22. ledna 2014

Reálná naděje na levnou energii: Blacklight Power

Veliké díky čtenáři za následující informaci, překlad článku i odborné poznámky.


Dobrý den.
Přináším příznivé zprávy o "nových energiích"ze zámoří :

"Minulý týden vydala energetická společnost Blacklight Power tiskové prohlášení, že vyvinula svou technologii natolik, že zařízení velikosti čtvereční stopy dokáže vyrobit 10MW - dostatek energie pro 10 000 domovů. Kapitálové náklady na takové zařízení by byly asi 10 dolarů na 1kW výkonu. což je mnohem levnější než kterýkoli jiný nyní dostupný zdroj na planetě, a je nepředstavitelné, že by mohlo být něco levnějšího. Demonstrace této technologie bude provedena 28. ledna."

Celý článek zde:
Technické podrobnosti v přihlášce vynálezu zde:
Tato technologie je založena na teorii hydrino, podle níž lze pomocí katalyzátorů u atomického vodíku dosáhnout zlomkových kvantových stavů, tj menších než 1: 1/n, n je 1, 2,... Celá teorie je popsána zde:



Randell Mills vysvětluje nadcházející demonstraci Blacklight Power

Navrhované zařízení o výkonu 10 MW a o půdorysu čtvereční stopy obsahuje soukolí o šedesáti zubech, rotující rychlostí 200 ot./min., jež na několik milisekund vytváří vodní komoru o kapacitě několika mikrolitrů. Během této doby dvě elektrody vytvoří nadzvukovou expandující plazmu, která přichází do magnetohydrodynamického konvertoru, jenž energii plazmy převádí přímo na elektrickou energii. Takto vyrobená energie je čistá a bezpečná.

Screen shot videa 10 MW generátoru na webu Blacklight Power:





by Sterling D. Allan
Pure Energy Systems News

Minulý týden společnost Blacklight Power vydala tiskové prohlášení (press release), v němž oznamuje, že vyvinula svou technologii do bodu, kdy zařízení o půdorysu jedné čtvereční stopy dokáže vyrobit (elektrický) výkon 10 MW, což stačí pro dodávku energie do 10.000 domovů. Kapitálové náklady na takové zařízení jsou 10 dolarů na jeden kilowatt – to je zdaleka nejlevnější zdroj energie na této planetě a je téměř nepředstavitelné, že by mohl existovat levnější zdroj energie. Zástupci společnosti oznámili, že demonstraci své technologie budou pořádat 28. ledna.

Tuto zprávu jsem se dozvěděl v době, kdy jsem byl na návštěvě u společnosti Brillouin, která prováděla replikaci svého zařízení u Stanford Research Institute (SRI) International a diskutovala o dalším rozvoji. Toto zařízení bylo nahráno Mikem McKubrem na video.

Dnes ráno se mi poštěstilo, že mi dr. Mills poskytl třicetiminutové interview. Naneštěstí vlivem závady počítače můj Skype rekordér nebyl zapnut. Pan Mills ale laskavě souhlasil, že mi poskytne další interview, jež však bylo kratší, protože musel odejít na schůzku. Protože již mé otázky znal, rozhovor rychle odsýpal, takže jsme stihli probrat téměř všechny otázky.




Má první otázka zněla, co bude předmětem demonstrace 28. ledna. Pan Mills objasnil, že se nebude jednat o systém o výkonu 10 MW, který je v současné době v procesu realizace a který bude hotový za několik týdnů.

