4. června 2012

Odpuštění, aneb jak nastolit ve své zahradě mír

Díky všem za všechny dobré rady ohledně likvidace slimáků, ale nakonec bude asi třeba vzít v úvahu to, co radí následující článek. Díky Alcyonovi za odkaz!
Ten článek mi mluví z duše. Neumím si totiž představit, že by ten zahradní boj trval věčně,  je to příliš vyčerpávající ...
Jak to, že mě to nenapadlo dřív, vždyť přece už dávno vím, že ani orgonit nesnese stav boje - funguje jenom, když se jeho rozmisťování chápe jako darování ... 
Tak ještě jednou moc díky za otevření očí ...


ODPUŠTĚNÍ, aneb jak nastolit ve své zahradě mír

Vloženo dne 29.5.2012 přečteno 619x
Slimáci Ti sežrali všechen salát.
Sežrali Ti brambory v zemi.
Ožrali Ti květy fazolí, okurek a cuket.
Špačci Ti ozobali třešně ze stromu.
„Ukradli“ Ti Tvé jahody. Ti zloději!
Tady musí nastoupit veliké odpuštění, bez kterého se z Tebe postupně stane ubohý zahradník, neboť budeš-li v sobě nosit vůči cizím organismům pocit ukřivdění, tak z toho jen onemocníš a staneš se ubohým a Tvá zahrada neplodnou.
Komu máš odpustit?
Odpusť v první řadě cizím organismům! To není tak těžké. Odpusť jejich neznalost svým vzorům, svým rádcům, kteří Tě přivedli k tomu, abys cizí organismy hubil! To není tak těžké.
Odpusť sám sobě! To je vůbec nejsnazší.
Co máš odpustit? Všechno, co bylo a co vedlo k válce v zahradě. Pokud jsi vážně odpustil, nepotřebuješ už žádné rady, jak se můžeš vypořádat se slimáky, mšicemi nebo hryzci. Všechny je můžeš „odstranit“ svým způsobem. Ty víš sám, jakým způsobem pro Tebe ještě znamenají „nebezpečí“. Ty víš také sám, jestli jsi ještě schopen s nimi bojovat, jak jsi to dělal dřív.
S každou představou vytváří zahradník vnitřní obraz.
Ten staví před sebe, tzn., že si ho představuje. Jestliže byla zima např. mírná, pak si obrazně představuje, že všelijaká „havěť“ opanuje jeho zahradu. Pokud je mírných zim více, pak si představuje, že by měla být tvrdší zima.
Takové představy jsou obrazy.
Jsou to vnitřní obrazy.
Říká se tomu vizualizace.
Takovéto vnitřní obrazy se zatím v jeho zahradě uskutečňovaly. Neuskutečňovaly se proto, že byly zimy mírné nebo tvrdé, ale uskutečňovaly se podle jeho představ.
On si představoval, že dojde ke kalamitnímu výskytu „škůdců“. A došlo. Podle vnitřního obrazu, svých představ, zahradník možná vyhledal nějaké centrum zahradnických potřeb a zalistoval zahradnickými katalogy, aby našel prostředky „ochrany“ rostlin nebo se nějak informoval, co by se dalo dělat, kdyby k těmto kalamitám „škůdců“ došlo. Potom je na čase ještě jednou si své představy uvědomit. Na seminářích účastníci tyto představy malují. Potom představují ostatním účastníkům svůj vnitřní i vnější obraz a povídají o tom, že přesně k tomu došlo, povídají o svých zkušenostech.

