8. června 2012

Zastavte zavádění povinného plošného testování žáků

Tisková zpráva:  
„Zastavte zavádění povinného plošného srovnávacího testování žáků od 21.5.2012.“

V Praze, dne 18.5.2012

Vydává: Iniciativa rodičů a občanů http://stopplosnetestovani.webnode.cz/
s podporou dalších organizací.

Česká školní inspekce nabízí rodičům, že povinně otestuje všechny děti v 5. a 9. třídě. „Děkujeme, nechceme.“, říkají rodiče. Nelze bezdůvodně sbírat data o dětech bez souhlasu rodičů. Povinné plošné srovnávací testování je zásadní změna základního školství v České republice a rodiče o ní nebyli informováni.

Iniciativa rodičů a dalších občanů vznikla na základě podpisu otevřeného dopisu pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Českou školní inspekci 1. května 2012.  Signatáři žádají zrušení zavádění povinného plošného srovnávacího testování dětí v 5. a 9. ročnících základních škol. Iniciativa navrhuje otevřít znovu veřejnou diskusi a nespouštět v pondělí 21. května 2012 tento typ testování žáků, organizovaný Českou školní inspekcí.

Z dopisu, diskusí a komentářů podepsaných rodičů a občanů: „Chceme základní školu, která podporuje rozvoj celé osobnosti dítěte, která respektuje různorodé talenty dětí, styly učení dětí a rozvíjí všechny typy inteligence a důležité dovednosti pro život. Chceme školu, kde je hodnocen individuální pokrok dětí v učení více než srovnávání jejich nesrovnatelných jedinečných osobností.  Nechceme školu, kde budou děti jen nacvičovat testy, na zlepšení výkonu a jen opakovat krátkodobě zapamatované znalosti bez hlubšího porozumění a bez schopnosti je v životě využít.“  

Dopis svým podpisem podpořilo k dnešnímu dni více než 500 občanů, z toho více než 50 ředitelů škol. Kromě rodičů, učitelů a ředitelů připojili podpisy i odborníci a další občané. Například podepsali odborníci z Pedagogických fakult Karel Rýdl, Ondřej Hausenblas, Anna Hogenová, politik Ondřej Liška, režisér Martin Mareček, šéfredaktorka Nina Rutová, dětský psycholog Václav Mertin a další.

Dne 15. května proběhla panelová diskuse k tématu plošného testování žáků 5. a 9. tříd základních škol, kam byla pozvána široká veřejnost i zodpovědné instituce za zavádění plošného testování (Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Česká školní inspekce).
Výsledkem setkání je výzva účastníků diskuse pro rodiče a školy „Pokud se nechcete účastnit testů od 21.5., nebojte se odmítnout účast vašich dětí a žáků“ a výzva pro Českou školní inspekci a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: „Nespouštějte plošné testování 21.5., obnovme širokou diskusi k tématu hodnocení a zlepšování kvality vzdělávání.“  Iniciativa dále šíří informace mezi všemi rodiči a školami, plánuje další panelovou diskusi.

Na webové stránce http://stopplosnetestovani.webnode.cz/  je pro rodiče žáků 5. a 9. tříd připraven vzor dopisu pro jejich školy. Dopis obsahuje zdůvodnění oprávněného nesouhlasu s účastí dítěte na povinných plošných srovnávacích testech od 21.5. Mnoho škol s podporou rodičů a právního rozboru dokladujícího „nepovinnost“ testování umožní dětem se testování nezúčastnit. Rodiče a školy, které se nezúčastní testování, budou mít zajištěnu právní pomoc.

Plné znění dopisu rodičů a občanů, formulář k podpisu, seznam podepsaných, jejich komentáře, další informace, články a odkazy k tématu naleznete zde:
http://stopplosnetestovani.webnode.cz/


Kontakt pro média: Hana Chalušová, tel: 774414213, email: hana.chalus@gmail.com


Další organizace a iniciativy, které podporují tuto tiskovou zprávu a iniciativu rodičů:

4 komentáře:

  1. http://www.novaduchovnicesta.cz/jak-nastartovat-vlastni-duchovni-cestu-/

    OdpovědětVymazat
  2. To je nějak "s křížkem po funuse"ne?

    OdpovědětVymazat
  3. Písu ze Spanelska,zde tyto testy jiz probehly a není to jen o srovnávání znalostí zákú. Rodice (a pak i deti) mají vyplnit také doprovodný dotazník.Otazky typu:Kolik máte doma aut?,Záchodú?,Knih?(u této otázky byly nakresleny 3 typy knihoven a deti maji vybrat).Nebo jestli mate mycku na nádobí nebo sekacku na trávu.Dále otázky ohledne týrání,pece a chování rodicú atd.Vzdelání, zamestnání,jména a vek rodicu byl samozdrejme automaticky tázán.Proste ziskání "srovnávacích" dat.Povinné to sice nebylo,ale ti co se odmítnou zúcastnit jsou evidováni.

    OdpovědětVymazat
  4. jen ať testujou, nevím jak by vám bylo příjemné dostat od 17.letých žáku na otázku kolik je 7x8 odpověď : asi 49 ?
    učitelé berou prachy za nic.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.