12. ledna 2015

Francouzský blogger: Já nejsem Charlie.

Včerejší manifestace "proti terorismu" v Paříži byla k uctění památky obětí a  za "svobodu projevu", což má vyjadřovat slogan "Já jsem Charlie". (Na manifestaci už si to zjednodušili, napsali "My jsme Charlie", a nepotřebovali tolik cedulek (:-))


Co to však znamená "být Charlie"? Myslím, že většina lidí ani neví, jakou "svobodu projevu" Charlie představuje. Až uvidíte některé jejich kresby, bez vtipu, vulgárně a primitivně útočící na cokoliv (nejen muslimy, ale i křesťany, politiky, cokoliv) za účelem šokování, taky asi nebudete chtít být Charlie. 

(Zdá se mi to podobné jako s Pussy Riot (a ukrajinské Femen) - spousta lidí "bojuje" za jejich "svobodu projevu", dokud si nezjistí, co tou svobodou mají na mysli...)

Samozřejmě že ti kreslíři mají na svém kontě i vtipnou a chytrou satiru, a samozřejmě odsuzuji pachatele atd., ale Charlie nejsem.


Pěkně to vyjádřil francouzský blogger. Je to poněkud dlouhé, ale ta délka doufám aspoň odradí ty, co by se mohli "zablokovat nějakým nesouhlasem" (:-))) Kresby nejsou vhodné pro děti.
=Orgonet=


Uctěme památku Charlie Hebdo, ale bojkotujme nedělní manifestaci (10 důvodů)
Olivier Berruyer, 10. 1. 2015Zdroj: http://www.les-crises.fr/indecense-rendons-hommage-a-charlie/
Překlad: OrgoNet



Za prvé, odsuzujeme jednoznačně barbarskost tohoto neobhajitelného zločinu.

Za druhé, ctíme památku obětí a myslíme na jejich blízké.
Za třetí, v hodinu, kdy nás chtějí donutit, abychom křičeli "Já jsem Charlie", nezapominejme, co si tím na sebe nakládáme. (Je mi líto, chtěl jsem počkat s tímto tématem celý jeden měsíc, ale události mě proti mé vůli nutí se mu věnovat.)

Vyzývám vás tedy, abyste v neděli vyjádřili úctu týmu Charlie Hebdo tím, že budete bojkotovat nedělní "manifestaci".

Já tam nepůjdu, a to z více důvodů (můžete je zvážit a učinit si vlastní názor.)


1. Nechci se účastnit pokrytecké pompézní akce NATO, které již 25 let rozdmýchává války na Středním východě a vychovalo tisíce teroristů, a které den po střelbě v Paříži oznámilo shození 5 000 bomb na Irák. (A pak se diví, že se jim to vrací.)



2. Bude tam ukrajinský prezident, za kterého bojují neonacisté, kteří zabili stovky civilistů na východě Ukrajiny. Jeho místo je před zločineckým soudem v La Haye, a ne v Paříži u satirika CABU.

Bude tam taky Netanyahu, pamatujete, to je ten, co odmítá uznat Mezinárodní trestní dvůr. Určitě proto, že letos v létě jeho rakety zabily ty nevinné školáky v Gaze. Což určitě nemá spojitost se zvýšením terorismu, samozřejmě. Tohle udělal on:



Tady patří pocta zastřelenému kreslíři Charbovi, který na toto téma dělal výborné karikatury.

Zase chyba ... "- Smilování! Já nejsem bezbranný školák! - Á, pardon!"




3. Lidé z Charlie si nepotrpěli na nedělní mše, 
ale na této chybí už jen Obama, aby to byla velká nedělní pařížská mše se všemi představiteli NATO
Zastavte tu exhibici/maškarádu/intoxikaci!


4. "Proti terorismu" se nedá manifestovat.

Manifestuje se tehdy, když se od vlády žádá konkrétní řešení konkrétního problému, a ne proti teroristům, aby se jim zabránilo jednat. 

V tomto případě by stát musel "odpojit mašinu" na výrobu teroristů (konflikt v Palestině, islamofobie, "šok civilizací", "válka proti terorismu", bída, atd.)

