9. prosince 2015

Jak Turecko soudí lékaře, který přirovnal Erdogana k Gollumovi

Turecko soudí lékaře za přirovnání Erdogana ke Gollumovi

Zdroj:_http://www.zerohedge.com/news/2015-12-08/turkey-puts-medical-doctor-trial-comparing-erdogan-lord-rings-character
Submitted by Tyler Durden on 12/08/2015
Překlad: Orgonet


Zdá se, že Turci by se měli v této době v něčem poučit, a to, že se za žádnou cenu nesmějí posmívat presidentu Recepu Erdoganovi.

Ani by neměli říkat, že vláda je zkorumpovaná, že PKK (Strana kurdských pracujících) možná nejsou „teroristé“, že volby byly možná podvodně zmanipulované, že turecká výzvědná služba MIT pašuje zbraně bojovníkům do Sýrie. Za všechny tyto věci můžete, ba budete zatčeni, nebo i něco mnohem horšího.

V minulých dvou týdnech jsme byli svědky zatčení a zadržení dvou vysokoprofilových novinářů z novin Cumhuriyet, zatčení dvou generálů, kteří byli odpovědní za vyšetřování těchto novinářů z Cumhuriyetu, protože o tom podali zprávu, a rezignace šéfeditora zpravodajství Today´s Zaman Bulenta Kenese.

Novináři Cand Dundar a Erdem Gul z novin Cumhuriyet byli obviněni ze špionáže a pomoci teroristické skupině, policie z „formování a vedení teroristické organizace“ a Bulent Kenes vede s vládou soudní spory ohledně své rezignace.

To je typické pro průběh událostí v Turecku. Jsou tomu tři měsíce, co byli zatčeni tři novináři Vice News (dva Britové a jeden Iráčan) za údajné „angažování v teroristické aktivitě“ ve prospěch ISIS, Jejich skutečným „zločinem“ bylo, že informovali o konfliktu se Stranou kurdských pracujících.

Ti, co navštěvují tyto stránky, jistě dobře vědí, že Erdogan přišel o rozum od té doby, kdy AKP (Strana spravedlnosti a rozvoje) poukázala na průběh nových voleb, které president Erdogan zinscenoval začátkem listopadu. Navíc k tvrdému zátahu proti médiím sestřelil ruské bojové letadlo a vtrhl do Iráku.

Když už by se vám zdálo, že věci v Turecku nemohou být surrealističtější, dozvíte se, že dr. Bilgin Ciftci, lékař Veřejné zdravotní instituce Turecka přišel o zaměstnání a hrozí mu dva roky vězení za to, že sdílel na sociální síti následující:


Ano, je to tak, Erdogan umí uvěznit lékaře proto, že ho srovnává s Gollumem.

Ale to není všechno.

Jak uvádí New York Times, „soudce řekl, že toho neví dost o Tolkienově kreatuře, aby mohl učinit příslušné rozhodnutí. A tak bylo nařízeno, aby pět expertů provedlo šetření o Gollumově morálním charakteru, předtím, než začne nová fáze soudu v únoru.“

V tom, co se zajisté jeví jako lehce blahosklonný pokus (pokud jste příznivci Tolkiena) o vyjasnění situace, aniž by se celá věc stala směšnou, se Timesy dostaly do problému při interview a citacích Michaela D. C. Drouta, profesora angličtiny na Wheaton College, který edituje roční revui Tolkienova díla.
„Nemyslím si, že existuje konsensus o tom, že Gollum je zlo. Je to nejtragičtější postava v „Pánu prstenů“. Kontext je tento: Gollum náhodně, nikoli záměrně, zachrání celý svět. Tolkien ho neviděl jako nenapravitelné zlo. Viděl ho jako někoho, kdo byl zničen prstenem zla.“
Vložil se do toho i Peter Jackson, který režíroval slavnou filmovou adaptaci Tolkienovy trilogie:

„Pokud tyto obrázky jsou tím, co tvoří základ tureckého procesu, můžeme kategoricky tvrdit: Žádný z nich nepředstavuje postavu známou jako Gollum. Všechny jsou obrazem postavy zvané Smeagol. Smeagolovi by se nikdy ani nesnilo o tom, že bude využívat své moci nad slabšími než je sám. Není to tyran. Ve skutečnosti je velmi láskyplný. Proto publikum celého světa má tuhle postavu docela rádo."
Je legrační, že právnička Ciftciho, Hicran Danisman, řekla AP, že byla skutečně donucena argumentovat tím, že Gollum není jenom zlý. Zde je kousek historie případu z al-Monitor:

