17. května 2014

Umělá oblačnost, která se při silném větru ani nehne

Díky čtenáři za příspěvek k zajímavému jevu, kterého jste si možná všimli i vy, a pokud ne, jistě budete mít brzy příležitost.
Jde o situaci, kdy při zemi fouká silný vítr, až se stromy ohýbají, ale oblačnost nad vaší hlavou (bývá přitom polojasno) se ani nepohne, jen se tak vznáší.
..


Ahoj Orgo.
 Posílám Ti pár fotek z dnešního dopoledne v Liberci. Ještě zajímavější fotky mám v mobilu, ale zatím jsem je ještě nestáhnul. Jsou z rána, vyfocené na českodubskou. To divadlo, co nám dnes předvedli klimouši jsem u nás ještě nezažil. Od dvou nemůžeme spát a potom nad námi od rozbřesku visí podivný mohutný mrak a vůbec se několik hodin nehýbe z místa, ikdyž fouká velmi silný severní vítr. To, co nám zase ta banda předvedla má jistě spojitost se záplavami na Moravě i na Balkáně. Jak ty fotky budu mít, pošlu je. Taky jsem to natočil na kameru, ale to zatím poslat neumím, Vašek.










Fotky z mobilu:

Ahoj Orgo. Posílám foky z dnešního rána, jak jsem slíbil. Ten mrak tam vydržel několik hodin i přes prudký severní vítr. Foceno na Vápně u Hlavice, Vašek.








P. S. Orgonet: 
Myslím, že situace, kterou včera zachytil čtenář, je mi známa. Dopplerův radar z Německa (ten, co zobrazuje zelené kruhy) totiž včera ukazoval podivně, pouze jakousi zelenou měňavku s kruhovitým okrajem právě v oné oblasti, kde čtenář pořídil snímky, i když dle normálního radaru tam ani nepršelo. 
To zřejmě znamená, že ta oblast, která stála ještě mimo onen srážkový kolotoč (silně ionizovanou oblast) a zasahoval tam z něho zatím pouze silný vítr, byla "ošetřena" jakousi frekvencí z onoho Dopplerova radaru, která se projevila výše vyfotografovanou oblačností.
Bylo to divné zobrazení, bohužel printscreen mi nepřišlo nutné udělat, a teď by by teprve zajímavý. Nevadí.

Dodatek: Další fotografie tohoto mraku z Jablonce:

Ahoj,  
V souvislosti s posledním příspěvkem posílám fotky pravděpodobně stejného "mraku" tak jak jej viděli včera 16.5. kolem deváté ráno studenti gymnázia v Jablonci n. N. Zdravím Petr.





18 komentářů:

  1. Slyšel někdo někdy o vrstvách atmosféry? Opravdu si někdo myslí, že pokud fouká vítr při zemi, tak také stejný fítr fouká i v 10000 metrech na zemí? Pokud ano, tak by si o fyzice atmosféry mě něco přečíst. Jsou dny, kdy na zemi se nehne ani lísteček a o kilometr výš zuří vichřice, ženoucí mraky nad zemí. A naopak. Na zemi fouká a nahoře ne. Fotky jsou to sice krásné, ale je vidět, že jejich tvůrce o počasí toho moc neví.

    S úctou a přáním více poznání a vědomostí Siegfried Neumaier

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Siegfride, mockrat Ti vlastne dekujem za perfektni vysvetleni, a uz si nikdo nebudem myslet, ze je s pocasim neco v neporadku. Jenze je v tom hacek, ty mraky (tedy ta husta deka z mraku) neni ve vysce 10000 m , nybrz tak 2000m. A je velice zvlastni, ze uz tento scenar je jiz desaty den: vitr jak krava a mraky stoji.
      Samozrejme si fyziku atmosfery vsichni dobre prostudujem, dik za typ
      Krasny den mirca

      Vymazat
    2. Yes, asi je důležité znát něco o fyzice atmosféry. V tomto oboru jsou určitě novinky pokud jde o druhy mraků. Zvláště by mě zajímalo, jak se jmenují mraky ve tvaru pruhů, táhnoucí se od jedné světové strany ke druhé.
      Nemám nastudováno zhola nic. Akorát je mně z některých jevů na obloze poněkud
      " blivno". Zvláště od dob, kdy se dají sledovat tzv. "contrails" křížem krážem po celé obloze.

      Vymazat
    3. "Jak nahoře, tak i dole" - Hermes Trismegistos :-))

      Vymazat
  2. Včera jsem zaznamenal během dopoledne několik "vteřinových" výpadků signálu u rádia. Tato situace se stává tak 2-3x do roka a já si to vysvětluju tak, že něco překrylo signál radiové stanice mnohem silnějším signálem. Mohlo by to potvrzovat teorii o aktivitě radaru.
    Ale zajímavější informaci jsem slyšel včera večer v TV zprávách na Nově, kde říkali, že od r. 2004 se s železnou pravidelností kolem 15.května vyskytují přívalové deště a s tím spojené povodně v ČR. Pokud by tomu bylo tak, že je to uměle vyvolaná záležitost, tak ale proč zrovna pravidelně polovina května? A pokud by to byla přírodní záležitost, tak je to ještě méně pravděpodobnější (pokud jde o tu pravidelnost). Vždyť ani tzv. "ledoví muži" se neprojevovali naprosto pravidelně a se stejnou intenzitou. CZK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jest-li ta pravidelnost s datem 15.5. nesouvisí s tradičně počůranou Žofií , která má přikrýt přívalové srážky pravidelně se vyskytující i pokud by to nebyla přírodní záležitost.Pravdou je, že dříve pršelo drobně a vydatně třeba týden, ale celoplošně. V současnosti jsou to prudké přívalové deště, pouze místy.
      Neshodnost předpovědí počasí se skutečným počasím, ukazuje na zastaralost meteorologických modelů, které je třeba dále zpřesňovat.