Po tomto momentu kolektivní emoce však vláda oznámí další, již 15. protiteroristický zákon (který opět nezabrání atentátu tohoto typu), který zredukuje ještě více naše veřejné svobody, staneme se společností ještě většího špehování, tak jak to vidíme v USA. Samozřejmě že nic nebude učiněno, aby byly zničeny kořeny terorismu, které vyrůstají z naší vlastní zahraniční politiky a spolupráce...


5. Pátý důvod je, že nejsem Charlie.
Časopis Charlie Hebdo měl temnou a diskutabilní tvář, nerespektující ostatní (na různých úrovních), a tedy nehumanistickou, s níž nechci být spojován.

Odsoudit masakr, to ano, samozřejmě. Podporovat svobodu projevu, ano! Ale schvalovat všechno, co bylo učiněno, ne!

Vy jste Charlie?

Pak jste tohle:

"Natáčení skandálního filmu o Mohamedovi: - Jseš si jist, že Mohamed měl sexuální styky s prasečí hlavou? - Já nemám prachy, abych si najal devítiletou děvku."



A Mohamedova zadnice, to se může? 





Mohamed: Narodila se hvězda!





Bratře! Přece nebudeš platit 40 Euro za jednu návštěvu, když za stejnou cenu si můžeš koupit manželku!






-Bylo by načase, abys mi dala dítě! -Já jsem přece dítě, blbečku!






Femen berou věci do svých rukou.






Katolíci mění papeže. ... ale slipy furt ne a ne!




Otec, Syn a Duch svatý




Le Penová - kandidátka, která se vám podobá.




(Nemám pražádnou sympatii k Národní frontě, dnes jsem psal něco proti Le Penové; ale znamená to, že 25% Francouzů pokládají za výkal, přičemž mnoho z nich patří mezi Francouze, kteří v naší zemi nejvíce trpí – věřím, že by byla možná i jemnější analýza...

Takže NE, je mi to líto, pláču pro ně ale Já nejsem Charlie, protože tohle nejsem vůbec já. Já dávám přednost tomu, aby se s lidmi pokud možno jednalo s úctou, a aby se pracovalo na jejich sbližování spíše než na jejich rozdělování.

A je mi to líto, plno kreseb z Charlie má nesmírnou inteligenci, ale většina z těch, které způsobily tolik problémů a škod, není vůbec vtipných, nenesou žádné poselství, nepřimějí k úvahám; jsou to pouhé laciné provokace, bez talentu, určené k šokování, ponižování, zraňování (neříkám samozřejmě, že by bylo třeba je zakázat). A také nějak nevidím, kde je v nich „svoboda vyjadřování“, protože v nich nevidím žádné „vyjádření“, a nejsem sám.


Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu se bít až do konce, abyste to mohli říkat. Ale chlapci, co že to vlastně říkáte?




Vidím tam podněcování k nenávisti – něco jako kdybyste šli a řvali před vaším sousedem, že jeho žena je ošklivá a jeho děti nevychovanci … Což samozřejmě neospravedlňuje barbarské činy – ale nechtějte po mě, abych si dával na blog nálepky, že jsem Charlie.


Jsem Charlie manipulován.




Máme i právo naslouchat ostatním a pokusit se dokázat své bratrství …

A když už se o tom mluví, a když už nám ti „krásní duchové“ říkají, že podporují absolutní právo na svobodu projevu, který zraňuje, představuji si, že rovněž brání právo tohoto kreslíře publikovat následujícící (satira židovství, napodobující Charlie Hebdo)? (Pozn. Orgonet: ve Francii je zákonem zakázáno zpochybňovat holokaust.)

Talmud je magický. Přeměňuje vodu v plyn a plyn ve zlato.



Tyto kresby se mi nikterak nelíbí (nejsou k smíchu, nejsou vtipné, jsou šokující, a právě to je záměrem kreslíře), ale říkám to, protože jsem si myslel, že to třeba chápu opačně … To jen abych se ujistil o koherentnosti – protože řeč ve stylu „mně je to úplně fuk, že jsou tím Muslimové šokovaní, dělám si, co chci// tímhle jsem šokován, to je skandál, to se musí zakázat“ není intelektuálně koherentní ani poctivá.
Pokud jde o mě, stavím se prostě za autocenzuru tvorby/šíření/četby – a s tím zákon nemá co dělat.


