30. dubna 2014

Obří disk zachycený údajně vesmirnou stanicí ISS je omyl

Čtenář mi poslal odkaz na zajímavý článek se senzační fotografií obřího disku pořízenou údajně vesmírnou stanicí ISS. Viz http://www.cestyksobe.cz/obri-vesmirna-lod-o-rozmeru-5000km-vyfotografovana-z-mezinarodni-vesmirne-stanice-isss-ab3666/


Chvíli se mi to líbilo a lákalo ke zveřejnění, ale přece jen to uvádí velmi vágní zdroj a žádné reference, tak si trochu zagoogluji a zjišťuji, že se bohužel jedná o omyl (ne-li záměrnou desinformaci). Jak to tedy je?

Britský ufolog Stephen Hannard, který zveřejnil 29. 3. 2014 snímky formou videa, k němu píše:
Tyto záběry z roku 2013 byly zveřejněny nedávno při prezentaci Brazilského planetária a ukazují jakýsi obrovský objekt ve tvaru disku stojící nad Zemí. Dle odhadu má tento disk v průměru 3-5 tisíc mil. Podíváte-li se do levé spodní části obrazu, můžete uvidět, jak přes tuto anomálii přechází oblačná formace, to znamená, že objekt není projekcí na Zemi. Nemám tušení, co je to za objekt, mohu pouze spekulovat. Mateřská loď mimozemšťanů? Ochranný štít Země? Něco jiného? Kontaktoval jsem Planetárium pro bližší vysvětlení, a jakmile dostanu odpověď, budu informovat.
http://youtu.be/hEjQow3EIyg


Snímek převzalo několik záhadologických blogů a webu, většinou s rezervou a výzvou o zjištění skutečného zdroje, a jeden čtenář ho zjistil. Tedy: Hannard má pravdu, že se jedná o snímek z prezentace Brazilského planetária. Avšak nejde o snímek z ISS, nýbrž o ilustraci, která ukazuje projekční možnosti nově otevřeného moderního brazilského planetária Planetário de Brasília, které vlastní jeden z nejvýkonnějších 3D projektorů na světě promítajících na kopuli. 

Takže, škoda, byla by to krásná senzace (:-)))






3 komentáře:

  1. A co takhle otvor planety (to bílé) na severním pólu? Jestli je tu někdo, kdo se zajímá o dutou Zemi, tak ví, jak je to střežené tajemství a kolik badatelů kvůli tomu muselo zemřít. Kdo hledá, najde.

    OdpovědětVymazat
  2. http://www.cestyksobe.cz/luisa-muratori-slon-a-blecha-ad3729/ verím Luise a doporučujem pozrieť video :) D.

    OdpovědětVymazat
  3. No kdyby ten objekt měl průměr 3-5 TISÍC mil, tak by ho snad i zahlédl někdo ze Země, ne? Protože by vytvářel obrovský stín na povrchu Země. Už jak jsem četla ten rozměr, bylo mi jasné, že to bude nějaký fake...

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.