18. května 2014

Co jsou meteorologické předpovědní modely a komu slouží?

Jelikož mi deštivé počasí brání ve zušlechťování zahrádky (nicméně díky bohu za tu vláhu, už jí bylo nanejvýš potřeba), mám čas sledovat na počítači aktivity klimateroristů a zde je zveřejňovat. 

Samozřejmě že to popuzuje oficiální meteorology, kteří se pokaždé ozvou do komentářů a laskavým tónem mi recitují prastaré učebnice meteorologie a nabádají mě ke zdravému rozumu a sebevzdělávání. (:-))) Ale já nemám důvod dávat i zde prostor jejich nevědomosti, zaslepenosti či propagandě, na to mají dost místa všude jinde v oficiálních médiích. 

Ale vzdělání, to beru, takže si v rámci vzdělávání zopakujeme třeba něco o počítačových předpovědních modelech článkem, který pro nás již před 2 lety napsal meteorolog "whistleblower" Snowman. Geniálně napsáno, čím dál více platné ...

Pod štítkem Snowman (viz pod článkem) naleznete mnoho dalších článků objasňujících aktivity klimateroristů.

=Orgonet=


Co jsou to vlastně meteorologické modely a komu slouží?
Napsal anonymní meteorolog "whistleblower" pod nickem Snowman 
6. 2. 2012


Už delší dobu mi v hlavě leží toto téma. Na meteorologických předpovědních modelech je v tuto chvíli totiž založena naprosto celá předpověď počasí, a to nejen ta dlouhodobější, ale i ta jeden den dopředu. Co udělá profesionální meteorolog, když chce vědět, jak bude zítra? Prohlídne si všechny dostupné modelové výstupy (mapky a grafy, které mu naprosto automaticky vyjedou na PC) a celé své vzdělaní uplatní jen v jediné věci – vybere ze zobrazených variant tu, kterou považuje za nejpravděpodobnější.

Většině lidí na tomto asi nepřijde nic divného. Dnešní (oficiální) věda prostě neumí předpovědět počasí jinak, než že se nacpou nějaké údaje do počítače a ten vyhodí přepověď. Na pochopení tohoto obrovského problému je ale potřeba vědět o těchto modelech nějaká data, takže to vezmu celé ze široka:

Meteorologický numerický předpovědní model je neuvěřitelně složitý počítačový program. Když chcete výpočty zjistit chování počasí v nějakém místě na delší dobu, než pár hodin dopředu, tak je totiž nezbytně nutné modelovat úplně celou atmosféru Země.

Počítače, které to dokážou, jsou jedny z nejvýkonějších počítačů na světě a jejich hodnota se pohybuje ve stovkách miliónů dolarů, tedy v miliardách Kč...

A takový výdaj za meteorologický počítač si můžou dovolit pouze vládní (příp. armádní) organizace nejbohatších států.

Aby mi zase někdo nepsal, že manipuluju s fakty a neuvádím příklady, tak vám tady vypíšu všechny důležité globální modely na krátko-střednědobou předpověď (které jsou civilně dostupné) a napíšu, komu patří:

  • GFS - Global Forecast System; americký model, patřící USA vládní organizaci NOAA, neboli National Oceanic and Atmospheric Administration, tedy Americké meteorologické službě, která je přímo napojená na všechny další vládní složky USA. Tato organizace stojí původně za celým podvodem s Globálním Oteplováním a na její popud bylo založeno nechvalně známé centrum IPPC.  Tento model je vůbec nejpoužívanější a navazují na něj, nebo z něj vycházejí, další méně známé modely, různých typů a účelů. Co se týče organizace NOAA, tak by to chtělo, aby někdo znalý rozkódoval jejich vlajku, protože mi na první pohled přijde velice pochybná http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/NOAA_Flag.svg



  •  ECMWF - European Centre for Medium-Range Weather Forecasts; Takto se jmenuje jak samotný model, tak organizace, které patří. Je to organizace patřící EU, financovaná Bruselem a se sídlem v Británii. To zní snad ještě "lépe" než předchozí, ne? Tento model má více částí – na různědobé předpovědi – a vychází z něj všechny lokální evropské krátkodobé předpovědní modely, včetně českého ALADINA, o kterém bude ještě řeč, protože to ani v nejmenším není doopravdy náš (čhmu) model, jako žádný lokální evropský. Mimochodem z porovnávání výstupů modelů GFS a ECMWF vychází téměř celá předpověď čhmú na 3-10 dní...
(ECMWF pro Slovensko na SHMÚ: http://www.shmu.sk/sk/?page=1163)

