3. ledna 2017

Bezpečnostní expert Šándor: Představa, že stát řekne, co je pravda a co ne, je nesmyslná

Na první stránce Novinek se dnes brzy ráno asi nějakým nedopatřením objevil pravdivý, zcela "kacířský" článek. (V tuto chvíli už je samozřejmě stažen do nejzazšího kouta; uvidíme, jestli zmizí úplně.) Užijte si ho jako já (:-)). =Orgonet=


Bezpečnostní expert Šándor: Představa, že stát řekne, co je pravda a co ne, je nesmyslná

Bývalý šéf vojenských zpravodajců Andor Šándor pochybuje, že skeptičtí Češi uvěří zprávám z Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) na ministerstvu vnitra, které funguje od začátku roku. V rozhovoru pro Právo řekl, že dezinformační války nejsou ničím novým, stejně jako že se lidé konspiračních teorií nevzdají.


https://www.novinky.cz/domaci/425207-bezpecnostni-expert-sandor-predstava-ze-stat-rekne-co-je-pravda-a-co-ne-je-nesmyslna.html

Dnes 4:01




Co si o projektu myslíte?

V ČR se vedení státu začalo zabývat protiteroristickým centrem za dob ministra Ivana Langera, tehdy jím Američané podmiňovali bezvízový styk. Myšlenka je to tedy správná, i když přichází trochu opožděně, ale je otázka, nakolik je centrum vybavené, co umí a jaký má informační zdroj. To posoudit nedovedu.
"Přijde mi to jako vykládání Písma svatého, což je v tomto případě úchylné."Andor Šándor

Centrum má nejen sledovat ohrožení vnitřní bezpečnosti státu, například extremisty, ale má reagovat právě i na dezinformační kampaně. V tomto případě se mluví nejčastěji o ruské propagandě.

Mně ty řeči o ruské propagandě už upřímně lezou krkem. Tady propagandu dělá kdekdo. Představa, že si někdo sedne na úrovni státu a řekne, že toto je pravda a toto ne, je naprosto nesmyslná a hloupá. Dění v zahraniční politice opravdu rozumí jen úzký počet lidí a ti nepotřebují, aby jim někdo říkal, co je pravda, a ti ostatní se o to nezajímají. Běžně se vyskytují různé legitimní názory, jak řešit otázky zahraniční politiky, a teď se to má vykládat na vnitru? Přijde mi to jako vykládání Písma svatého, což je v tomto případě úchylné.


Proč si ministerstvo myslí, že dalších 10 miliónů tradičně skeptických Čechů si řekne: „Když to říká vnitro, tak to bude pravda.“ Dnes jde s videozáznamy dělat tolik triků, že z toho jde hlava kolem. Nesmysly mi někdy posílají i lidé, o kterých jsem si myslel, že by měli mít víc rozumu.

Není ale právě to argument pro takové centrum? Ministr vnitra Chovanec ujistil, že CTHH nebude cenzurovat obsah médií či internetu.

Víc než patnáct let po 11. září spousta lidí stále věří, že pád Dvojčat zosnovali sami Američané nebo že za tím stáli židé. Proč? Protože lidé mají konspirační teorie rádi, jsou sexy a přitahují pozornost. To není ale vůbec nic nového, stejně jako to, že jeden stát se snaží ovlivňovat dění ve státě druhém. Dezinformační války se vedou od pradávna. Přijde mi, jako bychom tady něco objevovali, a když to objevíme, tak tomu dáme nějaký pěkný název.
"Nezpochybňuji erudici lidí, kteří pracují v CTHH, ale prostě nechápu, kdo bude tou autoritou, která rozhodne, že toto je pravda."Andor Šándor
Pokud jde o hybridní hrozby, tak přiznávám, že úplně nevím, o co má jít. To zas někdo vymyslel nějaký pojem, stejně jako zelené mužíčky. Hybridní jsou třeba motory v autech.

Takže lidé budou k informacím z webu přistupovat se skepsí?

Musíme si zvyknout, že internet bude přinášet čím dál víc informací, kterým nebudeme schopni hned rozumět, informací, které se budou tvářit jinak, budou se nás snažit mást buď proto, že to někdo dělá organizovaně, nebo proto, že se tím prostě baví. Na to, aby se člověk orientoval, co se děje v kybernetickém prostoru, tak té problematice musí rozumět, věnovat se tomu, číst a mít zkušenosti.
Nezpochybňuji erudici lidí, kteří pracují v CTHH, ale prostě nechápu, kdo bude tou autoritou, která rozhodne, že toto je pravda. V katolické církvi je to aspoň papež.

Třeba tajné služby?