Popsal jak objev, jenž toto čerpání energie umožňuje, tak mechanismus, umožňující použít zavedené technologie, které nejsou příliš složité. Řekl, že na stavbu těchto systémů budou poskytovat OEM licence.
Poznámka překladatele:OEM (zkratka anglického Original Equipment Manufacturer) je obchodní termín, který označuje výrobce zařízení, jenž při výrobě používá díly, komponenty a zařízení od jiných výrobců, a hotový výrobek prodává pod svou vlastní obchodní značkou. Výrobky, určené pro výrobce OEM, se označují jako OEM výrobky. Typickými OEM výrobky jsou základní desky počítačů, monitory, myši a jiné komponenty spotřební elektroniky, které nejsou určené pro koncového zákazníka. Termín OEM se používá i v jiných oborech než ve výpočetní technice, např. v automobilovém, papírenském a chemickém průmyslu. Označují se tak výrobci takových produktů, jež se montují z dodaných dílů od jiných výrobců. V těchto oborech se ale častěji používá termín subdodavatelé a subdodávky.
Také zdůraznil, že tato technologie se vrací zpátky ke stejnosměrnému proudu, který je mnohem bezpečnější a efektivnější v místě využití. „Téměř všechno ve vašem domově je poháněno stejnosměrným proudem a musí být převáděno ze střídavého proudu. Proč tedy rovnou nepoužívat stejnosměrný proud?“

Do této doby byl schopen získat 80 milionů dolarů na podporu jejich výzkumu a vývoje.

Systém Blacklight je založen na novém druhu reakce, spoléhající na klasické fyzikální zákony. Zachází s elektrony jako s reálnými částicemi, řeší otázku, co je elektron a jak dosáhnout stabilnější formy atomu vodíku. Randy řekl, že před osmdesáti lety nikdo nevěnoval energii na to, aby vyřešil otázku, co je to elektron. Když to uděláte, zjistíte, proč je stabilní a jak můžete mít stabilnější stavy atomu vodíku – což je to, z čeho se skládá „temná hmota“. Takže produktem reakce vodíku jsou kyslík a hydrino, což je stabilnější forma vodíku, která nereaguje s ničím. Je absolutně inertní (temná hmota).
Poznámka překladatele: Z výše uvedeného odstavce vyplývá, že při výrobě energie metodou „Blacklight“ bude nevratně na planetě ubývat voda: bude se uvolňovat kyslík a vodík se bude přeměňovat na hydrino, čili „temnou hmotu“. To je potenciální riziko, pokud dojde k masové produkci energie touto metodou, což není nepředstavitelné vzhledem k její láci a dostupnosti.
Proces používá vodu jako primární palivo, ale používá jí jenom nepatrné množství, protože přechází do stavu plazmy, jejíž energie je přeměněna přímo na elektřinu – „deset milion krát větší hustota energie než oheň.“ 10 na desátou wattů na litr vody. Abychom to dali do perspektivy: celá síť USA má 600.000.000.000 wattů, nebo 6 x 10 na jedenáctou.
Poznámka překladatele: Autor plete hrušky s jablky: watt je jednotka výkonu, zatímco energie se měří v joulech a jeden joule je wattsekunda. Energie obsažená ve vodě je vyjádřena v jednotkách energie, nikoli výkonu.
Zatímco reakce má vysokou hustotu energie, nemá možnost utéct. To je velmi bezpečné.

Popsal hlavní komponenty systému o výkonu 10 MW. Oblast reakce se skládá z palivové vody, jež je obsažena mezi zuby soukolí ve tvaru trojúhelníku. Objem vody je kolem 2mm x 4mm x 10mm (šířka soukolí). Tento objem vody dodá 10 kilojoulů energie. Soukolí rotuje rychlostí 200 ot./min., takže na jednu reakci připadá čas kolem jedné milisekundy. Takže při energii 10 kJ na jeden zub dostaneme spojitý výkon 10 MW při účinnosti konverze 90%.
Poznámka překladatele: Objem vody, jenž dodá 10 kJ energie je 0,02 x 0,04 x 0,1 = 0,00008 litru. Za vteřinu se vyrobí 10 MJ energie, takže za vteřinu se spotřebuje 1000 x 0,00008 = 0,08 litru. Za hodinu provozu se spotřebuje 3600 x 0,08 = 288 litrů vody. To se mi zdá dost na to, že tato voda zmizí navždy ze Země.
Vodní palivo, vybuzené dvěma elektrodami, vytváří nadzvukvou expandující plazmu, která přechází do magnetohydrodynamického konvertoru (známá věda), který přeměňuje tuto plazmu přímo na elektřinu. „To je technologie, která v podstatě čekala na aplikaci, stejně jako tomu bylo u laseru. Naše aplikace se na to hodí dokonale, s nadzvukovou expandující plazmou o energetické hustotě 10 milionkrát větší než oheň.“