  •  Dále tu máme: GME - Německý model; GEM - Kanadský model; UKMO – Britský model; JMA – Japonský model...a všechny jsou napojené na sytémy gfs a ecmwf tedy na NOAA a EU. A ještě je tu další model patřící USA resp. NOAA, s názvem FAX.
(Pozn. Orgonet: Nejdostupnější běžné veřejnosti a nejnázornější jsou asi teď animované modely na sat24, viz http://sat24.com/foreloop.aspx?type=1&continent=europa, například tento model srážek (mají i Bouřky, Teploty, a další zobrazení )(ale nevím, která z těch agentur je provozuje, ono je to asi jedno)




Tak, to bysme měli všechny hlavní modely - a ty na menší úrovní patří stejně zase těm stejným státům a organizacím, takže je nemá smysl je ani zmiňovat.

Možná vás teď napadlo – a co nějaký ruský model? Nebo třeba čínský? Obě země přece dávají obrovské finance do výzkumu počasí, a to i oficálně.

Zklamu vás, vážení – veřejně jsou dostupné pouze modely, které patří výše uvedeným státům, a ani čhmú nemá, co vím, žádný "cizokrajnější" model. 

Pak jsou tu ještě ty takzvaně lokální krátkodobé evropské modely, s předpovědí na 2-3 dny dopředu, v Evropě především v rámci projektu ALADIN, ve kterém je hodně Evropských zemí pod záštitou Francouzké státní organizace Météo-France. Model v každém takovémto státě počítá tu malinkou část atmosféry, co je v těsném okolí státu, a vyměňuje si neustále data s okolnímy ALADINy. Stejně ale dají dohromady jen kus Evropy a o zbytku světa dostávají data přímo od...zkuste hádat...od modelu ECMWF....

A přesně toto je ten slavný "český model ALADIN", jehož počítač stál "pouhých" 15 miliónů Kč. No bodejť když počítá počasí pro cca. 1/1000 rozlohy Země a to jen na 2 dny dopředu.

(Pozn. Orgonet: Odkaz na český model Aladin: http://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ov/aladin/results/ala.html, ukázka:



Tak, teď už je myslím na první pohled vidět, co z tohoto v prvé řadě vyplývá.

Nejvyšší orgány klimateroristicky aktivních států mají prakticky pod naprostou kontrolou všechny meteorologické modely, co se v jejich "sféře vlivu" používají.

Algoritmy modelů jsou po léta vytvářeny obrovským množstvím lidí a mohlo do nich být zaneseno kdoví co...

A můj názor na to, jak je této situace využíváno je, že ve chvíli, kdy se někde v USA rozhodne o nějaké klimateroristické akci, tak jsou z centrály poslány údaje do meteorologických modelů, aby se v určitých chvílích výpočtů změnily hodnoty pro něterá místa atmosféry, a model pak částečně počítá s plánovanou klimateroristkou akcí, a meteorologové si prakticky nevšimnou "ničeho divného". I tak ale samozřejmě jsou na modelech vidět seky a hlavně náhlé změny předpovědí. "Díky" tomuto ale přece jen předpověď tak na 4-5 dnů ještě "jakž takž" vychází.

To bysme měli k faktické stránce věci, a teď se pojďme podívat do psychologického efektu modelů, které jsou totiž přímo dokonalá vymývárna mozků a to především pro amatérské meteorology.

Co se týče profesionálních meteorologů, tak ti prostě v pracovní době prochází modely, konzultují, píšou předpovědi, ale celkově mají na věc vesměs docela střízlivý pohled.

I když, že by se někdy podívali v pracovní době místo do modely na oblohu, to ani ne, to max. středoškoláci – pozorovatelé na profesionálních stanicích – ale ti jsou tam pouze na zapisování dat a nikdo se jich na nic odborného neptá...

A mozek už mají "profíci" většinou vymytý z Vysoké, takže nejsou v tomto smyslu myslím ani ta hlavní cílová skupina vymývání mozků modely (navíc na ně jsou páky, jelikož je platí stát).

