají zájem. 4_

      Vymazat
  6. http://clanky.ezofit.sk/2013/01/nasa-snimky-o-ufo-a-zakladniach-mimozemstanov-na-odvratenej-strane-mesiaca/
    IvH

    OdpovědětVymazat
  7. Krom toho to místo, na kterém onen kámen je, vypadá jako stará dlažba...

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,bude tam někde nějaký minerální pramen .A bude se za pár let prodávat jako MMPV-mart´ansko minerální pramenitá voda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ,je tam, ale bude to trvat déle. Jsme rádi,když se zapojí do diskuse i žena,relaxujeme. 4_

      Vymazat
  9. Možná po vozítku nějaký marťan hodil kamenem...

    OdpovědětVymazat
  10. Síra, hořčík, mangan ... přesně tohle bych čekal v průmyslově vyráběné koblize :-D ----------------- toto je nejlepší reakce, jakou jsem za poslední léta četl. Bravo chlape :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.