28. ledna tento proces popíší a podají důkazy o existenci tohoto fenoménu, jež dosud shromáždili. Ty budou zahrnovat spektrální analýzu, stejně jako data z vysokorychlostních kamer.

(Zkráceno)

41 komentářů:

  1. Co se týká vody,tak lidstvo tento nedostatek umí řešit umělým vyvoláním srážek Asi by tímto způsobem mohla stoupnou cena vody tak kdoví jestli by se jednalo o levnější způsob energie.Ale aspoň že se něco děje a nezůstává to jen u teorií.Pozitivní by to však mohlo být,protože by takový systém byl asi určitě vhodnější než jaderné elektrárny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápeš že by jsi ty srážky za pár let neměl z čeho vyvolat.

      Vymazat
    2. pokud se nepletu, na Zemi žádná voda nevzniká ani nevznikla, každá molekula (vodík+vodík+kyslík) vody sem přiletěla z vesmíru. živé organismy ji jen v průběhu života absorbují. na Zemi se voda vyskytuje ve třech skupenstvích - plyn (mračna), led, kapalina.
      tudíž předpokládán podle uvedených čísel, že to zrovna nebude reálná naděje na levnou energii. vždyť už i ta voda je prodaná.
      za zavřenými dveřmi jsou bezpochyby lepší "krabičky", o kterých jsem ještě neslyšeli na energie, o kterých jsem taky ještě neslyšeli.

      Vymazat
    3. to Johny_Caffeine22. ledna 2014 23:24

      ..voda vznikala i vzniká, z Vesmíru vážně nepřilétá :-))))))) Doporučuji přečíst kníhy od Viktora Schaubergera, nekteré jsou i v češtině..
      ... voda NENÍ jen H2O....
      ... atd

      Vymazat
    4. 22. ledna,23:05.Ale měl.Je jasné že k výrobě srážek je nutná voda na planetě.Nesmí dojít k vyschnutí planety proto k umělému vyvolání srážek by muselo dojít včas jinak je konec života a celá energie zbytečná.

      Vymazat
  2. Pan Mills je jen další Keshe, Rossi, Nemeš..., tedy další z lidí, kteří si vymysleli nějakou teorii, na základě které se dá pomocí nějakého zázračného přístroje získávat energie. Bohužel ani jeden z nich zatím nepřevedl svou teorii do praxe. Příčinou nezdaru ale nejsou různé překážky kladené jim jejich odpůrci (ropná lobby apod.), ale dosud platné fyzikální zákony, které jejich teorie jaksi nerespektují. Netvrdím, že někdo nemůže v budoucnu objevit nějaký nový fyzikální zákon nebo způsob získávání energie, ale tito pánové se zatím zmítají ve slepé uličce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rad bych mel pred ocima nevyvratitelnej dukaz vaseho tvrzeni.....

      Vymazat
    2. Jaká slepá ulička. Vše záleží na lidech, jak si dokáží pomoci. Přece se lidi donekonečna nebudou řídit nesmyslnými zákony, jen aby prací vydělávali na banky. Nic není nemožné. Ale s těmi litry vody se mi to moc nezdá. Abychom nemuseli hledat další planetu s vodou, jak to je v scifi filmech.

      Vymazat
    3. Pan Proud: Já bych zase chtěl vidět nevyvratitelnej důkaz, že ty vynálezy fungují. Kromě teoretických žvástů, slibů a počítačové animace kde nic tu nic...