6. Chci chránit své spoluobčany.

Nejsem nezodpovědný jako média. Uctívat památku mrtvých, to ano, ale inzerovat všude "Já jsem Charlie", poté, co jsme viděli jejich kresby, vysílá muslimskému světu jasné poselství: "Útočit takto na vašeho proroka není činem několika francouzských kreslířů, ale je to čin schvalovaný/prováděný celou francouzskou populací.

Takže od této doby bude každý Francouz označeným cílem pro extrémisty. Takovou odpovědnost na sebe neberu.


7. Protože nikdo v prosinci nemanifestoval proti útoku na školu v Pákistánu

kde zahynulo 132 dětí, a proti zabití 12 děti při útoku v Afghanistánu. Tím spíš, že to vypadá, že za to máme taky maličkou odpovědnost, ne?

Pokud nechceme naznačit muslimům, že jejich životy nemají žádnou cenu, že žádný představitel země kvůli nim nepřijede, měli bychom aplikovat stejné pravidlo na naše mrtvé: dvojí měřítko a dvojí váha naši společnost zničí.


8: Tři barbaři mi nemají co ovlivňovat život. 

Na neděli mám jiné plány, a ti tři barbaři na mém životě nezmění ani tečku.

To by se jim hodilo do plánů, a poslalo by to jasný signál Islámskému státu. "Pošlete nám pár barbarů, a budete mít zase týden v našich médiích, abyste mluvili o sobě a terorizovali naši populaci, než bude odhlasován nový zbytečný zákon zabíjející svobodu. 

9. Příteli muslime, nemusíš nic dokazovat

Viděl jsem výzvy "muslimům", aby vyjádřili účast a ukázali, že nejsou teroristé! Ale k čemu tak bláznivý nápad? Příteli muslime, myslím, že jsi stejně jako já četl desataro přikázání, zejména šesté, kde se praví: Nezabiješ! (Pro ty, kdo věří, to říká Bůh, pro ostatní geniální filosof.)

Je to jasné a přesné, a žádný prorok ani náboženský hodnostář myslím nemůže mít nic proti Božímu slovu. Ať je to jakkoli, příteli muslime, a spoluobčane, pokud jsi Francouz, můžeš jedině, stejně jako já, nesouhlasit s těmito barbarskými činy. Nemáš nic společného s těmi, kteří je provedli. Nejsi o nic vice zodpovědný než já za zločiny Inkvizice nebo Paul Pota...

Nemusíš tedy nic dokazovat, nikomu se omlouvat za činy kreténů, nemusíš se kát a chodit na žádné akce odsuzování činů.


10. A konečně proto, že pocty, to je opravdu humus!

-Jaký génius! - Ty pocty, to je opravdu humus!
(Pozn. Orgonet: Cavanna byl francouzský satirik.)





"Lidé vyžadují svobodu projevu, protože si tím kompenzují svobodu myšlení, které se raději vyhýbají." Soren Kierkegard


P.S. Určitě jsem na něco zapomněl, to z únavy ... můžete to dodat v komentářích.

P. P. S. Jestliže nesouhlasíte a "jste Charlie", děkuji, že mi nebudete psát, abyste mě uráželi, ale budete se držet svého hesla, že jste za svobodu projevu, čímž svou hlubokou ideu dokážete.

Nejsem manipulovatelný. Podporuji rodiny obětí Charlie Hebdo, ale emoce v žádném případě neovlivňují mou schopnost uvažovat.


25 komentářů:

  1. Ak by som sa mal v jednoduchosti vyjadriť k tomuto článku,tak by som povedal - Dávam 1*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velice dobře napsáno a nemá v hlavě nasráno také NEJSEM CHARLIE a přitom jsem žid :-)

      Vymazat
    2. Nestačí být židem podle jména, nýbrž podle víry a její denodenní praktikování. Až pak se můžete chlubit, že jste židem. V ostatních případech se jedná o hanebné pokrytectví.

