21. března 2015

Viliam Poltikovič: Brána smrti

Díky čtenáři za tip na krásný dokument.




Brána smrti

 

Současné duchovní kultury v tomto díle reprezentuje hinduismus a buddhismus. S konceptem karmy a reinkarnace, smrti a života nás seznámí duchovní osobnosti Indie (včetně nevýznamnějšího představitele hinduismu), Tibetu (dalajlama) i Japonska (arciopat). Poznáme i osobité a pro nás nezvyklé pohřební obřady v Indii, na Bali a v Tibetu. Režie V. Poltikovič

Brána smrti nabízí divákům zcela jiný pohled na smrt, než je běžné. Většina lidí má ze smrti strach, je to pro ni téma depresivní a schovává se před ní. V seriálu však poznáme, že lidé napříč historií i kulturami většinou pojímají život a smrt jako proměny věčného bytí. K pokračování života po smrti se hlásí i mnozí moderní vědci a odborníci – zjišťují, že po smrti je to vlastně mnohem zajímavější. Zároveň v seriálu najdeme inspiraci, jak se vypořádat s odchodem blízkých, jak se připravit na vlastní smrt i jak vlastně žít.

Stopáž: 26 minut – Rok výroby: 2013 
Žánr: Dokument

Přehled dílů
  • Konec nebo začátek?  Konec nebo začátek?
    První díl se zabývá definicí smrti z odborného pohledu a neuchopitelností smrti z našeho běžného nazírání. Poznáme pojetí smrti v pravěku a u tzv. přírodních národů v Amazonii, Austrálii, Papuy a Africe.
  • Předkové vzdálení i blízcí  Předkové vzdálení i blízcí
    Do pojetí smrti ve starověku nahlédneme prostřednictvím kultur Mezopotámie, Persie, Indie, Číny, Egypta, Řecka, Keltů, Germánů, Slovanů a kultur, které prosluly lidskými oběťmi – náboženské kulty Mayů, Aztéků i Toltéků. Smrt zde také není chápána tragicky, být obětován je poctou.
  • Vše se vrací  Vše se vrací
    Současné duchovní kultury v tomto díle reprezentuje hinduismus a buddhismus. S konceptem karmy a reinkarnace, smrti a života nás seznámí duchovní osobnosti Indie (včetně nevýznamnějšího představitele hinduismu), Tibetu (dalajlama) i Japonska (arciopat). Poznáme i osobité a pro nás nezvyklé pohřební obřady v Indii, na Bali a v Tibetu.
  • Víra v jediného Boha  Víra v jediného Boha
    Největší monoteistická náboženství dneška – judaismus, křesťanství a islám mají v pojetí života a smrti mnoho společného. Jsou zde zdůrazněny osobité inspirující přístupy daných vyznání i mystické pojetí – zejména v křesťanství. Uvidíme mimo jiné posvátná místa Izraele, ukřižování na Filipínách, mešity a život v Kašmíru a v Dubaji.
  • Strach  Strach
    Pátý díl analyzuje strach ze smrti, ze kterého se odvíjejí všechny ostatní strachy, a jak se s ním vypořádat. Zabývá se i povrchní bulvarizací smrti v médiích a jejím vlivem na nárůst násilí. Na závěr kontroverzní téma eutanázie.
  • Mezi světy  Mezi světy
    Téma zkušenosti blízké smrti nám představí lidé, kteří jí prošli, i odborníci, kteří se jí zabývají – zejména Raymond Moody, dlouholetý badatel a autor světových bestselerů na dané téma. Všem tato zkušenost výrazně změnila přístup ke smrti i životu. Podle výzkumů se zdá, že vědomí je nezávislé na mozku, že naše realita, ve které žijeme, není jediná a nejzajímavější a že to podstatné v našem životě je být dobrým láskyplným člověkem.
  • Odchody blízkých  Odchody blízkých
    Podněty i konkrétní návody jak se vypořádat s odchodem našich nejbližších dostaneme od odborníků i od lidí, kteří si tím prošli. Velmi silné a inspirativní jsou právě konkrétní osobní příběhy – manželky, která přišla o manžela, s nímž měla čtyři děti a páté na cestě a pak dvojice mladých manželů, kterým se narodilo mrtvé dítě.
  • Umírání jako cesta  Umírání jako cesta
    Jak se připravit na smrt, jak zemřít bez bolesti a co nejlépe? Odpovědi přinese tento díl prostřednictvím odborníků i osobních zkušeností. Seznámíme se i s významnou hospicovou péčí a poznáme, jak se odchází v domě pro umírající Matky Terezy v Kalkatě.
  • Nečekaná terapie  Nečekaná terapie
    Mnohé přírodní národy dokážou v tzv. rituálech přechodu navodit sugestivní prožitek smrti. Důsledkem toho je nejen ztráta strachu ze smrti, ale přicházejí i nečekaná vyléčení často i z velmi závažných onemocnění. I dnes se tím zabývají speciálně zaměření terapeuti či speciální techniky – např. buddhistická phowa. Výsledky jsou opravdu překvapivé.
  • Duchové přicházejí  Duchové přicházejí
    Komunikace s duchy zemřelých je tradiční ve všech kulturách, své kořeny má už v šamanismu. U nás je tradiční spiritismus, kontakt s duchy prostřednictvím médií. Uvidíme obdivuhodné mediální kresby a zavítáme i na Haiti, kde je rozšířené vúdú i oživování mrtvol – vytváření zombií. Zcela ojediněle se zde podařilo natočit velký noční obřad vúdú s šokujícími výjevy.
  • Snová setkání  Snová setkání