Přírodně-kooperativní zahradník musí akceptovat, že dosud jednal jen málo přátelsky vůči přírodě. To je jeho úkol; musí to akceptovat. Obrat o 180 stupňů, o kterém jsem již hovořil dříve, si od něj netroufám požadovat. Musí se ale přiznat ke svým představám. Později dospěje k tomu, že nechá účinkovat jiné představy.
Na svých seminářích vyprávím znovu a znovu, jak byla z našeho střediska jedna zahradní plantáž v jižní Francii přírodně-kooperativně „osvobozena“ od kobylek, špačků a zdivočelých domácích prasat (které se vůbec nebojí člověka). K tomu došlo prostřednictvím jedné formy vyrovnání působících protikladů. Staré představy a obrazy byly vypátrány, přijaty a transformovány, tzn., že byly vytvořeny nové představy, nové obrazy, které pak byly uchovány v nitru.
Máš-li dospět k pravdě, je nutné, abys považoval za možné, že existuje všezahrnující, vším hýbající, všechno udržující a všude působící pravda. Touto pravdou je život a láska. Existuje život. Jeho motorem je láska. Život a láska jsou pratvůrčími vlastnostmi.
Zahradník žije dobře, jeho zahrada žije. To jsou pratvůrčí vlastnosti, které nemůže odejmout žádný člověk. Aby dal vzniknout rajské zahradě, bere k tomu zahradník lásku. Tak prožívá, co je pravda. Je to pravda, že zahradník reaguje na přírodu, že příroda reaguje na zahradníka, že cizí organismy reagují na boj i na lásku. Je to pravda, že se zahradník může rozhodnout. On se vždycky dozví pravdu. Jeho svoboda moci se rozhodnout je pravdou.
Ta spočívá v jeho schopnosti rozhodovat se, a je tak jeho svobodou.
V zahradě dochází k mnoha chybám.
To je dáno názorem, že je třeba vyvozovat z pozorovaného závěry a jednat. Tak se může např. jednat o zpozorování prvního běláska, prvního slimáka, první mšice, prvního špačka, prvního kosa, prvního králíka nebo první srnky. Vyvozovat z toho závěry není přírodně-kooperativní.
Takové závěry jsou naprosto nesprávnými rozhodnutími. Přezkoumej i Ty, s jakým smyslem činíš taková pozorování. Přezkoumej své zarputilé pozorování. Já tomuto zarputilému pozorování říkám „kontrolovat“.
A to Tě ještě baví?
Ne?
Tak proč to děláš?
Uč se mnohem spíš pozorovat, aniž bys jednal. Pozorovat a nechat být, aniž bys hodnotil.
Vždyť k čemu hodnotit?
Pro přírodně-kooperativního zahradníka neexistuje žádné hodnocení. On zná souvislosti, resp. uznává širší souvislosti, dokonce, i když jim v tuto chvíli ještě nerozumí. On nezasahuje s kontrolou.
On pozoruje a raduje se.
On pozoruje a dopřává.
On pozoruje a napomáhá životním podmínkám zahradních tvorů.


Ukázka je z knihy: Kooperace s přírodou (v harmonii s přírodními bytostmi): Eike Braunroth
Překlad: Radomil Hradil
Nakladatelství: FABULA
Zpracoval: www.jajsem.com


20 komentářů:

  1. ....plané ezoterické kecy.... hento tam horevýš....
    mne sa do záhrady nasťahovali lesní mravci...volal som ochranárov až spoza Trenčína...chceli prísť aj s bágrom - nabrať aj so zeminou a zaniesť do lesa.... lenže je to na brehu a tak z toho nebolo nič a mravci zostali tam kde sú....a nakoniec som celkom spokojný - sú to predátori a spoľahlivo likvidujú všetko čo je relatívne malé a hýbe sa ...zlikvidovali obrovské množstvo "faraonov" pásavky zemiakovej...aj na osy si trúfnu....o slimákoch a všeliakých iných chrobákoch ani nehovorím....