      Vymazat
  3. Já jsem si všiml jevu, kdy při zemi fouká vítr jedním směrem, ale mraky jdou jiným směrem. Ať to taky pan Neumaier vysvětlí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vysvětlení je zcela prosté pane. Tomu se totiž říká "střih větru", který velmi často souvisí s konvektivními jevy v atmosféře, Buďte od té dobroty a zadejte si někam heslo "střih větru", nebo "model Aladin". Nebo víte, co já vás sem nějaké odkazy vhodné pro laika hodím: http://www.psika.cz/fotografovani/strih-vetru, http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=171761&lan=0&style=2

      "Střih větru" má zkratku "DLS". Například v numerickém metorologickém modelu "GFS" běžně kontrolujeme hodnoty ve výšce od 1 do 8 kilometrů - viz tento odkaz:
      http://meteomodel.pl/gfs.php?domena=gfspl&parametr=DLS8
      ----------------------------------------------------------------------------------------

      Takže tak. Je třeba studovat, studovat a studovat a nevidět bubáky tam kde nejsou (ne že by neexistovali) :-)

      Meteorolog

      Vymazat
    2. Velmi krásně je to vysvětleno zde. http://www.nahoru.com/meteo?id=7 Obrázky jsou dobře pochopitelné.

      Vymazat
  4. No jo studovaní meteorologové to ví nejlépe,obyčejný člověk by měl jenom čumět že jo? přitom zde na orgonetu jsou odkazy na animace jak detekce blesků tak na srážky a je zde jasně vidět jak to v současnosti točí jen nad Českem, na tyto animace se dívám denně i několikrát jak se celkové počasí u nás i v Evropě vyvíjí
    http://www.meteo-mc.fr/satellite-ir-anime-eu.php

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pouze nad Českem asi těžko pane. Odkud by se vzali záplavy v Srbsku a Chorvatsku, nebo na východním Slovensku. Rotace momentální tlakové níže nad střední Evropou je způsobená mohutnou tlakovou výši nad západním Ruskem a východní Ukrajinou a Běloruskem s vydatným přísunem horkého vzduchu ruských stepních oblastí. Příští týden se zase budete opalovat. :-)
      To je oficiální výklad. Třeba ale máte pravdu vy a kdosi z nudy se rozhodl mikrovlnným zářením grilovat troposféru nad Českem..... Hi, hi.....

      Vymazat
  5. To je prostě tím, že ve výšce fouká vítr jiným směrem. Je to dáno teplotou vrstev vzduchu, směrem vzdušných proudů. Když si zavoláte nebo zajdete na Milešovku ve Českém středohoří, kde je observatoř výzkumu fyziky atmosféry, tak tam dostanete velmi fundovanou odpověď. Já nejsem meteorolog, jsem odchovancem hvězdárny a Klubu mladých astronomů.

    OdpovědětVymazat
  6. Bydlím kousek a neměla jsem ten den foťák ...... jinak mám za těch pár let zajímavé snímky zlomů mraků z okolí. Hamr a Stráž pod Ralskem, Podještědí ......... liberecký kotel a v zimě nad Jizekama než má být nějaký závod a je potřeba nasněžit........ má to logiku,ale s tou přírodní to má společného jen málo :-D jen nesmíš být zahnojenej z jednoho jediného oboru. Nicméně za těch pár let i přátelé z letiště pomalu chápou a " nechápou".

    OdpovědětVymazat
  7. takže počasí je jak má být, a když si někdo myslí opak, tak je pomaten konspiracemi. A kdyby jste si někdo prolaďoval FM frekvence u rádia jenom tak ze srandy bez umlčovače, a divili by jste se proč mezi stanicemi neco bruní, srší, zuní, a jiné pazvuky, tak to je normální chování VKV rozsahů, a mimochodem
    když nejnověj se bude vyvíjet situace počasí v červnu tak po 25-tém, s tím, že úroda jakoby náhodou bude zničená 2 denním mrazíkem, kroupama, a svinským mrakem nad hlavou, tak na to máme fundované odpovědi různých Siegfidů, a jiných meteorogů-astrologů...

    OdpovědětVymazat
  8. Kurňa, tož to je odhodlání... Vyletět tak vysoko aby mohl změřit rychlost a směr větru na úrovni toho mraku... No fakt frajer jak sviňa :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, taky jsem ten mrak nad Libercem sledovala. Byl přímo ukázkovej.
    A.

    OdpovědětVymazat
  10. Veliký altokumulus a výrazný střich větru. Nic jiného. Zcela normální věc.

    OdpovědětVymazat
  11. Pokud oblaka stojí na místě a nehýbou se (případně vzhledem k rychlosti větru jen velmi pomalu), doporučuji přejít na internetu na ortografická oblaka. Nic nenormálního to není, jen zajímavé pro neznalé. A pro p. Neumaiera - na Milešovce je sice observatoř, ale žádný meteorolog tam není :)) Pracují tam pozorovatelé (mohou mít úplně jiné vzdělání), kteří hlásí počasí, typy a množství oblačnosti, množství a typ srážek, sílu větru a podobně. Teprve tato data jsou zpracována meteorology. Každopádně i tito chlapi musí znát spoustu věcí a jistě by poradili (myslím, že i rádi - pracují tam docela fajn lidi), tak to neberte jako kritiku, jen drobná informace, co se vlastně na Milešovce provádí.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.