"Zpočátku si všichni zapletení do případu mysleli, že bude rychle vyřešen. Avšak případ vzal nečekaný obrat. Obraz Golluma byl prohlášen za „ideologický“ a byl zakázán ve Veřejné zdravotnické instituci, kde pracoval Ciftci. Vyšetřování připravilo několik zpráv, z nichž jedna prohlašovala, že tento druh útočných obrazů jde proti vůli tureckého lidu. Ve zkratce, zpráva argumentovala, že tento obraz míří na muže, který byl zvolen presidentem 52 procenty hlasů, asi 21 milióny Turků. Dle zprávy takový obraz „nemá pozitivní vliv … a je součástí operace k pošpinění reputace zvolené vlády.“

Článek 299 tureckého trestního zákona říká, že každý, kdo se dopustí urážky presidenta, může být potrestán až čtyřmi roky vězení, a trest se zvyšuje, pokud zločin byl spáchán veřejně. Ciftci tedy může být za svůj post na facebooku uvězněn.

Pokud se zjistí, že Gollum představuje zlo, pak bude obraz považován za „urážlivý“, a Ciftci bude vinen z urážky Erdogana. Avšak soudce neznal Tolkienovu sérii, a nemohl nezávisle rozhodnout o postavách Smeagola či Golluma. Takže požádal o radu expertů. Soudně určená komise určila dva akademiky, jednoho „televizního experta“ a dva behaviorální vědce. Absurdita „soudu nad Gollumem“ zažehla mezinárodní pozdvižení."
„Co když se zjistí, že obraz znázorňuje Smeagola? Bude nová soudem určená komise k vyšetřování charakteru hobbita Smeagola?" ptá se al-Monitor nevěřícně. Ciftciho právnička zřejmě hodlá zahrnout do soudní dokumentace i prohlášení Petera Jacksona, což znamená, že je přinejmenším možné, že turecký soud nakonec bude analyzovat Golluma a Smeagola jako dvě oddělené bytosti, aby určil, zda onen dobrý lékař skutečně přirovnává Erdogana k odporné, vražedné kreatuře, dohnané k běsnění mocí kouzelného prstenu, či k trýzněnému, široce nepochopenému antihrdinovi s dobrým srdcem.

Toto se, dámy a pánové, právě děje v Turecku, které je členem NATO a natolik cenným spojencem Washingtonu, že USA jsou připraveny uchlácholit Erdogana, i kdyby to znamenalo riskovat otevřenou válku s Ruskem a odcizení těch pár přátel, která má Amerika dosud v Bagdádu.

I když přejeme dr. Ciftcimu to nejlepší, prohlašujeme, že Erdogan je daleko blíže Gollumovi než Smeagolovi. Rozhodněte sami:








14 komentářů:

  1. U nás by za ty urážky presidenta museli už dát do provozu všechny Hitlerovi koncentráky.......vemte si už konečně příklad z těch vašich kamarádů !!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Saudské Arábii za urážky královské rodiny rovnou stínají hlavy přímo na ulici a to jsou prý také naši "kamarádi".