O fungování tajných služeb něco vím. Mám také zkušenosti s tím, jak operují američtí zpravodajci. A někdy jsou jejich závěry takové, aby konvenovaly přáním politiků. Zpráva o zbraních hromadného ničení v Iráku, kvůli níž začala v roce 2003 válka, je takový příklad. Obama řekne, že Rusové vyhráli Trumpovi volby, ten to pochopitelně popře, i kdyby to byla pravda. Kde je tedy pravda a kde lež?

Řekl byste, že dnešní doba je v tom nebezpečnější?

Těžko říct, jestli nebezpečnější, je rozhodně rychlejší. Když císař prohrál u Milána, tak se to běžní lidé dozvěděli třeba až za šest dní, dnes máte možnost dění sledovat vlastně v přímém přenosu. Je také mnohem víc informací než kdy dřív, jsme jimi doslova zahlceni. Svou roli v tom hrají často i média, která tvrdí jednu věc a o dvě hodiny později zase něco jiného, jako by se nechumelilo.
Jan Rovenský, Právo


26 komentářů:

  1. :-)) já to chápu, musíme nějak ty blbosti a fabulace, oficiální i smyšlené, nějak zastřešit, elegantně, dát tomu chaosu nějakou váhu a pravidla pro své ovečky, proto CTHH.
    Je to hra. Vše je zde hra a zúčastnění jsou jí pohlceni, jen nezúčastněný pozorovatel vidí celé "hřiště, divadlo, šachovnici apod". Pravda je ovšem také, že mu je to prd platné, pokud to vidí sám, nebo jen s kámošem. Špatně sdělitelné pro ty ve hře a "křoví".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odkial taky nadhlad???

      Vymazat
    2. mainstreim je plný entit/pozorovatelů,z kterých každý má svůj svět- upravený/podfarbený svou myslí a ůrovni vědomí/pozorovatele, a ne každá entita je si tohoto vědoma/je buděna/probuzená, který zanikne/svět/ skonem těla pozorujícího pozorovatele;důvodem existence pozorovatele jest milost možného probuzení do stavu vědomého pozorovatele;

      Vymazat
    3. Alespoň jste si s kámošem ujasnili, na čem jste

      Vymazat
    4. Obavam se, ze temi "nezucastnenymi pozorovateli", jsme my vsichni ;-)

      Vymazat
  2. Četl jsem to hned ráno na Novinkách a byl jsem z toho taky trošku překvapen, i když pokud někdo jako on taky zastává názory jako např. "Víc než patnáct let po 11. září spousta lidí stále věří, že pád Dvojčat zosnovali sami Američané nebo že za tím stáli židé. Proč? Protože lidé mají konspirační teorie rádi, jsou sexy a přitahují pozornost.", tak mě to nutí k zamyšlení, jestli vůbec ví, o čem mluví ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ví o čem mluví ale nemůže to říkat jak se říká na plnou hubu

      Vymazat
  3. Víc než patnáct let po 11. září spousta lidí stále věří, že pád Dvojčat zosnovali sami Američané....

    Stále více lidí, pod tíhou důkazů uznává fakt, že to jinak být nemůže. Jen pan Šándor si to nemyslí. Co je to za experta?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. expert dezert(ten co nám má mazat med kolem pusy)

      Vymazat
    2. Šándor je přeběhlý estébák, pracující pro modrobolševika a doškolený v USA.
      Vůbec bych ho tady nepublikoval být Orgonetem.
      K vidění je kolem Kulaťáku v Dejvicích, ve svých špičatých kožených botách se často vyskytuje kolem metra Můstek.
      r.m.

      Vymazat
    3. komu chleba jiš!!!!!

      Vymazat
  4. Za každou cenu a každým možným způsobem se snaží "kdosi" nasadit lidem, co uvažují selským rozumem i citem oslí hlavu. Stále jsme titulováni jako konspirátoři a nic na tom nezmění, že to p. Šándor sděluje tímto způsobem. Ale jedno bych si z jeho dialogů přeci jen odnesla pozitivního. Totiž to, že "jim" jaksi velká část české populace přeci jen straší v hlavě ! No, statistiky, kolik má např. Česko oněch "konspirátorů" na osobu se nedozvíme, ale patrně to není zanedbatelné množství, když si do toho rýpnul i sluníčkářský p. Šándor :-)

    dan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Orwellovští metodisté v Centru (CTHH)
      http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/2882-chovancovo-cenzorni-centrum-prave-zahajilo-cinnost-totalita-priznava-ze-je-v-koncich-orwellovsti-metodiste-a-pan-jutub-zlodeje-pameti-povede-rodinka-romancovovu-internetove-gestapo-pujde-i-do-voleb-dame-mu-hlas.htm

      Vymazat
    2. Ono je dráždí hlavně to naše švejkaření, že si z jejich vážných věcí děláme pořád srandu, a že jim to vůbec nežerem jako ten ovčí zpracovaný západ a hlavně usa.