7 komentářů:

  1. mrskal jsem hokej na zamrzlé požární nádrži u Národního muzea..Upadl jsem a začal ODCHÁZET...To je NESDĚLITELNÝ zážitek. Bylo mi 12let...

    OdpovědětVymazat
  2. Nev ěděla jsem, že moje matka zemřela, protože jsme spolu nemluvily. Najednou se mi začala zjevovat ve snu - vždy stála vedle mě a říkala: tak už jsem tam taky, s tátou jsme se smířili a vše si vyříkali. (zlobila jsem se na ní po tátově smrti,měla jsem pocit, že tátovu smrt uspíšila).Ve snu jsem viděla pohřeb a mrtvého tátu, jak ho dávají do hrobu. Byla za mnou několikrát a já nevěděla, co se děje. Pochopila jsem to až v okamžiku, kdy jsem zjistila, že je mrtvá.Zřejmě jsem se pak stala citlivější, protože pak mě začali navštěvovat ve snu i moje mrtvé babičky.

    OdpovědětVymazat
  3. Orgonet navždy v mém srdci <3
    nejlepší web forever

    OdpovědětVymazat
  4. Vím už hodně dlouho, že smrt není konečnou tečkou za naší existencí, i když žádný osobní zážitek blízký smrti nemám. Dobré je však to, že se nebojím a jsem dokonce zvědavá, jaké to tam na druhé straně bude. Sama se sebou problém nemám, ale stále se nedokážu smířit s odchody svých nejbližších, i když vím, že čas narození i čas smrti je neměnný a žádná snaha o udržení milovaného člověka zde nemůže být úspěšná. Momentálně zažívám právě období, které je velmi náročné. Pořád doufám, že maminka tu se mnou ještě nějaký čas zůstane, ale jistá si tím samozřejmě nejsem. Nedávno mě ve snu navštívil zemřelý táta, ale žádné zásadní sdělení nepřišlo. Jen to, že jsme spolu jeli tramvají číslo 8. Osmička znamená nekonečno a je to také číslo letošního roku. Seriál pana Poltikoviče je velmi zajímavý, sice to trvalo dlouho než vedení ČT povolilo jeho uvedení, ovšem v tzv. neatraktivním čase, ale i tak je to dobré. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Většina lidí se nebojí smrti, ale umírání. Lépe řečeno, bolesti, kterou budou cítit před smrtí. A nejde jen o muka fyzická. Většina lidí v těchto mukách žije vpodstatě permanentně, takže jejich život je umírání. Chce se po nás "probuzení" z tohoto stavu a chce se po nás ŽIVOT. Stále jsem v pozici, že je pro mne snazší "umírat" než "žít". Vím,že je to otázka volby. Prostě někde dělám chybu a nevidím kde.

    OdpovědětVymazat
  6. A víte vy že tento pořad produkovala ta zlá a lživá česká televize? Tady ale určitě nelže.

    OdpovědětVymazat
  7. Pořad mě velmi zaujal.Zážitků se smrtí druhých mám několik.K když zemřela tatova maminka,přišla za mnou a já říkám co tu děláš?Vždyť jsi mrtvá.Ona povídá : já jsem tady pořád,žádná smrt není,všem to řekni.Pak za pár dní další návštěva,provedla mě hřbitovem,tady bude ležet mé tělo.Opravdu je tam je tam pochovaná.
    Jen tak dál.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.