      Vymazat
  2. Z trilogie k Pánu prstenů vyplynulo, že vítězství nad temnotou nebylo jednoduché, jednu chvíli téměř beznadějné, ale pak spolupráce bytostí dobré vůle - hobitů, lidí, elfů, trpaslíků aj. přinesla plody. Jak by hobité mohli být úspěšní, když by Aragorn a spol. nešli do bitvy. A jak by Aragorn a spol. mohli zvítězit, když by hobité mezitím nezbavili svět nebezpečného prstenu vhozením do transmutačního ohně? I v realitě se Světelné síly snaží vítězstvím ukončit galaktické války. Vše potřebné se odehraje v multidimensional operation solar system a na zemi. Možná se umělecká fikce z Pánu prstenů blíží tomu, co nastane v reálu a to je konec noci. Zpívá o tom hobit Pipin a krátké video má velký počet shlédnutí: https://www.youtube.com/watch?v=jY9dQ8hUi7U;
    http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/karliene-reynolds/edge-of-night-pippin-s-song-639858
    A zpívá o tom např. i Enya: http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/enya/may-it-be-27140
    V následující ukázce z trilogie je vidět pozorující oko. Jak z ukázky vyplývá, oko jednoho dne skončilo a mj. skřeti, sauron, saruman si museli přstat vyskakovat: https://www.youtube.com/watch?v=acTlEucunRY
    Cyklus precese v délce 25 920 let končí a přibližuje se nový. Změněný o to, že v něm už nebudou pozorující oka a jiné anomálie, jako např. černá magie. Vysoké vesmírné bytosti nedopustí, aby se do nového cyklu dostali nečistí.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím,
    předem se omlouvám za můj laický dotaz a taky pod článeksem, ale nevím kde ho zařadit a nedá mi to pokoj)))
    Již druhý měsíc pořád nadzvuková letadla, stiačky-nevím)))jsem laik, nebo co to lítají nad námi, předtím nikdy nic. V součastnosti co hodina, max. dvě dopoledne a odpoledne v měnších intervalech , večer taky prolítnou. Dnes obloha celkem dopoledne byla čistá, mráčky sem tam, ale hukot a nejsou ty aera vidět. Jednou jsem zahlédla , napíšu hodně laicky, hluk , letadlo-stihačka... a hned za ním v těsném závěsu, témeř se dotýkala , další malé letadlo, ale jak kdyby to bylo spolu, témeř.
    Nikdy předtím nic nehučelo tak silně nad námi a tak často, to byla výjimka ,když pominu letadla s chemtrailsem, ty nedělají takový rachot a jsou vidět a ted de facto pořád a není to vidět, teda až na tu jednu výjimku.
    Co monitorují? Napadá Vás něco? Bydlím v okolí Olomouce na vsi.
    No už zase, dneska je to fakt co hodina....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý vláčí svuj karmický ranec v určitý čas v určitém místě..někdo stepuje východně od Klatov,někdo u Budějic..Ten kravál muže být zcela UMĚLÝ,https://www.youtube.com/watch?v=DQ-1P305d68 Praha byla za války LAZARETNÍ město,čili bez NÁLETU..Proto si Němci dovolili testovat ta svoje HAUNEBU v LETNANECH...Ještě nedavno o nich referoval svědek ze Kbel.Ovšem milí AMIS to v unoru 1945 narušili a část Prahy rozsekali,díky PRÝ chybě navigátora.možná byl JEN ožralý..Nevěnovat moc pozornost nebi,kouknout,vypustit z mysli..Na co NEMYSLÍM,TO NEEXISTUJE..Trochu něco z archivu https://www.youtube.com/watch?v=Otb7wTIR9zY

      Vymazat
    2. U Olomouce bydlí Pavel Roško,leccos by mohl vysvětlit..

      Vymazat
    3. Také je pořád slyším,myslím,že mimo jiné "vyrábějí tmu",nad námi jsou podivné mraky a temno.

      Vymazat
    4. To je možné. Všimla jsem si, že bud´ je takové nepřirozené přítmí v určitém čase, které tomu, ale neodpovídá a přesto je přítmí, nebo je naopak v rychlém časovém sledu tak ostré světlo, že zatahuji okna a což je u mě nezvyklé a vadí mi. Běžně slunko miluji, běžně se mu nebráním , ale toto je najednou z ničeho nic světlo ostré a zdroj nikdě není vidět....

      Vymazat
  4. To se těžko dovíme, na co si právě u vás hrajou... dělají to, protože můžou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, sice mám kameru na zahradě , ale směrem na krmítka volně žijíciho ptactva, to co deje nahoře by stejně nenatočila, nicméně to co ruší poslední dobou je neuměrné a není to běžné.
      Děkuji za reakci. Snad to někdo vypozoroval i jinde a taky napíše, přece by nelétalo jenom nad náma....najednou tak aktivně.

      Vymazat
    2. Co my víme, čemu chtějí temnáři v prostoru nad ČR zamezit.Spíš si myslím,že to bude nějaká manipulace k tomu, aby se propadly Zemanovy preference, a lidi volili černokněžníka nebo kalouska. Taky Piráti začínají blbnout, a chtějí se spojit s kalousem ušatým a s babišem.

      Vymazat
  5. Bydlím v Krakovci taky na Olomoucku taky ty nepříjemné zvuky slyším mám z nich strach a chci aby to přestalo.Je to zvuk jako kdyby hodně nízko létaly nadzvuková letadla velkou rychlostí.Možná to jsou gripeny z Čáslavi.Lukáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude něco jiného, silně temnářského, co nás má znovu a ještě více zastrašit.

      Vymazat
  6. http://vidmax.com/video/130084-Teen-armed-with-explosive-shotgun-rounds-annihilates-a-Justin-Bieber-dummy

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.