      Vymazat
  2. Temnáři prostě nemohou epochální přeměnu, ke které jsme dospěli, nechat jen tak. Slunce nás povzbuzuje do vstupu do vyšších vibračních úrovní. Žádný problém, temnáři ho zakryjí chemodekou a zesílí brnkání na haarpíčky na éterické úrovni. A k tomu mimo jiné dělají kde jaký false flag, jen aby lidi udrželi ve vězení a v 3 D myšlení. Na kterou planetu temnáři vstoupili, tak to tam zničili. Nemají pokoj ani mezi sebou a jdou si po krku i jednotlivé temnářské frakce. Zde je několik odkazů ukazujících na to, že temnáři jsou přece jenom hnáni do úzkých a nějak se v tom zaplétají: http://www.nwoo.org/2015/01/11/jeden-z-atentatniku-v-parizi-pry-mel-modre-oci-kdo-tedy-ve-skutecnosti-zabijel/; https://kauilapele.wordpress.com/2015/01/12/well-this-is-news-bbc-news-admits-paris-false-flag/; http://www.veteranstoday.com/2015/01/11/fiasco-france-lie-to-me-once/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vizitkou jejich skutečných cílů, co dělají s obydlenými planetami, je Mars. V posledních několika letech odsud přiletivši snímky z orbitálních stanic a marsovských vozítek jasně ukazují, jak rozsáhlou uměle vyvolanou zkázou Mars prošel. Ne náhodou se Marsu už od starověku také říká planeta zkázy a válek.

      Vymazat
  3. Kdo s čím zachází, tím také schází.

    OdpovědětVymazat
  4. Aj ja davam jednotku.
    Díky Orgo. Já taky nejsem Charlie.♥

    OdpovědětVymazat
  5. No, na jednom se přeci jen shodneme všichni. Celá ta Francouzká událost je jasně vykonstruovaný problém. Jak už jsem kdysi psala, pokud se takové události objevi v médiích, včetně obrázků , je to na objednávku a je žádané, aby ovčané usedli k televizím a hezky dávali pozor. Co je v médiích na hlavních řádcích, je vždy z nějakého důvodu a je sledován jeden účel.
    Co se kreseb týká, aniž bych posuzovala koho kritizují, jsou to opravdu velmi nechutné obrázky, nelíbí se mi ani zajímavé postavy..vše takové pokřivené, pokroucené. Samy o sobě nevzbuzují ani sympatie. Sám autor musel být jako člověk morálkou velmi pokřivený. Ale na tom nezáleží. Zásadní je ta věc, že se neudál ani výbuch v metru, ani nespadla Eifelovka, ale nahnala Francouze do ulic. Jako nás nahnalo v 1989 do ulic ,médiami pečlivě prezentováno, kterak mláti na Národní třídě studenty. Ukrajince nahnalo do ulic poněkud zvířecí běsnění některých kluků...vždy platí jedno. Jasně viditelný a emociální konflikt, na každý národ platí něco jiného.každý národ v Evropě je nazlobený na jinou věc. Co z toho vyplívá? Že na nás snad použijí scénář , také jako z Holywoodu. Nebudu to sem psát, ale zkusme si zahádat, co či kdo čechy nejvíce rozčílí ? Napovím. To, o kom se teď nemůže psát, nebo Vás bloknou. Takže, i já bych si přála, aby Češi raději zůstali Švejky, vystaveni na posměch všem, než aby šli znova do ulic volat o spravedlnost a bezpečnost. Protože ten konflikt národů může být obrovský. Pokud se jim podaří vyvolat celoevropský oheň. Nyní zatím probíhá jen to zapalování ohníčků. Kéž by tak i zůstalo !

    dan.

    OdpovědětVymazat
  6. chovali sa jak svine a skoncili jak svine.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za příspěvek. Naprosto souhlasím.
    Ať už byla ta akce vykonstruovaná nebo ne fakt je, že to co se děje teď je projevem naprostého pokrytectví a zabedněnosti a v podstatě pramení z pocitu nadřazenosti. Hlavně bod 7. Kolik "omylem" zavražděných civilistů už mají tzv. "spojenci" na svědomí. A svoboda? Ta sebou vždycky nese i odpovědnost.