    OdpovědětVymazat
  2. Já slimákovi odpustím tak, že ho napíchu na větvičku pro výstrahu ostatním. Rychle a efektivně :))

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je pěknej blábol-když necháš všem "bytostem" i rostlinám "na zahrádce "svobodu",tak Ti tam neporoste ani tráva,ale spíš "džungle".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .. a o té "džungli" to je, ona se stará sama o sebe a ty jen pozoruješ, co si z ní vezmeš. Já se tak snažím hospodařit v lese volbou cíleného sortimentu - zmetků. Když jsem něco vysázel, musel jsem věnovat maximální péči, aby to přežilo (často marně). Stačí vypozurovat a rozeznat perspektivní jedince a zmetky odstranit. Ostatně přírodní selekce stejně funguje - ta příroda neni vůbec mírumilovná. Má role je jen v tom, dovolit být někomu silnější. _mars_

      Vymazat
  4. To je zase hovadina. Kdyby jediná věc z těchto a jemu podobných věcí fungovala, tak je tu ráj na Zemi. Jenže vše začíná a končí u peněz. I tato kázání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Anonyme,narazil jsem na web NÁHODOU a ten web mě zaujal,nebot neměl CENÍK...A ten odkaz je právě o to zajímavější,nebot souvisí s tím,co jsem tu již popsal,jak farmář provedl meditaci,klackem ohraničil čárou polem a srnci,divočáci tu čáru začali RESPEKTOVAT...

      Vymazat
    2. Člověk má nárok na část přírody, která odpovídá jeho potřebám, proto musí havěť opustit tento pozemek !!! (má milionkrát větší plochu venku) Kdo umí, udělá čáru klackem, nebo postaví plot a poradí si, jak umí. Slimejši a různý choroby jsou porušením rovnováhy v přírodě způsobené člověkem a zase se karmicky vrací zpět. Divoké a plané odrůdy jsou většinou odolné , na druhou stranu mají zase malou úrodu.
      jm

      Vymazat
    3. Jasně. A do té " čáry " pustil proud. Pak se tomu nedivím.

      Vymazat
  5. Mě tento článek vyhovuje. Zahrádka mimo dům má svůj život. Těžko ovlivním přírodu, neboť ji stále znám málo. Háček je však ten, že po pěstitelském úspěchu okurek-nakládaček to chtělo pokračovat... Jenže, zničehož nic se tehdy dostavili "europlzáci španělští" a preventivně zlikvidovali všechny mé naděje na úrodu ten rok. Nezbývalo než se vzdát a rezignovat. Přišlo mě to, že mě příroda sdělila, že moje vůle je nic.... nebo nějaké zlo??? Dosud mě to není jasné..

    OdpovědětVymazat
  6. Musím potvrdit, že to NENÍ BLÁBOL ani EZOTERICKÝ KEC.

    Mám to osobně vyzkoušené na zahradě a když jsem četla nedávný povzdych "orgoneta" na jeho stránkách, jak nelze nic pěstovat, měla jsme chuť mu tento článek z mých stránek poslat.
    Ale někdo skvělý to udělal za mě. Děkuji.

    Letos jsem "nevěnovala pozornost" ani mšicím, kterých bylo jenom pár, už skončili svou "léčivou práci" a úroda zůstala. Slimáci mě vloni nesnědli skoro vůbec nic- kromě pár aksamitníků, které byly vysázeny pro ně a pár kousíčků salátu, s čímž jsme počítala, protože mám dohodu- 20-20% úrody pro živý svět na mé zahradě.

    Nebo snad máme právo uzurpovat si veškerou úrodu pro sebe?

    Nepochopíto to ten, kdo to nikdy nezkusí a bude neustále žít v PARADIGMATU- jak je SVĚT CELÝ nebezpečný, včetně jeho ZAHRADY.

    A BOJ stále produkuje jenom BOJ.
    Čím více to budete ohrožovat, tím více se to bude množit.
    Je to stejné i s lidmi.(třetí svět, kde jsou lidé více ohroženi na životě, se také více množí).


    Vše, co je napsáno v této ukázce z této neskutečně skvělé knížky KOOPERACE S PŘÍRODOU je PRAVDA a FUNGUJE.
    Jenom vyřešit ten STRACH, a vypnout televizi a rádio, kde vám vyprávějí, co si máte na svých zahradách VIZUALIZOVAT.

    Je to práce, která se vyplatí, není to jen o zahradě, ale o našem vnitřním světě.
    Vše, co si do života přitahujete (včetně jarních mrazíků, slimáků, mšic, mravenců atd.) je výsledkem vašich každodenních myšlenek a vašeho směrování vaší energie.

