9. dubna 2015

Hvězdná ukrajinská pianistka Valentina Lisitsa dostala zákaz vystoupení v Torontu

Díky čtenářce za odkaz na článek o Valentině Lisicové. 
(O velikonocích byl s ní velký rozhovor na RT. Valentina Lisica je tak charismatická a nespoutaná, že chápu, že všechny opresívní režimy světa (čili všechny současné vlády světa) z ní musejí mít strach, i když se zabývá něčím tak nevinným jako je klasická hudba. Ta se jen tak nedá.(:-)))  =Orgonet=

Hvězdná klavíristka z YouTube tweetovala o Ukrajině, teď dostala zákaz vystoupit
http://art.ihned.cz/c1-63816360-valentina-lisitsa-ukrajina

7. 4. 2015 12:12

Hvězdná klavíristka a ukrajinská Ruska Valentina Lisitsa dostala zákaz vystoupit v Torontu.
S tamním symfonickým orchestrem měla hrát Rachmaninova.
Orchestr její angažmá zrušil kvůli tweetům, v nichž přirovnala současný ukrajinský režim k nacistickému Německu
.

Kvůli příspěvkům, které psala na Twitter, zrušil Torontský symfonický orchestr vystoupení s ukrajinskou klavíristkou Valentinou Lisitsovou. Stalo se tak kvůli "opakovanému slovnímu napadání ukrajinských médií", jak uvedl prezident orchestru Jeff Melanson.



O kauze informoval kanadský deník Globe and Mail, který připomíná, že Lisitsová na internetu patří k nejpopulárnějším interpretkám klasické hudby – například její nedávný vyprodaný koncert v londýnské Royal Albert Hall si na YouTube streamovalo 100 tisíc lidí. Lisitsová, etnická Ruska narozená na Ukrajině a žijící v USA, také ale podporuje Rusy žijící na východě Ukrajiny.

"Asi po nátlaku malé, ale agresivní lobby kohosi, kdo se vydává za představitele ukrajinské komunity, někdo z vedení orchestru rozhodl, že nebudu hrát," komentovala to klavíristka v příspěvku na svém Facebooku. V něm dále popsala, jak si po událostech na Majdanu založila twitterový účet @NedoUkraïnka, https://twitter.com/vallisitsa, skrze nějž začala komentovat ukrajinskou politiku. "Překládala jsem články z ukrajinských serverů, záznamy očitých svědectví, odhalovala jsem lži západních médií, která se snažila zjemnit obraz jedné strany v občanské válce," vysvětlila Lisitsová.

Podle kanadských novin v jednom příspěvku také přirovnala současný ukrajinský režim k nacistickému Německu. "Podlidi neboli etničtí Rusové, které nová evropská Ukrajina pošle do plynových komor, si tak alespoň sníží svoji uhlíkovou stopu," psala klavíristka v dalším tweetu.

Právě tyto dvě zprávy cituje Paul Grod, prezident ukrajinsko-kanadského kongresu, který se za zrušení angažmá Lisitsové u Torontského symfonického orchestru zřejmě přimlouval. "Jsou to ale jen dva příklady nesnášenlivých názorů, které paní Lisitsová přes Twitter šíří," dodal.

Kanadský list ale také dodává, že není jasné, čím by Lisitsová mohla při koncertu ohrozit pověst orchestru. Hrát měla Rachmaninův klavírní koncert č. 2, který sám o sobě politický podtext nemá. A sólisté při koncertech vážné hudby k publiku nemluví, pokud je nevyzve dirigent. Torontský orchestr navíc v minulosti bez incidentu vystoupil pod taktovkou ruského dirigenta Valerije Gergijeva, jenž patří k největším stoupencům ruského prezidenta Vladimira Putina.

Valentina Lisitsová letos v únoru poprvé vystoupila v Praze, kdy 25., 26. a znovu 28. února koncertovala s orchestrem FOK.

Video: Valentina si netradičně získala popularitu na youtube, viz jedno z nejpopulárnějších videí, přes 9 mil. shlédnutí.



POLITICKÉ ZÁKAZY

Odvolání koncertu Valentiny Lisitsové v Torontu není prvním případem, kdy ukrajinský konflikt zasahuje do světa vážné hudby. V listopadu festival v německé spolkové zemi Sársko zrušil angažmá dirigentu Valeriji Gergijevovi, který zde měl vystoupit s Mnichovskou filharmonií. Festival se v roce 2015 zaměřuje na polskou hudbu a jeho patrony jsou německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier a polský premiér Donald Tusk. Ten prý pohrozil, že záštitu nad festivalem stáhne, pokud zde Gergijev vystoupí. Dle manažera přehlídky Roberta Leonardyho Gergijevovo odstoupení požadovalo i polské velvyslanectví v Berlíně.



5 komentářů:

  1. Tak čím se tedy nyní Západ liší od našich normalizačních komunistů Husákovy éry?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je přece ta "demogracie" :-) Ona si může psát a kecat co chce. A oni si můžou v rámci té "demogracie" vybrat, jestli ji chtějí poslouchat, nebo ne.
      ...Jinými slovy - MATRIX má své vlastní ochranné mechanismy, které se spouští automaticky v případě, že by mohlo dojít k jeho rozrušení. A toto je ta "nejjemnější" cesta, které se pouští při jeho samoochraně. CZK

      Vymazat
  2. Vůbec ničím, za totáče co jsi neměl sis sehnal, nebo ukradl, zkus to dneska.

    OdpovědětVymazat
  3. Etnická Ruska, narozena na Ukrajině, žijící v USA...hmm, nezáviděníhodná situace. Přesto, líbí se mi, že se nebojí říkat svůj názor, i když to - jak je vidět - ovlivňuje její kariéru. (to by se stávat nemělo - hlavně ne umělcům vážné hudby) Líbí se mi vážná hudba a líbí se mi hraní na klavír.
    Nemyslím si, že její názor by měl mít dopad na to, kde bude vystupovat. Lidi jsou někdy tak malý, nedokáží se nad jiný názor povznést, i kdyby ten názor měl být tisíckrát k zavrženíhodný. Achjo. Držím palce!!!

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.