      Vymazat
    4. Pan Proud: Zkuste třeba toto: http://www.sevt.cz/produkt/fyzika-5-pro-zs-energie-ucebnice-12537605/
      Jinak dokázat neexistenci něčeho je nemožné ( čehož tyto teorie hojně využívají). Mě by spáíš zajímal reálný důkaz pro tento zdroj energie. 28. lenda je za 5 dní, jsem ochoten se s kýmkoliv o cokoliv vsadit, že článek nahoře je jen snůška plků. Jako ostatně už 500 zdrojů "čisté, nenáročné energie" předtím.O získaných 80M ( čemuž taky nevěřím) už nikdy asi nikdo neuslyší..

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    co myslíte, už mají lobisti dost oslabenou pozici, nebo to bude zase jen výkřik do tmy? Světu ještě pořád vládnou ty pošahané nesmyslné barevné papírky. A skrze ně je potřeba na vše hledět. Kdo jich má dost, nemůže připustit aby se mu kontrola nad jejich tokem vymkla z rukou. A tak si myslím, ač by se mi myšlenka levné energie nesmírně zamlouvala, že to opět neprojde.
    Matess

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle není volná energie. Navíc, přístroje na volnou energii už dávno existují a používají se, tak nechápu, kdo vymýšlí tyhle věci. Tohle se mi nějak nezdá, bude to nějaký podvod.

    OdpovědětVymazat
  5. " ... a je nepředstavitelné, že by mohlo být něco levnějšího. ..." // Blbost, energie jde "vyrobit" i úplně zadarmo, takže to představitelné docela je. Jen z dalších chytrých marketingových triků na oblbnutí lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když počítam, že se tam uvádí 10MW=10.000kW, a udrží to 10.000 domácností, tak to vychází jenom 1 kW na domácnost. Málo! Můj vysavač sežere 2,2 kW příkonu.Co se týče proměny vody na tmavou hmotu-hydrino, tak se pamatuji na závěr E.von Danikena v jedne jeho knize, kde popsal Mars s údolím s koryty od někdejší dávné řeky, a za příčinu zmizení vody na Marsu uvedl možnost zapálení vody kvůli energii, nebo válce s novou technológií. Následkem bylo vyhynutí, zmizení dávné civilizace, která tam musela někdy žít.(i když tam ješte voda je pod povrchem na pólech).

      Vymazat
  6. Lakavej vynalez,i moznej,nejsem z tech kteri ihned vsechno zatracujou,naopak,fandim,ale cekam na dukazy.Duveruj,ale proveruj! Ovsem v tom co jsem si precetl vidim obrovsky nebezpeci,pro me dost padnej duvod,abych takovou vec nepustil do praxe,dokonce ji zakazal:-(,skoda,tak levna a cista energie..........ale voda je v kazdym pripade cennejsi,nemam o cem diskutovat!!!
    PS: nekde vejs jsem cetl naivni nazor,ze umime vyvolat srazky:-))).Umime,ale musime mit z ceho!!! Tahle vec nenavratne nici vodu,tomu je treba rozhodne zabranit!

    OdpovědětVymazat
  7. Presto prese vsechno,zustavam nadale presvedcenej o tom,ze nepotrebujeme energii vyrabet.Nam staci umet ji prevadet,ale v prvni rade se musime naucit si ji proste jenom brat,je ji vsude kolem nas nepredstavitelny mnozstvi.........

