11. prosince 2009

Jak chřipka zachraňuje rozpočet českého školství


Na spoustě škol v mém okolí již proběhly chřipkové prázdniny, nebo zrovna probíhají. Ministerstvo školství dalo koncem listopadu pravomoc ředitelům škol, aby vyhlásili 5 dní chřipkového volna, pokud nemocnost žáků přesáhne 15 procent, viz článek zde.

Na jedné škole, kam chodí moji mladí přátelé, byly tyto prázdniny právě vyhlášeny. Žáci nadšeně kvitují 6 dní volna (včetně víkendu), které si většinou v dobrém zdraví uživají. Přeju jim to, i jejich učitelům, vím, jak teď před vánocemi jsou opravdu vyčerpáni neustálým školním stresem.

Ze strany vedení školy byla již dříve dobrá vůle prázdniny vyhlásit, ovšem nemocnost stále nedosahovala požadovaných parametrů. Žáci se totiž spíše nutí chodit do školy i přesto, že jsou nemocní, aby měli napsané písemky a neměli absence, za něž by jim mohla hrozit neklasifikace atd. Tedy většinou.

15% chybějících není nic zvláštního, znamená to, že ve třídě o 30 žácích jich chybí tak 5. To není nic výjimečného. Ale aby celková školní absence dosáhla tohoto čísla, je podezření, že se o to žáci museli iniciativně přičinit. Takže onoho rána, na které bylo vyhlášeno sčítání absence, se někteří trochu opozdili, třeba u lékaře nebo v dopravě. Někteří starší, 18letí, co si píšou omluvenky sami, se zdrželi z rodinných důvodů. (Na další hodiny se většinou dostavili, protože celkem vzato žáci chodí do školy rádi, užijí si tam legraci. Ale prázdniny mají taky rádi.) Sečteno a podtrženo: absence byla shledána dostatečnou a vytoužené prázdniny byly konečně vyhlášeny. (O strategických tazích žactva za účelem prázdnin můžete získat představu třeba zde na facebooku.)

A jak to pomůže školství? Školy mají údajně naprosto nedostatečné prostředky na provoz, tj. topení a svícení. Některé vůbec neví, jak vydrží do konce roku. A takový týden prázdnin bez topení, to už údajně škole docela pomůže. Takže chřipkové prázdniny přišly vhod i ministerstvu školství ...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.