    Zeptejte se sami sebe:
    "Kam směruji svou POZORNOST?"

    Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, moc ti děkuju, že jsi to napsala.

      Vymazat
    2. Děkuji, děkuji, děkuji ... Lenka

      Vymazat
  7. Loni jsme už měli na zahradě spoustu slimáků a co mohli nám sežrali. Letos máme na zahradě tři orgonity a zatím slimáci nikde :-) a to bydlíme u řeky, tak uvidíme, jestli se neobjeví teď po deštích :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, taky to tak cítím,když boj, tak válka a škody jsou na všech stranách, tahle dohoda se zahradou se mi moc líbí.
    Respektuji a jsem respektována.Aspoň se o to snažím....
    PS: Orgonete,vyzkoušela jsem brambory na slámě, rostou jako divé, to samé jsem zkusila s fazolemi a jahodami,u ploskořezů nemám ještě topůrka, ale zkouším jejich homeopatický postřik.
    Dita,probuzená zahradnice :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělý!!! (:-))) já mám zase brambory v trávě, dole je loňské listí, na tom letošní tráva/seno, jak teď konečně zapršelo, tak prorazily a už makají (:-)))
      Dýně mi tam bohužel sežrali ti slimáci okamžitě po vysazení.
      Už jim vysazuju afrikány, nějak se snad domluvíme ...
      Ploskořez je geniální, bez něj by to vůbec nešlo zvládnout (:-))

      Vymazat
    2. Orgonete, na základě tvého doporučení jsem si všechny 3 ploskořezy koupil, je s nimi opravdu výborná práce na záhonech i cestičkách. Velcí slimáci se zatím tolik jako vloni neukazují, ale teď po deštích asi začnou řádit. S krtkem, vosami a jinými živočichy už jsem se na zahradách domluvil, ale se slimáky to zatím po dobrém nejde, koupil jsem granule.

      Vymazat
    3. Tak s krtky se u nás domlouvají kočky a je to dohoda spíš jednostranná :)Jeden dva krtičence a za chvíli je krtek přede dveřmi.

      Vymazat
  9. jsem karmicky nastaven,že se pohybuji a žiji ve velkoměstě a podotýkám,že díky vibracím jsme všichni v pohodě,ačkoliv se živýme zeleninou a ovocem,které,jak příznačně zduraznuji PĚSTUJÍ VE SKLEPĚ....

    OdpovědětVymazat
  10. Vážení pochybovači, vždyť všechny odpovědi dávno máte v sobě a když se soustředíte, dostanete je sami od sebe. Okamžitě po prvních větách jsem si uvědomil, že je to pravda a neplatí to jen pro zahrádku, ale platí to o boji obecně. A to jsem si myslel, jak jsem duchovní a jak se nenechávám ovlivnit médii. Jak říkávala moje dcera, když byla malá - "Houbelec, houbelec, veliký boubelec. (Cítíte tu moudrost dítětě, o naší nabubřelosti?) Jak se pořád soustřeďujeme na boj proti korupci, boj proti škůdcům, boj proti rasismu, boj proti.....doplňte sami uniká nám podstata. Díky za tento článek, toto další popostrčení jsem potřeboval. Ještě jednou díky.

    OdpovědětVymazat
  11. Co je velmi zajímavé, že lidé žijící v džungli tohle nedělají - nevraždí apod., nechávají dokonce i na své "zahrádce", která vypadá jinak než ta naše nějaké stromy a trávu - ví proč. Kadopádně, to co máme uvnitř sebe, vidíme i navenek. Hold tomu tak je. Až se všichni sjednotíme a přestaneme páchat zvěrstva na sobě samotných, svých bratrech a sestrách a Planetě Matce Zemi, přijde změna. Věřím, že si vše uvědomíme včas.

    Takže je třeba být pozitivní, i když občas to je těžší, je třeba si uvědomit naší situaci a snažit se!

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.