    OdpovědětVymazat
  8. Spiiiiidy tiež v tom verím , ale zase takto rozhodne sa vyjadrovať bez jediné reálneho argumentu je troška prehnané. Máš nejaký dôkaz na podloženie tvôjho tvrdenia ? Pretože nedá sa všetko skryť za patenty, ktoré sa dajú obchádzať resp. zariadenia sa dajú zostrojiť aj na tajňáša keď sa chce. Okrem toho, neviem ako to kde funguje , ale čo viem tak v SR je ochrana patentu 20 r.. Jednak neviem či niekto na nejaké zariadenie na volnú energiu tu má patent a aj keby mal tak jeho ochrana trvá iba 20 rokov. Okrem toho je na svete množstvo ľudí, ktorí by kašlali na nejaký patent, trebárs aj medzinárodný a zariadenie by zostrojili prípadne dokonca aj predávali . Taká Čína má dá sa povedať úplne v prdeli nejaké patenty a reverzné inžinierstvo u nich funguje veľmi dobre. Žiadnemu vynálezcovi nič nebráni pred predaním patentu "korporáciam" vysvetliť princíp fungovania aj niekomu inému, cez ktorého sa to dostane aj k ľuďom či s patentmi hlavu nelámu. Nevidím v tom ani moc ekonomický problém, keďže výrobcovi takého zariadenia môže byť ukradnuté, že energia bude zadarmo, keď on sám nie je nejaká energetická spoločnosť, oň ekonomicky získa z toho zariadenia a v momentálne situácii, keď niečo také na trhu ani neexistuje by doslova ryžoval. Rossi a jeho e-cat sa mal začať predávať od konca roku 2012 a kde je ? Keshe si hodže na net pekné počítačové animácie technológií, ktoré údajne má a kde sú? Bohužiaľ aktuálne niečo takéto pre ľudí neexistuje, možno ani nie z technologickej nemožnosti, ako z momentálneho stavu spoločnosti a ľudstva ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že ani Čína se dobrovolně "neodřízne" od zdroje příjmů za elektřinu. Konec konců už je to "zavedený" podnik. Nastavěné elektrárny, hotové rozvody a teť už jenom kasírovat zisky. Momochodem jsem si všiml takových různých "tanečků" kolem té levnější energie. Stále tady je snaha za tu energii něco kasírovat. Hlavně ne, aby to bylo ZADARMO! I tento přístroj bude fungovat jako malá elektrárna a hodiny u domovních dveří mi budou počítat spotřebu. CZK

      Vymazat
  9. Také to vnímám jako né moc reálnou věc, bylo by zajímavé udělat takový menší článek o lidech, kteří se zabývali těmito přístroji a nic z toho nebylo. Přesně jak psal pán/paní výše, tak lidé jako jsou Keshe, Rossi, Nemeš nedokázali předložit jedinou cenově dostupnou věc pro normálního člověka.... otázka je proč ? kde je chyba? jenom lžou nebo za to může lobby? ... tito lidé mají často velkou podporu lidí, ale pak ticho a klid nikdo nic :D.

    OdpovědětVymazat
  10. v přechodném období budou lidé získávat energii z vody , té je v mořích dostatek , studená fůze je též možná , opět z "izotopů" vody , ke komunikaci budeme používat vodíkové a zvukové technologie

    nejdříve se ale lidé musí sjednotit !!

    OdpovědětVymazat
  11. už aby se něco vymyslelo, přišel mě doplatek za eletriku :-(

    OdpovědětVymazat
  12. Nevím, zda tomu rozumím správně, ale 10 dolarů za kilowatu mi nijak levné nepřijde. Pokud jsem to nespletl, tak v současnosti platím za kilovatu 6 korun, ale to je ta zprůměrovaná cena - nájem za hodiny, cena za dopravu a cena za kilovatu. CZK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tých 10 dolárov je asi myslené za 1 Kwh inštalovaného výkonu.
      Zariadenie s výkonom 1 Mwh by teda stálo 10 000 USD.
      Uvidíme, čo nám predvedú 28.1.2014.
      V každom prípade sa mi zdá, že podľa stupňa propagácie, ide konštruktérom v tejto fáze o sponzorov.
      Ak tvrdia, že už dostali 80 mil? USD, tak tí, ktorí im ich poskytli, sú de facto maliteľmi - akcionármi, ktorí budú svoju investíciu chcieť naspäť.
      Premena vody na ,, temnú hmotu", ktorá spôsobí, že voda navždy zmizne zo zeme, to znie dosť fantazmagoricky a ak s týmto tvrdením budú tvorcovia pokračovať, tak si viem predstaviť, ako sa všetci zjednotíme a budeme skandovať, ,,Vodu si
      nedáme."
      Pred tým, ako toto budeme využívať, ešte je na rade národná bezpečnosť, potom armáda, potom Rotschildov bazén, potom prehlásenie, že úprava vody pre tento zázrak podlieha štátnej dani, ktorá bude na úrovni 10 USD/liter.
      Mám záujem o jedno zariadenie o výkone 10 Mw.
      Pošlite mi číslo účtu, kde Vám mám previesť prachy.
      domino