      Vymazat
    3. Prostě se bojí pravdy, tak proti ní vymysleli ouřad ! To už tu taky bylo.

      Vymazat
  5. Ale tak to nebude pane generále a vy to jistě víte. Tenhle výmysl bělogvardějců, Romancovů , bude sledovat, co kdo píše a bude s pomocí Jandabuzny, etablovaného na Ministerstvu vnitra, posílat do akce příslušná policejní komanda, která budou v rámci zachování poltické korektnosti a zákonnosti EU postupovat v tichosti, aby se veřejnost nic nedověděla a nepohodlné stránky "dobrovolně" např. z nedostatku peněz, ukončí činnost. Případně se zapomenou, jako Britské listy a začnou psát opak toho, co psaly. To, co se děje, je velká sviňárna, kterou tady rozehrál Chovnec s Evropskými hodnotami a rodinou Romancovů, která je známá hlavně svou nenávistí k Putinovu Rusku.
    Zdá se, že je načase se těchto neziskovek, ostatně řízených odjinud, o čemž by mohl Soros vyprávět, zbavit a to jednou provždy. Tahle republika tenhle národ, je nepotřebuje. Jsou to škůdci, stejní, jako nejhorší nepřátelé.
    K upřesnění: Romancov a Romancovová jsou manželé. Oba jsou z Prahy 10 - Strašnice, v době první republiky zde byla velká ruská komunita emigrantů.
    Eva Romancovová, rozená Krejná, datum narození: 03.03.1975. Vystudovala Právnickou fakultu UK (1999).
    Michael Romancov, datum narození: 19. 12. 1969. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK, obor občanská výchova (1995) a Fakultu sociálních věd UK, obor politologie (1998).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny škůdce ČR postavit mimo zákon, vyvlastnit a vyhnat do vyhnanství mimo republiku na věčné časy (tzn.nežádoucí návrat ani jejich všech potomků). A´t se o ně postará soudruh Obama.

      Vymazat
  6. Mám toho pana "špiona" rád, protože dokáže nazývat věci pravým jménem. Ale v tomto článku se zmínil, že "spousta lidí ještě stále věří, že si amíci zosnovali 11. září sami". Nemůžu si pomoci, ale když už se k tomu takto vyjádřil, tak buď:
    - neumí správně vyhodnotit informace (ale to si osobně nemyslím)
    - nemá informace
    - má informace, ale některé potlačuje ve prospěch jiných
    - špatně jsem vyhodnotil informace,které se ke mně dostaly, já
    - informace, které se ke mně dostaly, byly falešné
    Ale pokud se nedokážu zorientovat, co je informace platná a co je dezinformace, tak potom si kladu otázku: KOMU KU PROSPĚCHU? CZK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostal stranický úkol, tak ho musí plnit, jinak kopanec do pr.. a ÚP to jistí.

      Vymazat
    2. Pan Šándor je takový bojsa, zřejmě tuší, co je pravda, ale taková se v jeho okolí ještě nenosí, tak píše tak i tak.

      Vymazat
    3. je to komunistický blb, u komoušského vnitra proškolen v roce 1985
      r.m.

      Vymazat
  7. To o 11.9. říká Šándor v každém rozhovoru. To není u něj nic nového. Proč? Třeba se bojí zesměšnění a tím i o práci. Na jednu stranu se mu nedivím. Honza

    OdpovědětVymazat
  8. Treba veriť len vlastnej intuícii

    OdpovědětVymazat
  9. Obama ojebal aj sam seba uz len tym ze sa narodil...
    Idu tu vsetci"odbornici" trieskat kraviny...
    Putin minuly rok pustil do syrie dve alebo tri SU 27
    Tie to na tom place co mali za ulohu rozje..li vsetko na sra...u.. a vratily sa naspet.
    Ale obamovi chlapci tam budu stale saskovat s vreckovimy nozikmy...a budu stale bojovat s teroristami.....v ich hlavach.....

    OdpovědětVymazat
  10. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/217411058040104/ p. Kubera k CTHH od 15.té minuty. Jinak má rozumný názor na vše, v hovoru :-)

    OdpovědětVymazat
  11. vidí se mi, že on "má za ušima",protože i výklad Písma svatého má až 12 ůrovní / připustili by jste vůbec možnost výkladu sv.Jozef jest Kristem / -nu a od toho pohledu/filosfie/ůrovně se odvíjí celý pohled na váš svět

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.