Daleko zhoubnější vliv mají modely na komunitu amatérských meteorologů. Za poslední léta jsem jich přes internet poznal mnoho desítek, letmo možná i stovek, tak mám o této "komunitě" velmi podrobný přehled.

Podívejme se na to, jak vypadá v dnešní době typické chování člověka, který se právě začal zajímat o počasí a o meteorologii. Že by začal sledovat oblohu, naučil se typy oblačnosti a začal studovat jak fungují v atmosféře různé procesy? Ne! Že by si začal vést zápisky o teplotách, srážkách, o sněhu? Kdepak! Hned jak si rozkliknou na internetu první meteorologické fórum, s cílem získat informace, tak jim naskočí, konce neberoucí diskuse, o výstupech meteorologických modelů a spousta odkazů a doporučení na ně. A nadšený začinající meteoamatér už s uchvácením sleduje různobarevné mapky předpovídaných teplot, srážek, větru, snaží se naučit číst v synoptických mapách, grafech, v modelových ansámblech.....a velmi rychle ho virtuální "meteorologická" realita naprosto pohltí.

Ti lidé už často nejsou schopní se v počasí radovat z přítomnosti. Když napadne sníh, tak se neradují, ale nadávají, že na modelech je za týden obleva. Když jsou to bouřkoví nadšenci, tak nejsou rádi, že dnes odpoledne se čekají bouřky, ale nadávají, že CAPE index potenciální konvektivní energie v předpovědi na 3 dny výrazně klesl...atd....

A i ti, kteří jsou alespoň trochu rozumní (nejčastěji trochu starší lidé; s rozsáhlou generací mladých nadšenců o stáří kolem 15 let je to nejhorší) a sledují i počasí za oknem, tak stejně u modelů sedí půl dne, každých 6 hodin nervózně čekají na aktualizace, nadávají, málem pláčou, nebo se  málem hystericky radují z toho co modely nakreslí na 3, 5, 7 dní dopředu; a přitom to je jen virtuální svět řízený klimateroristy.

Vážení... v tomhle opravdu nepřeháním, tohle je realita...

Zajímavostí je tu slovní hříčka model-modla; modely-modly...že by náhoda?  
    
A když si někdo chce vést "zápisky", tak si koupí meteostanici za 10 tisíc, která mu všechny údaje automaticky nahraje do počítače. Měření sněhu už lidé moc neprovádí, to se musí dělat ručně. Každodenní ručně dělané teplotní záznami si vedou vesměs jen lidé, kteří už sledují počasí víc jak 15-20 let.

A záznamy o oblačnosti...kde těm je konec??

Tak pak se nedivme, že si klimaterorismu nikdo nevšímá!

Pěkný den,
Snowman

17 komentářů:

  1. Já jsem zrovna dnes psal na chmu at mě vysvetlej pár věcí...

    jinak podáva jsem i trestní oznm. na polici cr .... ovlivnovani pocasi,atd.

    chtelo byto sehnat petici podpisů, a podat žádost znovu....
    Lidi podme více at nebojuju sám.... říkejte to lidem okolo....

    Uz lidi co nevedej nic si všímaj toho co se s pocasím deje.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. opět a znovu , dochází k velkým změnám nejen na Zemi ale i v našem Vesmíru, většinu toho co připisujete Harfistům temným a dalším , je zálěžitost matky Země, Božský zásah do naší reality, atd atd atd .

      Vymazat
  2. metorologické modely využívame ako konečný spotrebiteľ v práci. Máme platený prístup a online výstražný systém. Kvôli bezpečnosti zariadení vo firme.
    T

    OdpovědětVymazat
  3. Velice smutne. Podivejme se uz jenom na symbol NOAA: Zednarska pyramida se skrytym okem, jejich specialita, umistnovat jasne odkazy neviditelne pro bezneho cloveka... Je mi trapne, kdyz si pomyslim na zdanlivou vyhru boje proti "radaru", jak jsme demonstrovali na namestich. (-a videl jsem i majitele tohoto blogu :) Jednalo se tenkrat o dalsi evropskou jednotku americkeho HAARPu. Nepostavil se, protoze jiz davno stoji: "Meteorologicke" radary Brdy a Skalka bezi v polovojenskem rezimu a kazdy, kdo se chvili diva na meteorologicke vystupy "ceskych" meteoradaru na 100% vi, ze slouzi k manipulaci pocasi. Extremne silne, logicky nevysvetlitelne radarove slehouny jednim smerem trvajici cele hodiny, v jinem modu kruhy kolem radaru, ktere drive nikdy nebyly... Poprve byly pozorovany v Australii, po kratke dobe byly vsude ve svete, vsichni se tvari, ze to je normalni... Proste, ta tzv. konspirace o manipulaci pocasi je na 100% pravda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jeden radar v Nepolisích u Chlumce nad Cidlinou (NATO)