      Vymazat
    2. 10kW a 1kW je pomerne podstatnej rozdil :-)

      Vymazat
    3. Tomu rozumím, že 10 kW je desetkrát víc, jak 1 kW. Ale nepochopil jsem, proč to tady uvádíte? Nebo jsem něco přehlednul? CZK

      Vymazat
  13. Podľa mňa ak by niekto vymyslel zariadenie čo dodáva energiu zadarmo tak snim spravia to isté čo s pánom ktorý si natlačí doma na kopírke kopec peňazí a pôjde si ich uložiť do banky na účet.
    Tento spoločenský systém si neželá energiu zadarmo a kto by chcel niečo také šíriť bude označený ako terorista.

    OdpovědětVymazat
  14. Ke spotřebě vody , kterou vypočítává překladatel: Je to trochu menší množství podle prostého propočtu- objem jedné komůrky mezi zuby je skutečně 0,00008 l , krát 60 komůrek po obvodu a 200 ot/min je 0,96 l /min, tedy asi 57,6 l/hod při max. výkonu 1 ks zařízení ! Za předpokladu, že vznik uvedené látky "hydrino" je nevratný, t.zn. není zpětná přirozená/samovolná přeměna na vodík, pak je to stejně průšvih, protože po čase objem světových oceánů asi nebude stačit(nás z toho hlava sice bolet asi nebude, ale potomci se budou stěhovat? Kam?Za vodou?) V té souvislosti mi trochu vadí náznaky o pobytu mimozemských korábů taky pod hladinou , potřebují vodu? Co by tu jinak hledali, dohlížejí na nás, jak jsme stupidní? Mimochodem, ty UFO v atmosféře není problém uvidět, je třeba se koukat na oblohu ,nejlepší v tomto jsou vlastní oči ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pod oceány mají základny , vodu opravdu nepotřebují...

      Vymazat
    2. Překladatel počítal na základě celkového výkonu 10 MW a množství energie uvolněné z jednotkového množství vody (0,00008 litru) a jeho výpočet je správný. Problém je, že v článku jsou špatné údaje: při otáčkách soukolí 200 ot./min. o 60-ti zubech dostaneme frekvenci 200Hz. Jestliže při jednom zapálení plazmy se uvolní energie 10kJ, dostaneme 200Hz x 10kJ = 2MJ za sekundu, tj. 2MW, nikoli 10MW. Takže se spotřebuje 57,6 litrů vody na vyrobení 2 MWh a na 10MWh se spotřebuje 5 x víc: 57,6 x 5 = 288 litrů. Překladatel tedy počítal správně.

      Vymazat
  15. To chcete říct že je ropy víc?. Pro přechod k novým technologiím by to byl průlom, hlavně ekologický, jenže to bude hoax jako vše ostatní, dokud nějaký běžný uživatel anonymně nesdělí, že má od kamaráda krabičku s volnou energií, tak velice pochybuji že se o tom běžně, někdo dozví na netu.

    OdpovědětVymazat
  16. Vody na zemi veľmi pomaly pribúda. Zem ako veľký magnet priťahuje k sebe molekuly vodíka a vody rozprášené z komét a pod. Preč sa už kvôli gravitácii len tak ľahko nedostanú.