    OdpovědětVymazat
  8. No já teda nevím, ale ten vtip s Talmudem, který přeměňuje vodu na plyn a plyn na zlato mi přišel jednak vtipný a druhak přímočaře pravdivý. Zároveň nechápu, co by na něm mělo být urážlivého, protože každý aspoň trochu informovaný člověk ví, že tohle "kouzlo" doopravdy funguje a jsou spolky a instituce, které jeho kouzelnou moc velmi rády a efektivně využívají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná není v článku pro Čechy dost zdůrazněno (jelikož Francouzi to automaticky vědí), že vtipy o židovstvu jsou ze zákona trestné. (Na rozdíl od vtipů na muslimy). Takže vtip je v tom, že se tenhle vtip nesmí ve Francii zveřejnit, neb dle zákona nelze zpochybňovat holokaust ani nic židovského. Tenhle vtipný vtip je anonymní subkultura, parodie - reakce na Charlie, potulující se po webu. Autor dobře ví, že je to na žalobu...
      Co se divit, v Česku vás odsoudí i za tykadýlka přimalovaná politikům...

      Vymazat
  9. Děkuji. Také to cítím stejně a souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  10. Temnáři si hrají, že jsou tady pánem. Zase tu dnes máme kobercování, malování křížů, na obloze začárováno a letadel jak naseto. Rozprašování jedů a dalších ještě větších škodlivin ovšem není nevinná věc. Je to zločin proti vesmíru, přírodě a lidskosti. To je zajímavé, temnářští poskoci, co dávají zabít nevinné lidi, zapískají a milión lidí běží do ulic, přičemž zhoubný terraforming jim zřejmě nevadí. ("A DYŤ CO, JSOU TO JEN CIVILNÍ LETADLA A VOJENSKÁ, CO MAJ ZROVNA CVIČENÍ A KDO JE CHARLIE, TEN JE O.K.")
    Orgo-netovi jednotku.
    Temnářským poskokům pětku.

    OdpovědětVymazat
  11. Každý má právo na život, ale ten kto neustále provokuje všetkých okolo seba urážaním jeho názorov si zaslúži to, čo zasial. Človek je bytosť, ktorá sa rodí slobodná, teda bez hriechov. Za to, že je od malička zavádzaný štátnou mašinériou, školstvom, falošnou históriou a nevie nič o tom, kto vlastne je a odkiaľ prišiel, za to nemôže. A v tomto omylnom svete žije! Tak sa dostane do situácie, že chce zmeniť svet k lepšiemu. A urobí rozhodný krok,..ktorý je poväčšinou dozadu. A ten sa stal aj v Paríži. Samozrejme, že títo teroristi boli zmanipuovaní a v žiadnom prípade nemohli prehovoriť na verejnosti. To by EU neustála a ani USA a Izrael. A tak tu máme ďalšiu komediálnu frašku pre nás...európanov, za účasti všetkých popredných hercov, teda politikov. Ich komédia bude pokračovať, pokiaľ nás nevmanipulujú do poslednej...ich už dávno naplánovanej vojny za NWO. Samozrejme, každého človeka je škoda! Ľudia...nespite!

    OdpovědětVymazat
  12. Jen jsem viděla mnohaset tisícový dav pouze s jednou cedulí Jsem Čárlí, tak jsem si řekla, sakra proč tam není těch cedulí víc? Např Jsem Oděsa, Jsem Palestina, Jsem Libye, atd. můžete si dosadit. Ti lidé při tak mohutné demonstraci mohli bezprecedentně využít svůj názor na vraždění lidí kdekoliv na světě právě těmi, kteří tam šli v jednom šiku za ruce. Samozřejmě hlavní organizátor ze zámoří tam nebyl. Jsme zmanipulované loutky, které snad už ani nemyslí. Vzpomněla jsem si na nás všechny, jak jsme cinkali jako pitomci a co z toho zbylo ... Tudíž fakt nejsem Čárlí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No my cinkající jsme tenkrát volali: svobodu, svobodu! A nikoliv: prohnilý kapitalismus, prohnilý kapitalismus!
      Já osobně si myslím, že vystřílení redakce je úplně stejný hoax jako tomu bylo v Americe při údajném vystřílení židovské školy. Údajní rodičové se tenkrát pochechtávali, než jim režisér přikázal, aby začali plakat a naříkat, že jim tam zemřelo dítě.