      Vymazat
    2. Jak jsem na to koukl, tak bude stačit znak vodorovně ozrcadlit a helemesekoukejmese, oko v pyramidě. Zrovna nemám vhodný soft, tak si to nevyzkouším. Zednaři znaky dávají na zajímavá místa, ale je pravda, že málokdo se v tom hrabe a přemýšlí o tom...

      Vymazat
    3. A co ten nedaleko vysílače Cukrák před Prahou ? A další ve vojenském prostoru Boletice na Českokrumlovsku v již.Čechách ? Víte někdo o nich více ? Ten boletický se podobá něco jako gigantickému plošnému spoji (kruhy, osmičky), který je také v Číně součástí ranvejí jednoho letiště.

      Vymazat
    4. není , a šíříte jen negativní informace

      Vymazat
  4. Jo jo demonstrace v Praze proti radaru Brdy, toho se Orgonet v dobré víře opravdu účastnil (:-))), tenkrát netušil, že je to s tím radarem přesně tak jak píše anonymní 11:37 (:-))
    Fotky z této demonstrace zde: http://orgo-net.blogspot.cz/2009/04/fotky-z-demonstrace-v-praze.html, článek Kdo chce vlastnit počasí inspirovaný projevem Štěpána Kotrby v den demonstrace http://orgo-net.blogspot.cz/2009/04/kdo-chce-vlastnit-pocasi.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem již delší dobu s předpovědí počasí naprosto spokojen,Rosničkáři se fakt hodně polepšili.Ta jejich předpověď fakt sedí.
      Jsou super.

      Vymazat
  5. Začínám mít silný pocit, že se počasí řídí přesně podle poslušnosti či neposlušnosti toho-kterého státu. Chorvatsko se ozvalo proti EU a bác - má záplavy, které mu dají co proto a už se kvůli starostem nebude míchat do věcí EU. Zkrátka, každý pro elitu nežádoucí stát bude mít závažné problémy spojené s počasím... Takto by to šlo najít v mnoha souvislostech... Mimochodem, k Ukrajině, poslechněte si toto (diskuse už byla smazána, ale rozhovor stojí za to - je zázrak, že to Český rozhlas vysílal - Lucie Výborná nevěděla, jak reagovat, a pouštěli více hudby, než mluveného slova: http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/host/_zprava/martin-koller--785133

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ten rozhovor jsem slyšel fakt to stojí za to! Pak že prej konspirace....

      Vymazat
    2. záplavy byla i u nás , pořád nechápete že na počasí mají vliv jak živly, tedy bytosti nehmotné a žijící s námi nejen na Zemi , tak také lidské myšlenky , a chování, a také to že Země se čistí od negativního, proto tam kde je nejvíce zatížena , /Karma / války , chování lidí , tam se to čistí , a věřte tomu, že Bosna a okolí je zatíženo hodně , ješťě ze starověku a středověku

      Vymazat
  6. Při pokusu o laické rozkódovaní znaku NOAA (radar bílý kruh) mi napadlo tohle: v celé zemské atmosféře můžeme pomocí skalární (dvě sinusovky nemusí být nutně holubice) radiace (červený trojúhleník) měnit lokálně vlastnosti podnebí/počasí (různé barvy v menším kruhu nad a pod sinusovou holubicí) podle našich potřeb a záměrů. :)

    Kaštan

    OdpovědětVymazat
  7. Z Orgo jde zas strach a uzkost, utikej kdo muzes. Jiz ne jenom pred klimatology ale i meteorology. Bu bu bu bu!!! Pozor na modely! Jsou to sarlatanske nastroje, bu bu bu!
    Peter

    OdpovědětVymazat
  8. Není to s Lucií Výbornou, ale s Pancířem. Je to ten rozhovor?

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.