    OdpovědětVymazat
  17. Zkoušeli jste si spočítat, kolik je na Zemi vody a kolik by to mohlo spotřebovat? Kdybychom těchto zařízení pustili 200000 (výkon jako 1000 temelínských elektráren), tak by to mohlo jet 3500 let, než by poklesla hladina světového oceánu o jeden milimetr. Dost času na to vymyslet něco lepšího.
    Jinak ale pochybuji, že je to reálné. Společnost BlackLight Power existuje už 23 let a kromě keců a slibů z ní ještě nic nevypadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom, který údaj jste bral jako základ. Za správný údaj považuji ten překladatelův. V článku jsou totiž rozporné údaje a vše nasvědčuje tomu, že při výkonu 10MW jsou otáčky soukolí 1kHz a nikoli 200Hz. Spotřeba vody je tedy 5 x větší než údaj diskutéra, který překladatele opravoval.
      Dále je třeba vzít v úvahu, že kdyby BLP nahradil ropu, na vodu by jelo úplně všechno: doprava, topení, výroba elektřiny... a když by to bylo tak levné, nikdo by nešetřil. Nezapomeňte, že každý nebydlí u moře nebo u řeky. Jsou na Zemi místa, kde je vody nedostatek. Takže ono to může být malinko složitější.
      Rozhodně bych dal přednost něčemu z trezoru, co nemá na životní prostředí vůbec žádný dopad. A jsem přsvědčen, že v trezorech takové technologie jsou.

      Vymazat
  18. Jsem elektrotechnik, a nechápu jak může být DC výhodnější, ať si pan vynálezce nejprve zkusí připojit rychlovarnou konvici na 230V DC, a bude se divit jak dlouho mu bude fungovat, tesla por nic za nic nezkonstruoval střídavý proud, stejnosměrný totiž nelze tak jednoduše ovládat, jó pokud chce napájet domácí spotřebiče jako jsou rádia a podobně na 12V DC tak to se omlouvám,,,,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S topným tělesem rychlovarné konvice by žádný problém nebyl, ale termostat by se musel překonstruovat na DC, jinak by hořel. To zase takový problém není. Mixéry a další domácí spotřebiče mívají komutátorové motory, takže by šly provozovat na DC taky, jen by se muselo trochu snížit napětí kvůli neexistenci reaktance. O rádiích jste už psal Vy. Když to shrnu, tak se bez AC klidně obejdeme, pokud nebudeme používat třeba cirkulárku s třífázovým motorem, tam bychom potřebovali frekvenční měnič.

      Vymazat
    2. Tak zrovna spínač rychlovarné konvice není problém udělat tak, aby se při použití na DC nadměrně neopaloval. Stejně tak jde vyrábět ledničky nebo pračky na DC, i když dnes mají většinou střídavé motory. Spousta domácích spotřebičů opravdu používá DC, ale většinou dost nízké napětí, aby s ním šlo dělat domácí rozvody (s rozumnými průřezy vodičů), takže bychom se stejně nevyhnuli DC/DC měničům, kterými bychom nahradili ty současné AC/DC a nula od nuly pojde. S ovládáním to tak jednoduché není. Pro tramvaje nebo metro se právě kvůli snadnějšímu ovládání motorů stavěly nákladné stejnosměrné rozvody. Když přišly výkonové tyristory, začal být výhodnější střídavý proud a dnes s relativně levnými střídači je to už v podstatě jedno. Největší výhoda střídavého proudu je ve snadné transformaci napětí při velkých přenášených výkonech a tím i možnost přenášet výkon na velké vzdálenosti. To je hlavní důvod, proč ho Tesla prosazoval a v této oblasti se technologie zas tak moc nezměnila.

      Vymazat
  19. No jo, naposled to byl E-cat a kde mu je konce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v současnosti probíhají jednání o výrobě v Číně.

      Vymazat
  20. Tak už je únor a nikde nic.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.