      Vymazat
    2. Přesně, přesně ! Jako před časem TV Al Džazíra v Sýrii, co si objednala vraždění nevinných civilistů od kriminálníků a různých nemakačenků v jedné městské čtvrti, a pak to vydávala a dobře prodala médiím za válečnou reportáž z masakru Assadovou armádou !

      Vymazat
    3. Na všem ty k.u.r.v.y vydělávají, i na smrti nevinných obětí !!!

      Vymazat
  13. Na tej manifestácii mi chýbal americký prezident Ale teraz som čítal, že mal byť obžalovaný spolu s ďalšími US generálmi. A niekoľko hodín nato sa zastrelí vyšetrujúci komisár. Samozrejme, že to bol človek, čo musel mať tie dôkazy v ruke. Podľa toho verím, že už tie dôkazy nemá!..škoda, že slušný ľudia zomierajú a klamári a vrahovia si užívajú tento svet na vysokých postoch.!

    OdpovědětVymazat
  14. V poslední době jsou zajímavé zprávy na nwoo.org. Údajně švédská předsedkyně strany zelených podrobila kritice chemtrails a uvedla, že "jsou jedovatým koktejlem chem. látek, virů a těžkých kovů"...http://www.nwoo.org/2015/01/12/svedska-poslankyne-priznala-toxicke-chemtrails-nejsou-konspiracni-teorii/... Jeden z diskutujících k tomuto článku včera uvedl: "... a jak dlouho bude trvat, než tomu lidé uvěří a jak dlouho ještě potom bude trvat, než s tím lidé začnou něco dělat... kvůli tomuhle by mělo být v Paříži 1,5 mil. lidí na náměstí"...A jak už bylo kdysi psáno: "pravda jen klopýtá po náměstí a nemá, kam vstoupit".

    OdpovědětVymazat
  15. Já taky nejsem Charlie:-). Moc mně v celém tom představení překvapily protichůdné zprávy z pronásledování a obkličování údajných teroristů. Chvíli v té a pak zas v jiné vesnici a jak velká a po zuby ozbrojená "parta" po nich šla. Kolik by jich muselo být v akci, kdyby údajných teroristů bylo deset či dvacet??. A taky, jako na potvoru, nechal jeden z pronásledovaných v autě svoji občanku, není nám to nějak povědomé??? Co když ujížděli "jen" proto, že ukradli auto? To už se nikdy nedozvíme, protože "hrdinové" je zastřelili a všichni mají ve všem jasno:-(((. Udržte si všichni zdravý rozum:-)). S láskou JanaR.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezapomínejte, že strach má velké oči. Proto na dva údajné teroristy byla vyslána armáda, jakoby snad ve Francii vypukla válka, místo toho, aby tento incident zvládla malá policejní jednotka speciálního nasazení, jak to v obvyklých případech bývá i u nás v ČR.

      Vymazat
  16. Na pařížské popravy už přijeli v kostýmech nebo se převlékali při příjezdu? Na co si to před námi hrají? Na to se např. čtenářům pokoušejí odpovědět zde: http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/2010-gordon-duff-fiasko-ohromne-francouzske-lzi-jak-to-bylo-ve-skutecnosti. Je to překlad z docela zajímavého zdroje amerických veteránů, kteří si na nic nehrají (www.veteranstoday.com).
    I zde: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/358808-ridic-pred-sidlem-francouzskeho-prezidenta-umyslne-najel-na-policistku.html
    http://outsidermedia.cz/politycka-saskarna-v-parizu-skoncila-zapomente/
    http://www.zvedavec.org/komentare/2015/01/6297-lzimedia-ard-a-zdf-klamou-a-obelhavaji-divaky-ohledne-masove-demonstrace-v-parizi.htm
    http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/2001-co-maji-spolecneho-utok-na-charlie-hebdo-a-bostonsky-utok-cui-bono
    A teď něco pro angličtináře - co se o tom včera psalo na druhé straně Atlantiku:
    http://galacticconnection.com/new-info-confirms-cia-behind-parris-attack-ulrich/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se zeptejte v barrandovském fundusu (skladu kostýmů a rekvizit) :-)

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.